
Näin kesäaikaan – ei klassisen mansikkakakun voittanutta. Makeita kesäpäiviä toivottaa Kinuskikissa! 🙂
Klassinen mansikkakakku
Pohja:
mehevä suklaakakkupohja
Kostutus:
2 dl maitoa
Täyte:
4 dl kuohukermaa
1 ½ rkl vaniljasokeria
2 prk (á 120 g) Valio Kidius -toffeevanukasta
½ – ¾ dl vaniljakreemijauhetta
n. 400 g mansikoita
Päälle:
3 dl Flora Vispiä
2 tl sokeria
1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta
250 g mansikoita
2 karambola-hedelmää
sitruunamelissan lehtiä
mokkahippu-nonparelleja
Valmista mehevä suklaakakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan.
Mittaa kulhoon kuohukerma ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi. Lisää joukkoon toffeevanukas ja vaniljakreemijauhetta sen verran, että täyte on sopivan jämäkkää.
Leikkaa mansikat siivuiksi.
Aseta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta ja levitä päälle mansikkasiivut ja puolet täytteestä.
Kostuta ja täytä toinen väli samalla tavalla. Nosta päälle kolmas pohja ja kostuta.
Mittaa kulhoon Flora Vispi ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi ja sihtaa joukkoon vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhe. Levitä kermavaahtoa kakun reunoille (kts. ohje kermavaahdon levittäminen raapalla). Voit käyttää levittämiseen raapan ohella myös esimerkiksi levitys- tai palettiveistä.
Laita loput kermavaahdosta pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota päällisen reunat kermalla (kts. pursotusmallistosta kohta ”kiehkurat eri suuntiin”).
Leikkaa karambolat ohuiksi siivuiksi. Aseta kakun päälle kokonaisia mansikoita, karambolansiivuja ja sitruunamelissan lehtiä. Paina myös reunoille karambolansiivuja. Ripottele pursotuksen päälle mokkahippu-nonparellia.
Kiitos maris!
maris
kakkukani: makuja on monia, ja varmasti voi laittaa oreo-täytteenkin lisäksi. Itse kuitenkin näkisin, että tässä kakussa täytteineen on jo sen verran paljon erilaisia makuja, että olisikohan kuitenkin parempi laittaa tuota samaa täytettä molempiin väleihin. Tämä siis minun näkemykseni. 🙂
Hei, rippijuhliin olen tekemässä kakkua tuolla mehevällä suklaakakkupohjalla. Kaksi täyteväliä tulisi, kumpaankin tuoreita mansikoita pohjalle ja toiseen väliin tämä täyte, mutta voisiko toiseen väliin laittaa jotain muuta täytettä? Olisiko se oreo-täyte huono valinta tämän toffeetäytteen kanssa? Muita ideoita? 🙂
Kirsi: tämä riittää noin 15 syöjälle.
Hei, monellekko hengelle tällä ohjeella valmistettu kakku riittää?
Kaisu: ei tummu minun kokemukseni mukaan…
Hei, kuinka nopeasti karambola tummuu sen viipaloimisen jälkeen? Auttaako sitruunamehu?
mari-johanna
Marita Lasanen: Pahoittelut vastauksen viipymisestä,toivottavasti vielä ehtii! 🙂
Itse en tätä kyseistä pohjaa koskaan ole tehnyt, mutta eiköhän tähän päde sama sääntö kuin muihinkin pohjin että jos lisäät munien määrää niin lisäät sitten myös samassa suhteessa muiden aineiden määrää ja hyvä tulee. Kolmen munan pohja on tehty 24 cm vuokaan ja sitä vain jäin pohtimaan, että tavis sokerikakkupohjaan verrattuna tässä on melko paljon aineita, joten pitäisikö ottaa jo astetta isompi vuoka käyttöön,jos haluaa kuitenkin leikata kakun kolmeen osaan. 🙂
Hei, kysyisin kakun koosta. Epäonnistuuko jos teenesim. kuuden munan pohjan, teenkö sitten 1,5 kertaisena täytteen, kerroksia ei taida silti vielä tulla yhtä lisää, pitäisikö tuplata määrät? Kiitos jos ehdit vastata ☺
Tuude: vau, mikä onnistuminen! Kiitos, että sain jakaa sen kanssasi. 🙂
Tein tätä tänään, mutta vaalealla pohjalla. Ja koska muistin kaupassa väärin ja ostin vain yhden toffeevanukkaan niin tein päällimmäiseksi kermasta ja fariinisokerista kinuskikastikkeen, jonka vispasin sellaisenaan vaahdoksi. Eli vähemmän toffeeta täytteessä, kinuskivaahto päälle kerman sijaan, reunoille kuitenkin kermapursotukset. Kostutin vaaleudesta huolimatta kakun maidolla, jotta ei tulisi liian makea ja ilmeisesti kaukku oli napakymppi, koska appiukko antoi henkisen kakkusertifikaatin ja hän on tunnetusti loistava kakuntekijä itse. 🙂 Kiitos siis ihanasta ohjeesta.
Lepuroija
Ajattelin ensin kun tätä reseptiä katsoi, että mikä ihme mansikkakku tuo on jossa on suklaapohja ja välissä jotain ihmeellistä. Mutta ajattelin, että tarvitseeko mansikkakunkaan olla aina se perinteinen sokerikakkupohja ja kerma-rahkaseosta välissä.
Tämä kuulostaa oikein herkulliselta, sitten kun saadaan suomalaisia mansikoita nii kokeilen varmasti!
Tein tätä kesällä, onnistui tosi hyvin ja oli todella hyvää! Mitenköhän tää onnistuisi pakastemansikoihin?
Kakkuherttuatar
Tein tämän kakun ristiäisiin ja se sujahti parempiin suihin samantien! Pikkasen oli poikkeava perinteisestä mansikkakakusta, astetta herkullisempi tietysti 😉 Toffeevanukas teki siihen ihan oman vivahteen ja kakku miltei suli suussa! Vaniljakreemijauheen käytössä muille vinkiksi, että se ei heti kaataessa joukkoon jämäköitä, vaan tulos näkyy hetken kuluttua. Laitoin aluksi 1/2 dl ja heti päälle lisää kun ei jämäköitättnyt, mutta yhtäkkiä kuitenkin tiivisti massan paksuhkoksi. Eli 1/2dl olisi riittänyt varmastikin kun hetken olisi odottanut. Eipä siitä haittaa ollut, levittäminen vain helpompaa jos vaahto ei ole kovin jämäkkää.
EMPPUH:
Kyllä käy. Tumma tai vaalea, molempi parempi. 😉
emppuh
Osaatko neuvoo käviskö tuo tän kakun täyte myös vaaleankakkupohjan kanssa? 🙂
MITTI:
Kannattaa klikata tuosta oikealta kauhan alta ”Täytteet”. Siellä on joukossa liivatteettomiakin. 🙂
Hei, Haeskelin sivuilta liivatteetonta kakun täytettä, mutta tässä täytteessä tuo vanukas sisältää liivatetta. Ihana blogi ja täältä haeskelen ohjeita aina kun on tarvis leipoa 🙂
JENNNI:
Voit täyttää kakun edellisenä päivänä, ja niin onkin paras tehdä, että kosteus ja täyteaineet imeytyvät ja tasoittuvat hyvin. Ja jos kuorrutat vasta tarjoilupäivänä, niin varman päälle tulee onnistunut kakku.
Isälle synttärionnea ja sinulle onnea kakuntekoon! 🙂
Kyselen nyt varmaankin tyhmiä, mutta voiko kakun tehdä valmiiksi edellisenä päivänä? Tai muuten valmiiksi, mutta tarjoilu päivänä kuorrutuksen? 🙂 en ole ennen täytekakkuja tehnyt ja nyt olen lauantaiksi isän syntymäpäiville luvannut tällaisen loihtia 😀 onneksi syöjinä on vain oma perhe 😀
Kiitokset pikaisesta vastauksesta! Pieniä kakkuja voi tehdä nopeammalla syklillä ilman että menee tosiaan hukkaan. Ja kun kokeiltavaa tosiaan riittää näiden täytekakkujen saralla. Olen tehnyt tähän asti paljon erilaisia juustokakkuja (joista useat lempiohjeet Kinuskikissalta 😉 ja nyt olen innostunut kokeilemaan täytekakkuja, joita olen viimeksi leiponut joskus koulun yläasteajoilla eli vuonna 93 viimeksi. Ja puoliso yleensä leiponut sen täytekakun ja minä sitten muut (keksit, juustokakut jne), mutta nyt olen innostunut kokeilemaan näitäkin vaikka tottakai puoliso saa tehdä täytekakkuja jatkossakin. Ihanaa kesän jatkoa teille kaikille!
KANI:
Saitkin jo tiedon, että kostutusmäärä tarkoittaa koko kakkua.
18 cm:n kakkuun n. puolet aineksista.
Kiitos Crap neuvosta. Tein kakun ja 2 dl riitti kaikkiin. Olisi voinut olla hieman enemmänkin kun jäi hieman kuivaksi (outoa sinänsä kun tästä kakkupohjasta mainitaan, että kostuketta tarvitaan vähemmän). Mutta on siis loistava kakku ja hyvänmakuinen. Seuraavalla kerralla laitan vilä yhden purkin toffeevanukasta (tai laitan hieman voimakkaamman makuista toffeevanukasta). Kysymys: jos haluaa tehdä pienemmän kakun (esim. 18 cm irtopohjavuokaan), niin pitääkö kakkupohjan määrät puolittaa vai meneekö pienennyksessä kaikki puoliksi? Ei viitsisi tehdä turhaa kokeilua jos menee pilalle. Täytteet ja muut on ”helpompi” kokeilla ja yleensä niissä kaikkien puolittaminen onnistuukin ihan vaan puolittamalla ohjeen määrät. Olisin erittäin iloinen vastauksesta, jotta voin tehdä ns. koekakkuja ihan perheen piirissä ettei tarvitse isosta kakusta heittää pois (työpaikalle on vaikea viedä täytekakkua muiden iloksi). Yritin etsiä blogin ja kirjan joka paikasta, mutta en löytänyt ohjetta kakkupohjien ns. puolittamiseen, jos haluaa pienemmän kakun (15 – 18 cm vuoka).
Aivan ihana kakku ! Kaikki kahvipöydässä tykkäsivät 😉
Kani : (Ainakin oman kokemukseni mukaan) kakun (tai kakkupohjan) yhteydessä ilmoitettu kostukemäärä riittää nimenomaan koko kakkuun. Tietysti tämä on aika myös vähän omasta tuntumasta kiinni. Joskus jää kostuketta yli, joskus saa lisätä vähän, kun tuntuu, ettei ohjeessa ilmoitettu ihan riitä. Mutta lähtökohtaisesti tuo ohjeen kostukemäärä on koko kakkuun 🙂
Anteeksi perin tyhmä kysymykseni, mutta sekä tässä kakkuohjeessa että muissakin, jotka ovat mm. kirjassasi mainitaan kostutuksena esim. kaksi desiä maitoa tms. Onko määrä tarkoitettu yhteensä eli 2 dl kaikkiin kerroksiin vai onko 2 dl yhteen kerrokseen (eli yhteensä kolmeen kerrokseen menisi tämän ohjeen mukaan 6 dl maitoa)? Kaipaisin vastausta mahd pian, jotta pääsen leipomaan tuleville vieraille.
Tätä pitää kokeilla.
Kyllä oli ihanaa mansikkakakkua! Kaikki tykkäsi 🙂 Kinuskivanukas teki ihanan maun täytteeseen.. ja tuoreet mansikat! En ole pitkään aikaan näin hyvää kakkua syönyt! Kiitos!
Toi ohje kuulostaa niin hyvältä 😀
Lisään edelliseen, että juuri noiden omien kakkujeni ideoinnissa.. En sentään ole toistaiseksi uskaltanut kellekään luvata hääkakkuja tilauksesta! XD
Kakku näyttää mahtavalle, joten aion tuota kokeilla ensi tilassa vapaa-aikaa löytyessä! Ja koristelu on ihanan näyttävä,vaikka kakkua ei olekaan päällystetty kokonaan marsipaanilla!
Omat hääni ovat elokuun lopussa ja meinasin olla niin hurja, että valmistan kakut itse.. Teema meillä on metsä, joka ei toistaiseksi ole antanut itselleni kakkuun yhtä ainoaa ideaa…. :/ (paitsi kaksi peikkoa ylimmän kakun päälle 🙂 ) Ja perusideaksi pitäisi keksiä vielä jotain suht vaivattomasti toteutettavaa, koska muuten voi olla morsiamen edellinen yö täynnä itkua ja hammasten kiristelyä..
Ajattelinkin kysyä sinulta, olisiko ollut innostusta ja aikaa ideoida tässä ennen elokuuta jokin ”metsähenkinen” kakku jossa kerma kuorrutteena on suuressa roolissa? Olisi helpottanut tätä loppukesän morsianta hurjasti.. Aikaa koristeiden vääntämiseen on, mutta kovin montaa kakkua ei taida töiden ohessa ehtiä tehdä, joihin voisi ideoitaan kokeilla.. :/
Mutta vaikka et ehtisikään, niin kiitos jo hurjasti näistä kymmenistä ideoista jotka ovat minua innoittaneet hääkakkujen suunnittelussa vuoden mittaan! 😀
Voiskohan tuon kakun tehdä ihan normaalilla pohjalla kun ei voi kaakaota kakkuun laittaa?
Aivan ihana mansikkakakku!! Oli pakko tehdä huomiseksi tälläinen, tosin pohja vasta jäähtymässä 🙂 Mutta huomenna saadaan nauttia tästä kakusta, paras aloitus mansikkakakulle, juhannusaatto! Kiitos 🙂
Kidius toffeevanukasta ei löytynyt lähikaupasta, niin ostin Jacky kinuskivanukasta, toivottavasti se maistuu myös kakun välissä!
Aurinkoiset kiitokset kaikille kommentoijille ja mansikanmakeaa juhannusta koko Kinuski-porukalle!
Minnasie: minä valitsisin jomman kumman. 🙂
Maj: kakkuja ei enää ennätä tulla ennen juhannusta. 🙂
Kakku on kuin kruunu,tosi ihanan näköinen. Tätä täytyy pian tehdä, tosin gluteenittomana.
Kiitos sivustostasi. Kiireinen äiti löytää täältä aina sopivan reseptin tai idean. Kakkuinnostus on syntynyt sivujesi inspiroimana. Kesällä pitää syödä marjoja, paljon.
Tosi hieno, tätä voisi kokeilla veljen syntymäpäiville!
Nää on niin hienoja! Ja noi koristelut on upeita ja tosi taidokkaita
Tämä on ehdottomasti suosikki leivontasivustoni! Teet todella kauniita leivonnaisia ja reseptit on todella hyviä 🙂
Kiitos vinkistä! Hyvää oli!:D♥
Amah: Itse funtsin, että 15 – 20 hengelle toi voisi olla. Oma vierasluku ei ole niin tarkka, mutta kyllä tuo ainesten perusteella isolle porukalle täytyy riittää. Ja minulla ainakin on suolaista tarjottavaa kakun lisäksi, ja vähän muuta makeaakin. Jos ei mitään muuta ole pöydässä, niin sitten tietysti riittää pienemmälle määrälle. 🙂
Kuinka monelle hengelle tästä suurinpiirtein riittää? Ajattelin tehdä juhannukseksi tälläisen mökille? Ihanan näköinen 🙂
Tässä on kesän juhlakakku minun mieleen. Tällä meinaan shokeerata porukat juhannuksena. Ja toivon, että käki kukkuu ja kukat tuoksuu ja vieraat ovat tälläytyneet kauniisiin juhlamekkoihin, kun kannan kakun pöytään. 🙂
Ihanaa! Täällä olen monesti vieraillut ja aina olen saanut ongelmiini vastauksen. Sen lisäksi täältä voi bongata mitä mainioimpia ja suussa sulavampia reseptejä, kiitos siitä! Hyvää kesää 🙂
Kaikki sinun ohjeesi ovat olleet ihania <3 Suosikkini on varmasti Kaneli-Kaakao ja Kesäinen MansikkaDrinkki 😀 Mutta kaikki muutkin ovat olleet ihania. Barbapapa kakku on ihastuttava, siskoni on oikea fani joten taidan leipoa hänelle semmoisen ! Kiitos sinulle ihanasta blogist ja mukavaa kesää ! Amanda
Kiva vaihteeksi saada näitä ”tavallisten” kakkujen ohjeita, näyttää hyvältä.
Itse yleensä levitän mansikkakakussa kermaa myös kakun päälle ohuen kerroksen, koska kokonaisia mansikoita ei koskaan saa niin tiivisti vierekkäin etteikö sieltä näkyisi vähän kakkupohjaa väleistä. Minusta kerma antaa siistimmän pohjan kuin pelkkä kakkupohja.
Tässä se on! Täydellinen kakku pian lähestyville synttäreilleni. 🙂 Tätä on kyllä pakko testata ja ehkäpä pitää tehdä vielä myös ”testiversio” ennen varsinaista synttäripäivää. 😉
KIITOS ihanasta blogista, olen monta vuotta jo seurannut ja monta ohjetta kokeillut . Ensimmäisen kerran kommentoin. Kakku näyttää herkulliselta ja taas yksi vinkki kokeiltavaksi, toffeevanukas. Tämä yksi blogin hyvistä asioista, vinkkiä mitä käyttää jota itse ei keksisi.
olen suositellut kinuskikissaa monelle ystävälle.
Tämä on varmasti tosi hyvää! Ja ihanan näköinenkin! Pitääpä päästä kokeilemaan 😉
Onpa kaunis kakku! Hieno versio perinteisistä mansikkakermiksistä 🙂 Ja varmasti myös hyvää, ehkäpä tämä pitäisikin testata nyt Jussina!