Kinuskileipomo Kanelikierre

Kategoria: Kesä,  Kesätempaus,  Klassikot,  Täytekakut Nähty 22627 kertaa
 
21.06.2014
 
Ei kommentteja

LUKIJAN RESEPTIMansikkayllätys


Minulle ja varmasti monelle muullekin kesän ihanimmat makumuistot palaavat takaisin perinteiseen mansikkakakkuun. Kesäjuhlien johtotähti on herkullisuudessaan miltei voittamaton, kaikkien uusien trendileivonnaisten rinnalla tämä herkku on kuitenkin säilyttänyt paikkansa sydämessäni. Nyt klassikon oli aika saada päivitystä juhannuspöytään, niinpä pohja sai vivahdetta appelsiinista, väliin pääsi herkullinen mascarponevaahto ja suven suloisin täyteyllätys sai muotonsa kotimaisista mansikoista.

Mansikkayllätys

SAM_2481 SAM_2445

Vinkki: Poisleikkattavasta osasta saat hienon minikakun, päälle vaahtoa ja mansikoita.
Vinkki 2: Nauti loppu mascarponevaahto tuoreiden mansikoiden seurana.
Vinkki 3: Kakku on mitoitettu pieneen, halkaisija 16cm, vuokaan. Halutessasi siitä 24cm:n tuplaa taikinan ainemäärät, täyte riittää samanlaisena.

Taikina:

250 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 3/4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin kuoriraaste
1 1/2 rkl appelsiinimehua

Täyte ja koristelu:

200 g mascarponea
2 dl vispikermaa
1 1/2 dl tomusokeria
ripaus vaniljasokeria

1 litra mansikoita
tomusokeria

Laita uuni lämpenemään 175 C. Vatkaa rasva ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Tähän kuluu aikaa hyvällä yleiskoneella 5-6 min. Vaahto on valmista, kun se on valkoista ja hyvin kuohkeaa. Riko kananmunat lasiin ja riko niiden rakenne haarukalla. Lisää taikinaan noin 1/3- 1/2 kananmunaa kerrallaan, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahdon rakenne on palannut alkuperäiseen ennen kuin lisäät joukkoon kananmunaa.

SAM_2429 SAM_2431

Sekoita kuivat aineet keskenään. Pese ja kuori appelsiini. Purista siitä 1 1/2 rkl mehua.  Lisää taikinaan varovasti käännellen jauhot, mehu ja kuoriraaste. Kääntele taikina tasaiseksi. Jaa taikina kolmeen yhtä suureen osaan. Kaada taikinat voideltuihin ja korppujauhotettuihin 16cm vuokiin. Voit paistaa myös yhden pohjan kerrallaan, taikina ei kärsi odottelusta. Tasoita taikinoiden pinnat karkeasti nuolijalla. Paista uunin keskiosassa 20-30 min, kunnes kakut ovat päältä kullanruskeita ja irtoavat vuoan reunoista.

SAM_2434 SAM_2438

Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan 5 min ennen kuin kumoat ne  ritilälle jäähtymään kunnolla. Valmista sillä aikaa täyte. Vatkaa kaikki vaahdon ainesosat sähkövatkaimella vaahdoksi ja laita vaahto pursotuspussiin. Pese ja kuivaa mansikat.

Seuraavaksi kokoa kakku. Aseta alin pohja kakkulautaselle ja pursota sen päälle 2,5 cm:n levyinen rengas mascarponevaahtoa. Leikkaa keskimmäisestä pohjasta 11cm:n halkaisijaltaan oleva ympyrä pois. Nosta varovasti rengas alimman kerroksen päälle. Täytä kakkuun syntynyt pesä mansikoilla. Pursota renkaan reunoille kerros vaahtoa ja nosta päälle kolmas kakkupohja. Koristele haluamallasi tavalla tai ripottele päälle tomusokeria.

SAM_2439  SAM_2440

SAM_2447 SAM_2453