liivatteeton-hyydykekakku

Viime viikolla Kinuskikissa vietti hyydykekakkuviikkoa. Sen tiimoilta heräsi lukijoiden taholta aiheellinen toive liivatteettomasta hyydykekakusta. Kehittelytyö edellytti sen verran monta (olisiko ollut viisi!) kokeilukertaa, että sain reseptin julkaisukelpoiseksi hieman jälkijättöisesti.

Pikaisesti tekemäni gallupin perusteella moni arvosti myös kakun maidottomuutta. Tämä kakku ei siis sisällä mitään eläinperäisiä tuotteita, mutta on helposti muunnettavissa maitotuotteet sallivaan ruokavalioon – kerrankin näin päin! Tavoitteeni oli pyrkiä normaalia hyydykekakkua muistuttavaan lopputulokseen. Raakakakku ei siis ollut nyt vaihtoehto. Myöskään pähkinää en halunnut käyttää, jotta kakku täyttäisi mahdollisimman monet erityistarpeet.

Hyytyminen perustuu pääosin kookosöljyn ja chia-siementen käyttöön. Täyte pysyy kasassa ja kakusta saa leikattua siistejä paloja, mutta liivatteen puuttuessa rakenne on moussemainen – siis erilainen, mutta ei välttämättä sen huonompi. Yhtään tämän jämäkämpää en täytteestä halunnut, sillä pyrin minimoimaan hyydyttävien ainesosien käytön. Maku on voimakkaan puolukkainen – tosin chia-siemenet antavat täytteelle vadelmaisen suutuntuman.

Vinkit:

  • Maidottomat ja munattomat keksit löytyvät kaupasta gluteenittomien tuotteiden joukosta. Sopivia vaihtoehtoja ovat Schärin digestivet ja Finaxin kaurakeksit. Vaihtoehtoja löytyy toki enemmän, jos esimerkiksi pelkkä gluteenittomuus riittää. Semperillä on myös maidottomia ja gluteenittomia piparkakkuja.
  • Erityisruokavaliosta tavalliseen: Voit käyttää gluteenittomien ja maidottomien keksien tilalla tavallisia digestivekeksejä. Kauravispin voi korvata tavallisella vispikermalla.

Huom! Laita kookoskermatölkit jääkaappiin mieluiten yön yli. Merkistä riippuen kookoskermasta erottuu enemmän tai vähemmän kookosnestettä, joka on hyvä valuttaa pois ennen vaahdotusta. Huomioi, että tällöin purkissa ilmoitettu grammamäärä on enemmän kuin käytettäväksi jäävän kerman osuus. Käännä tölkki ylösalaisin ennen avaamista. Avaaminen tapahtuu siis siltä puolelta, joka on ollut jääkaapin tasoa vasten, sillä kookoskerman neste on valunut pohjalle. Kaada neste pois ja tyhjennä kookoskerman paksu osa kulhoon.

Vegaaninen puolukkakakku

Pohja:
300 g gluteenittomia, maidottomia ja munattomia keksejä
150 g maidotonta margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon)

Täyte:
300 g kylmää kookoskermaa
2 dl kylmää kaura- tai soijavispiä
1 rkl vaniljasokeria
400 g puolukoita
3 ½ dl sokeria
1 dl kookosöljyä
4 rkl chia-siemeniä

Koristelu:
1 ½ dl kaura- tai soijavispiä
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
sokerikoristeita (isomaltoosista)


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunakalvolla – näin kakku irtoaa siistimmin.

Hienonna keksit tehosekoittimella. Sulata voi. Yhdistä keksimurska ja voisula. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Katso kookoskerman valmisteluvinkki reseptin yläpuolelta. Vatkaa kylmä kookoskerma vaahdoksi. Vaahdota kauravispi ja yhdistä vaahdot keskenään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.

Soseuta puolukat. Laita kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen noin minuuttia, kunnes seos muuttuu hillomaiseksi. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon kookosöljy, jotta se sulaa nestemäiseksi. Anna jäähtyä jonkin aikaa (kookosöljy saa jäädä kellumaan hillokkeen pinnalle). Yhdistä puolukka-hilloke kookosöljyineen vatkaimella koko ajan sekoittaen täytevaahdon kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon chia-siemenet. Kaada täyte vuokaan.

Anna kakun jähmettyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Mittaa kauravispi ja sokerit kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota kuvioita kakun pinnalle. Asettele päälle koristeita.

Koristeet isomaltoosista:

Laita isomaltoosi eli kondiittorin sokeri pannulle ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Värjää halutessasi pastavärillä. Valuta lastasta sulaa sokeria leivinpaperin päälle ristikkomaisiksi koristeiksi. Anna kovettua. Sokeria voi lämmittää uudelleen, sillä se jähmettyy jäähtyessään.