Kinuskileipomo maris

Kategoria: Joulu,  Muut suolapalat,  Suolaiset piirakat Nähty 893 kertaa
 
14.10.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton

LUKIJAN RESEPTIFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka


Olipas kinkkistä keksiä ytimekäs nimi, mutta tuo saa nyt kelvata. 🤪 Vaikka nyhtöpasteijakin olisi sopinut, koska taikina on sama, jota olen pasteijoissa viime aikoina tykännyt suosia. Ja täytekin on pasteijamainen. Mutta piirakalta tämä kuitenkin enemmän näyttää, joten olkoon noin. Vai olisiko sittenkin kukkanyhtöpiirakka parempi tai kukkanyhtöpasteijapiirakka... 🤔

 

Tämä piirakkakokeilu oli viime viikonlopun älynväläys ja samalla iltapala. Ja onnistuihan tuo ihan silleen kivasti, että uskaltaudun nyt ohjeenkin julkaisemaan, vaikka en ollut alunperin niin ajatellutkaan (välivaihekuvat puuttuvat, olen pahoillani!). Ajatuksenani siis oli jokin suolainen tarjottava, joka sopisi illanistujaisiin tai vaikkapa tuleviin pikkujouluihin. Tämä kukkaa muistuttava piirakka koostuu ”minipasteijoista”, joita jokainen voi ”nyhtäistä” itselleen.

 

Inspiraationani tässä toimi Maku-lehdessä keväällä (3/2018) ollut raparperi-kukkapullaohje. Tai tarkemmin sanottuna tekniikka on tuttu tuosta ohjeesta. Olen kyseistä kukkapullaakin pari kertaa kokeillut eri täytteillä, mutta vielä en ole saanut sitä niin hyvin onnistumaan kuin toivoisin. Ohjeen lopussa on kuitenkin kuva vähän aikaa sitten tekemästäni puolukka-vaniljakukkapullasta. 

 

Mutta nyt siis jätin pullan vähäksi aikaa hautumaan, ja testailin toimisiko mitenkään suolaisena. Ja ihan kivastihan tuo tosiaan toimi. Täytteeksi valitsin tähän pinaattia ja fetaa, joka on yksi suosikkimakuparini piirakoissa ja pasteijoissa. 😋

 

Feta-pinaatti-nyhtöpiirakka
(22 – 23 cm:n irtopohjavuokaan)

Pohjataikina:
2 dl juustoraastetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyväspelttijauhoja
1 dl kaurajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
200 g turkkilaista jugurttia
1/2 dl oliiviöljyä

Täyte:
150 g (1 pss) pakastepinaattia
1 valkosipulinkynsi
3/4 tl kuivattua timjamia
100 g fetajuustoa
4 aurinkokuivattua tomaattia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 kananmunaa
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria myllystä maun mukaan (muutama pyöräytys)

Voiteluun ja pinnalle:
1/2 kananmunaa
seesaminsiemeniä

Vuoraa vuoan (halkaisija 22-23 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.

Sekoita kaikki jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola kulhossa keskenään. Lisää oliiviöljy ja jogurtti. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina tuorekelmun sisään ja nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Sulata pinaatti ja valuta enimmät nesteet siivilän läpi. Hienonna valkosipuli ja kuullota sitä hetki paistinpannulla oliiviöljyssä. Lisää myös pinaatti ja timjami. Kuumenna sen aikaa, että nesteet ovat haihtuneet ja seos on kiinteää ”mössöä. Jätä jäähtymään.

Hienonna fetajuusto muruiksi. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi.

Notkista tuorejuusto kulhossa lusikalla sekoittaen ja lisää sekaan fetajuustomuru sekä aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita hieman ja lisää pinaattiseos, kananmunan puolikas (säästä puolet voiteluun), basilika ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi ja nosta jääkaappiin.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi (n. 3 mm) ja ota siitä ympyrän muotoisella muotilla (halk. noin 7,5 cm) kuvioita. Ympyröitä tuli itselläni n. 27 kpl.

Laita jokaisen taikinaympyrän toiselle puolikkaalle reiluhko teelusikallinen täytettä. Taita ympyrä puoliksi puolikuun muotoiseksi. Taita sitten vielä kerran, jolloin nyytti on kolmionmallinen. Lado nyytit vuokaan siten, että aloitat vuoan ulkoreunasta. Aseta jokainen nyytti vuokaan täyte ylöspäin siten, että nyytin kärki osoittaa kohti vuoan keskustaa. Nipistä sormin nyytin kärkeä kiinni. Voit jättää nyyttien väliin pienoisen raon tai asetella niin, että ne hipaisevat kevyesti toisiaan. Taikina ei valtavasti kohoa uunissa.

Voitele kevyesti kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paiston loppupuolella foliolla.

Tässä samalla tekniikalla tehty pulla. Täytteenä puolukkaa ja vaniljakreemi. Minulla tuo pulla vaan kohoaa niin paljon, että kukkamaisuus vähän kärsii. 🙂