15.4.2016
Lakritsi-herukka kakku
10-12 annosta
Kakku pohja:
2 kananmunaa
sokeria sama tilavuus kuin munia
Vehnäjauhoja ja 1 -2 rkl tummaa kaakaojauhetta sama tilavuus määrä kuin munia
1 tl leivinjauhetta
valmista kuten tässä kinuskikissan ohjeessa mutta käytä 18 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaa ja paista vain noin 20 minuuttia http://www.kinuskikissa.fi/tumma-sokerikakkupohja/?hakusivu=1
Herukkatäyte:
3dl (200g) punaherukoita
2dl vispikermaa
200g valio viola mustaherukka tuorejuusto
1 dl sokeria
5 liivatelehteä
1 pienen limen mehu + hieman kylmää vettä ( yhteensä 1/2 dl nestettä)
Lakritsitäyte:
2dl lakritsikastiketta
2 dl vispikermaa
1/2 dl sokeria
200g maustamatonta tuorejuustoa
5 liivatelehteä
1/2 dl vettä josta pieni osa voi olla salmiakki mikseriä
Päälle:
2dl vispikermaa
1 rkl sokeria
200g valio vanilja rahkaa
Peilikirkas suklaa kuorrute:
1 1/4 dl vettä (125 ml)
225 g sokeria ( hieman alle 3 dl)
5 liivatelehteä ( yhteensä 10g)
150 g tummaa suklaata
30 g kaakaojauhetta ( hieman alle 1 dl)
3/4 dl kuohukermaa ( 65 ml)
Koristeluun esimerkiksi ananaskirsikoita ja apteekin salmiakki rouhetta.
Valmista pohja ohjeen mukaan ja anna sen jäähtyä useampi tunti. Leikkaa pohja kahtia. ja kostuta pohjaa ennen irtopohja vuokaan laittoa pienellä määrällä maitoa tai laktoositonta maitojuomaa.
Valmista herukka täyte:
Soseuta punaherukat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Jos käytät pakaste marjoja niin anna niiden sulaa ennen survomista.
Laita liivatelehdet likoamaan yksitellen kulhoon, jossa kylmää vettä. Vaahdota kermavaahto ja sekoita siihen tuorejuusto sekä sokeri ja punaherukkasose. Laita kattilaan yhden limen mehu ja hieman vettä ja kun ne kiehuu ota pois liedeltä. Lisää nesteen joukkoon ylimääräisestä vedestä puristetut liivatelehdet samalla sekoitellen. Kaada liivate ohuena nauhana täytteeseen samalla täytettä sekoitellen. Kaada täyte irtopohjavuokaan, (halkaisija 18 cm) johon on pohjalle laitettu leivinpaperin päälle puolet kakkupohjasta ja reunoille reunakalvo (reunakalvo välttämätön sillä kakku tulee reilusti reunojen yli tai toinen vaihtoehto on isompi vuoka). Laita jääkaappiin hyytymään vähintään kahdeksi tunniksi ennen seuraavan täytteen laittoa.
Valmista lakritsitäyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kermavaahto. Sekoita joukkoon tuorejuusto, lakritsikastike ja sokeri. Laita vesi ja halutessasi pieni määrä salmiakki mikseriä joka on ravisteltu hyvin kattilaan ja lämmitä kunnes se kiehuu. ota pois liedelta ja lisää ylimääräisestä vedestä puristellut liivatelehdet joukkoon ja sekoita kunnes liivatteet sulavat nesteeseen. Kaada liivateneste täytteeseen ohuena nauhana samalla täytettä sekoittaen. Kaada lakritsitäyte vuokaan herukkatäytteen päälle ja anna hyytyä kaksituntia. Lisää päälle toinen puoli kakkupohjasta jota voit kostuttaa ensin hieman. Anna hyytyä jääkaapissa vielä ainakin kaksituntia tai yön yli.
Ota kakku pois vuoasta ja irrota reunakalvo.
Vaahdota kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon sokeri ja rahka. Levitä kakun päälle. siloita pinta tasaiseksi. Laita kakku useammaksi tunniksi pakastimeen. Mielellään yön yli kuorrute onnistuu parhaiten täysin jäätyneeseen kakkuun.
Valmista peilikirkas kuorrute:
Kuorrutteen alkuperäisen ohjeen löysin täältä lopussa siis video jossa mukana ohje:
http://wunderpix.com/17-pictures-mirror-finish-cakes-are-a-feast-for-the-eyes/
Laita liivatteet yksitellen likoamaan kulhoon jossa kylmää vettä.
Lämmitä 125 ml vettä sokerin kanssa kattilassa kiehuvaksi samalla käsi vispilällä sekoitellen. 104 c asteessa ota pois liedeltä. Sekoita vesisokeri seoksen joukkoon suklaa paloiteltuna ja sekoita hyvin vispilällä. Lisää joukkoon samalla koko ajan vispilällä sekoittaen kaakaojauhe jonka olet etukäteen siivilällä sihdannut. Lisää lopuksi joukkoon kuohukerma ja sekoita hyvin vispilällä. Sekoittele aina välillä vispilällä. Kun neste on jäähtynyt 60 asteiseksi lisää joukkoon hyvin ylimääräisestä vedestä puristellut liivate lehdet. sekoita hyvin vispilällä ja siivilöi neste sopivaan kulhoon. sekoita nestettä hetki sauvasekoittimella ja tämän jälkeen siivilöi neste vielä kerran. Anna jäähtyä 29 asteiseksi välillä vispilällä sekoitellen.
Ota kakku pakastimesta ja laita se esimerkiksi kakkuritilän päälle jossa alla on uunipelti tai kuten minulla on kuvassa vuoassa johon laitettu kakkuvuoka nurin päin ja kakku siihen päälle. Kaada kuorrute kakun päälle ja tarvittaessa siisti tasaiseksi. Kuorrutetta tippuu astian pohajalle niin jätä se siihen myös jääkaappiin laiton ajaksi. Nosta kakku tunniksi jääkaappiin ja tunnin päästä siirrä tarjoiluastialle ja koristele haluamallasi tavalla. Minä laitoin alas reunoille salmiakki rouhetta käsin asetellen ja kakun päälle kolme ananaskirsikkaa. Käytin myös lopun päälle laitettavasta kermasta koristeluun, kun sitä jäi hieman yli värjäsin vain kerman punaisella pastavärillä ja pursotin wiltonin m1 tähtityllalla. Tein myös sokerimassasta pienen koristeen jonka asetin kerman päälle tuo pieni kamera koristeen päällä on tehty yhdestä tai kahdesta lakritsi alkusta pehmittämällä makeista käsissä ja sitten muotoilemalla kameran muotoon. Laita kakku jääkaappiin jos et tarjoile sitä heti.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Satu olin tähän kyllä itsekin oikein tyytyväinen ulkonäköä ja makua myöten.