Kinuskileipomo Kanelikierre

Kategoria: Joulu,  Muut juhlapöydän kakut,  Muuta makeaa Nähty 4772 kertaa
 
07.12.2015
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIJuhlapöydän riisipuuro


Minulle rakkaimmat jouluruoat ovat aina olleet riisipuuro ja mummoni keittämä sekametelisoppa. Tällä reseptillä saa aattoaamun puuronjäämistä kätevästi loihdittua jälkiruoan jouluaaton juhlapöytään. Riisivanukas ei itsessään ole kovin makea, mutta sen kanssa tarjottavilla lisukkeilla tai kastikkeilla saa makua muunneltua helposti, minun versiossani sekametelisoppa puoltaa silti paikkaansa.

Joulupöydän riisivanukas & sekametelisoppa
1 1/2 litran rengasvuoka, kymmenelle

1 litra riisipuuroa:
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 litra täysmaitoa

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää siihen puuroriisi. Anna kiehua pari minuuttia ja kaada joukkoon maito. Annan puuron kiehua miedolla lämmöllä valmiiksi asti, noin 40 min. Jäähdytä.

Vanukas:
litra riisipuuroa
3 dl kuohukermaa
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
1 rkl maitoa
(tavallista sokeria niin halutessasi)

Voitele silikoninen rengasvuoka öljyllä. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sitruunan kuorella, -mehulla ja vaniljasokerilla. Lämmitä maitoa mikrossa ja sulata liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana kermavaahdon joukkoon. Sekoita jäähtynyt riisipuuro kermavaahdon joukkoon ja kaada vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.

SAM_2700 SAM_2701

Sekametelisoppa:
12 dl vettä
n. 1 1/2 dl sokeria
1 ps (250g) sekahedelmiä
1 kanelitanko
muutama pala sitruunan kuorta
1/2 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
1/2 sitruunan mehu

Mittaa vesi kattilaan ja liuota siihen sokeri sekoittamalla. Leikkaa suurimmat sekahedelmät saksilla pienemmiksi paloiksi ja kaada hedelmät kattilaan. Anna hedelmien liota yön yli.

Lisää kanelitanko ja huolella pestystä sitruunasta perunankuorimaveitsellä leikattua keltaista kuorta. Keitä hedelmiä miedolla lämmöllä, kunnes ne nousevat pintaan ja pehmenevät. Nosta kattila liedeltä ja nostele hedelmät reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Poista kanelitanko ja sitruunankuoret.

SAM_2698 SAM_2699

Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan samalla sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna uudestaan, kunnes kiisseli pulpahtaa pari kertaa. Mausta sitruunamehulla ja kaada soppa hedelmien päälle. Sokeroi pinta, jottei siihen muodostu kalvoa.

Kokoaminen:
Kumoa riisipuurovanukas varovasti tarjoilulautasen päälle. Jos käytät metallista vuokaa, upota se kuumaan veteen ennen irroittamista. Täytä rengasvuoan kolo keitolla ja koristele haluamallasi tavalla. Minä käytin koristeluun karpaloita ja rusinoita.

SAM_2709