Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kesä,  Makeat piirakat,  Syksy Nähty 12958 kertaa
 
26.05.2017
 
6 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIValkosuklaa-mustaherukkapiirakka


Vanhemmillani on pihallaan paljon mustaherukkapensaita, ja sieltä tulee sitten sen mukaisesti myös satoa. Vaikka kiitettävästi marjoja on talven aikana popsittu ja sukulaisillekin jaettu, niin silti vielä herukoita pakastimien kätköistä löytyy.
Kun vajaat kolmisen vuotta sitten innostuin leipomisesta, niin muistan, että ihan ensimmäinen marjapiirakkani oli juuri mustaherukoista tehty. Ja se oli niin hyvää, että tein sitä silloin toisenkin kerran. Nyt tämän viime vuotisen mustaherukkasadon äärellä tuli mieleen tuo silloinen piirakka. Mutta enhän minä samaa ohjetta enää mistään löytänyt. Muistin kuitenkin, että täytteeseen tuli herukoiden lisäksi valkosuklaata ja mascarponea. Pohjataikinasta ei ollut jäänyt muistikuvaa, mutta koska pidän täysjyvää sisältävistä piirakkapohjista, niin päädyin tekemään pohjataikinan Kinuskikissan Mamma Mian marjapiirakkaohjeella (http://www.kinuskikissa.fi/mamma-mian-marjapiirakka/?hakusivu=1). Tuo kyseinen herkullinen piirakka sisältää myöskin mascarponea, joten tämä oma piirakkani muistuttaa siltäkin osin sitä. Suurimmat eroavaisuudet ovat oikeastaan vain piirakkani himppasen pienempi koko ja täytteeseen tuleva valkosuklaa. Tuo uunissa paahtuva valkosuklaa sopiikin todella hienosti mustaherukan kirpsakkuutta taittamaan.
Tein piirakan jo alkuviikosta, mutta ohjeen lisääminen leipomooni vähän venähti. Kun sitten Kinuskileipomo Satu äskettäin julkaisi tekemänsä mustaherukkapiirakan ohjeen, niin minäkin havahduin horroksesta ja ryhdistäydyin. Eli tässäpä tämä herkullinen ja helppo piirakkaohje. Ennen kuin joutuu taas hukkaan. 😊

Valkosuklaa-mustaherukkapiirakka
(8-9 palaa)

Vinkki: Jos haluat tehdä piirakan pyöreään vuokaan (halkaisija n. 25-27 cm), niin suurenna pohjataikinaa noin kolmanneksella. Täytteen voit tehdä muutoin samankokoisena, mutta lisää mustaherukoita ja valkosuklaata myös noin kolmannes enemmän.

Pohjataikina: 
75 g voita
1/2 dl sokeria
1 pieni kananmuna
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 3 dl (pakaste)mustaherukoita
2 tl perunajauhoja
60 g valkosuklaata rouhittuna
250 g mascarpone-juustoa
1 pieni kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vaahdota hetki. (Jos taikina näyttää kananmunan lisäämisen jälkeen ns. juoksettuvan, niin lisää heti pieni määrä jauhoja).
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne parissa erässä taikinaan. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa.

Peitä irtopohjaisen piirakkavuoan (11 x 35 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Kannattaa myös varulta laittaa vuoan ympärille suojaksi hieman foliota, jos pohjan raoista tihkuu rasvaa. Painele pohjataikina vuoan pohjalle ja reunoille. Käytä  reilusti jauhoja apuna.

Sekoita perunajauhot kohmeisten mustaherukoiden sekaan ja levitä marjat pohjataikinan päälle.
Rouhi valkosuklaa pienemmiksi paloiksi ja ripottele marjojen päälle.

Sekoita mascarpone, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri hyvin keskenään ja kaada seos vuokaan marjojen päälle. (Täytettä on aika reilusti, joten sitä kannattaa jättää suosiolla hieman kulhon pohjalle, jos näyttää ettei mahdu).

Paista piirakkaa 175 asteessa alimmalla tasolla noin 40-45 minuuttia (tämä aika pakastemustaherukoilla, tuoreilla marjoilla voi riittä hieman vähemmän).