Kinuskileipomo Piperrys

Kategoria: Pikkuleivät Nähty 40012 kertaa
 
26.05.2016
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIPitsikeksit


Yritän aktiivisesti vältellä vain yhden käyttötarkoituksen leivontavälineiden hankintaa.
Pitsimatto on kuitenkin tullut hankittua ja tähän asti sillä ei ole tehty muuta kuin pitsiä, sitäkin vähänlaisesti.
Joten innostuksen määrä oli suuri, kun bongasin Eben blogista tämän pitsikeksitekniikan.
Tekniikalla saa aika vaivattomasti näyttävän näköisiä keksejä. Omasta mielestäni pitsikuvio pääsi paremmin kekseissä esille ”reunapaloissa”, jotka eivät olleet täysin pitsikuvion peitossa.
Lopputaikinasta voi pyöräyttää vaikka marmorikeksejä.

Eben ohjeen ja vaihekuvia löydät täältä.

Oma pitsimattoni on n. 30 x 40 cm, taikinan menekki riippuu myös maton koosta.

N. 35 keksiä + n. 10 kpl pyöreitä marmorikeksejä

Annos Luukeksitaikinaa
1 tl kaakaojauhetta

Valmista taikina ohjeen mukaan.
Ota taikinasta 2-3 rkl ja sekoita siihen kaakaojauhe.
Laita taikina jääkaappiin odottamaan siksi aikaa, kun levität kaakaotaikinan pitsimatolle.
Omalla matollani homma sujui sutjakkaasti, kun levittelin taikinan metallisella lusikalla ja pyyhin sitten ylimääräiset pois silikonisella nuolijalla.
Kaulitse kovettunut taikina silikonisella alustalla pitsimaton kokoiseksi levyksi. Nosta pitsimatto taikinan päälle, taikinapuolet vastakkain. Kaulitse pitsimaton päältä, jotta taikinat tarttuvat hyvin toisiinsa.
Laita alusta-taikina-pitsimatto -yhdistelmä pakkaseen 1-2 tunniksi.
Voit varovasti koettaa, irtoaako matto nätisti. Älä painele käsilläsi jäätynyttä pitsimattoa, vaan poista pitsimatto reippain ottein taikinan päältä, pikkuhiljaa yhdestä reunasta aloittaen. Pitsi ei irtoa, jos se pääsee sulamaan.
Ota kuviomuotilla keksejä tai leikkaa keksit haluamasi malliseksi. Taikinan kannattaa antaa hetki pehmetä ennen leikkaamista halkeamien välttämiseksi.
Paista 175°C n. 10 minuuttia. Jos pyörittelet marmorikeksit palloksi, paista niitä pidempään, n. 15 minuuttia.