08.07.2014   17 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kesä,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Mummin mansikkatorttu


mummin_mansikkatorttu

Lapsena en juuri välittänyt täytekakuista, mutta Helka-mummin mansikkakakku oli poikkeus ja siksi sen erityisyys on jäänyt niin vahvasti mieleeni. Näin jälkeenpäin analysoituna salaisuus piili ensinnäkin kakun mehevyydessä. Mummi osasi kostuttaa kakun niin, ettei täytekakun perisynnistä, kuivakkuudesta, ollut tietoakaan. Toisekseen kakun täytteissä ei kitsasteltu, vaan mansikoita ja kermavaahtoa oli käytetty riittävässä suhteessa pohjaan nähden. Kolmas tekijä oli tietenkin kakun maku. Mummin kakulle oli tunnusomaista rahkalla ja sitruunalla maustettu kermavaahto. Mansikoihin yhdistettynä kakku ei ollut ”ätläkkä”, kuten mummi sanoi, vaan sopivasti raikas ja makea.

Itselleni on mummin mansikkakakuista jäänyt parhaiten mieleen tämä torttupohjan päälle tehty versio. Tarkkaa reseptiä ei mummilla kakustaan ollut, joten tämäkin on kasattu soveltaen, mummin oppeja muistellen.

Vinkit:

  • Itse tehdyn pohjan voi korvata kaupan valmiilla torttupohjalla.
  • Pohjataikinan voi tehdä myös mittaamalla munat mukiin. Sokeria ja jauhoseosta tulee yhtä paljon kuin munia.
  • Torttupohjien paistamiseen myydään erityisiä vuokia, joiden reunassa on syvennys. Tällaisia vuokia löytää usein kirppareilta.
  • Mansikkasurvos kostuttaa pohjaa, joten se on syytä valuttaa huolellisesti tai vähentää kostukkeen määrää.
  • Jos käytät normaalia rahkaa, lisää maun mukaan sokeria tai vähennä rahkan määrää.

Torttupohja:
2 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:

1 dl vettä
1 ½ tl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Mansikkatäyte:
2 dl mansikkasurvosta (valutettuna)
1 tl sokeria

Kerma-rahkatäyte:

4 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
150 g kermarahkaa 10 % (esim. Rainbow)
1 rkl sitruunamehua

Päälle:
mansikoita
orvokkeja
mansikanlehtiä ja -kukkia


Mittaa munat ja sokeri kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita varoen munavaahdon joukkoon. Voitele ja korppujauhota torttuvuoka ja kaada taikina vuokaan (jätä kohoamisvaraa). Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä.

mummin_mansikkatorttu-vaihe mummin_mansikkatorttu-vaihe-2

Kiehauta vesi ja sulata joukkoon sokeri. Lisää sitruunamehu. Nosta torttupohja tarjoilulautaselle ja kostuta sitruunavedellä (myös torttupohjan reunat).

Survo mansikat haarukalla. Laita siivilään valumaan kerma-rahkatäytteen valmistamisen ajaksi. Lisää sitten sokeri.

Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Yhdistä rahka ja sitruunamehu ja lisää kermavaahdon joukkoon.

Levitä torttupohjan päälle mansikkasurvos ja rahkatäyte.

mummin_mansikkatorttu-vaihe-3 mummin_mansikkatorttu-vaihe-4

Leikkaa mansikat siivuiksi ja asettele täytteen päälle. Koristele syötävillä kukilla ja lehdillä.

mummin_mansikkatorttu-vaihe-5 mummin_mansikkakakku-vaihe-6

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin kesäarvonta



Nordic Waren kullanhohtoinen Jubilee Loaf -vuoka edustaa uusinta muotoilua ja on yksi Kinuskikissan Toivepuodin tähtituotteista. Osallistu Toivepuodin kesäarvontaan ja voit voittaa vuoan itsellesi.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat