Kinuskileipomo Today is Sunday

Kategoria: Hyydykekakku-tempaus,  Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä,  Muut juhlapöydän kakut,  Syksy,  Syntymäpäivät,  Täytteet,  Teemajuhlat,  Ylioppilasjuhlat Nähty 10362 kertaa
 
22.05.2015
 
6 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIThe Fake ID – Väärät henkkarit


Kakku valeasussa! Tämä ”väärät henkkarit” omaava hyydykekakku maistuu aivan ihanan syksyiseltä omenapiirakalta, mutta on kesäisen raikas! Mikä voisikaan olla parempaa?

Kakku saa makunsa kauraisesta pohjasta, uuniomenoista tehdystä soseesta ja reilusta kerroksesta vaniljakastiketta.
Ikioma kakku on ihana yllätys juhlissa maito- ja kananmuna-allergikoille, joille herkkujen teko saattaa muodostua haasteelliseksi. En halua, että allergikkojen tarjoilut poikkeavat maullisesti tai ulkonäöllisesti ”normaaleista” tarjoiluista. Päätinkin sanoa ei monista juhlista tutuille kekseille, hedelmille ja hillolle.

Kuten pohjankin kanssa omenatäytteen voi vaihtaa esim. päärynään tai kesäisiin marjoihin.

Mikäli haluat käyttää valmista (omena)sosetta kakussa, muista varmistaa, ettei sen mahdollisesti sisältämille säilöntäaineille olla allergisia!

Uuniomenasose (n. 1l)
10 omenaa
tummaa siirappia
kanelia
n. 2 dl omenamehua

Halkaise omenat osiin. Poista siemenkodat ja kannat. Lado omenat kerroksittain vuokaan.
20150520_190609
Lisää jokaisen kerroksen päälle hieman siirappia ja kanelia. Itselleni tuli 3 kerrosta omenia.
20150520_190817 20150520_192902
Paista uunissa alatasolla 225 asteessa n. 30 min.
20150520_200521
Laita omenoista kerrallaan noin neljäsosa ja 0,5 dl mehua tehosekoittimeen ja hienonna. Hienonnetun seoksen voi vielä paseerata siivilän läpi saadaksesi hienonhienoa sosetta.
20150520_201144 20150520_201801

Kakkupohja (vuoan halkaisija 17cm)
Pohjana kakkuun käytin munatonta, maidotonta ja gluteenitonta kakkupohjaa. Myös 2 kananmunan sokerikakku kaurajauhoseoksella tehtynä käy, jos ei munatonta kakkua halua.

Kun pohja on paistettu, leikkaa se halutun korkuiseksi. Itse halusin kakkuun kolmasosan jokaista komponenttia. Kakku on kokonaisuudessaan 9 cm korkea ja pohja siten 3 cm. Siirrä kakkupohja tarjoilulautaselle. Halutessasi alle voi asettaa kakkupaperin.
20150521_125624
Itse tein reunakalvoon merkit 3 cm välein, jotta kakun täyttäminen olisi helpompaa. Tee merkit permanenttitussilla ja kalvon ulkopuolelle! Jos sinulla ei ole reunakalvoa, valmista kakku loppuun asti irtopohjavuoassa. Laita kakkupohja vuoan pohjalle ja vuoraa irtopohjavuoan reunat leivinpaperilla. Kakun reunoista ei tällöin tule aivan tasaiset.
20150521_130351
Teippaa kalvo sitten tiiviisti kakkupohjan ympärille merkit edelleen ulospäin. Teippaukseen käytin kontaktimuovia.
20150521_130655

Omenatäyte (17cm vuoka, 3 cm kerros täytettä)
7 dl uuniomenasosetta
5 liivatelehteä
1 rkl omenamehua

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 min ajaksi.
Mittaa kulhoon omenasose.
Lämmitä mehu pienessä kattilassa ja sulata sekaan liivatelehdet.
20150521_132103
Kun lehdet ovat sulaneet, kaada seos omenaseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.
20150521_132255
Mikäli sose on hyvin vetistä, anna liivatteen hetki kiinteyttää sitä. Lisää sitten sose kakun päälle ja täytä viivaan asti.
20150521_13242620150521_132856
Laita kakku jääkaappiin hyytymään ja valmista vaniljatäyte.

Vaniljatäyte (17cm vuoka, 3 cm kerros täytettä)
1 prk kasvispohjaista vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (tai kasvispohjaista kermaa ja vaniljaa)
halutessasi vaniljaa vaniljamyllystä
5 liivatelevyä
1 rkl vettä

Laitaliivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 min ajaksi.
Kaada vaniljakastike kulhoon. Lisää halutessasi vaniljaa ja vatkaa vaahdoksi.
20150521_13371120150521_134323
Mittaa vaniljakastiketta 7 dl erilleen. Loppun vaahdon voi käyttää esim. koristeluihin.
20150521_134602
Sulata liivatelehdet kattilassa veteen ja anna seoksen jäähtyä hetki. Liian kuuma liivateseos sulattaa vaahdon.
Sekoita hieman jäähtynyt seos vaniljavaahtoon ja lisää vaahto kakun päälle, merkkiviivaan asti.
20150521_140118 20150521_140129
Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua. Kakku kestää hyvin kyllä vaikka seuraavaan päivään.
Irrota reunakalvo ja tadaa!
20150521_174626
Koristele kakku esim. omenalohkoilla ja kanelilla.
20150521_175739
20150521_180240-220150521_180722