7.12.2015
Joulupöydän riisivanukas & sekametelisoppa
1 1/2 litran rengasvuoka, kymmenelle
1 litra riisipuuroa:
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 litra täysmaitoa
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää siihen puuroriisi. Anna kiehua pari minuuttia ja kaada joukkoon maito. Annan puuron kiehua miedolla lämmöllä valmiiksi asti, noin 40 min. Jäähdytä.
Vanukas:
litra riisipuuroa
3 dl kuohukermaa
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
1 rkl maitoa
(tavallista sokeria niin halutessasi)
Voitele silikoninen rengasvuoka öljyllä. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sitruunan kuorella, -mehulla ja vaniljasokerilla. Lämmitä maitoa mikrossa ja sulata liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana kermavaahdon joukkoon. Sekoita jäähtynyt riisipuuro kermavaahdon joukkoon ja kaada vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
Sekametelisoppa:
12 dl vettä
n. 1 1/2 dl sokeria
1 ps (250g) sekahedelmiä
1 kanelitanko
muutama pala sitruunan kuorta
1/2 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
1/2 sitruunan mehu
Mittaa vesi kattilaan ja liuota siihen sokeri sekoittamalla. Leikkaa suurimmat sekahedelmät saksilla pienemmiksi paloiksi ja kaada hedelmät kattilaan. Anna hedelmien liota yön yli.
Lisää kanelitanko ja huolella pestystä sitruunasta perunankuorimaveitsellä leikattua keltaista kuorta. Keitä hedelmiä miedolla lämmöllä, kunnes ne nousevat pintaan ja pehmenevät. Nosta kattila liedeltä ja nostele hedelmät reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Poista kanelitanko ja sitruunankuoret.
Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan samalla sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna uudestaan, kunnes kiisseli pulpahtaa pari kertaa. Mausta sitruunamehulla ja kaada soppa hedelmien päälle. Sokeroi pinta, jottei siihen muodostu kalvoa.
Kokoaminen:
Kumoa riisipuurovanukas varovasti tarjoilulautasen päälle. Jos käytät metallista vuokaa, upota se kuumaan veteen ennen irroittamista. Täytä rengasvuoan kolo keitolla ja koristele haluamallasi tavalla. Minä käytin koristeluun karpaloita ja rusinoita.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5607 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1814 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
kiva ohje! Meillä ei meinaa saada riisipuuroa jäämään yli, mutta jos näin käy, pidän tämän mielessä. Ja ihanaa, sekametelisoppa nimi on muillekin tuttu =)