Kinuskileipomo maris

Kategoria: Joulu,  Muut suolapalat,  Pizzat, voileivät, iltapalat,  Syksy Nähty 244 kertaa
 
04.09.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Kinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat


Vanhempani lähtivät taas reissun päälle, tai no, tarkemmin ilmaistuna veljeni perheen luokse pohjoiseen, kuten ovat jo keväästä asti säännöllisesti tehneet. Toinen rakentaa siellä perheelle uutta kotia ja toinen pitää perheen pienimmälle seuraa. Minun tehtäväkseni on sen sijaan langennut pitää vanhempieni jääkaapin sisältö ajan tasalla, jottei se ala elää omaa elämäänsä. Ja samalla olen parhaani mukaan yrittänyt pitää koko porukan kahvileivän ja välipalan syrjässä kiinni - niin suolaisen kuin makeankin osalta.

 

Nämä pasteijat tein juuri noista vanhempieni jääkaapista löytämistäni ”tähteistä”. Ensin kyllä ajattelin tekeväni suolasarvia, mutta koska sarviin ei täytettä kovin paljon saa mahtumaan, muutin sarvet lennosta pasteijoihin. Taikina on muunnelma Kinuskikissan juustosarvista.

 

Itse en ruoanvalmistuksessa tai ruokavaliossani punaista lihaa juuri käytä, mutta suhtaudun asiaan kuitenkin joustavasti, ja siksi maistoin näitäkin. Pitäähän sitä tietää mitä muille syöttää. 😊 Ja kylläpä vaan maistuivatkin hyvältä! Ihan pelkkä pasteijan kuorikin on tosi maukas. Täytteeksi näihin sopisi hyvin myös kala- tai kasvistäyte. Kannattaa rohkeasti soveltaa! 

 

Kinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
(n. 17 kpl)

Vinkki: Taikinan voi valmistaa myös pelkistä vehnäjauhoista korvaamalla sillä speltti- ja kaurajauhon. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ohjeen mukaista jauhoyhdistelmää, jos mahdollista.

Taikina:
2 dl juustoraastetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyväspelttijauhoja
1 dl kaurajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 – 1/2 tl suolaa
200 g turkkilaista jugurttia (kermaviili käy myös)
1/ 2 dl oliiviöljyä

Täyte: (määrät ovat ”noin määriä”, ei kovin tarkasti mitattuja)
n. 75 g kinkkuleikettä (tai vaikkapa palvikinkkua)
n. 75 g leipäjuustoa
1 1/2 dl juustoraastetta
1/2 kananmunaa
1/2 tl timjamia
ripaus mustapippuria
vajaa 1 rkl sinappia
n. 1/2 dl (pakaste)puolukoita

Voiteluun:
1/2 kananmunaa

Pinnalle:
seesaminsiemeniä

Valmista ensin taikina. Sekoita juustoraaste, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää jugurtti ja oliiviöljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin lepäämään täytteen valmistamisen ajaksi.

Leikkaa kinkku ja leipäjuusto pieniksi paloiksi/kuutioiksi. Raasta tarvittaessa juusto. Sekoita täyteainekset keskenään puolukoita lukuunottamatta.

Kauli taikina jauhoitetulla alustalla ohueksi levyksi (voi kaulia kahdessa erässä). Ota pyöreällä muotilla (halk. 9-10 cm) taikinasta ympyröitä. Laita n. ruokalusikallinen täytettä ympyrän toiselle puoliskolle. Ripottele muutama puolukka täytteen päälle (pakastepuolukat voi pyöräyttää ensin jauhoissa).
Käännä taikinaympyrän täytteetön puoli täytteen päälle ja nipistele sauma umpeen. Nosta pasteijat pellille. Voit laittaa ne ”perinteiseen” tapaan kyljelleen, sauma sivulle tai  pystyyn, sauma ylöspäin (näin tässä itsellä).

Voitele pasteijat kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle seesaminsiemeniä.

Paista 200 asteessa 15 – 20 minuuttia.