Kuva sen kertoo parhaiten: tämä kakkupohja todella on ihanan mehevää ja suklaista. Oikeastaan tämä ei ole vain pohja vaan se on kakku jo itsessään: täytteitä ei siis välttämättä tarvita vaan yksinkertainen suklaakuorrutus riittäisi stailaamaan tästä kahvipöydän himoitun herkun. Jos kuitenkin mielit mintunmakuista pohjaa täytekakkuun, tässä kakkupohja sinulle. Täytteeksi sopii hyvin esimerkiksi suklaa tai muu neutraali maku, joka ei riitele mintun kanssa. Pohjan kostuttaminen ei ole välttämätöntä – korkeintaan kevyt kostutus riittää. Pohja on rakenteeltaan hieman hajoavainen, joten suosittelen leikkaamaan ja kokoamaan sen jääkaappikylmänä.
Taikina:
225 g Mini-pätkiksiä
225 g voita tai margariinia
2 ¼ dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta
2 dl kevytmaitoa
Leikkaa pätkikset rouheeksi. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi pätkisrouhe.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm).
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin tunti. Anna jäähtyä vuoassa hetken aikaa ennen kumoamista.
Nosta jääkaappiin ennen kuin halkaiset kakkupohjan osiin. Kylmänä pohjalevyt pysyvät koossa parhaiten.
Hennariina: suoraan tällä ohjeella voisi tehdä ko. vuokaan. Tämä on arvioni!
Ajattelin tehä tän 20cm kakkuvuokaan joka on 10 cm korkea. Ja laittaa 3 täyteväliä. Pysyyköhän kasassa? Ja kannattaakohan tehdä tällä ohjeella tai suurentaa/pienentää?
maris
hopit: Kinuskikissan tärpit -listalta (sijaitsee etusivun oikeassa laidassa) löytyy linkki vuokien muunnostaulukoihin: http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/. Sieltä on tieto, että halkaisijaltaan 24 cm:n pyöreän vuoan pinta-ala on 452 cm2. Tuon sinun vuokasi pinta-ala on 816 cm2 (24 cm x 34 cm). Eli jos saman paksuisen pohjan haluat kuin tämä, niin lähemmäs tuplana pitäisi taikina tehdä. Jos teet tällä ohjeella, niin pohja jää aika matalaksi. Ehkä sen juuri ja juuri puoliksi voisi saada. Tosin ilmeisesti tämä pohja on aika murenevaista laatua, joten en uskalla arvailla kuinka helposti noin matalan pohjan puolittaminen onnistuisi.
Täyte kuulostaa oikein hyvältä valinnalta. On sellainen sopivan neutraali minttuisen pohjan kaveriksi. 😊
Riittääkö tämä ohje neliskanttiseen uunivuokaan, mitat 24 x 34 🙂 Kovin korkeaa kakkua ei ole tarkoitus tehdä, yksikin paksu täyte kerros riittää mutta tarkoitus ei ole tehdä ihan pannukakkuakaan 😀 Täytteeksi ajattelin vanilja-valkosuklaata.
mari-johanna
Ella Lantta: Sanoisin että reipas tunti mutta vajaa puolitoista tuntia. Kakku on uunissa sen tunnin ja lisäksi on vain kakkutaikinan sekoitus johon kyllä arvioin 15-20 min.
riittävän. Toki huomioi aikaan sitten kakkupohjan jäähdyttely! 🙂
Kauvan kakun tekemisessä menee suunnileen?
sojan kotikeittiö
suusannan: Yleensä täytekakut tehdään juuri noin, ensimmäisenä päivänä pohja, toisena täyttäminen ja kolmantena koristelu ja syöminen, säilyy siis oikein hyvin!
Mitä mieltä olet: Voiko pohjan tehdä maanantaina, täyttää tiistaina ja koristella ja syödä keskiviikkona? 🙂 Vai olisiko järkevä käyttää pakkasessa jossain välissä? Lähinnä mietin, että säilyttääkö kakku kosteutensa juhlapäivään saakka. Kiitos ihanista ohjeista, monia olen jo kokeillut ja hyväksi havainnut.
Satenkaari: hm, suklaa tietenkin tekee rakenteesta vähän kovaa, kun sattumat kovettuvat kylmässä. Mutta en nyt osaa sanoa, voisiko myös paistoajalla olla merkitystä…
mikähän meni vikaan kun pohjasta tuli tosi kova 🙁 oliko sitten kuitenkin liian kauan uunissa,mitat katoin huolella… maidolla kostutin,katotaan pystyykö huomenna hampaat kakkuun 😀
Satenkaari: kyllä, taulukon mukaan 1,17:llä kerrot kaikki aineet. Munien suhteen voit laittaa kolme isoa munaa tai neljä pientä. Tuohon toiseen ohjeeseen en osaa ottaa kantaa, toimiiko sen kanssa maito… Varmasti kaakaojauhetta voit lisätä ja miksei pätkisrouhettakin. Minusta kermavaahtoa on helpompi pursottaa kuin kreemiä, mutta ei kreemikään vaikeaa ole. Voit värjätä kreemiä. Toivottavasti vastasin kaikkiin kysymyksiin. 🙂
Oon tehnyt ennen normikakkupohjan tämmösellä ohjeella: 8munaa.4dl sokeria.2dl vehnäjauhoja. 2dl perunajauhoja. 3.5tl leivonjauhoja.. tuohonko ei vois lisätä pätkistä ja maitoo ja kaakaojauhetta?
Kyllä sitä on blondi.. meneekö sit 3 munalla vai laitanko 4? 5,5dl v jauhoja?
Varmistaakseni viellä..eli kerron 1.17 jokaisen ainesosan? Eli pätkiksiä esim 225×1.17=263.25? …ja ihannjokainen ainesosa kerrotaan tuolla 1.17?.. kyselinkin jo tuolla että voiko valkosuklaa kreemiä värjätä? Onko kreemi helpompi pursotettava kun normaali kerma vaahto? Ja mikä kerma on paras prsotettava? Vispi vai kuohu? kiitos
Satenkaari: Vuokien muunnostaulukot löytyvät tuosta oikealta, sisällysluettelon Ohjeet ja vinkit –kategorian alta, Kakkuvinkeistä. Tässä on sinulle suora osoite:
http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
Tule tarvittaessa kysymään lisää!
Leivontaresepteissä käytetään tummaa kaakaota, mikäli ei erikseen muuta kerrota. Tummaa tässäkin. 🙂
Taitaa olla tuo kaakaojauhe tummaa jauhetta?
Mulla on 26 vuoka..millä mitoilla tekisin? 🙂 suklaa vaahto tuonne väliin varmaan sopisi 🙂
mari-johanna
NoixDeCoco: Voit ottaa voin/ margariinin useaa tuntia ennen pohjan tekoa jo huoneen lämpöön. Niin,että se varmasti ehtii notkistua. Jos ohjeessa sanotaan että Vaahdota voi ja sokeri,niin silloin voita ei todella sulateta. On ohjeita,joissa sitten taas nimenomaan käsketään sulattaa. Mutta,et tee toki mitään väärää,niin minäkin olen joskus joutunut turvautumaan mikroon,kun unohdan nostaa voin huoneen lämpöön ajoissa. Mutta muista tässä tapauksessa,älä sulata,vaan mikrota pieni hetki vain notkistaaksesi voi.
Ja Vatkain on kyllä tässä hommassa tosi hyvä.Jos voi tuntuu alkuun jäykältä, niin tee ihmeessä alku puuhaarukalla,mutta voit ottaa vatkaimen heti kun voi siihen pystyy.
Olen itse huomannut vuosien saatossa,että mitä paremman voi-sokerivaahdon malttaa vatkaa (eli sokerikiteet sulavat voi sekaan) sen kuohkeamman leivokset saat aikaiseksi.
Tuolla yhteisö sivun puolella on pohdittu tätä teemaa mikä makupari sopii yhteen
Ja mikä ei. Minusta ainakin mustikka ja banaani kuulostaa hyvältä. Sitäpaitsi jos itse tai sankari tykkää jostain niin silloinhan sankarin toivetta tulee kunnioittaa, eikös vaan! 🙂
Meinasi usko loppua tällaiselta aloittelijalta tyystin het alkuun kun piti vatkata (huoneenlämpöisestä) voista ja sokerista vaahto. Sehän vaan jäi tönkkökökkäreeksi jumiin vispilän keskele! Onneksi jatkoin puuhaarukalla ja lopulta sellaisella sähkökäsivatkaimella. Kyllä se lopputulos vuokaan kauhoessa näytti sentään aika samalta kuin kuvassasi.
Seuraavaa kertaa varten täytyy kuitenkin kysellä. Olisiko voi pitänyt sulattaa? Entä monitoimikoneen käyttö siinä vaiheessa kun taikina jo liikkuisi vispilässä/leipätaikinapuikoissa, tekisikö se pahaa?
Ajattelin täyttää kakun banaanisiivuilla ja mustikka-vaniljatäytteellä. Sankari kun rakastaa sekä banaania että mustikkaa. Miltä kuulostaa emo ja sisarukset?
Rottis: Kinuskiemo oli siis oikeassa uumoillessaan, että pientä haasteellisuutta voi olla. Hyvä kuitenkin, että sait onnistumaan!
Tein kakun ja sain keskimmäisen osan hajoamaan 😀 Onneksi tämä ei näkynyt ulospäin ja maku oli todella hyvä! Kehuja tuli 🙂
Rottis: No niin olinkin tosiaan kommentoinut 23.7. 2013. 🙂 Olin ilmeisesti ajatellut enemmän sitä suklaisuutta enkä huomioinut, että kylmänä leikkaaminen aina helpottaa, jos leikkaaminen muuten mietityttää. Kinuskikissa tietää! 🙂
Rottis: ok.. laita pohja jääkaappiin, jotta se on leikkausvaiheessa kylmää. Kyllä minulla pysyi kasassa.
Ok, kiitos! Kinuskiemo aiemmin oli kommentoinut, että tämä sopisi parhaiten kahteen osaan leikattavaksi. Aloin siksi miettimään, että hajoaako kakku jos yritän sitä kolmeen osaan leikata…
Rottis: kyllä tämä pohja on tarkoitettu juuri kahden täytevälin kakkuun tuon kokoiseen vuokaan. Esimerkki täällä: http://www.kinuskikissa.fi/kinuskikissan-valkovuokkokakku/.
1,5 kertaista itsekkin ajattelin 🙂 Mietin vaan että mahtuuko tuo määrä vuokaan…
Rottis: Aattelin kans ehdottaa puolitoista kertaista taikinaa. Muista kylmänä leikkaaminen. Ite pidin vähän aikaa pakastimessa ja sai leikattua paremmin.
Rottis: Mitä jos tekisit 1,5-kertaisen taikinan?
Hei! Haluaisin kakun, jossa on kaksi täytettä ja pohja tulisi saada siis kolmeen osaan. Paljon tätä teen vuokaaan, joka on 24cm halkaisijaltaan ja korkeus on 7cm?
Simitin: useat lukijat ovat tehneet kakkupohjaohjeistani gluteenittomia ihan vain vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Uskoisin, että toimii tämänkin reseptin kanssa. Kiitos palautteestasi! 🙂
Moi! Kuinka soveltaisin kakusta gluteenittoman? Voinko esimerkiksi käyttää vehnäjauhon sijaan suoraan 3dl perunajauhoja + 2dl maissitärkkelystä, vai pitääkö jauhojen määrää muuttaa ja lisätä vielä jotain?
Kiitos jo etukäteen 🙂
On muuten mahtava sivusto, ihania reseptejä ja neuvoja koristeiden tekoon. Viimevuosina mistään muualta ole reseptejä hakenutkaan! 🙂
SIRI:
Ei uskalla ottaa vastuuta kakun riittävyydestä isompien henkilömäärien ollessa kyseessä. Arvioinnissa voisi lähteä siitä, että 24 cm:isen kakun riittävyys on keskimäärin 12 hengelle, riippuen täytteistä ja kuorrutteesta.
20 cm:n vuoan ainemäärät olivat ok. 28cm:n vuokaan on lisättävä 1/3 ja 30 cm:n vuokaan runsas puolet ohjeen ainemääristä.
Kuinka monta pohjaa minun pitäisi tehdä 65 vieraalle että varmasti riittää? Olen tekemässä hääkakkuja ja hieman hankala laskea pohjan riittävyys kun ei ole perus sokerikakkupohja 🙂 Meillä on hääkakkuteline johon mahtuu 3 kakkua (20cm, 28cm ja 30cm), teenkö noiden lisäksi varakakun 28cm tai 30cm vuokaan? Ja missä suhteessa teen pohjat 28 ja 30 cm vuokiin? 20cm vuokaan varmaan vähennän jonkun verran, 1/3 jos vähentää niin varmaan on sopiva?
CASTELIE:
Kaikki mainitsemasi olisivat toki hyviä, mutta mitä jos valitsisit ensimmäisellä kerralla mansikan. 🙂 Mansikka on herkullinen ja tuo kakkuun raikkautta.
Minkähänlainen täyte mahtaisi sopia kakkuun? 🙂 mansikka, minttu, pähkinä? vaikea on valita kun ensimmäistä kertaa teen, ja kuorrutukseksi kakkuun tulisi suklaakreemi..
Tulipa vastaus nopeasti,kiitoksia! 🙂
Pitääkin ottaa itsellekin ylös kinuskiemon ohjeistus, minun ohjeilla olisi mennyt mönkään!
DEADJABASTE:
Laita 30 cm:n vuokaan runsas puolet enemmän aineksia kuin ohjeessa. 20 cm:n vuokaan 1/3 vähemmän kuin ohjeessa. 15 cm:n vuokaan runsas 1/3 ohjeen aineista ( tai toisin ajatellen reilusti alle puolet).
Deadjabaste: Ohje on mitoitettu halkaisijaltaan 24 cm vuokaan, joten 30 cm vuokaan neljäsosa aineksista lisää.
20 cm vuokaan kuudesosa vähemmän (ehkä aineiden punnitseminen auttaisi..?) ja 15 cm vuokaan tekisin itse puolikkaan annoksen.
Miten tätä kakkupohjaa muunnellaan eri kokoisiin vuokiin? Pitäisi tehdä suurimmillaan 30cm ja pienimmillään 20cm ja 15cm. Vai teenkö vain valtavan annoksen ja jaan silmämääräisesti oikean määrän eri vuokiin?
Estorin unelmia
*kkun=kakun
Estorin unelmia
Outo kakkupohja sinäänsä kun sitä ei tarvi kostuttaa ollenkaan! Oli hyvää ja olen tehnyt useampiakin kertoja, mutta kkun paisto on arvelluttavaa. En koskaan oikeen tiedä milloin se pitäis ottaa pois, koska se palaa päältä ja sitten jossen ottaa liian aikaisin se ei ole pohjasta valminsa. 1 tunnissa kakku ehtii palaa pältä ainakin meidän uunissa. 🙂
Tosi herkullinen,tein itse pähkinäsuklaa täyten kanssa,nam nam!!!!
Onko kukaan kokeillut tehdä muun kuin pätkiksen kanssa?
E_LINA:
Tämä koko saattaa riittää, jos on tuhdit täytevälit ja muutakin makeaa tarjolla. Yleensä kakkupohjien pakastaminen onnistuu, joten uskoisin tämänkin. 🙂
Kestääkö pohja muuten pakastamista, jos sen tekisi jo ennakkoon valmiiksi?
Kuinka monelle tämä kakku riittäisi suunnilleen? Täytyisi tehdä kakku n. 15 hlölle, miten pitäisi ohjetta muokata? Kuulostaa niin herkulliselta, että tätä voisi kokeilla! 🙂
Ihanalta kuulostaa ja näyttää tämä pohja! nami! mutta kysyisin vaan että miten tämä jauhojen ja muiden ainesten tuplaaminen ku pitäs tehdä 8munan pohja isoille synttärijuhlille? 🙂
RAESOKERI:
Hyvinkin saattaa onnistua. Nam! Kokeilemaan! 🙂
.NENNA.:
Varmana! 🙂
Teit tämän pohjan, täytin vaniliavanukasvaahdolla ja päällystin suklaalla. Toimi. 😛 Onnistuisikohan pohja Fazerinasuklaalla?