16.04.2008   105 kommenttia Kategoria: Kysymyksiä & vastauksia

MaalaaminenTälle palstalle kokoan asiaa maalaamisesta. Haluan kiittää eritoten Piaa, joka on ystävällisesti ja perusteellisesti neuvonut useissa alla mainituissa kysymyksissä. Lisäksi kiitän Virpiä, koska häneltä sain tietää kokemuksia MMF:n käyttäytymisestä maalatessa. Suuri apu oli myös kommenttien kautta tulleista vinkeistä: kiitos aktiivisuudesta ensimmäisinä kommentoimaan ehtineet sofiella, Epa, Rouva V, Namsku, Vesikirppu ja Minna.

Minkälaisia värejä on olemassa ja miten ne sopivat maalaamiseen?

  • Koristelutarvikkeisiin erikoistuneet verkkokaupat myyvät pastavärejä, jotka ovat hyviä maalaamisessa. Pastavärit ovat paksuhkoja, maalimaisia ja runsaasti ”pigmenttiä” sisältäviä värejä. Niihin voi ja ehkä kannattaakin sekoittaa hieman vettä mukaan (ei siis suoraan purkkiin vaan lautasella, jossa värejä sekoittelet).
  • Myös tomuvärejä voi käyttää. Ne sopivat esimerkiksi hempeisiin sävyihin ja häivytyksiin.
  • Kristallipulvereita voi käyttää sellaisenaan tai tehdä hohtavaa maalia sekoittamalla pulveria muutamaan tippaan kirkasta alkoholia.
  • Päivittäistavarakaupoista saatavat nestemäiset värit ja apteekin jauheväritkin voivat olla käyttökelpoisia maalaamisessa.
  • Lisää elintarvikeväreistä voi lukea tästä kokoamastani elintarvikevärien esittelystä.Mitä kuorrutteita voi käyttää maalaamisen pohjana? Mitkä ovat näiden hyvät ja huonot puolet?

  • Käytetyin maalauspinta lienee marsipaani. Se tarjoaa kestävän maalauspinnan ja kuivuu niin hitaasti, että tuntienkin maalaussessiot ovat mahdollisia.
  • Sokerimassa kuivuu nopeasti ja tuoreelle sokerimassalle maalaaminen on puolestaan hankalaa, joten se soveltuu huonommin maalaamiseen.
  • Vaahtokarkkimassalle (MMF) maalaaminen onnistuu hyvin, eikä se kuivu sokerimassan lailla. Kaulittu pinta saattaa kuitenkin jäädä hieman kuoppaiseksi. Silloin kannattaa antaa taikinan hetki kuivahtaa ja kaulia sitten hieman lisää. Vaahtokarkkitaikinalle maalatessa on syytä huomioida, että sävyt tummuvat hieman enemmän kuin marsipaanin kanssa.Muuta erityistä huomioitavaa?

Kauli maalattava marsipaani sen paksuiseksi kuin muutenkin kakkua kuorruttaessasi, siis n. 2 ½ – 3 mm.

Anna marsipaanin kuivahtaa ennen maalaamisen aloittamista. Kovalle pinnalle on huomattavasti helpompi maalata varsinkin, jos käytät myös elintarviketusseja.


Kuinka paljon etukäteen maalauksen voi tehdä (marsipaanille)?

Maalauksen voi tehdä viikkoja (jopa kuukausi) etukäteen, kunhan se säilötään oikein. Kauan (=viikkoja) etukäteen tehdyn maalauksen kanssa on kuitenkin huomioitava, että marsipaani ehtii tässä ajassa kovettua. Tällöin se kannattaa siirtää kakun päälle pehmenemään jo edellisenä päivänä.


Miten maalaus säilötään?

Maalaus säilötään tomusokeroidun leivinpaperin päällä esimerkiksi korkeareunaisella tarjottimella, jonka päälle on pingotettu kelmu (kelmu ei saa koskettaa maalipintaa!). Itse olen kuitenkin kokenut kelmun pingottamisen ongelmalliseksi maalauksen vaurioitumatta. Vaihtoehtona esitänkin kakkukupua. Säilöminen tapahtuu huoneenlämmössä ja mielellään pimeässä.


Voiko maalauksen siirtää kakun päälle jo edellisenä päivänä?

Marsipaanille tehdyn maalauksen voi laittaa huolellisesti sokerikreemillä peitetyn kakun päälle jo edellispäivänä. (Itse luotan eniten sokerikreemiin, mutta varsin monet ovat todenneet kermavaahdonkin toimivan hyvin.) Kermapursotuksia ei kannata tehdä edellisenä päivänä, sillä ne voivat sulattaa maalausta. Kakku säilötään jääkaapissa ilman kupua. Yhden kokemuksen tiedän, jossa vaahtokarkkimassalle tehdyssä maalauksessa värit olivat hieman levinneet, kun maalaus oli siirretty kakun päälle jo edellispäivänä. Mainitsen tämän varoituksena, mutta myös päinvastaisia kokemuksia löytyy.


Miten maalaaminen tapahtuu mallikuvan avulla?

Mallikuvan käyttäminen on yleinen apukeino maalaamisessa. Kuvia voi etsiä netin hakupalveluilla (esim. Googlella voi etsiä pelkkiä kuvia), pienentää/suurentaa kuvankäsittelyohjelmalla oikeaan mittakaavaan ja tulostaa paperille. Kuvan avulla voi hahmotella marsipaanille ääriviivat, jos vapaalla kädellä piirtäminen tuntuu hankalalta. Tästä on kerrottu tarkemmin ohjeessa Maalaaminen mallikuvan avulla.


Muita maalaamiseen liittyviä vinkkejä?

Tarkkoja yksityiskohtia ja ohuita viivoja varten kannattaa varata hyvin ohut (0 tai 00) pensseli. Tarvittaessa näitäkin voi vielä ohentaa leikkaamalla karvoja pois. Pensselin leikkaaminen saksilla tasapäiseksi voi myös auttaa tarkan viivan maalaamisessa.

Pensseliostoksilla kannattaa huomioida, että kovuuksia on erilaisia. Kovuudella on vaikutusta maalausjälkeen ja sävyn voimakkuuteen.


Mikä avuksi valkoisen värin kanssa maalaamiseen – pinta jää kostean näköiseksi?

Wiltonin valkoinen väri kuivuu muita hitaammin. Maalaaminen paria päivää etukäteen riittänee kuitenkin valkoisenkin kuivumiseen. Kannattaa myös sekoittaa valkoiseen hieman vettä, jolloin se laimenee. Jos joutuu käyttämään valkoista pohjavärinä, kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta valkoiselle jää riittävä kuivumisaika ennen päälle maalaamista.


Kuinka kauan vaahtokarkkimassalle tehty maalaus säilyy? Milloin se kannattaa siirtää kakun päälle?

Vaahtokarkkimaalaus säilyy muuttumattomana yhtä hyvin kuin marsipaanikin – jopa kuukauden. Säilömiseen pätee samat ohjeet kuin marsipaaniinkin (katso yllä). Säilömisen pitkittyessä taikina toki kovettuu, joten pehmetäkseen leikattavaan kuntoon se kannattaa siirtää kakun päälle (alla kermaa tai sokerikreemiä) hyvissä ajoin: jo vuorokautta aikaisemmin tai viimeistään edeltävänä iltana. Kiitän avusta vastauksen kokoamisessa Epaa, Minnaa, Rouva V:tä ja Hannaa. Kysyin asiaa tässä ketjussa, sieltä löytyy vielä tarkempia yksityiskohtia.


Muuta aiheeseen liittyvää blogissani:

Kakun kuorruttaminen marsipaanilla
Kysymyksiä ja vastauksia: marsipaanikuorrute ja -koristeet

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
3 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat