Kinuskileipomo mariorvokki

Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut Nähty 21065 kertaa
 
07.02.2015
 
5 kommenttia

LUKIJAN RESEPTIRunebergin juustokakku


Runebergin juustokakku sai alkuinspiraationsa Kinuskikissan Sitruunaisesta Runebergin kakusta. Koska rakastan sekä Runebergin torttuja että juustokakkuja, mieleeni tuli, josko Runebergin kakkupohjaan voisi liittää jonkinlaisen juustokakkukerroksen kiilteineen kaikkineen. Kysyin Kinuskien ja Kinuskikissan mielipidettä asiaan ja sain monia hyviä vinkkejä kakun tekoon. Erityiskiitos Kinuskikissalle loistavasta täytevinkistä! Yhdistelemällä kahta Kinuskikissan mainiota reseptiä syntyi jotakin itselleni aivan uutta ja maistuvaa: Runebergin juustokakku. 🙂 Tätä voisin hyvinkin tehdä uudelleen myös ensi vuonna! Seuraavan kerran tekisin tosin hieman paksumman kiillekerroksen, koska tällä kertaa osa kiilteestä pääsi valumaan karkuun irtopohjavuokan lukkomekanismin pettäessä…

Pohja:

Sama kuin Kinuskikissan Sitruunaisessa Runebergin kakussa; ks. pohjan teko-ohje tästä. Itse paistoin pohjan neliön mallisessa irtopohjakakkuvuokassa (24 cm).

1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunasta)
100 g piparkakkuja
2 ½ dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa

Pohjan paistuttua leikkasin siitä ohuesti pintakerroksen pois, jotta sain pinnasta huokoisemman, jolloin kostutuksen imeyttäminen oli helpompaa.

Sokerivesi-kostutus (mukailtu em. ohjeen kostutuksesta):

Tästä kului minulla nyt n. 1,5 dl. Kostutuksen määrä on toki makuasia. Mielestäni hieman pienemmälläkin määrällä tuli riittävän mehevä.

2 dl vettä
4 rkl sokeria

Kostutetun pinnan päälle sivelin juustokakkuseoksen (muokattu tästä):

3 liivatelehteä
2,5 dl kuohukermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
0,5 dl sokeria
vajaa 0,5 dl sitruunamehua

Kiille:

4 dl Valion vadelmakeittoa
3 liivatelehteä

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna 0,5 dl vadelmakeittoa ja liuota liivatelehdet kuumennettuun keittoon. Sekoita liivateseos lopun keiton kanssa ja kaada kakun päälle hyytymään muutamaksi tunniksi.

Jos teet kakun neliön malliseen vuokaan, leikkaa valmis kakku leivoksiksi. 🙂

DSC_0071