Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Feta-pinaatti-nyhtöpiirakka

14.10.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_600x600.jpeg

Olipas kinkkistä keksiä ytimekäs nimi, mutta tuo saa nyt kelvata. 🤪 Vaikka nyhtöpasteijakin olisi sopinut, koska taikina on sama, jota olen pasteijoissa viime aikoina tykännyt suosia. Ja täytekin on pasteijamainen. Mutta piirakalta tämä kuitenkin enemmän näyttää, joten olkoon noin. Vai olisiko sittenkin kukkanyhtöpiirakka parempi tai kukkanyhtöpasteijapiirakka... 🤔

 

Tämä piirakkakokeilu oli viime viikonlopun älynväläys ja samalla iltapala. Ja onnistuihan tuo ihan silleen kivasti, että uskaltaudun nyt ohjeenkin julkaisemaan, vaikka en ollut alunperin niin ajatellutkaan (välivaihekuvat puuttuvat, olen pahoillani!). Ajatuksenani siis oli jokin suolainen tarjottava, joka sopisi illanistujaisiin tai vaikkapa tuleviin pikkujouluihin. Tämä kukkaa muistuttava piirakka koostuu ”minipasteijoista”, joita jokainen voi ”nyhtäistä” itselleen.

 

Inspiraationani tässä toimi Maku-lehdessä keväällä (3/2018) ollut raparperi-kukkapullaohje. Tai tarkemmin sanottuna tekniikka on tuttu tuosta ohjeesta. Olen kyseistä kukkapullaakin pari kertaa kokeillut eri täytteillä, mutta vielä en ole saanut sitä niin hyvin onnistumaan kuin toivoisin. Ohjeen lopussa on kuitenkin kuva vähän aikaa sitten tekemästäni puolukka-vaniljakukkapullasta. 

 

Mutta nyt siis jätin pullan vähäksi aikaa hautumaan, ja testailin toimisiko mitenkään suolaisena. Ja ihan kivastihan tuo tosiaan toimi. Täytteeksi valitsin tähän pinaattia ja fetaa, joka on yksi suosikkimakuparini piirakoissa ja pasteijoissa. 😋

 

Feta-pinaatti-nyhtöpiirakka
(22 – 23 cm:n irtopohjavuokaan)

Pohjataikina:
2 dl juustoraastetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyväspelttijauhoja
1 dl kaurajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
200 g turkkilaista jugurttia
1/2 dl oliiviöljyä

Täyte:
150 g (1 pss) pakastepinaattia
1 valkosipulinkynsi
3/4 tl kuivattua timjamia
100 g fetajuustoa
4 aurinkokuivattua tomaattia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 kananmunaa
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria myllystä maun mukaan (muutama pyöräytys)

Voiteluun ja pinnalle:
1/2 kananmunaa
seesaminsiemeniä

Vuoraa vuoan (halkaisija 22-23 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.

Sekoita kaikki jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola kulhossa keskenään. Lisää oliiviöljy ja jogurtti. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina tuorekelmun sisään ja nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Sulata pinaatti ja valuta enimmät nesteet siivilän läpi. Hienonna valkosipuli ja kuullota sitä hetki paistinpannulla oliiviöljyssä. Lisää myös pinaatti ja timjami. Kuumenna sen aikaa, että nesteet ovat haihtuneet ja seos on kiinteää ”mössöä. Jätä jäähtymään.

Hienonna fetajuusto muruiksi. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi.

Notkista tuorejuusto kulhossa lusikalla sekoittaen ja lisää sekaan fetajuustomuru sekä aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita hieman ja lisää pinaattiseos, kananmunan puolikas (säästä puolet voiteluun), basilika ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi ja nosta jääkaappiin.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi (n. 3 mm) ja ota siitä ympyrän muotoisella muotilla (halk. noin 7,5 cm) kuvioita. Ympyröitä tuli itselläni n. 27 kpl.

Laita jokaisen taikinaympyrän toiselle puolikkaalle reiluhko teelusikallinen täytettä. Taita ympyrä puoliksi puolikuun muotoiseksi. Taita sitten vielä kerran, jolloin nyytti on kolmionmallinen. Lado nyytit vuokaan siten, että aloitat vuoan ulkoreunasta. Aseta jokainen nyytti vuokaan täyte ylöspäin siten, että nyytin kärki osoittaa kohti vuoan keskustaa. Nipistä sormin nyytin kärkeä kiinni. Voit jättää nyyttien väliin pienoisen raon tai asetella niin, että ne hipaisevat kevyesti toisiaan. Taikina ei valtavasti kohoa uunissa.

Voitele kevyesti kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paiston loppupuolella foliolla.

Tässä samalla tekniikalla tehty pulla. Täytteenä puolukkaa ja vaniljakreemi. Minulla tuo pulla vaan kohoaa niin paljon, että kukkamaisuus vähän kärsii. 🙂

 

 

Erityisruokavaliot

Liivatteeton

Kategoriat

JouluMuut suolapalatSuolaiset piirakat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (4)

maris
Kinuskileipomo maris
16.10.2018 21:22

Kiitos ja ollos hyvä vaan, Kinuskiemo! Mainiota, jos maistuivat. 😉

Eipä hätää. Myös minulle sattuu usein tuota, että yksi (pala, karkki, keksi tmv.) on takoitus ottaa, mutta ”pakko” ottaa kaksi, kun ovat peijooni tarttuneet yhteen. 😄

Pullasta leikkasin palan heti tuoreeltaan, joten se saattaa näyttää raaemmalta kuin onkaan. Sanoisin kuitenkin, että kypsyysaste oli juurikin tuo ”nippa nappa kypsä”. Se oli myös tavoitteena, kun ylikypsästä pullasta en välitä minäkään. 😊

Kinuskiemo
16.10.2018 19:45

Hyvältä näyttävät molemmat. Jos samassa pöydässä (toivottavasti) olisivat tarjolla, heittäytyisin hamsteriksi. Nyhtäisisin tuplanyhtäyksellä tuon jo irrotetun mukaan kaveriksi toisenkin kukkasen. Uskottelisin sinulle niiden liimautuneen toisiinsa kiinni, kuuluvan yhteen.– Tämän kukka-aterian jälkeen seuraisi herkuttelun huippu, puolukka-vaniljakreemitäyteistä kukkapullaa! Tuo annospala näyttää houkuttelevan maukkaalta. Jos pulla on nippa nappa kypsää, se on minun mieleeni. En tiedä, onko tuo juuri ja juuri, mutta jos on, niin NAM! Kylläpä tuli herkuteltua! Kiitos! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
14.10.2018 09:39

Kiitos kommentista, mari-johanna. 🙂
Herttinen sentään, 200 kukkasipulia! Nyt sattuikin sitten varsinainen kukka-asiantuntija ruudun toiselle puolelle. Kyllä kalpenee nämä minun piiperrykset siinä rinnalla. 😊
Juu, ei tosiaan ole nyhtökauraa tässä. Enemmän syömistekniikkaan viittaa nimitys.
Tunnustan, että en ole nyhtökauraa edes maistanut, vaikka kaurasta kovasti pidänkin. Enemmän suosin ihan kaurapuuroa, ja kauramaito ja -kermakin maistuvat kyllä. Ja tietty kaurajauhot on leivonnassa kovassa käytössä, niin kuin tässäkin. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
14.10.2018 07:44

Jaa ja katsos kun minä jo luulin että ohje sisältää myös nyhtökauraa tms. nimensä perusteella mutta ei, se osuus tuleekin siitä että piirakasta nyhdetään käsin paloja!
Siis varmasti hyvää,uskon sen!
Ja piirakalla/pullalla tosiaan on kiva kukkamainen muoto. Pullan muodot ovat tietenkin erilaiset juuri siitä syystä, että se on eri lajia kuin piirakka kukkanen (minä jos kuka tiedän tällä hetkellä nämä kukka-asiat! Nimim. viime päivinä 200 kukkasipulia maahan työntänyt)
Kukan muodot näkyvät molemmissa,kokeilemisen arvoisia ihan molemmat!

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa