14.10.2018
Feta-pinaatti-nyhtöpiirakka
(22 – 23 cm:n irtopohjavuokaan)
Pohjataikina:
2 dl juustoraastetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyväspelttijauhoja
1 dl kaurajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
200 g turkkilaista jugurttia
1/2 dl oliiviöljyä
Täyte:
150 g (1 pss) pakastepinaattia
1 valkosipulinkynsi
3/4 tl kuivattua timjamia
100 g fetajuustoa
4 aurinkokuivattua tomaattia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 kananmunaa
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria myllystä maun mukaan (muutama pyöräytys)
Voiteluun ja pinnalle:
1/2 kananmunaa
seesaminsiemeniä
Vuoraa vuoan (halkaisija 22-23 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
Sekoita kaikki jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola kulhossa keskenään. Lisää oliiviöljy ja jogurtti. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina tuorekelmun sisään ja nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Sulata pinaatti ja valuta enimmät nesteet siivilän läpi. Hienonna valkosipuli ja kuullota sitä hetki paistinpannulla oliiviöljyssä. Lisää myös pinaatti ja timjami. Kuumenna sen aikaa, että nesteet ovat haihtuneet ja seos on kiinteää ”mössöä. Jätä jäähtymään.
Hienonna fetajuusto muruiksi. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi.
Notkista tuorejuusto kulhossa lusikalla sekoittaen ja lisää sekaan fetajuustomuru sekä aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita hieman ja lisää pinaattiseos, kananmunan puolikas (säästä puolet voiteluun), basilika ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi ja nosta jääkaappiin.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi (n. 3 mm) ja ota siitä ympyrän muotoisella muotilla (halk. noin 7,5 cm) kuvioita. Ympyröitä tuli itselläni n. 27 kpl.
Laita jokaisen taikinaympyrän toiselle puolikkaalle reiluhko teelusikallinen täytettä. Taita ympyrä puoliksi puolikuun muotoiseksi. Taita sitten vielä kerran, jolloin nyytti on kolmionmallinen. Lado nyytit vuokaan siten, että aloitat vuoan ulkoreunasta. Aseta jokainen nyytti vuokaan täyte ylöspäin siten, että nyytin kärki osoittaa kohti vuoan keskustaa. Nipistä sormin nyytin kärkeä kiinni. Voit jättää nyyttien väliin pienoisen raon tai asetella niin, että ne hipaisevat kevyesti toisiaan. Taikina ei valtavasti kohoa uunissa.
Voitele kevyesti kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paiston loppupuolella foliolla.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos ja ollos hyvä vaan, Kinuskiemo! Mainiota, jos maistuivat. 😉
Eipä hätää. Myös minulle sattuu usein tuota, että yksi (pala, karkki, keksi tmv.) on takoitus ottaa, mutta ”pakko” ottaa kaksi, kun ovat peijooni tarttuneet yhteen. 😄
Pullasta leikkasin palan heti tuoreeltaan, joten se saattaa näyttää raaemmalta kuin onkaan. Sanoisin kuitenkin, että kypsyysaste oli juurikin tuo ”nippa nappa kypsä”. Se oli myös tavoitteena, kun ylikypsästä pullasta en välitä minäkään. 😊