Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Mariorvokki

30.6.2015

mariorvokki

Nimimerkki:

mariorvokki

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo mariorvokki

Kuka olet?

Olen Mari, 33-vuotias vantaalainen, 5- ja 8-vuotiaiden poikien äiti, ammatiltani psykologi.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Olen aina pitänyt leipomisesta, mutta varsinainen innostuminen – niin että sitä voisi alkaa jo kutsua harrastukseksi – on tullut vasta aivan viime vuosina. Leipominen on hyvää vastapainoa työlle, ja usein tuntuukin, että stressi laantuu, kun aloittaa leipomisen. Kinuskikissan blogi on toiminut yhtenä suurimpana innoittajana leipomisharrastukseni kehittymisessä.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

En leivo läheskään päivittäin, enkä aina edes viikottain. Kylävieraille tulee tottakai yleensä leivottua, mutta viime aikoina olen ymmärtänyt aikaisempaa paremmin myös sen, että omallekin perheelle voi leipoa ilman sen kummempaa syytä. Usein inspiraatio saa alkunsa arkisesti jostakin kaapista löytyvästä elintarvikkeesta, joka ehkä pitäisi muutenkin käyttää loppuun, jolloin saan siitä hyvän syyn ruveta leipomaan. Tuoreella leivonnaisella saa hektiseen arkeen ripauksen luksusta.

Toisaalta innostun kovasti myös erilaisten teemajuhlien järjestämisestä ja nautin siitä, kun saan miettiä, millaiset leivonnaiset ja koristelut kävisivät yhteen kunkin lapsen valitseman teeman kanssa. Myös leivonnassa suunnittelu ja esillepano ovat minulle suuri osa iloa. Värien, raaka-aineiden ja muun kattauksen yhteensopivuus saa parhaimmillaan aikaan suuren onnistumisen tunteen.

Suosikkiraaka-aineesi?

Rakastan manteleita ja erilaisia pähkinöitä, joten usein kiinnostun ohjeista, joissa niitä on käytetty. Kokonaisten manteleiden ja pähkinöiden rinnalla myös esimerkiksi maapähkinävoi, mantelijauho ja –massa ovat herkkujani. Mantelijauhoa löytyy esim. alla olevan suosikkireseptini raaka-ainelistasta.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Toissa kesänä sain kunnian tehdä täytekakun mummoni 90-vuotisjuhliin. Alun perin luulin tekeväni yhden kakun monen muun kakun seuraksi, mutta hieman ennen juhlia paljastui, että minun kakkuni tulisi olemaan juhlien ainut täytekakku – todellinen juhlapöydän kuningatar siis! Yhdestä kakusta tuli siis matkan varrella kolme, ja leivontastressikin taisi siinä sivussa triplaantua. Kinuskikissan ohjeilla siitäkin silti selvittiin, ja mummo sai juhliinsa herkullisen kakkukolmikon kinuski-vadelmatäytteineen. Lisäpainetta projektiin toi vielä helteinen juhlapäivä, mutta onni oli onneksi puolellamme, ja kakut koristeineen kestivät kauniina koko juhlapäivän. Se, mitä kakuista juhlien jälkeen oli jäljellä, romahti tarjoilulautaselle vasta juhlien päätyttyä.

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Muutama vuosi sitten kävimme mieheni kanssa pikaisella pyrähdyksellä Amsterdamissa 10-vuotishääpäivämme kunniaksi. Istuuduttuamme pitkän päivän jälken kodikkaan hotellimme oleskeluaulaan, tuotiin meille höyryävän kuumat teemukit, joiden päälle oli asetettu perinteiset hollantilaiset siirappivohvelit (”stroopwafel”). Kuuman mukin päällä vohveleiden välissä oleva siirappi suli venyväksi ja meheväksi, mikä sai keksin tuntumaan siltä kuin se olisi otettu suoraan uunista. Osa tästä ikimuistoisesta herkuttelukokemusta tuli varmasti siitä, että nautimme keksejä kahdestaan kaukana arjen harmaudesta, mutta kyllä ne keksitkin vaan olivat hyviä! Ajatuksena on jo pitkään ollut kokeilla myös itse siirappivohveleiden tekemistä. Kotiin reissusta kannetut vohvelipaketit kun on syöty jo aikapäiviä sitten…

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Mitään kovin suurta kömmähdystä ei nyt tule mieleen, mutta eräs hauska moka tapahtui vuosia sitten, kun tein iso satsin lastemme lempiruokaa, makaronilaatikkoa. Otin pakastimesta juustoraastetta, ripottelin jäisen, vaalean rouheen ruuan päälle, ja vasta tämän jälkeen aloin ihmetellä rouheen koostumusta ja tuoksua – kunnes tajusin ripotelleeni vuokaan jäistä valkosuklaarouhetta! Syötyä tämäkin silti tuli, vaikka lopputulos olikin hieman aiottua makeampi! 🙂

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Mitään yksittäistä leivontaan liittyvää taitoa ei tule nyt mieleen, mutta toivoisin ajan myötä oppivani tekemään tasalaatuisia leivonnaisia, eli herkkuja, jotka onnistuvat aina, tai ainakin useimmiten, eivätkä vain silloin tällöin. Tätä varten pitäisi kai vain jaksaa tehdä samaa reseptiä kerta toisensa jälkeen…

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Kuten monet muutkin Kinuskit ovat aikaisemmin todenneet, Kinuskikissan blogi ja Kinuskiyhteisö ovat jo tällaisenaan aivan upeita. Sivustolla tulee nytkin käytyä useita kertoja päivässä kurkkimassa uusia reseptejä, ihailemassa muiden aikaansaannoksia ja tietenkin välillä lisäilemässä myös omia juttuja. On hienoa, miten paljon iloa arkeen yksi leivontasivusto voi tuoda!

Jos jokin toive silti pitäisi esittää, nostaisin esiin jo aikaisemmin Kinuskikissalle esittämäni ehdotuksen teemajuhlien korostamisesta ”pelkän” leipomisen rinnalla. Olisi mukava nähdä, millaisia
teemajuhlia Kinuskit ovat järjestäneet: millaisilla leivonnaisilla, kattauksilla ja koristeluilla erilaisia teemoja on luotu lasten ja aikuisten iloksi.

Pienisuurileipuri kysyi sinulta: Kumpi on parempaa, marsipaani vai sokerimassa?

Maun puolesta valitsisin marsipaanin, koska pidän mantelin mausta, mutta muista syistä päädyn nykyään yleensä sokerimassaan. Sokerimassaa on mielestäni helpompi muotoilla, eikä sokerimassan kanssa tarvitse huolehtia siitä, sattuuko vieraiden joukossa olemaan manteliallergisia.

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Mikä on luottoreseptisi (suolainen tai makea), jonka leivot kylävieraille silloin, kun sinulla ei ole paljon aikaa suunnitella tai valmistella leipomuksiasi?

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Viime vuosina hyvin harva kokeilemani resepti on ollut peräisin muualta kuin Kinuskikissalta. Yhden loistavan poikkeuksen tähän sääntöön tekee kuitenkin Koko Suomi leipoo –ohjelmasta tuttu Budapest-leivos, jota olen tehnyt jo useamman kerran erilaisin variaatioin. Tähänastisista kokeiluista paras syntyi tänä kesänä tuoreista mansikoista, jolloin resepti lunasti viimein paikkansa myös omassa Kinuskileipomossani. Resepti löytyy täältä: kesäinen mansikkakakku Budapest-leivosten tyyliin.

Kommentit (7)

mariorvokki18.7.2015 21:36

Myöhäinen kiitos myös Kinuskiemolle kauniista kommentista! Sinun kirjoittamasti kommentit saavat aina aikaan lämpimän olon – niin myös nyt!

Ja toki vielä tätäkin kautta kiitokset itse Kinuskikissalle, että sain kunnian osallistua esittelyyn!

Kinuskiemo6.7.2015 22:13

Hei, mariorvokki! Hienoa, että päästit meidät kurkistamaan nimimerkkisi taakse. Oli mielenkiintoista lukea, mitä ajatuksia ja kokemuksia sinulla on leivontaan liittyen.

Mahtavaa, että leipomisesta on tullut sinulle harrastus. Joka on rentouttava vastapaino työlle ja antaa monenlaista mielihyvää itselle ja lähipiirille, perhe ensimmäisenä. On kiva koota yhteen perhe tai kutsua vieraita tuoksuvan leivonnaisen tai makean herkun äärelle. Kaikki nauttivat. Harrastuksena leipominen on mukava sikälikin, että se sopivan helppoa, jos niin haluaa. Toisaalta haasteita ja vaikeusastetta myös riittää niitä toivovalle. Voi edistymisen myötä haastaa itsensä oppimaan uutta.

Vielä haluan ihastella tuota kuvaa. Olette hyvä pari, te kaksi söpöläistä. 🙂 Kuva valloittaa ja saa heti hyvälle tuulelle. Olet varmaan itse leiponut tuon ilmeikkään siilin, jonka silmät haluavat katsekontaktiin katsojan kanssa. Kädessäsi on pieni pullainen taideteos. 🙂

Leivontaasi iloa ja innostusta, pullan tuoksua, paljon onnistumisia!

Kinuskikissa5.7.2015 09:48

Lämmin kiitos sinulle mariorvokki osallistumisestasi esittelyyn! Oli kiva tutustua paremmin ja lukea ajatuksiasi. Kiitos myös kauniista palautteesta ja teemajuhlaideasta. Yritetään pohtia tuon toteuttamista tavalla tai toisella.

soja4.7.2015 22:06

Hauska tutustua! Kiva toive tuo teemajuhla-asia! ja ihanilta näyttää nuo leivokset! kokeilulistalle pääsevät =)

mariorvokki4.7.2015 16:49

Kiitos kivoista kommenteista!

mari-johanna: Aurinkoista kesän jatkoa myös sinne! Ja kyllä vain, loppujen lopuksi tuo valkosuklaamakaronilaatikko kyllä hymyilytti täälläkin! 🙂

nalamuru: Kiitos! Kirjoittaminen ja omien ajatusten sanoittaminen on leipomisen ohella yksi lempipuuhistani. Kiva kuulla, että tekstejä on mukava myös lukea. Pitääkin käydä katsastamassa sinun kilppari-juhlasi, kiitos vinkistä!:)

nalamuru30.6.2015 11:56

Hei Mariorvokki! Sinulla on selvästikin kirjoittamisen taito hallussa niin elävästi ja lennokkaasti kerrot vastaukset. Tuo makoroonilaatikko kömmähdys toi hymyn minunkin huulilleni. Tuo teemajuhla toive on kyllä hyvä. Minä olenkin laittanut leipomooni meidän syksyisistä kilpikonna teemajuhlista leipomuksista reseptin, mutta kattaus on toki siitäkin jäänyt pois kuvista.

mari-johanna30.6.2015 09:05

Heipähei mariorvokki! Olipa kiva lukea ajatuksiasi. Erityisesti minua alkoi hymyilyttää teidän perheen uusi makaronilaatikko kokeilu valkosuklaa twistillä! 🙂 Varmasti on lapsille ainakin maistunut. Mukavaa kesän jatkoa kaimalle sinne Vantaalle! 🙂

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Mariorvokki

30.6.2015

mariorvokki

Nimimerkki:

mariorvokki

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo mariorvokki

Kuka olet?

Olen Mari, 33-vuotias vantaalainen, 5- ja 8-vuotiaiden poikien äiti, ammatiltani psykologi.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Olen aina pitänyt leipomisesta, mutta varsinainen innostuminen – niin että sitä voisi alkaa jo kutsua harrastukseksi – on tullut vasta aivan viime vuosina. Leipominen on hyvää vastapainoa työlle, ja usein tuntuukin, että stressi laantuu, kun aloittaa leipomisen. Kinuskikissan blogi on toiminut yhtenä suurimpana innoittajana leipomisharrastukseni kehittymisessä.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

En leivo läheskään päivittäin, enkä aina edes viikottain. Kylävieraille tulee tottakai yleensä leivottua, mutta viime aikoina olen ymmärtänyt aikaisempaa paremmin myös sen, että omallekin perheelle voi leipoa ilman sen kummempaa syytä. Usein inspiraatio saa alkunsa arkisesti jostakin kaapista löytyvästä elintarvikkeesta, joka ehkä pitäisi muutenkin käyttää loppuun, jolloin saan siitä hyvän syyn ruveta leipomaan. Tuoreella leivonnaisella saa hektiseen arkeen ripauksen luksusta.

Toisaalta innostun kovasti myös erilaisten teemajuhlien järjestämisestä ja nautin siitä, kun saan miettiä, millaiset leivonnaiset ja koristelut kävisivät yhteen kunkin lapsen valitseman teeman kanssa. Myös leivonnassa suunnittelu ja esillepano ovat minulle suuri osa iloa. Värien, raaka-aineiden ja muun kattauksen yhteensopivuus saa parhaimmillaan aikaan suuren onnistumisen tunteen.

Suosikkiraaka-aineesi?

Rakastan manteleita ja erilaisia pähkinöitä, joten usein kiinnostun ohjeista, joissa niitä on käytetty. Kokonaisten manteleiden ja pähkinöiden rinnalla myös esimerkiksi maapähkinävoi, mantelijauho ja –massa ovat herkkujani. Mantelijauhoa löytyy esim. alla olevan suosikkireseptini raaka-ainelistasta.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Toissa kesänä sain kunnian tehdä täytekakun mummoni 90-vuotisjuhliin. Alun perin luulin tekeväni yhden kakun monen muun kakun seuraksi, mutta hieman ennen juhlia paljastui, että minun kakkuni tulisi olemaan juhlien ainut täytekakku – todellinen juhlapöydän kuningatar siis! Yhdestä kakusta tuli siis matkan varrella kolme, ja leivontastressikin taisi siinä sivussa triplaantua. Kinuskikissan ohjeilla siitäkin silti selvittiin, ja mummo sai juhliinsa herkullisen kakkukolmikon kinuski-vadelmatäytteineen. Lisäpainetta projektiin toi vielä helteinen juhlapäivä, mutta onni oli onneksi puolellamme, ja kakut koristeineen kestivät kauniina koko juhlapäivän. Se, mitä kakuista juhlien jälkeen oli jäljellä, romahti tarjoilulautaselle vasta juhlien päätyttyä.

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Muutama vuosi sitten kävimme mieheni kanssa pikaisella pyrähdyksellä Amsterdamissa 10-vuotishääpäivämme kunniaksi. Istuuduttuamme pitkän päivän jälken kodikkaan hotellimme oleskeluaulaan, tuotiin meille höyryävän kuumat teemukit, joiden päälle oli asetettu perinteiset hollantilaiset siirappivohvelit (”stroopwafel”). Kuuman mukin päällä vohveleiden välissä oleva siirappi suli venyväksi ja meheväksi, mikä sai keksin tuntumaan siltä kuin se olisi otettu suoraan uunista. Osa tästä ikimuistoisesta herkuttelukokemusta tuli varmasti siitä, että nautimme keksejä kahdestaan kaukana arjen harmaudesta, mutta kyllä ne keksitkin vaan olivat hyviä! Ajatuksena on jo pitkään ollut kokeilla myös itse siirappivohveleiden tekemistä. Kotiin reissusta kannetut vohvelipaketit kun on syöty jo aikapäiviä sitten…

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Mitään kovin suurta kömmähdystä ei nyt tule mieleen, mutta eräs hauska moka tapahtui vuosia sitten, kun tein iso satsin lastemme lempiruokaa, makaronilaatikkoa. Otin pakastimesta juustoraastetta, ripottelin jäisen, vaalean rouheen ruuan päälle, ja vasta tämän jälkeen aloin ihmetellä rouheen koostumusta ja tuoksua – kunnes tajusin ripotelleeni vuokaan jäistä valkosuklaarouhetta! Syötyä tämäkin silti tuli, vaikka lopputulos olikin hieman aiottua makeampi! 🙂

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Mitään yksittäistä leivontaan liittyvää taitoa ei tule nyt mieleen, mutta toivoisin ajan myötä oppivani tekemään tasalaatuisia leivonnaisia, eli herkkuja, jotka onnistuvat aina, tai ainakin useimmiten, eivätkä vain silloin tällöin. Tätä varten pitäisi kai vain jaksaa tehdä samaa reseptiä kerta toisensa jälkeen…

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Kuten monet muutkin Kinuskit ovat aikaisemmin todenneet, Kinuskikissan blogi ja Kinuskiyhteisö ovat jo tällaisenaan aivan upeita. Sivustolla tulee nytkin käytyä useita kertoja päivässä kurkkimassa uusia reseptejä, ihailemassa muiden aikaansaannoksia ja tietenkin välillä lisäilemässä myös omia juttuja. On hienoa, miten paljon iloa arkeen yksi leivontasivusto voi tuoda!

Jos jokin toive silti pitäisi esittää, nostaisin esiin jo aikaisemmin Kinuskikissalle esittämäni ehdotuksen teemajuhlien korostamisesta ”pelkän” leipomisen rinnalla. Olisi mukava nähdä, millaisia
teemajuhlia Kinuskit ovat järjestäneet: millaisilla leivonnaisilla, kattauksilla ja koristeluilla erilaisia teemoja on luotu lasten ja aikuisten iloksi.

Pienisuurileipuri kysyi sinulta: Kumpi on parempaa, marsipaani vai sokerimassa?

Maun puolesta valitsisin marsipaanin, koska pidän mantelin mausta, mutta muista syistä päädyn nykyään yleensä sokerimassaan. Sokerimassaa on mielestäni helpompi muotoilla, eikä sokerimassan kanssa tarvitse huolehtia siitä, sattuuko vieraiden joukossa olemaan manteliallergisia.

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Mikä on luottoreseptisi (suolainen tai makea), jonka leivot kylävieraille silloin, kun sinulla ei ole paljon aikaa suunnitella tai valmistella leipomuksiasi?

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Viime vuosina hyvin harva kokeilemani resepti on ollut peräisin muualta kuin Kinuskikissalta. Yhden loistavan poikkeuksen tähän sääntöön tekee kuitenkin Koko Suomi leipoo –ohjelmasta tuttu Budapest-leivos, jota olen tehnyt jo useamman kerran erilaisin variaatioin. Tähänastisista kokeiluista paras syntyi tänä kesänä tuoreista mansikoista, jolloin resepti lunasti viimein paikkansa myös omassa Kinuskileipomossani. Resepti löytyy täältä: kesäinen mansikkakakku Budapest-leivosten tyyliin.

Kommentit (7)

mariorvokki18.7.2015 21:36

Myöhäinen kiitos myös Kinuskiemolle kauniista kommentista! Sinun kirjoittamasti kommentit saavat aina aikaan lämpimän olon – niin myös nyt!

Ja toki vielä tätäkin kautta kiitokset itse Kinuskikissalle, että sain kunnian osallistua esittelyyn!

Kinuskiemo6.7.2015 22:13

Hei, mariorvokki! Hienoa, että päästit meidät kurkistamaan nimimerkkisi taakse. Oli mielenkiintoista lukea, mitä ajatuksia ja kokemuksia sinulla on leivontaan liittyen.

Mahtavaa, että leipomisesta on tullut sinulle harrastus. Joka on rentouttava vastapaino työlle ja antaa monenlaista mielihyvää itselle ja lähipiirille, perhe ensimmäisenä. On kiva koota yhteen perhe tai kutsua vieraita tuoksuvan leivonnaisen tai makean herkun äärelle. Kaikki nauttivat. Harrastuksena leipominen on mukava sikälikin, että se sopivan helppoa, jos niin haluaa. Toisaalta haasteita ja vaikeusastetta myös riittää niitä toivovalle. Voi edistymisen myötä haastaa itsensä oppimaan uutta.

Vielä haluan ihastella tuota kuvaa. Olette hyvä pari, te kaksi söpöläistä. 🙂 Kuva valloittaa ja saa heti hyvälle tuulelle. Olet varmaan itse leiponut tuon ilmeikkään siilin, jonka silmät haluavat katsekontaktiin katsojan kanssa. Kädessäsi on pieni pullainen taideteos. 🙂

Leivontaasi iloa ja innostusta, pullan tuoksua, paljon onnistumisia!

Kinuskikissa5.7.2015 09:48

Lämmin kiitos sinulle mariorvokki osallistumisestasi esittelyyn! Oli kiva tutustua paremmin ja lukea ajatuksiasi. Kiitos myös kauniista palautteesta ja teemajuhlaideasta. Yritetään pohtia tuon toteuttamista tavalla tai toisella.

soja4.7.2015 22:06

Hauska tutustua! Kiva toive tuo teemajuhla-asia! ja ihanilta näyttää nuo leivokset! kokeilulistalle pääsevät =)

mariorvokki4.7.2015 16:49

Kiitos kivoista kommenteista!

mari-johanna: Aurinkoista kesän jatkoa myös sinne! Ja kyllä vain, loppujen lopuksi tuo valkosuklaamakaronilaatikko kyllä hymyilytti täälläkin! 🙂

nalamuru: Kiitos! Kirjoittaminen ja omien ajatusten sanoittaminen on leipomisen ohella yksi lempipuuhistani. Kiva kuulla, että tekstejä on mukava myös lukea. Pitääkin käydä katsastamassa sinun kilppari-juhlasi, kiitos vinkistä!:)

nalamuru30.6.2015 11:56

Hei Mariorvokki! Sinulla on selvästikin kirjoittamisen taito hallussa niin elävästi ja lennokkaasti kerrot vastaukset. Tuo makoroonilaatikko kömmähdys toi hymyn minunkin huulilleni. Tuo teemajuhla toive on kyllä hyvä. Minä olenkin laittanut leipomooni meidän syksyisistä kilpikonna teemajuhlista leipomuksista reseptin, mutta kattaus on toki siitäkin jäänyt pois kuvista.

mari-johanna30.6.2015 09:05

Heipähei mariorvokki! Olipa kiva lukea ajatuksiasi. Erityisesti minua alkoi hymyilyttää teidän perheen uusi makaronilaatikko kokeilu valkosuklaa twistillä! 🙂 Varmasti on lapsille ainakin maistunut. Mukavaa kesän jatkoa kaimalle sinne Vantaalle! 🙂

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa