Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kevät,  Makeat piirakat,  Pääsiäinen Nähty 1508 kertaa
 
31.03.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIVadelma-persikkarahkapiirakka


Tämän piirakan tein jo parisen viikkoa sitten, kun tuli semmoinen tunne, että nyt pitää saada rahkapiirakkaa. Kaipa se tuo lähestyvä kevät ja siellä täällä vilahtelevat rahkaleivonnaisreseptit saivat sen mielihalun aikaan. 

Piirakassa piti siis olla sitä rahkaa ja toiseksi tavoitteeksi otin, että saan vihdoin hyödynnettyä Runebergin päivän (!) leivonnoista jääkaappiin pyörimään jääneen vadelmamarmeladin lopun. Piirakan pohjaksi tein saman kaura-mantelipohjan, jonka olen aiemmin tehnyt tähän jogurtti-mustikkapiirakkaan:https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/maris/kaurainen-jogurtti-mustikkapiirakka/. Tuo pohja on kivan erilainen ja hieman terveellisempikin, mutta maukas. Se on myös gluteeniton, jos vaan puhdaskaura sopii ruokavalioon. Persikoita kipaisin kaupasta tölkillisen, ja siinäpä se piirakka sitten olikin. Kylläpä vaan maistui hyvältä kahvin kaverina. 

 

Piirakan alla on allekirjoittaneen valmistama pöytäliina. 🤓 Tosin se ei ole ihan viimeisintä tuotantoa - valmistumisesta on vierähtänyt rapiat kolmekymmentä vuotta. Vahingossa sen löysin, kun kävin penkaisemassa äitini liinavaatevarastoa pääsiäisliinan toivossa. Ja eikä tarvinnut edes penkaista, kun tämä jotenkin hämärästi tutun oloinen liina nökötti pinon päällimmäisenä. 😏

Vadelma-persikkarahkapiirakka
(n. 7 palaa)

Pohja:
60 g voita
1/4 dl (kookos)sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 rkl psylliumjauhetta
reiluhko 1/2 dl kauramaitoa (tai muuta maitoa)
1 3/4 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
1/2 dl mantelijauhetta

Täyte:
n. 1/2 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
1/2 dl vadelmia + ripaus perunajauhoja

250 g (1 prk) kermarahkaa (rasvaa 10%)
1 kananmuna
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 säilykepersikan puolikasta

Sekoita psylliumjauhe kauramaitoon ja anna turvota n. 5 minuuttia.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita kaurajauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää jauhoseos voi-sokerivaahtoon vuorotellen psyllium-maitoseoksen kanssa.

Painele taikina kaurajauhoja apuna käyttäen voidellun piirakkavuoan (n. 9,5 cm x  33 cm ) pohjalle ja reunoille. Vuoan pohjalle voit laittaa suojaksi pohjan kokoisen leivinpaperipalan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja nosta piirakkavuoka pakastimeen. Kun uuni on valmis, laita piirakkapohja esipaistumaan noin 10-15 minuutin ajaksi. Laske lämpö sitten 175 asteeseen.

Sekoita kermarahka, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri keskenään.
Pilko persikat kuutioiksi.

Levitä tai tiputtele vadelmamarmeladia esipaistetun pohjan päälle sekä marmeladin päälle vadelmat. Kaada rahkatäyte pohjan päälle ja ripottele lopuksi pinnalle persikan palat. Voit halutessasi tipotella vielä vadelmamarmeladia täytteen pinnalle.

Jatka piirakan paistamista 175 asteessa noin 30 minuutin ajan tai kunnes täyte näyttää hyytyneeltä.
Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten tekeytymään jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään.