16.3.2018
Sitruunatäytepikkuleivät
(noin 30-40 kpl minikokoisia täytepikkuleipiä)
Pikkuleipätaikina:
85 g huoneenlämpöistä voita
1 dl tomusokeria
1 pieni kananmuna/puolikas iso (huoneenlämpöinen)
1 tl sitruunan kuoriraastetta
ripaus vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
Sitruunatäyte: (muokattu tästä reseptistä).
1 1/2 dl kuohukermaa
3/4 rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
3/4 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunan kuoriraastetta
Pikeerikuorrutus:
1 kananmunan valkuainen
n. 2 1/2 dl tomusokeria
pastavärejä
lisäksi: pikkuleipämuotti/-muotteja (itse käytin näitä muotteja),
pieniä pursotuspusseja/minigrip-pusseja, pussinsulkijoita
Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista kunnes koostumus on vaalea ja ilmava.
Lisää kananmuna, sitruunan kuoriraaste ja vaniljajauhe. Jatka vaahdottamista 1-2 minuuttia.
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää jauhoseos siivilän läpi parissa kolmessa erässä. Jatka sekoittamista vatkaimen pienimmällä nopeudella kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin.
Laita taikina tuorekelmun päälle ja taputtele litteäksi paketiksi. Anna olla jääkaapissa 2-4 tuntia tai seuraavaan päivään. Taikinan voi myös pakastaa.
Kauli taikina ohueksi levyksi (käytä tarvittaessa vähän jauhoja apuna). Ota levystä haluamallasi muotilla pikkuleipiä ja siirrä ne leivinpaperin päälle pellille (nämä eivät juuri leviä uunissa, joten voi laittaa lähes vieri viereen).
Tässä vaiheessa voit halutessasi nostaa pellin pikkuleipineen jääkaappiin noin 10 minuutin ajaksi. Näin pikkuleivät säilyttävät vielä paremmin muotonsa uunissa.
Paista 175 asteessa noin 5-7 minuutin ajan (ei tarvitse saada juurikaan väriä). Anna pikkuleipien hetken aikaa jäähtyä pellillä ja nosta ne sitten ritilälle tai muulle alustalle.
Jos haluat koristella pikkuleivät pikeerillä, tee se tässä vaiheessa. Mittaa kananmunan valkuainen ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella noin parin minuutin ajan. Jos pikeeri on liian löysää, lisää tomusokeria, jos taas liian paksua lisää muutama tippa vettä/sitruunamehua. Itse teen pikeerin aina vähän näppituntumalla, ilman mittailuja. Tarkemmat ohjeet pikeerin valmistamiseen löytyy esim. Kinuskikissalta täältä.
Jaa pikeeri pieniin kippoihin ja värjää haluamasi värisiksi pastaväreillä. Itse käytin näissä pikkuleivissä valkoista, keltaista, vaaleanpunaista, mustaa, vihreää ja oranssia pikeeriä. Rajaamiseen ja täyttöön käytin samaa pikeeriä.
Laita pikeerit pieniin pakastus- tai pursotuspusseihin ja leikkaa kulmiin pienet aukot. Voit käyttää myös pientä pyöreäsuista tyllaa. Kuorruta ja koristele puolet pikkuleivistä pikeerillä ja anna kuivua useampi tunti tai seuraavaan päivään.
Sitruunatäytteen valmistaminen:
Sekoita kattilassa perunajauhot ja sokeri, lisää kuohukerma. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli kiehahtaa ja sakenee. Nosta pois levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kiisselikattilan kylmään vesihauteeseen.
Sekoita kiisselin joukkoon sitruunamehu, sitruunan kuoriraaste ja vanilliinisokeri.
Levitä tai pursota täytettä pikkuleiville ja paina toinen pikkuleipä kanneksi täytteen päälle. Laita pikkuleivät jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Irzu, kiitos! ❤️