31.12.2007
Tämä ohje pätee kaikkiin kaulittaviin massoihin, kuten Kinuskikissan vaniljamassaan, muihin sokerimassoihin, marsipaaniin ym.
Sivele kakun pintaan peittävä kerros kermavaahtoa, yli jäänyttä täytettä (jos se ei sisällä liivatetta), tuorejuustoa tms. tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle. Joidenkin massojen kanssa pinta saattaa ”hikoilla”. Tämä on tehokkainta estää käyttämällä alla sokerikreemiä. Sitä suositellaan esimerkiksi marsipaanin ja joidenkin sokerimassojen alle. Löydät sokerimassoista tehdyn vertailun sokerimassatestin kohdalta.
Varaa riittävästi kuorrutemassaa. Jotain osvittaa sopivista määristä saat Kysymyksiä ja vastauksia -palstalleni kootusta listasta.
Kauli tomusokeria apuna käyttäen massasta 2 ½ mm paksu levy. Käytä alla runsaasti tomusokeria, näin kuorrute ei tartu alustaan. Ripottele tarvittaessa tomusokeria myös kaulittavan levyn pinnalle ja tasoita se kädellä. Käytä tomusokeria kuorrutteen päällä kuitenkin säästeliäästi, jotta pinta ei jää tomusokeriseksi. Levyn tulee olla niin iso, että kakun päälle laitettaessa se ulottuu reilusti yli alareunojen.
Nosta levy kakun päälle ja tasoittele ensin kakun päällinen.
Jaa reunoille syntyvät vekit tasaisesti. Ota toisella kädellä kiinni levyn alareunasta ja venytä sitä ulospäin kakun pinnasta. Paina marsipaani samalla toisella kädellä kiinni kakun pintaan ylhäältä alas edeten. Etene näin kakun ympäri. Paina alareuna lopuksi kämmensyrjällä tiiviisti kakkulautasta vasten.
Leikkaa ylimääräiset reunat pois aivan kakun alareunasta.
Säilytä kakku jääkaapissa, mutta älä laita kuvun alle! Myös parvekkeella säilöminen on riskialtista pintaan kertyvän kosteuden takia.
Onnistuaksesi aloittelijan kannattaa muistaa nämä:
Onko jotain kikkaa, miten estää kaulitun massalevyn repeilyn? Minulla ei taida olla vielä yhtään onnistunutta kokemusta, niin ettei vaniljamassa repeile, kun sitä silottelee kakun päälle. Onko levy liian paksu, liian ohut? Mielestäni kuivahtaa melko nopeasti. Vaikuttaako tomusokerin käyttö niin, että estää repeilyn? Itse en ole aina käyttänyt tomusokeria, koska kaulitsen massan leivinpaperin päällä, eikä massa siihen tartu.
Maijamehi: Sinulle on tulossa siis kakun päälle kakkukuva. Haluatko kuitenkin myös sen vaniljamassan?
A. Vaniljamassan voit levittää suoraan kakun pinnalle kun olet sen täyttänyt. Säilytät kakun luonnollisesti jääkaapissa mutta massa kakut suositellaan säilytettäviksi ilman kupua.
Huomioi tällöin, ettei jääkaapissa ole mitään vahvanmakuisia tuotteita joiden maku tarttuu kakkuun. 🙂
B. Kannattaa seurata kakkukuvan kiinnityksessä aina huolella valmistajan ohjeita.
Mikäli olet ostanut kakkukuvan Kinuskikissan verkkokaupasta, mukana tulee aina ohjeet ja löydät nuo ohjeet myös kuvien kohdalta kaupasta.
Mikäli taas kakkukuva on jostain muualta eikä ohjeita ole saatavissa tässä yleistä vaniljapaperi kakkukuvista
Vaniljapaperista tehdyn kuvan kiinnität vaniljamassan päälle vähintään 5 h ennen tarjoilua mutta voit tehdä sen jo edellisenä iltana.
Erillisiä liimoja ei tarvita, koska vaniljamassan pinta toimii ”liimana” kun se nahkeutuu jääkaapin kylmyydessä.
Liivatetta sisältävien kakkujen pinnoille ( esim. juustokakut) kuvia ei suositella laitettavaksi, ainakaan ilman kunnon eristävää kerrosta. 🙂
Mutta, huomioithan että et välttämättä tarvitse vaniljamassaa kakkukuvan ja kakun väliin. Voit kiinnittää kakkukuvan myös suoraan kakun päälle. Tällöin sipaise kakun pintaan ohut kerros kermavaahtoa niin kakun kosteus ei liiaksi vetistä kakkukuvaa. Tässä tapauksessa kuva voidaan laittaa jopa vasta tuntia ennen H -hetkeä kakun päälle. 🙂
Toivottavasti osasin vastata kysymyksiisi. Palaa ihmettelemään jos jotain jäi epäselväksi! 🙂
Hei! Tarkoituksena olisi tehdä lapseni synttärikakuksi suorakaiteen muotoinen kakku (tekisin 2 pellillistä joista leikkaan niin että saisi 2 täyteväliä). Kuoruttaisin kakun päälliosan kinuskikissan vaniljamassalla ja reunat kuorruttaisin kermavaahdolla.
A. pitäisikö tuon vaniljamassan alle laittaa joku muu ainesosa vielä (esim. ylijäänyttä täytettä) vai voiko sen laittaa suoraan siihen kostutetun kakkulevyn päälle?
B. voiko vaniljamassan päälle laittaa siirrettävän kakkukuvan joka on vaniljapaperia ilman mitään liimaa esim. vettä?
pellavapaita: vastasinkin sinulle jo toiseen ketjuun. Jatketaan sähköpostitse vielä yksityiskohdista!
mari-johanna; Kiitos paljon sinulle.
Ei, ei tullut taidokas pelastus. Ihan kauhean näköinen kakku, kun kermavaahtoakaan ei saatu tarpeeksi, kun happani kassiin eteisessä kolme purkkia ja meni roskiin. Oli vain kaksi prk jääkaapissa. Ja pieni lisäkakkukin piti kuorruttaa. Ei enempää voisi epäonnea olla. Nolottaa viedä juhlapöytään tuommonen, kun kaikki odottavat kaunista prinsessakakkua.
Pellavapaita:Voi harmistus!! On todella ikävää että sinulle kävi näin.
En ota enempää kantaa tähän massa asiaan, vaan Kinuskikissa itse saa tulla ja varmasti tuleekin pohtimaan asiaa kunhan viestisi näkee.
Halusin vain tulla sinua lohduttamaan koska itsellekin on kerran massan kanssa käynyt noin ja silloin ymmärrän miten harmitus on suuri.
Onneksi kuitenkin sait taidokkaasti pelastettua kakun, ja vaikkei prinsessakakkua tullutkaan tuli varmasti kuitenkin muuten huippu kakku jälleen!
A-pu-va! Ruohonvihreää Kinuskikissan vaniljamassaa 3 pkt kaulittiin isoksi ympyräksi. Massa alkoi kaulimisen aikana reunoilta näyttää aivan kuivalta ja halkeili syviä halkeimia, eikä suostunut kaulittaessa lisää laajenemaan, vaikka oli mielestäni liian paksu.
Nostettiin nelikätisesti kakun päälle, niin murtui ensin isosti yhdestä kohdasta, sitten halkeama jatkoi repeytymistä ja halkeimia alkoi tulla joka puolelle. Jääkaapissa halkeilu jatkui. Ei voinut muuta kuin kuoria pois kaikki:/
Massassa on päiväys 13.12.2020, ostopaikkana paikallinen Prisma.
Olen kai vain kerran kuorruttanut kakun tällä massalla, kuvakin on tämän osion galleriassa. Muistelen nyt, että massa oli ihanan pehmeää, taipuisaa, eikä ollut vaikeuksia kaulia. Ei tämän illan massakaan kivikovaa ollut, muttei helposti kaulittavaa eikä pehmeää. Sitä oli vaikea saada taivutetuksi köntiksikin paketista ottamisen jälkeen. Kolme pakettia piti yhdistää siis.
En osaa sanoa mitään muuta. Harmittaa täysillä.
Se on selvää, että massa oli viallista.
Prinsessakakku-sivulla tarinaa myös.
Riikka: kuulostaa ikävästi siltä, että tuote oli päässyt viottumaan vai olivatko kaikki paketit yhtä kuivia? Päiväystä oli vielä jäljellä vai oliko tilauksesta kulunut pidempi aika? Tarkistamme kaikki massat lähetysvaiheessa, joten tämän on täytynyt lipsahtaa kontrollin ohi.
Hei
Tilasin kinuskikissalta vaalean punaista vanilja massaa. Joka oli tarkoitus laittaa täytekakun päälle. Massa kuitenkin halkeili useasta kohdasta. Missähän vika? Olen useita kakkuja massalla päällystänyt mutta koskaan ei ole näin käynyt. Koristeilla sitten yritin halkeamia peitellä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Sikuriina: itse en juurikaan käytä vaniljamassan kanssa tomusokeria. Ei ole kovinkaan tarttuvaista. Hiukan saatan ripotella alustalle lähinnä vähentääkseni kitkaa ja näin helpottaakseni kaulimista. Toki massa voi repeillä siitäkin syystä, että massa on liian ohueksi kaulittu. Yleensä varaan vähintään kaksi pakettia pienemmänkin kakun kuorruttamiseen. On toki myös mahdollista, että massa on jostain syystä kuivahtanut. Mutta sen kyllä tuntee jo paketin läpi. Pitää antaa hiukan periksi sormelle painettaessa.