Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kesä,  Leivokset Nähty 367 kertaa
 
22.07.2018
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Vaniljaiset mansikkatarteletit


Näitä mansikkatarteletteja tein jo juhannuksen jälkimainingeissa, vajaa kuukausi takaperin. Tällä hetkellä ei tämmöisiä herkkuja keittiöni ja asuntoni kuumuudessa tehtailtaisikaan: tuloksena olisi luultavasti märkä läntti. ☀️😅 Mustikkapiirakkaa tosin erehdyin pari päivää sitten tekemään, ja aika pian huomasin, että se oli taas niitä ideoita, jotka olisi saanut jäädä tulematta ja toteuttamatta. Nyt vahingosta viisastuneena kierrän uunin visusti kaukaa ja taidan odotella pakkasia. 😉

 

No mutta, näihin tarteletteihin palatakseni. Inspiraation sain näihin Kinuskikissan mansikkatarteleteista, ja oikeastaan olin ensin ajatellut tehdä juuri tuolla ohjeellakin. Sitten kuitenkin innostuin tekemään oman versioni. Näissä minitarteleteissa on mantelinen pohja ja täytteenä itse tehty vaniljakiisseli sekä kermavaahto. Ja päällä mansikat. Laitoin näihin kiisselin ja kermavaahdon omiin kerroksiinsa, mutta nyt jälkeen päin mietin, että vaniljakiisselin ja kermavaahdon olisi aivan hyvin voinut yhdistää ja käyttää semmoisenaan täytteeksi. Pääsee helpommalla ja maku on sama. Mansikoiden päälle tein kiilteen hyytelösokerista, mutta se ei ole välttämätöntä.

 

Vaniljaiset mansikkatarteletit
(n. 16 kpl pieniin leivosvuokiin tehtynä, aivan tarkkaa määrää en tullut laskeneeksi)

Pohja:
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
2 rkl tomusokeria
100 g voita
n. 1 rkl vettä

Täyte:
2 dl täysmaitoa (tai 1 dl kermaa + 1 dl kevytmaitoa)
2 keltuaista
1/4 tl vaniljajauhetta
1 1/2 rkl sokeria
2 1/4 rkl maissitärkkelystä
nokare voita

1 dl kuohukermaa
1/2 rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl tomusokeria

Päälle:
mansikoita (määrää en tullut mitanneeksi, mutta oliskohan n. 150 g)

Kiille:
1/2 dl vettä
1/4 dl hyytelösokeria

Aloita valmistaminen täytteestä, jotta vaniljakiisseli ehtii täysin jäähtyä. Suositeltavaa on tehdä kiisseli jo edellisenä päivänä.
Mittaa sokeri, maissitärkkelys ja vaniljajauhe kattilaan ja sekoita. Lisää keltuaiset ja maito. Kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen kiehumispisteeseen tai kunnes kiisseli paksuuntuu. Ota heti pois levyltä. Anna kiisselin hetki jäähtyä ja lisää nokare voita. Kaada vaniljakiisseli syvälle lautaselle tai kulhooon ja peitä tuorekelmulla (kiisselin pintaan kiinni). Nosta jääkaappiin jäähtymään.

Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhe ja tomusokeri kulhossa. Lisää kuutioitu voi ja nypi sormin murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi (vesi kannattaa lisätä vähitellen, ja lisätä vain sen verran kuin tarvitsee).

Voitele mini tartelettivuoan kolot voilla (myös tavallisella muffinssipellillä onnistuu). Painele pohjataikina kolojen pohjalle ja reunoille. Pistele pohjiin haarukalla muutama reikä. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.
Anna hetken jäähtyä ja irrota leivospohjat varovasti koloista. Anna jäähtyä (ritilän päällä).

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää vaahdottamisen aikana vaniljakreemijauhe ja tomusokeri.
Lusikoi leivospohjille ensin jäähtynyttä vaniljakiisseliä (n. 1 rkl) ja levitä päälle kermavaahtoa (näin tein itse). Voit tehdä myös niin, että sekoitat kermavaahdon vaniljakiisselin sekaan ja täytät leivospohjat tällä kiisseli-kermavaahdolla (näin tekisin nyt itsekin).
Nosta leivokset hetkeksi jääkaappiin.

Viipaloi mansikat ja asettele muutama viipale leivoksien päälle.
Halutessasi voit tehdä mansikoiden päälle kiilteen: kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri sekoittaen ja anna kiehua hetki. Nosta pois levyltä ja jäähdyttele hetken aikaa sekoitellen, kunnes liemi hieman paksuuntuu. Sivele pullasudilla kiillelientä mansikoiden päälle.