Uskoisin, että tämä resepti tekee monta Kinuskikissan seuraajaa tyytyväiseksi, sillä yleisin hyydykekakkuihin liittynyt palaute on ollut: miten tämän voi tehdä ilman liivatetta. Miksi en sitten ole vastannut huutoon aiemmin? Yksi syy on liivatteeseen liittyvä mukavuus: olen kokenut liivatteen ylivoimaisen helppona ja varmana tapana kakkujen hyydyttämiseen. Toisekseen olen pienemmässä mittakaavassa pyrkinyt vastaamaan huutoon muutamilla resepteillä (löydät ne hakusivulta valitsemalla kategoriaksi ”Juusto- ja hyydykekakut” ja erityisruokavalioksi ”liivatteeton”), mutta agar agarin ja Vegegelin aiemmat käyttökokemukset eivät ole olleet kovin kannustavia.

Smoothiekakun kanssa tein kuitenkin läpimurron. Agar agar tuntui sopivan tähän kakkuun aivan täydellisesti, vaikka smoothie on juokseva ja raskas täyte – siksi haasteellinen. Agarin hyydytysteho oli ihan käsittämätön. Lähdin kokeilemaan kaksinkertaisella annoksella ja tein monta koekakkua ennen kuin uskalsin laittaa jauhetta riittävän vähän. Tässäkin ehkä 2 tl olisi riittänyt, mutta aprikoin sen näin toimivan varmemmin myös pakastetuista marjoista.

Aiemmat lannistavat kokemukset johtuivat siitä, että käytin jauheen sijaan agar agar -hiutaleita. Suosittelen ehdottomasti jauhetta, jota tosin ei myydä ruokakaupoissa vaan apteekissa ja Kinuskikissan Toivepuodissa. Jauhe sulatetaan reiluun määrään nestettä tai sosetta – periaatteessa varmaan mitä tahansa, jota voi keittää. Siinä missä liivatteen kanssa riittää pari ruokalusikallista, agar agarin tapauksessa nesteen määrän täytyy olla paljon suurempi. Siksi smoothiekakku sopi tarkoitukseen niin hyvin, koska koko täyte on pelkkää sosetta. Haastavampaa tulee olemaan kermavaahtopohjaisiin kakkuihin soveltaminen – mutta tulen ottamaan haasteen vastaan ja nyt mieliala on niin voitokas, että uskon siinä onnistuvani. Täytyy vain löytää sopivat jipot.

Kokeilin vertailun vuoksi tehdä saman kakun Vegegelistä, mutta en vakuuttunut sen toimivuudesta vielä tämän perusteella. Sama määrä Vegegeliä ei riittänyt kakun hyydyttämiseen likimainkaan ja se oli hankalampaa käyttää, koska keittämiseen jälkeen seos jähmettyi lähes hetkessä. Laitan tuotteen siis tässä kohtaa mappi Ö:hön.