16.02.2015   11 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Mokka-pähkinäbebet


mokka-pahkinabebet

Bebet ovat suosikkileivoksiani, sillä ne ovat makeita ja herkän kauniita ja varioitavissa loputtomiin erilaisilla makuvivahteilla, muodoilla ja väreillä. Tässä reseptissä täyte on saanut pähkinäisen aromin ja kuorrutetta maustaa kahvi. Erityisen rakas tämä resepti on siksi, että se tuo mieleeni makuelämyksiä lapsuudesta, joista olenkin kertonut aiempien bebe-reseptien yhteydessä. Leivon bebejä muutaman kerran vuodessa, mutta yleensä aina eri tavalla kuin aiemmin.

Klassiset, pieniin vuokiin tehdyt bebet miellän arvokkaiksi juhlaleivoksiksi, sillä niiden väkertäminen vaatii viitseliäisyyttä ja tarkkuutta. Arkisempaan herkutteluun olen kehittänyt bebe-neliöitä ja bebe-piirakan, jotka valmistetaan pellin päällä tai vuokaan ja leikataan sitten paloiksi.

Bebejä on hauskaa leipoa, sillä jokainen elementti, niin pohja, täyte kuin kuorrutus, ovat tyystin erilaisia valmistaa ja jokaisen kanssa on omat niksinsä. Palkitsevin hetki on kuitenkin viimeisen silauksen tekeminen, oli se sitten pähkinällä tai nonparelleilla koristelu. Ja tietenkin sen jälkeen suloisen herkun nautiskelu!

Bebe-leivokset

35 kappaletta

Pohja:
200 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
1 muna
4 ½ dl vehnäjauhoja

Pähkinäkreemi:

1 dl fariinisokeria
4 tl perunajauhoja
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
175 g huoneenlämpöistä voita
2 tl vaniljasokeria
100 g hasselpähkinäjauhetta tai -rouhetta

Mokkakuorrute:
4 rkl vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
4 dl tomusokeria

Koristelu:
hasselpähkinöitä
tomusokeria


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita jauhot joukkoon muutamassa erässä.

Voitele metalliset leivosvuoat. Myös alumiiniset kertakäyttövuoat tai silikonivuoat käyvät. Muotoile taikinasta tasainen pallo ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Painele taikina vuoan alakulmiin ja pohjalle ohuelti, jotta muoto säilyy kuppimaisena myös paistamisen jälkeen.

Laita vuoat pellille ja paista 175 asteessa 10-12 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kevyesti väriä.

Anna leivosten jäähtyä vuoissaan hetken aikaa. Älä kuitenkaan jäähdytä kylmäksi asti, sillä silloin pohja murtuu helpommin irrotettaessa. Paina vuoan yläreunoja kevyesti sisäänpäin, jolloin pohja irtoaa paikoiltaan. Tarvittaessa voi hieman auttaa työntämällä yhdeltä reunalta cocktailtikun pohjan ja vuoan väliin.

Sekoita kattilassa fariinisokeri ja perunajauhot. Lisää kuohukerma ja keltuaiset. Kuumenna vispilällä sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vaniljasokeri ja kiisseli. Jos käytät hasselpähkinärouhetta, hienonna se tehosekoittimella jauhemaiseksi. Lisää jauhe kreemin joukkoon.

Laita runsas teelusikallinen kreemitäytettä pohjakuppiin ja levitä tasaiseksi. Nosta leivokset jääkaappiin, kunnes kreemin pinta on jähmettynyt.

Liuota kahvijauhe kuumaan veteen. Yhdistä tomusokerin kanssa tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutetta lusikalla tasaiseksi kerrokseksi täytteen päälle. Asettele koristeeksi hasselpähkinöitä. Viimeistele koristelu siivilöimällä pinnalle tomusokeria.

Säilytä leivokset jääkaapissa. Ne voi myös pakastaa täytettyinä ja koristeltuina.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
2 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat