27.9.2017
Omenakääretorttu
Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1 dl (erikois)hienoa sokeria
1 dl mantelijauhetta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
Torttupohjan päälle:
3 pientä kotimaista omenaa
nokare voita paistamiseen
1 1/2 rkl sokeria
1/2 – 1 tl kanelia
2 – 3 rkl mantelirouhetta
Täyte:
1 1/2 dl makeuttamatonta omenasosetta
1 prk (150 g) ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl vaniljauutetta (voi korvata ripauksella vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria)
Aloita tortun valmistaminen omenoista. Pese omenat ja poista kodat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse välttämättä kuoria. Leikkaa omenat kuutioiksi ja/tai ohuehkoiksi lohkoiksi. Sulata voi pannulla ja lisää omenanpalat. Kääntele omenoita varovasti voissa ja ripottele sitten niiden päälle sokeri ja kaneli. Kypsennä omenoita noin 5-10 minuuttia, tai kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Varo, etteivät pehmene liikaa! Nosta pannu hellalta ja anna omenoiden jäähtyä.
Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään (itse siivilöin mantelijauheen, mutta se ei ole välttämätöntä). Lisää jauhoseos muutamassa erässä kananmuna-sokerivaahtoon vatkaimen pienimmällä nopeudella varovasti sekoittaen tai käsin nuolijalla.
Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Ripottele taikinan päälle omenanpalat sekä omenoiden lomaan mantelirouhe.
Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia.
Kumoa valmis torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi varovasti pohjasta ja anna pohjan hetken jäähtyä. (Voit jättää irrottamasi leivinpaperin torttupohjan päälle ja laittaa sen päälle vielä leivinliinan. Näin pohja pysyy paremmin pehmeänä ja joustavana.)
Vaahdota ranskankerma. Lisää maustamaton tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri sekä vaniljauute. Vatkaa tasaiseksi.
Sivele jäähtyneen torttupohjan päälle ensin ohut kerros omenasosetta ja levitä sitten ranskankermatäyte.
Kääri torttu rullalla levyn lyhemmältä sivulta alkaen ja leivinpaperilla auttaen.
Siirrä leivinpaperin ympäröimä omenakäärö jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitti mari-johanna! 🙂
Itse jännäsin eniten etukäteen tässä ”tekniikassa”, että miten nuo omenanpalat pysyvät rullausvaiheessa tortun pinnassa kiinni. Mutta pysyivät aivan erinomaisesti. Ne upposivat paistamisen aikana niin hyvin ja tiukasti kiinni taikinaan. Ja toisaalta tuo omenoiden kevyt esipehmennys ja karamellisointi pannulla teki omenanpaloista pehmeitä ja joustavia.
Tuota pohjan repeilyä en osannut niin pelätä, koska se on jäänyt itselleni ihan vieraaksi ilmiöksi. Joka on sinänsä kumma juttu, kun yleensä tulee testattua kaikki mahdolliset ja mahdottomat epätoivotutkin ilmiöt kantapään kautta.😅 Yhtä oikeaa syytä en pohjan repeilemättömyyteen osaa sanoa, mutta jotenkin ajattelisin, että pohja ei saa ainakaan päästä kuivahtamaaan missään vaiheessa: ei uunissa eikä ennen rullaamista. Itse jätän sen irrottamani leivinpaperin vielä pohjan päälle suojaksi ja joskus myös laitan päälle vielä leivinliinan. Näin pohja pysyy pehmeänä (lisään nämä vinkit vielä ohjeeseen). Tämä pohja oli ihan erityisen joustava. Olisi taipunut vaikka minkälaiselle mutkalle. 😄 Luulen, että syynä oli juuri nuo omenat, jotka pitivät pohjan kosteana.