minttusuklaakakku1
minttusuklaakakku2
minttusuklaakakku3
minttusuklaakakku4

Minttu-unelma on täyteläinen kahden suklaan kakku, jota minttu raikastaa. Kaikki makeus tulee suklaasta itsestään. Täytemousse on pitkälti yhteinen molemmille kerroksille: tämä nopeuttaa valmistamista. Olen muokannut reseptiä sen julkaisun jälkeen jonkin verran työvaiheiden järjestyksen osalta. Piparminttuaromin käytössä vaarana on, että se muuttaa täytteen rakeiseksi. Sekoittamalla aromi, suklaasula ja liivateliemi ensin tuorejuuston joukkoon, ehkäistään tätä ilmiötä.

Minttukerroksen maustamiseen on käytetty ruokakaupoissa myytävää piparminttuaromia. Apteekit myyvät piparminttuöljyä, joka on huomattavasti tällaista aromia vahvempaa. Mikäli käytät aromin sijaan öljyä, aloita muutamasta tipasta. Muutenkin aromia kannattaa laittaa ensin vähemmän ja koemaistaa ennen vuokaan kaatamista. Myös piparminttuliköörillä saa täytteeseen mintun makua. Likööriä saa käyttää reippaammin, n. ½ dl. Liivatteet voi sulattaa kiehautettuun likööriin.

Värjäämiseen kannattaa käyttää pastavärejä, joita saa leivontatarvikeliikkeistä. Apteekin jauhemaiset väritkin kyllä käyvät. Ne kannattaa sekoittaa vesitilkkaan; muutoin väristä saattaa jäädä täytteeseen pieniä pisteitä. Laitathan vettä kuitenkin niin vähän kuin mahdollista, jotta täytteen rakenne ei löysty. Yksi tapa on esimerkiksi mitata 1 tl vettä, johon sekoitat värijauhetta niin paljon, että saat aikaan paksuhkon liemen. Tästä sekoitat pieni määrä kerrallaan väriä täytteeseen, kunnes sävy on sopiva.

Täytekakkujen tapaan juustokakutkin kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä; maku vain paranee. Juustokakuissa on vielä se kiva helppous juhlien järjestäjän näkökulmasta, että ne kestävät hyvin pakastusta. Vain kiille kannattaa tehdä tuoreeltaan, sulamisen jälkeen.

Suklaaruusuissa on käytetty valmista suklaamassaa. Tämä samoin kuin ensitestissä ollut jättikokoinen ruusutylla pursotuspusseineen on hankittu Confetista. Kertakäyttöinen pursotuspussi on tässä tapauksessa kätevä, koska tavallisen tyllan kokoiseksi leikattu kestopursotuspussin suu on jättityllalle liian pieni. Isoihin ruusuihin kannattaa käyttää massaa sellaisenaan. Pieniin ruusuihin massaa on ehdottomasti ohennettava vedellä purkin ohjeiden mukaan, muuten pursottaminen on liian työlästä. Jättikokoisen tyllan käyttäminen on hivenen haastavampaa kuin normaalikokoisten ruusujen pursotus. Mikäli sinulla ei ole kokemusta ruusujen pursotuksesta, kannattaa aloittaa pienemmistä ruusuista. Tekniikka on sama kuin kermaruusujen pursotusohjeessa on neuvottu. Koristelusta lisää vaihekuvien yhteydessä.

Minttusuklaakakku

Pohja:
200 g minttu-dominoita
75 g voita tai margariinia

Täytemousse:

4 dl vispikermaa
2 valkuaista

Maitosuklaakerros:

2 liivatelehteä
150 g maitosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl vettä

Minttusuklaakerros:
2 liivatelehteä
sinistä ja vihreää elintarvikeväriä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1-2 tl piparminttuaromia
150 g valkosuklaata
2 rkl vettä

Koristelu:
suklaalastut sinivihreäksi värjätystä valkosuklaasta (130 g)
suklaakoristeet tummasta suklaasta
ruusut suklaamassasta (300 g)


Murskaa dominot tehosekoittimessa tai kaulien. Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon keksimurska. Levitä seos halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Katso tarkemmat ohjeet ja vaihekuvat keksipohjaohjeesta.

Vaahdota vispikerma. Erottele valkuaiset ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vispivaahtoon. Jaa täytemousse kahteen osaan. Laita toinen osa jääkaappiin odottamaan.

Laita maitosuklaakerroksen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Paloittele maitosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Yhdistä suklaasula ja tuorejuusto keskenään. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita liivateliemi suklaa-tuorejuustoseokseen ja yhdistä seos sitten toiseen moussepuolikkaaseen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa n. 30 minuuttia.

Laita minttusuklaakerroksen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Värjää jäljellä oleva moussepuolikas sinivihreäksi sinisellä ja vihreällä elintarvikevärillä. Sekoita tuorejuuston joukkoon piparminttuaromi. Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Yhdistä suklaasula ja tuorejuusto keskenään. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita liivateliemi suklaa-tuorejuustoseokseen ja yhdistä seos sitten jäljellä olevaan moussepuolikkaaseen. Tarkista maku; lisää aromia tarvittaessa. Kaada vuokaan maitosuklaatäytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia ennen vuoasta irrottamista.


Suklaalastuihin on käytetty valkosuklaata, joka on värjätty sinisellä ja vihreällä pastavärillä saman sävyiseksi kuin kakun minttusuklaakerros.

minttusuklaakakku_1 minttusuklaakakku_2

Tämän tapaisia suklaakoristeita näin joskus Marien tekemänä. Tummaa suklaata levitetään reunakalvon palasille noin 1 mm paksuudelta. Suikaleet laitetaan jääkaappiin jähmettymään. Suklaa ei saa muuttua aivan kovaksi vaan sitä täytyy vielä pystyä viiltämään veitsellä, joten tarkista tilanne jo 5 minuutin kuluttua.

minttusuklaakakku_3 minttusuklaakakku_4

Jähmettyneeseen levyyn tehdään veitsellä viillot, joista taitettaessa suklaa murretaan kovettumisen jälkeen erillisiksi koristeiksi. Sitten reunakalvot kääräistään rullalle. Rulla pysyy kiinni teipinpalasella. Rullat laitetaan jääkaappiin kovettumaan kaarevaan muotoon. Kovettumisen jälkeen reunakalvo poistetaan. Koristeet lohkeavat viiltojäljistä.

minttusuklaakakku_5 minttusuklaakakku_6

Suklaaruusuihin on käytetty valmista massaa ja jättikokoista ruusutyllaa.

minttusuklaakakku_7 minttusuklaakakku_8