Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kevät,  Pääsiäinen,  Pikkuleivät Nähty 2457 kertaa
 
16.03.2018
 
6 kommenttia

Erityisruokavaliot: Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTISitruunatäytepikkuleivät


Bongasin aiemmin talvella Kinuskikissan resepteistä herkullisen oloisen sitruunatäytteen pikkuleiville: https://www.kinuskikissa.fi/pikkuleipien-taytteita/. Kokeilin tuota täytettä silloin heti, ja pikkuleivistä tuli niin omasta kuin lähipiirinikin mielestä niin makoisia, että päätin tehdä samoja täytepikkuleipiä myös pääsiäiseksi. Tosin nyt olen kyllä liikenteessä jo hyvissä ajoin, mutta minulla oli niin hirveä hinku päästä kokeilemaan uusia pääsiäisaiheisia minimuottejani. ☺️ Ja sen talvisen kokeiluni tiimoilta tiesin näiden kestävän hyvin myös pakastamista, joten ehkäpä tuo malttamattomuuteni ei siksikään haittaa.
Näissä pikkuleivissä on siis täytteenä tuo Kinuskikissalta löytämäni herkullinen sitruunatäyte ja varsinaiset keksiosat valmistin ohjeella, jota käytän yleensä aina, jos vaan tarvitsen herkullisia ja uunissa muotonsa säilyttäviä pikkuleipiä: https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/maris/fantasiapikkuleivat/. Lisäksi kuorrutin ja koristelin kansiosat pikeerillä. Pikeerikuorrutuksen voi halutessaan jättää poiskin tai pikkuleivät voi koristella myös esimerkiksi tomusokeri-vesikuorrutteella, suklaalla tai tupsauttaa päälle tomusokeria.
Aurinkoista pääsiäisen odotusta kaikille!

Sitruunatäytepikkuleivät
(noin 30-40 kpl minikokoisia täytepikkuleipiä)

Pikkuleipätaikina:
85 g huoneenlämpöistä voita
1 dl tomusokeria
1 pieni kananmuna/puolikas iso (huoneenlämpöinen)
1 tl sitruunan kuoriraastetta
ripaus vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/4 tl leivinjauhetta

Sitruunatäyte: (muokattu tästä reseptistä).
1  1/2 dl kuohukermaa
3/4 rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
3/4 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunan kuoriraastetta

Pikeerikuorrutus:
1 kananmunan valkuainen
n. 2 1/2 dl tomusokeria
pastavärejä

lisäksi: pikkuleipämuotti/-muotteja (itse käytin näitä muotteja),
pieniä pursotuspusseja/minigrip-pusseja, pussinsulkijoita

Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista kunnes koostumus on vaalea ja ilmava.
Lisää kananmuna, sitruunan kuoriraaste ja vaniljajauhe. Jatka vaahdottamista 1-2 minuuttia.
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää jauhoseos siivilän läpi parissa kolmessa erässä. Jatka sekoittamista vatkaimen pienimmällä nopeudella kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin.
Laita taikina tuorekelmun päälle ja taputtele litteäksi paketiksi. Anna olla jääkaapissa 2-4 tuntia tai seuraavaan päivään. Taikinan voi myös pakastaa.

Kauli taikina ohueksi levyksi (käytä tarvittaessa vähän jauhoja apuna). Ota levystä haluamallasi muotilla pikkuleipiä ja siirrä ne leivinpaperin päälle pellille (nämä eivät juuri leviä uunissa, joten voi laittaa lähes vieri viereen).
Tässä vaiheessa voit halutessasi nostaa pellin pikkuleipineen jääkaappiin noin 10 minuutin ajaksi. Näin pikkuleivät säilyttävät vielä paremmin muotonsa uunissa.

Paista 175 asteessa noin 5-7 minuutin ajan (ei tarvitse saada juurikaan väriä). Anna pikkuleipien hetken aikaa jäähtyä pellillä ja nosta ne sitten ritilälle tai muulle alustalle.

Jos haluat koristella pikkuleivät pikeerillä, tee se tässä vaiheessa. Mittaa kananmunan valkuainen ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella noin parin minuutin ajan. Jos pikeeri on liian löysää, lisää tomusokeria, jos taas liian paksua lisää muutama tippa vettä/sitruunamehua. Itse teen pikeerin aina vähän näppituntumalla, ilman mittailuja. Tarkemmat ohjeet pikeerin valmistamiseen löytyy esim. Kinuskikissalta täältä.
Jaa pikeeri pieniin kippoihin ja värjää haluamasi värisiksi pastaväreillä. Itse käytin näissä pikkuleivissä valkoista, keltaista, vaaleanpunaista, mustaa, vihreää ja oranssia pikeeriä. Rajaamiseen ja täyttöön käytin samaa pikeeriä.
Laita pikeerit pieniin pakastus- tai pursotuspusseihin ja leikkaa kulmiin pienet aukot. Voit käyttää myös pientä pyöreäsuista tyllaa. Kuorruta ja koristele puolet pikkuleivistä pikeerillä ja anna kuivua useampi tunti tai seuraavaan päivään.

Sitruunatäytteen valmistaminen:
Sekoita kattilassa perunajauhot ja sokeri, lisää kuohukerma. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli kiehahtaa ja sakenee. Nosta pois levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kiisselikattilan kylmään vesihauteeseen.
Sekoita kiisselin joukkoon sitruunamehu, sitruunan kuoriraaste ja vanilliinisokeri.
Levitä tai pursota täytettä pikkuleiville ja paina toinen pikkuleipä kanneksi täytteen päälle. Laita pikkuleivät jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy.