24.4.2015
Vappuiset kauradonitsit ( n. 20-25kpl)
Taikinan ainesosat
50g voita
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl kermaa
6 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl Myllyn Paras-kaurahiutaleita
2 ½ tl leivinjauhetta
½ sitruunan kuori raastettuna
1 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
2 tl mantelijauhetta
(2 tl rommia)
Paistamiseen
2 pkt munkinpaistorasvaa
Kuorrute
1dl kermaa
5-6tl tomusokeria
100g maitosuklaata
Koristeet
1,5 dl Myllyn Paras-kaurahiutaleita
elintarvike-kimallespray
1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää seokseen kananmunat yksitellen huolellisesti vatkaten.
2. Kun seos rakenteeltaan sileää, lisää sitruunankuori, kardemumma, vaniljasokeri, mantelijauhe ja halutessasi rommi.
3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää sitten jauhoseosta ja kermaa vuorotellen taikinaan. Lisää lopuksi kaurahiutaleet. Anna taikinan levätä hetken ennen paistamista jääkaapissa.
4. Mikäli haluat kaurahiutale-koristeita donitsien päälle, valmista ne taikinan levätessä. Laita hiutaleet korkeareunaiseen kippoon ja suihkuta kimallesprayta niin, että väri leviää tasaisesti kaikkialle hiutaleisiin. Anna kuivua.
5. Ota taikina jääkaapista ja aloita sen työstäminen. Jauhota leivinalusta ja kauli taikina noin 1 cm paksuiseksi. Tee taikinalevystä ympyränmallisella muotilla taikinaympyröitä. Nosta leivinpaperille odottamaan paistoa. Tee pienemmällä ympyrämuotilla reikä niiden keskelle. Itselläni oli käytössä isompana muottina ananaspurkki, josta oli poistettu kansi.
6. Aloita paistaminen. Kuumenna rasva valurautapadassa. Voit testata, onko rasva tarpeeksi kuumaa esimerkiksi leivännokareella: jos palanen alkaa ruskistua lähes heti, rasva on tarpeeksi kuumaa paistamiseen. Mikäli rasva on liian kylmää, palanen uppoaa pohjaan. Ole kuitenkin varovainen, ettei rasva kuumene liikaa!
7. Laita donitsit esimerkiksi lämpöä kestävän paistinlastan avulla rasvaan paistumaan. Kattilaan mahtuu yleensä 2-3 donitsia yhtä aikaa. Paista molemmilta puolilta, kunnes väri on kauniin kullanruskea. Nosta talouspaperilla vuoratulle pellille jäähtymään. Tarkkaile koko ajan, ettei rasva pääse kuumenemaan liikaa.
8. Kun olet paistanut kaikki donitsit, aloita kuorrutteen valmistaminen. Sulata suklaa mikroaaltouunissa. Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna se. Kerma ei saa kuitenkaan saavuttaa kiehumispistettä. Yhdistä kerma ja suklaa ja lisää niiden joukkoon tomusokeri.
9. Kuorruta donitsit. Kasta toinen puoli donitsista aavistuksen jäähtyneeseen kuorrutteeseen. Ripottele kuorrutetulle donitsille koristeeksi värjäämiäsi kaurahiutaleita.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä