Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
Kinuskileipomo Piperrys

Elämäni ekat marengit

13.1.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_001310_600x600.jpg

Marengit
Koosta riippuen n. 20-80 kpl (2 pellillistä)
Ohjeen pohjana käytetty suklaamarenkeja.

4 valkuaista
3 dl tomusokeria
liraus etikkaa
1 rkl vaniljasokeria

Muutama käytännön vinkki:

  • Käytä vain puhtaita välineitä, mielellään metallisia. Jos valkuaisvaahdon sekaan joutuu pisarakin rasvaa, vettä tai muita epäpuhtauksia, vaahto lässähtää. Muovisten astioiden naarmuissa voi olla näitä kaikkia.
  • Vaahdota valkuaisia alkuun hetki ennen kuin lisäät sokerin
  • Lisää sokeri pikkuhiljaa. Jos kaadat kaiken sokerin kerralla marenkivaahtoon, vaahto voi lässähtää.
  • Paistamisessa on useita koulukuntia: miedolla lämmöllä hitaasti (80°C n. 2 tuntia) tai suuremmalla lämmöllä nopeammin (100-110°C n. tunti). Lisäksi tältä väliltä löytyy eri variaatioita. Kannattaa muistaa myös, että uuneissa on eroja. Kaikilla tavoilla saa kuitenkin onnistuneita marenkeja. Jos haluaa välttää marenkien ruskistumisen, kannattaa valita mieto lämpö ja pidempi aika. Myös marenkien koko vaikuttaa paistoaikaan. Marengit ovat valmiita, kun ne eivät enää tartu leivinpaperiin, vaan irtoavat nätisti. Itse paistoin tuolla alemmalla lämpötilalla.
  • Jätä lopuksi marengit uuniin ilman lämpöä uunin luukku auki. Tästäkin löytyy eri koulukuntia kahdesta tunnista yön yli. Tällä toimenpiteellä taataan marenkiin rapea kuori. Itse annoin marenkien kuivua uunissa yön yli.
  • Säilytä marengit tiiviissä rasiassa. Marengit sitkistyvät keräämänsä kosteuden takia, jos niitä ei suojaa.

Vaahdota valkuaiset, lisää sokerit pikkuhiljaa koko ajan samalla vatkaten valkuaisvaahdon sekaan. Itse en siivilöinyt tomusokeria, mutta tuskin siitä mitään haittaakaan on. Vaahto on valmista, kun pystyt tekemään siihen vatkaimilla ”huippuja”. Voit maustaa valmiin vaahdon haluamallasi tavalla, pyörittele makuaineet esim. lastalla valmiiseen vaahtoon. Älä kuitenkaan sekoita vaahtoa paljon enää tässä vaiheessa. Vältä rasvaa ja paljon nestettä sisältäviä makuaineita. Massaan lisättävät aineet eivät saa olla myöskään liian kuumia. Laita massa pursotuspussiin ja pursota tai lusikoi marengit leivinpaperoidulle pellille. Kuivata haluamassasi lämpötilassa (kts. Muutama käytännön vinkki -kohta).

Itse jaoin massan kahteen osaan, toisen osaan lisäsin appelsiiniaromin.

Tässä vielä tahmatassukuva, eli öljyaromilla maustettu ja pelkällä vaniljasokerilla maustettu marenki vierekkäin. Tämä marenkimassa ei täysin lässähtänyt, mutta öljyn lisääminen näkyy mielestäni marengissa heti. Öljyä aromissa oli alle 1 ml.
WP_001315

Ainesosat

Marenki

Erityisruokavaliot

GluteenitonKasvisruokavalioLiivatteetonMaidotonPähkinätön

Kategoriat

Konvehdit ja makeiset

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20171219_15_42_23_Rich_400x400.jpgPiperrysJoulumenestys
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170122_10_43_51_Rich_400x400.jpgPiperrys70 % sokerikakkupohja
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170305_19_42_03_Rich_400x400.jpgPiperrysPunajuuriburgeri
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170209_10_26_52_Rich_400x400.jpgPiperrysLaskiaistötteröt
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170205_10_33_21_Rich_400x400.jpgPiperrysKahden suklaan ja herukan kakku
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170125_13_46_15_Rich_400x400.jpgPiperrysSoija-broileripyörykät

Kommentit (2)

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
13.1.2016 19:23

Tämä on malliesimerkki siitä, että vaikka kuinka eliminoi riskejä, aina voi sattua jotain yllättävää. Hyvä oppi sekä leivonnassa, että elämässä yleensäkin. Ei kannata ottaa liian vakavasti 🙂

Harmitus olisi varmasti ollut suurempi, jos koko marenkimassa olisi mennyt pilalle, mutta onneksi nyt vain puolikas.

Kyllä nämä vaniljaiset kakun koristeiksi kelpaavat.
Laitoin tuonne tahmatassuihin kuvan appelsiinisista versioista, kun öljyinen aromi erottui ja kupli marenkien reunoille. Mutta nämäkin kelpasivat paremmin kuin hyvin meidän perheen miesväelle 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
13.1.2016 18:02

Voi piperrys! Kyllä alkoi suupieliä nykiä hymyyn…. 🙂
Tietenkään ymmärrän sen,sinulla ei ollut ehkä hymyn hetki marenkivaahdon äärellä virheesi huomattuasi,mutta hienoa että julkaisit ohjeen,pääsit harmituksesta yli ja ta-daa!
Varsin salonkikelpoisia tuli tästäkin versiosta! Ei huono! Sanois Uotisen Jorma.
Seuraavalla kerralla sitten taas toisenlaiset! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa