Kinuskileipomo Piperrys

Kategoria: Konvehdit ja makeiset Nähty 27866 kertaa
 
13.01.2016
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIElämäni ekat marengit


Päätin tehdä tuleviin juhliin kakun koristeeksi marenkeja – ensimmäistä kertaa elämässäni. Valkuaisvaahtoa on toki tullut tehtyä kerta jos toinenkin, mutta marenkeja ei koskaan.
Joten tarkan perehtymisen jälkeen pääsin itse asiaan. Sokeriksi valikoitui tomusokeri, jotenkin se tuntui luonnolliselle valinnalle, jotta vaahdosta tulisi oikein kovaa.
Valkuaisen ja sokerin määrät otin Kinuskikissan Suklaamaregeista. Varmasti vähemmälläkin sokerilla saa marenkeja aikaiseksi, mutta halusin pelata varman päälle.
Kun kaikki riskit oli eliminoitu ja astiassa oli kaunista vaahtoa, oli maustamisen aika. Tässäpä kohden sitten tulikin tälle leipojalle kunnon aivopieru. Lisäsin sekaan appelsiiniaromia, joka oli öljypohjaista! Näin huolellinen valmistelu mitätöitiin hienosti. Onneksi kuitenkin tämän kokeilun tuleksena saatiin kasa hienoja vaniljamarenkeja ja kasa ei niin hovikelpoisia, mutta suuhun sopivia appelsiinimarenkeja.

Marengit
Koosta riippuen n. 20-80 kpl (2 pellillistä)
Ohjeen pohjana käytetty suklaamarenkeja.

4 valkuaista
3 dl tomusokeria
liraus etikkaa
1 rkl vaniljasokeria

Muutama käytännön vinkki:

  • Käytä vain puhtaita välineitä, mielellään metallisia. Jos valkuaisvaahdon sekaan joutuu pisarakin rasvaa, vettä tai muita epäpuhtauksia, vaahto lässähtää. Muovisten astioiden naarmuissa voi olla näitä kaikkia.
  • Vaahdota valkuaisia alkuun hetki ennen kuin lisäät sokerin
  • Lisää sokeri pikkuhiljaa. Jos kaadat kaiken sokerin kerralla marenkivaahtoon, vaahto voi lässähtää.
  • Paistamisessa on useita koulukuntia: miedolla lämmöllä hitaasti (80°C n. 2 tuntia) tai suuremmalla lämmöllä nopeammin (100-110°C n. tunti). Lisäksi tältä väliltä löytyy eri variaatioita. Kannattaa muistaa myös, että uuneissa on eroja. Kaikilla tavoilla saa kuitenkin onnistuneita marenkeja. Jos haluaa välttää marenkien ruskistumisen, kannattaa valita mieto lämpö ja pidempi aika. Myös marenkien koko vaikuttaa paistoaikaan. Marengit ovat valmiita, kun ne eivät enää tartu leivinpaperiin, vaan irtoavat nätisti. Itse paistoin tuolla alemmalla lämpötilalla.
  • Jätä lopuksi marengit uuniin ilman lämpöä uunin luukku auki. Tästäkin löytyy eri koulukuntia kahdesta tunnista yön yli. Tällä toimenpiteellä taataan marenkiin rapea kuori. Itse annoin marenkien kuivua uunissa yön yli.
  • Säilytä marengit tiiviissä rasiassa. Marengit sitkistyvät keräämänsä kosteuden takia, jos niitä ei suojaa.

Vaahdota valkuaiset, lisää sokerit pikkuhiljaa koko ajan samalla vatkaten valkuaisvaahdon sekaan. Itse en siivilöinyt tomusokeria, mutta tuskin siitä mitään haittaakaan on. Vaahto on valmista, kun pystyt tekemään siihen vatkaimilla ”huippuja”. Voit maustaa valmiin vaahdon haluamallasi tavalla, pyörittele makuaineet esim. lastalla valmiiseen vaahtoon. Älä kuitenkaan sekoita vaahtoa paljon enää tässä vaiheessa. Vältä rasvaa ja paljon nestettä sisältäviä makuaineita. Massaan lisättävät aineet eivät saa olla myöskään liian kuumia. Laita massa pursotuspussiin ja pursota tai lusikoi marengit leivinpaperoidulle pellille. Kuivata haluamassasi lämpötilassa (kts. Muutama käytännön vinkki -kohta).

Itse jaoin massan kahteen osaan, toisen osaan lisäsin appelsiiniaromin.

Tässä vielä tahmatassukuva, eli öljyaromilla maustettu ja pelkällä vaniljasokerilla maustettu marenki vierekkäin. Tämä marenkimassa ei täysin lässähtänyt, mutta öljyn lisääminen näkyy mielestäni marengissa heti. Öljyä aromissa oli alle 1 ml.
WP_001315