Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kesä,  Makeat piirakat,  Syksy Nähty 1185 kertaa
 
21.08.2018
 
Ei kommentteja

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIMascarpone-herukkapiirakka


Ostin purkillisen mascarpone-juustoa ajatuksena tehdä tuttua ja hyväksi havaittua valkosuklaa-mustaherukkapiirakkaa. Kupit, kipot ja vatkaimet olivat jo esillä, kun rupesin jahkaamaan, että pitäisiköhän sittenkin kokeilla jotain uutta. 😊

 

Nopea tiedonhaku toi eteeni Mausteinen Manteli -blogista punaherukka-tuorejuustopiirakan ohjeen (ilmeisesti alkuperäinen ohje on Kaarina Roinisen kirjasta: Iloisen leipojan kirja).Tuo piirakka vaikutti houkuttelevasti hieman erilaiselta. Erityisesti täytteeseen tuleva valkuaisista ja sokerista vaahdotettava marenkivaahto kiinnosti.

Muokkailin kyseistä ohjetta, ja muun muassa vaihdoin punaviinimarjat mustaviinimarjoihin sekä tavallisen tuorejuuston mascarponeen. 

 

Tämä oli oikein hyvä ja vähän erilainen piiras. Vaihtelu aina virkistää. 🙂

Mustien viinimarjojen tilalle käyvät myös punaviinimarjat.

Mascarpone-herukkapiirakka

Pohja:
100 g voita
3/4 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
2 kananmunan keltuaista
1 dl maitoa (kasvimaito käy myös, itse laitoin kauramaitoa)

Täyte:
2 kananmunan valkuaista
1/2 – 3/4 dl sokeria (itse laitoin n. 1/2 dl, makeamman ystävät voivat laittaa enemmän)
1 prk (250 g) mascarpone-juustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
4 dl (n. 250 g) mustaherukoita tai punaherukoita

Peitä irtopohjavuoan (halk. noin 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erilleen.

Vaahdota täytteen valkuaiset napakaksi, mutta suht pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahdottamisen aikana. Vaahto on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa).

Vaahdota pohjataikinan huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi (vatkaimia ei tarvitse pestä tässä välissä).
Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten.
Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe ja kardemumma) keskenään ja lisää jauhoseos sekä maito parissa erässä taikinaan. Sekoita tasaiseksi, mutta älä enää vatkaa liikaa.

Levitä taikina vuoan pohjalle.

Sekoita mascarpone, vaniljasokeri ja perunajauhot vatkaimella tasaiseksi. Lisää sekaan valkuaisvaahto lusikalla nostellen tai sähkövatkaimen pienimmällä nopeudella varovasti sekoittaen. (Itse en saanut valkuaisvaahtoa sekoittumaan nostelemalla eli jäi kökköjä. Tiedä sitten, olisiko se haitannut, mutta turvauduin vatkaimeen).
Lisää lopuksi marjat varovasti lusikalla sekoittaen/nostellen.

Levitä täyte vuokaan pohjataikinan päälle.

Paista uunin alimmalla tasolla 175-asteessa noin 45-50 minuuttia (pakastemarjoilla voi varautua hieman pidempään paistoaikaan). Jos piirakan pinta uhkaa tummua liikaa, peitä piirakka foliolla.

Anna jäähtyä.
Piirakka on herkullisimmillaan, kun se saa vetäytyä jääkaapissa useamman tunnin tai seuraavaan päivään.