27.10.2015
Punajuurisämpylät
2 keskikokoista punajuurta
5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 tl kuivattua rosmariinia
n. 12 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
Kuori ja raasta raa´at punajuuret hienoksi raasteeksi. Lämmitä neste kattilassa kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva kulhoon. Kaada hiivan joukkoon vähän nestettä ja liuota hiiva siihen. Lisää muun nesteen joukkoon kattilaan punajuuriraaste ja anna lämmetä jälleen kädenlämpöiseksi.
Lisää punajuurineste hiivan joukkoon. Sekoita mukaan mausteet ja alusta taikinaan jauhoa vähitellen. Lisää alustuksen loppuvaiheessa mukaan oliiviöljy. Taikina on valmista, kun se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
Jaa taikina kahteen osaan ja jaa toinen osa pieniksi pulliksi. Pyöritä jokainen pulla nauhaksi ja taittele Roosan nauhan malliin. Voit myös tehdä pyöreitä sämpylöitä, jotka voitelin vedellä ja ripottelin sapluunan avulla siemeniä kuvioiksi. Anna sämpylöiden kohota leivinpaperoidulla pellillä noin puoli tuntia ja lämmitä sillä aikaa kiertoilmauuni noin 215-asteeseen. Paista keskitasolla noin 15 minuuttia ja nauti lämpiminä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Punajuuri maistuu sämpylöissä vain vivahteena, mutta tarjoaa kyllä niille upean luonnon oman väriaineen! Eli sämpylät maistuvat kyllä,välittipä punajuuren mausta tai ei!