Kuulutko sinäkin heihin, jotka tykkäävät jättää leivonnaiset keskeltä hieman raa’oiksi, taikinaisiksi? Pidätkö kulhojen kaapimisesta? Tykkäätkö taikinasta? Kyllä kyllä kyllä. Sinua ajattelen tämä resepti, jonka valmistaminen lopetetaan ennen uunia. Taikina on valmis – sitten herkuttelemaan!

Raakaa taikinaa olen toki käyttänyt resepteissä aiemminkin. Helpoiten nämä ohjeet löytää käyttämällä hakusanaa cookie dough. Herkkävatsaiset kuitenkin saattavat saada oireita raa’an taikinan syömisestä. Siksi tässä ohjeessa käytetään pientä hämäystä: jauhot kypsennetään erikseen. Myöskään kananmunaa ei käytetä.

Vaikka leivinjauhe on kohotusaine, myös se on mukana taikinassa ihan syystä. Leivinjauheen miellyttävällä tavalla pistävä makuaromi häviää uunissa, mutta maistuu taikinassa. Siksi taikina ei maistu täydelliseltä ilman sitä. Itse olen aina pystynyt syömään taikinaa huoletta, mutta jos tiedät vatsasi oikuttelevaksi, leivinjauheen voi varmuuden vuoksi jättää pois.

Miten taikinalla herkutellaan? Rakenne on hieman murumaista ja sen vuoksi minusta miellyttävää syödä. Annostele valmiiksi pieniin kupposiin tai laita tarjolle kipossa, josta jokainen voi annostella itse. Nauti jälkiruokana tai kahvin kylkiäisenä. Sopii myös ihanasti leivonnaisten viimeistelyyn, esimerkiksi muffinssien tai kakun päälle. Taikinaa tulee pieni kipollinen, mutta siitä riittää mukavat klöntit noin 6 hengelle.