Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kääretortut,  Kekritempaus,  Syksy Nähty 2279 kertaa
 
27.09.2017
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIOmenakäärö


Olen tässä huomannut, että tykkään kääretortuista. Enkä tarkoita nyt pelkästään syömistä, vaikka kääretortut onkin yksi parhaista leivonnaisista mitä tiedän. 😊 Minusta ”kääriksiä” on myös mukavaa tehdä ja tarjoilla vieraille, viedä tuliaisiksi tai antaa vaikkapa lahjasta. Kaipa minua kääretortuissa viehättää se yksinkertainen idea ja toteutus sekä samalla kuitenkin loputon muunneltavuus. Erilaisilla täytteillä, kuorrutteilla ja koristeluilla kääretorttu kun muuntuu niin helposti arkeen kuin juhlaankin, olipa vuodenaika mikä tahansa.
Viime viikonloppuna tuli taas sellainen hetki, että teki mieli tehdä kääretorttu. Sen verran kuitenkin laiskotti, etten kauppaan jaksanut vääntäytyä. Niinpä yritin kasailla tortun kokoon kotoani löytyvistä aineksista. Yleensä olen tavannut laittaa kääretortun väliin täyteeksi jonkinlaisen ”kermavaahtohässäkän”, mutta nyt ei jääkaapista löytynyt kääretortun väliin oikein muuta soveltuvaa kuin yksi onneton ranskankermapurkki ja puolikas rasiallinen tuorejuustoa. Ja onneksi kotimaisia omenoita, joita päätin koemielessä upottaa jo pohjataikinaan tuomaan mehevyyttä sekä antamaan tortun pintaan elävyyttä ja koristeellisuutta. Ja mukavastihan tuo onnistuikin. Mikä ehkä täytteen muhkeudesta jäi tällä kertaa puuttumaan, niin pohjan mehevyys sen hyvinkin kompensoi. 😊
Tämän kääretortun pohja on lähestulkoon samanlainen kuin aiemmin valmistamassani runebergin kääretortussa: http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/maris/runebergin-kaaretorttu/. Tykkään tästä viljattomasta pohjasta, joka on todella maukas sekä hyvä rakenteeltaan.

Omenakääretorttu

Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1 dl (erikois)hienoa sokeria
1 dl mantelijauhetta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa

Torttupohjan päälle:
3 pientä kotimaista omenaa
nokare voita paistamiseen
1 1/2 rkl sokeria
1/2 – 1 tl kanelia
2 – 3 rkl mantelirouhetta

Täyte: 
1 1/2 dl makeuttamatonta omenasosetta
1 prk (150 g) ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl vaniljauutetta (voi korvata ripauksella vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria)

Aloita tortun valmistaminen omenoista. Pese omenat ja poista kodat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse välttämättä kuoria. Leikkaa omenat kuutioiksi ja/tai ohuehkoiksi lohkoiksi. Sulata voi pannulla ja lisää omenanpalat. Kääntele omenoita varovasti voissa ja ripottele sitten niiden päälle sokeri ja kaneli. Kypsennä omenoita noin 5-10 minuuttia, tai kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Varo, etteivät pehmene liikaa!  Nosta pannu hellalta ja anna omenoiden jäähtyä.

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään (itse siivilöin mantelijauheen, mutta se ei ole välttämätöntä). Lisää jauhoseos muutamassa erässä kananmuna-sokerivaahtoon vatkaimen pienimmällä nopeudella varovasti sekoittaen tai käsin nuolijalla.

Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Ripottele taikinan päälle omenanpalat sekä omenoiden lomaan mantelirouhe.

Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia.

Kumoa valmis torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi varovasti pohjasta ja anna pohjan hetken jäähtyä. (Voit jättää irrottamasi leivinpaperin torttupohjan päälle ja laittaa sen päälle vielä leivinliinan. Näin pohja pysyy paremmin pehmeänä ja joustavana.)

Vaahdota ranskankerma. Lisää maustamaton tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri sekä vaniljauute. Vatkaa tasaiseksi.

Sivele jäähtyneen torttupohjan päälle ensin ohut kerros omenasosetta ja levitä sitten ranskankermatäyte.

Kääri torttu rullalla levyn lyhemmältä sivulta alkaen ja leivinpaperilla auttaen.

Siirrä leivinpaperin ympäröimä omenakäärö jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.