05.11.2014   8 kommenttia Kategoria: Isän- ja äitienpäivä,  Juusto- ja hyydykekakut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton

Kuningaskakku


kuningaskakku-2

Tämä resepti syntyi uuden villitykseni siivittämänä. Olen nimittäin nyt hurahtanut erityisruokavalioihin – monelle allergiaperheen vanhemmalle tämä on ehkäpä ilahduttava tieto, sillä näitä on nyt luvassa jatkossakin. 🙂 On todella innostavaa kehitellä kaikille sopivia reseptejä ja huomata, miten helppoa ja maukasta on mahdollisuus leipoa maidottomista ja gluteenittomistakin tuotteista. Juustokakut ovat siitä kivoja, että niiden kohdalla on yksinkertaista välttää myös kananmunaa.

Tarjoiluiden valmistaminen on huoletonta, kun voi leipoa herkullista, kaikille maistuvaa ja sopivaa. Tätä kakkua kannattaakin kokeilla, vaikka yhtään ruokarajoitteita ei olisi. Halutessaan soijavispin voi korvata vispikermalla. Soijajugurtti taasen on niin herkullista, että suosittelen pitäytymään siinä.

Inspiraatiota reseptiin hain raakaleivonnan puolelta, jossa neitsytkookosöljyn käyttö on yleistä. Se auttaa täytteen jähmettämisessä, mutta antaa myös vienoa aromia (tässä kookos ei kuitenkaan lyö liikaa läpi). Kookosöljyn ansiosta kakku onnistuu tietyin varauksin (kts. vinkki alempaa) myös liivatteettomana.

Vinkit:

  • Jos kakun täytyy olla myös liivatteeton, voi liivatteet ja veden jättää pois. Kakku pysyy kasassa keksireunojen avulla, mutta siistejä paloja ei saa leikattua. Toinen vaihtoehto on tämä kuningatarkakku, joka on liivatteeton, mutta sisältää maitoa. Muistathan myös marjaisat raakaleivokset, jotka voi tehdä myös kakkuna.
  • Mikäli soija on kiellettyjen aineiden listalla, voi soijavispin ja -jugurtin korvata kauravalmisteilla edellyttäen, että nämä ovat gluteenittomia. Lukijalta (kiitos Limbo!) sain vinkkiä, että Go Greenin kaurapohjainen vispi sopii keliakialiiton mukaan myös gluteenittomaan ruokavalioon.
  • Koristelussa käytetyt Candy meltsit sisältävä maitoa. Ekokaupoista ja irtopähkinöitä myyvistä liikkeistä saa riisimaidosta valmistettua valkosuklaata. Totesin testeissäni, että se käy aivan yhtä hyvin koristeiden valmistamiseen ja säilyttää hyvin muotonsa myös huoneenlämmössä.

Gluteeniton, maidoton ja munaton marjakakku

Pohja:
300 g kauradigestive-keksejä (gluteeniton ja maidoton)
100 g (maidotonta) leivontamargariinia

Täyte:
4 liivatelehteä
1 ½ dl soijavispiä
½ dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
2 ½ dl neitsytkookosöljyä
5 dl mustikan makuista soijajugurttia
½ dl vettä

Pinnalle:
n. 300 g marjoja (esim. vadelmia, mustaherukoita ja/tai mustikoita)
kiille hyytelösokerista

Koristelu:
valkoisia Candy melts -nappeja tai maidotonta riisivalkosuklaata
punaisia Candy melts -nappeja (voi korvata maidottomalla tummalla suklaalla)
strösseliä (varmista gluteenittomuus)


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä myös sisäreunan suojaksi leivinpaperisuikaleita helpottaaksesi kakun irrottamista.

Murskaa digestivet tehosekoittimessa. Sulata margariini ja yhdistä keksimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja 4-5 cm:n verran reunoille.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kylmä soijavispi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokerit.

Mittaa kookosöljy kattilaan. Lämmitä liedellä, kunnes öljy on sulanut kirkkaaksi nesteeksi – älä kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon soijajugurtti ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Lisää liivatevesi öljy-jugurttiseokseen. Yhdistä soijavaahdon kanssa. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

Irrota kakku vuoasta, poista leivinpaperisuikaleet reunoilta ja siirrä tarjoilulautaselle. Levitä pinnalle marjoja. Valmista kiille hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää kiille marjojen päälle.

Sulata Candy meltsit tai valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Laita melts-sula pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreä tylla (1-2 mm) tai pieneen pakastuspussiin, jonka kulmaan leikkaat aukon. Pursota sydänkuvioita ja kruunu leivinpaperilla peitetylle leikkuulaudalle. Ripottele kruunun pintaan strösseliä. Anna kovettua hetki ja pursota valkoisten kuvioiden päälle kirjaimia tai muita kuvioita samaan tapaan sulatetuista punaisista Candy meltseistä.

kuningaskakku-vaihe kuningaskakku-vaihe-2

Anna koristeiden kovettua jääkaapissa. Asettele sitten kakun päälle.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
36 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin lokakuun arvonta



Lokakuun arvonnassa on jaossa tuotepaketti, joka sisältää poro-lautasliinoja, salted caramel -makutomusokeria ja puolipallo-silikonivuoan.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit