22.7.2018
Vaniljaiset mansikkatarteletit
(n. 16 kpl pieniin leivosvuokiin tehtynä, aivan tarkkaa määrää en tullut laskeneeksi)
Pohja:
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
2 rkl tomusokeria
100 g voita
n. 1 rkl vettä
Täyte:
2 dl täysmaitoa (tai 1 dl kermaa + 1 dl kevytmaitoa)
2 keltuaista
1/4 tl vaniljajauhetta
1 1/2 rkl sokeria
2 1/4 rkl maissitärkkelystä
nokare voita
1 dl kuohukermaa
1/2 rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl tomusokeria
Päälle:
mansikoita (määrää en tullut mitanneeksi, mutta oliskohan n. 150 g)
Kiille:
1/2 dl vettä
1/4 dl hyytelösokeria
Aloita valmistaminen täytteestä, jotta vaniljakiisseli ehtii täysin jäähtyä. Suositeltavaa on tehdä kiisseli jo edellisenä päivänä.
Mittaa sokeri, maissitärkkelys ja vaniljajauhe kattilaan ja sekoita. Lisää keltuaiset ja maito. Kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen kiehumispisteeseen tai kunnes kiisseli paksuuntuu. Ota heti pois levyltä. Anna kiisselin hetki jäähtyä ja lisää nokare voita. Kaada vaniljakiisseli syvälle lautaselle tai kulhooon ja peitä tuorekelmulla (kiisselin pintaan kiinni). Nosta jääkaappiin jäähtymään.
Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhe ja tomusokeri kulhossa. Lisää kuutioitu voi ja nypi sormin murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi (vesi kannattaa lisätä vähitellen, ja lisätä vain sen verran kuin tarvitsee).
Voitele mini tartelettivuoan kolot voilla (myös tavallisella muffinssipellillä onnistuu). Painele pohjataikina kolojen pohjalle ja reunoille. Pistele pohjiin haarukalla muutama reikä. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.
Anna hetken jäähtyä ja irrota leivospohjat varovasti koloista. Anna jäähtyä (ritilän päällä).
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää vaahdottamisen aikana vaniljakreemijauhe ja tomusokeri.
Lusikoi leivospohjille ensin jäähtynyttä vaniljakiisseliä (n. 1 rkl) ja levitä päälle kermavaahtoa (näin tein itse). Voit tehdä myös niin, että sekoitat kermavaahdon vaniljakiisselin sekaan ja täytät leivospohjat tällä kiisseli-kermavaahdolla (näin tekisin nyt itsekin).
Nosta leivokset hetkeksi jääkaappiin.
Viipaloi mansikat ja asettele muutama viipale leivoksien päälle.
Halutessasi voit tehdä mansikoiden päälle kiilteen: kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri sekoittaen ja anna kiehua hetki. Nosta pois levyltä ja jäähdyttele hetken aikaa sekoitellen, kunnes liemi hieman paksuuntuu. Sivele pullasudilla kiillelientä mansikoiden päälle.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Irzu: no niin kyllä ovat! Kahvipöydässäkin näyttivät tekevän kauppansa. 😊
mari-johanna: kiitos, ja mukavaa iltaa teille! Nyt rupesi jo ihan kiinnostamaan, että mitä herkkua sinä tällä kertaa olet vieraille taikonut. Jännityksellä jään odottamaan… 🙂