
Lakritsimuffinssien ohjeita löytyi sivustolta entuudestaan parikin kappaletta, mutta tämä resepti korvaa aikaisemmat ohjeet. Toisessa ohjeessa muffinssitaikinassa oli desin verran turkinpippurirouhetta, jota voi toki laittaa näihinkin. Omat makunystyräni ovat kuitenkin sitä mieltä, että murska aiheuttaa uunissa kypsennettäviin leivonnaisiin hieman epämiellyttävän suolaisen makuvivahteen. Kick-sydän yhdistettynä lakritsikermalla tehtyyn pursotukseen tuo muffinsseille sopivaa, lempeää lakritsisuutta. Pursotusten päälle ripoteltuna turkinpippurimurska kyllä istuisi loistavasti.
Tässä pari koristeluvaihtoehtoa halloween-hengessä. Kick-patukoista saa kätevästi mustaa lakritsimassaa. Kun kaulii massan ohueksi ja jättää muotilla otetut kuviot kuivumaan huoneenlämpöön päiväksi tai pariksi, koristeet kuivuvat juuri sopivasti - pysyvät hyvin muodossaan kerman päällä, mutta ovat silti pehmeitä syötäviä. Oranssit koristeet ovat sokerimassaa ja ne kovettuvat vielä nopeammin. Näistä saisi ideoitua myös halloween-kakkuun koristelun: päällisen ympärille voisi pursottaa kermaa ja asettaa halloween-hahmoja pursotuksen päälle.
12 isoa muffinssia
Lakritsimuffinssit
Taikina:
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa tai kermaa
3 Kick-patukkaa
Koristeluvaihtoehto 1, lakritsivaahto ja sokerimassakissat
(ainekset/12 kpl):
2 dl kuohukermaa
7 Kick-patukkaa
sokerimassaa
oranssia pastaväriä
lakritsiströsseliä
sokerikuorrutetta
Koristeluvaihtoehto 2, oranssi kermavaahto ja lakritsilepakot
(ainekset/12 kpl):
2 ½ dl Flora Vispiä
2 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
oranssia pastaväriä
3 Kick-patukkaa
helmiäinen-nonparelleja
sokerikuorrutetta
Vaahdota voi/margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan maidon/kerman kanssa.
Leikkaa Kick-patukat neljään osaan. Nosta lusikalla reilusti taikinaa muffinssivuokaan, aseta päälle yksi lakritsipala ja peitä ohuella kerroksella taikinaa. (Lakritsipala painuu uunissa jonkin verran alaspäin.)
Paista 225 asteessa 12 - 15 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä. Näin muhkeiksi muffinssit kohoavat, kun käytät paistamiseen muffinssipeltiä!
Koristeluvaihtoehto 1:
Valmista lakritsivaahtoa varten lakritsikastike edellispäivänä (tai varmista, että se on jääkylmää ennen vaahdotusta - muuten kastike ei vaahtoudu tai muuttuu rakeiseksi). Mittaa kerma kattilaan ja paloittele joukkoon Kick-patukat. Kuumenna kiehumispisteeseen ja jatka keittämistä, kunnes lakritsit ovat sulaneet kerman joukkoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin.
Vatkaa jääkylmä lakritsikastike vaahdoksi.
Laita vaahto pursotuspussiin ja pursota muffinssien päälle ruusukkeita.
Värjää sokerimassa oranssilla pastavärillä. Kauli tomusokeroidulla alustalla ohueksi (n. 1 mm) levyksi ja ota kuvioita kissamuotilla. Liimaa sokerikuorrutteella strösselit silmiksi. Anna koristeiden kuivua seuraavaan päivään ja aseta pystyyn pursotuksen päälle.
Vinkki: käytä strösseleiden liimaamisessa apuna cocktail-tikkua. Ota tuubista tikun kärkeen pieni määrä sokerikuorrutetta ja pyyhkäise kuorrutetta silmien paikoille. Tikulla on kätevää asettaa strösselit paikoilleen. Ne tarttuvat tikkuun, sillä kärki on jäänyt sokerikuorrutteesta sopivasti tahmaiseksi.
Koristeluvaihtoehto 2:
Sekoita Flora Vispiin vaniljasokeri ja ripottele vaahdotuksen lomassa joukkoon vaniljakreemijauhe. Värjää oranssiksi pastavärillä. Pursota muffinssien päälle ruusukkeita.
Muotoile Kick-patukoista lakritsipallo. Kauli tomusokeroidulla alustalla ohueksi (n. 1 mm) levyksi. Ota lepakkomuotilla kuvioita ja liimaa sokerikuorrutteella nonparellit silmiksi. Anna koristeiden kuivua seuraavaan päivään ja aseta pystyyn pursotuksen päälle.
dem0: kiitos paljon kommentista! Erinomaista, että laku toimi muffinssin sydämenä. Minulla oli nimittäin itsellä epätietoisuus tuosta. Hyvä myös tietää, että dumlea ei kannata testata – tätä vähän uumoilinkin. 😊❤️
Ja nämä lähtevät kokeiluun huomenna meidän perheen illanistujaisiin. Hopeatoffeesta tulee kerma ja nyt kokeilen xxl pepe-lakun miten käyttäytyy muffinsin keskellä 😀 en löytänyt mistään oliko sen kuka missä kohtaa kokeillut ja miten onnistunut mutta kokeillaan nyt. Pari muffinsia saa lakritsi dumle sydämen, mutta pelkään sen jämähtävän viileässä säilytyksessä niin en kaikille tuota tee. Ja voin tulla kertomaan miten pepen kanssa käy, tekeekö kauppansa 🙂
Edit. Pepe-laku toimii erittäin hyvin, voin suositella muillekin kokeiluun. Dumle taas ei toimi 😀
Kaikille maistui paremmin kuin hyvin nämä muffinsit, kiitos ideasta!
Pullapallo: samaa mieltä Pumppernikkelin kanssa: ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ajatus!
Pumppernikkeli
Pullapallo, minusta tuo ei kuulosta ollenkaan hullummalta, vaan tosi hyvältä! 🙂 Minä söisin ainakin mielellään!
Mahtaisiko olla aivan pöljä idea yhdistää tämä resepti Vaniljasydänmuffinsseihin? Sillä tavalla että tekisi vaniljamuffinssien taikinan, johon lisäisi Kick-murusia, sitten sen vaniljakiisselisydämen, ja päälle tämän ohjeen lakritsivaahtokuorrutus? Mitä tuumaatte, toimisiko?
Näitä ihanan makuisia ja hurmaavan näköisiä muffinsseja teen tänä(kin) vuonna. Kotiväki sama, vieraat eri kuin edellisvuonna. 🙂
Blackie: mulla on sellainen muistikuva, että joku kokeili, mutta en enää muista oliko se hyvä kokeilu. 🙂 Tuskin se voi katastrofiinkaan päätyä. Sinuna testaisin! (tulehan kertomaan, kuinka kävi!)
Blackie
Ei kellään ole kokemusta esim. Paksu-Pepen tyylisen lakritsipalan laittamisesta muffinsin sisään? Olisi kiva kokeilla!
Nam! Kiitos aivan superhyvästä ohjeesta! Tein näitä neljävuotissynttäreille ja linkitin ohjeen omaan blogiini (www.mutsinmurkina.blogspot.com).
SIISELI:
Kinuskikissa on leikannut hopeatoffeen paloiksi. Palat sulivat kivasti muffinssin sisällä. Ei kovuutta eikä sitkeyttä. Ainakin noin siis onnistuu. Siinä voisi tietysti johonkin muffinssiin kokonaisenkin sujauttaa, niin tulisi testattua. 🙂
Onnistuiskohan näitä tehdä hopeatoffeesta? Vai tuleeko liian kova ja sitkeä sisus jos sydämmeksi hopeatoffeen laittaa? Entä pursotus.. Tekisi mieleni nimittäin.. 🙂
Kivakos noiden kattien on tarpoa herkullisessa lakritsivaahdossa! Saa nautiskella lakua oikein kielen kyllyydestä! Täytyykin tehdä näitä Halloweeniksi.
SATALAPPUNEN:
Hyvä idea. Jos kakkua koristavat kukat ja perhoset, niin kesä on paikalla. Kun Suomen säästä ei koskaan voi mennä takuuseen, niin kannattaa varmistaa tunnelma kakulla. Esim. juhannuksena. 🙂
MIRGELI:
Kyllä ne liian kovia ovat näppärästi leikattaviksi. Jos tekisit niin pienikokoisia lakukoristeita, että niitä tulee ilman leikkaamista kakkupalan mukana lautaselle, niin siten onnistuisi. 🙂
Nuo näytti niiiin houkutteleville etyä piti ottaa varaslähtö halloweeniin! Tein kissoja ja lepakoita.kumpaankaan ei ollut muottia,veitsellä askartelin:Dhyviä oli jas uudelleen teen,voiskohan kesällä kokeilla kirkkaita värejä,perhosita ja/tai kukkia?;) kiitos (taas kerran) ihanasta ohjeesta!!!:)
Pystyisikö noista kick patukoista tekemään juustokakun päälle koristeita? Vai onko ne liian kovia leikattavaksi? Täytyisi keksiä joku helppo vaihtoehto halloween kakkuun! Elintarvikevärejä en viitsisi ostaa, jäisivät muuten varmasti käyttämättä.
Kokeilin ohjetta tämmöisenä laku- salmiakki friikkinä ja ihan hyviä tuli :)Lakritsi-vaahtokin oli toosi hyvää.. 😀 Ihana ohje <3
Meneeköhän liian makeaksi jos päällystäisi kokonaan tuolla kickillä? eli ohuelti koko muffinssin päälle.tarkoituksena tehdä erään ison vartioimisliikkeen logolla varustettuja muffinsseja 🙂 ”kova” kuorrutus olisi parempi jottei punaiset pallot tipu, valu, leviä yms…
Hyvältä vaikutti muffinit, kunnes paloivat osittain uuniin:( Asteita oli 225 ja 13 min. Ei kun uusi taikina tekoon… Taitaa olla uuni turhan tehokas, eli 200 astetta riittää varmaan mainiosti.
Hei pellava! Juuri tuohon tyyliin olen minäkin pursoteltavaa suklaakermaa tehnyt. Ainesosien suhteista taitaa löytyä vinkki Kysymykset ja vastaukset -palstalta. Vaniljakreemijauheesta suosittelen lukemaan vinkin Kuukauden vinkki -osiosta. Sokerimassaa saa nykyään ruokakaupoistakin (Dr. Oetker -merkkistä) sekä leivonnan erikoiskaupoista, kuten Confetista.
wugezu; kerroit tuossa suklaakerman ohjeen. Minä tein juuri onnistuneesti ekaa kertaa suklaakermakuorrutteen täytekakkuun siten, että vatkasin Flora kuohun vaahdoksi, lisäsin mikrossa sulattamani suklaan ja pyöräytin vielä muutaman kiepin vatkaimella.
Ajattelin vain, ettei kermaa tarvitse kuumentaa suklaakermaa varten ja siten saa siis nopeammin valmista:)
Olen toista kertaa kirjoittamassa tänne, joten toivon, etten mokaa tällaisella vinkillä…
Ihanat sivut ja aivan upeaa, että kaikki kerrotaan selkein kuvin; olen aivan haltioissani. Mistähän muuten saa sitä sokerimassaa? En ole ikunansa kuullut enkä nähnyt:/
Ja toinen ei-kuultu on pastaväri. Ja kolmas on vaniljakreemijauhe.
Onko se ihan sitä, mistä tehdään vaniljavanukasta tms.? Joku Blå Bandin tms:n tekemää?
Kiitos; jään odottamaan vastausta.
Hups! En huomannutkaan että vaahdon ohje olikin jo sivuilla =D.
Mulla olis pari kysymystä: Lakritsista tuli mulle mielee, että onko sulla sellaisseen herkun ohjetta kun Lakritsi vaahto? Se on sellaista lakritsin makuista, kermavaahdon tyylistä, vaahtoa. Jos sulla Kinuskiemo on tälläsitä reseptiä niin saisiko sen tänne sivuille???
PEUGEOT86:
Onnistumisen iloa seuraavallakin kerralla! 🙂
EPPULI:
Olipa mukava kuulla! Täydellinen onnistuminen! Siis varma ohje myös jatkoon! 🙂
Kokeilin tänään lakritsi-Alkuista ja tuli oikein maukkaita. Muffinien rakenne ei ole ikinä onnistunut paremmin kuin tänään! Varmasti teen uudelleen.
Voi että on hyvän näköisiä.
Kokeilin nuota ittekki ja hyviä tuli. Tein nuo oranssit kissat kyllä pikeeristä, koska sokerimassaa ei just ollu kotona.
Mueh!
Yksi Kick-patukka painaa 19g, eli vaahtoon tarvii 133g. Itse ainakin löysin Kick- karkkeja Karkkikadun irtokarkkilaarista. Patukoista saattaa olla helpompi tehdä noi koristeet, sillä ne on pehmeämpi ku mitä karkit.
Siis tuleeko tuosta lakritsivaahdosta oikeasti vaahtoa vai sellasita tönkköä tahnaa enemmänkin? Tarvitseeko sitä vatkata pitkään?
wugezu: kiitos ohjeesta:)! Täytyy kokeilla isänpäiväkakkuun.
wugezu
elizium: Yhdessä kakkukirjassa (en muista nimeä) on ohje juurikin sellaiselle suklaakermalle, että 3dl kuohukermaa ja 75g suklaata raastettuna kuumennetaan kattilassa niin, että suklaa sulaa. Sitten jäähdytetään täysin kylmäksi (eli käytännössä seuraavaan päivään), jonka jälkeen sen voi vatkata vaahdoksi. Ite en oo tehny, mutta veljeni on useamman kerran onnistuneesti.
Tulipas näitä tehtyä. Lisäsin taikinaan myös suklaarouhetta ja suklaapaloja, koska en ollut varma riittäisikö pelkkä kaakaojauhe ja lakritsipala tuomaan tarpeeksi makua. Tulos oli omasta mielestäni hyvä. Laku sopii todellä hyvin näihin, sitä voisi laittaa ehkä enemmänkin (tosin en tehnyt lakritsivaahtoa tai koristeita).
Ohjeessa sanotaan, että lakritsipalat painuisivat alaspäin hieman, mutta itselläni ne sitä vastoin tulivat ylöspäin. Johtui varmaan siitä, kun muffinssivuoat eivät mahtuneetkaan peltiin, joten tein ilman: jolloin taikina levisi sivusuunnissa enemmän kuin pystysuunnassa.
wugezun tavoin olisin kiinnostunut kuorrutteen karkkien grammamäärästä. Kick-pusseja on tullut vastaan, patukoita en muista nähneeni kauheasti, tai sitten olen vain sokea (hyvin mahdollista).
Samaa mietin kuin elizium, mutta nougatin suhteen. Eli olen tekemässä muffinsseja yhden nougatreseptisi mukaan, ja ajattelin että mitenköhän onnistuisi jos sen sijaan että sulatan nougattia suoraan siihen muffinssin päälle, teenkin kermasta ja nougatista vaahdon kuten teit näissä muffinsseissa. Toimiikohan toi nougatpatukka samanlaillu kuin tää lakupatukka?
Heip!
Mieleen tuli, että voisikohan vastaavanlaisen kuorrutteen tehdä sulattamalla valkosuklaata kermaan?
tiikulle: useimmiten paras lopputulos tulee kun laittaa vaikka paria eri gluteenitonta jauhoa yhdessä korvaamaan vehnäjauhot. Ja gluteenittomiahan SAA VATKATA paljon. Kun ei ole gluteenin tuomaa sitkoa ,niin ilma auttaa myös kohoamisessa.
tiiku: Itse olen ainakin soveltanut löytämiäni muffinssiohjeita gluteiinittomiksi ihan vain korvaamalla vehnäjauhot gluteiinittomilla, ja ihan hyvin ovat onnistuneet.
Nam nam, suuri lakun ja salmiakin ystävä kiittää ohjeesta, mukava jalostaa tuota herkkua välillä leivonnaisiksikin. Kun lähipiiri vielä kammoksuu harmaita ja mustia leivonnaisia, saan pistää nämä kaikki omiin parempiin suihin, slurp :o)
Maiskis,
Olivatpa hyviä! Yllätyin kuitenkin, ettei muffineista tullut yhtä ”pulleita” kuin kinuskikissalla 😉 Seuraavalla kerralla aion paloitella kick patukat pienemmiksi paloiksi. Lakritsivaahto oli taivaallista nam,nam….
Nam!
Tulipa mieleeni, kun juuri väsäsin laksritsivaahtoa täytekakun väliin, että sen tekeminen onnistuu hyvin myös Alku lakutoffeista. Ja varmaan toimisi muffinssin sisälläkin. Kilohinta näytti olevan alempi kuin Kickeillä, tosin kuorimista on enemmän.. Hopeatoffeiden valmistus on käsittääkseni lopetettu kokonaan. Harmi, minusta ne olivat parhaita. Ja Pauliinalle tiedoksi, että ainakin minä olen saanut Omareista kivoja koristeita vaikka tuo koristelupuoli yleisesti on leivonnassa itselleni haasteellisinta 🙂
Hei Kaikki!
Hienolta näyttää. Olen keliaakikko, voiko vehnäjauhot suoraan vain vaihtaa gluteenittomiin?
Kiitos hyvästä vinkistä, nimittäin Kick-patukoiden käyttämisestä tuohon tapaan. Itsekin olen asiaa ajatellut, mutta en ole kokeillut. Pitääpä testata. Herkullisen näköisiä muffinseja.
Nam! Näitä(kin) voisin kokeilla..! 😀
wugezu
Namilta näyttää. PItää ehkä järkätä jotkut halloweenbileet ihan vaan sen takia, että sais leipoo.. ;).
Mut paljoko noita kick-patukoita on tuossa vaahdossa grammamääräisenä? kun oon ainakin välillä nähny hopeatoffeeta irtokarkkihyllyssä, niin aattelin, jos tekis vaahdon niistä.. Onnistunee myös? Ainakin siellä lakritsikinuskin ohjeessa taisi olla puhetta just hopeatoffeesta….
Nam, herkullisen näköisiä 😛
Wau mitä ihania herkkuja jälleen! Lakritsaohjeet ovat lähellä mun sydäntäni, ikuinen lakritsan suurkuluttaja kun olen 🙂
Todella upean näköisiä 🙂 Tosin epäilen saisinko aikaiseksi yhtä hyvän näköisiä lepakoita ja kissoja. Tällaiset lakritsa-ohjeet ovat erityisen lähellä sydäntäni 🙂
Tuli Kick-patukoista mieleen, että oletko koskaan kokeillut käyttää Omar-karkkeja? Juuri yksi päivä niitä syödessäni mietin että niistä saisi myös kivoja kuvioita, mutta en ole tullut kokeilleeksi mitä massalle käy kun se kuivuu…
näit pitää kokeilla ! (: halloweenin herkut pyörii mielessä, ja nää sopis hyvin 🙂 näyttää tosi hyvilt !
Vau! Nämä ovat hienoja. Täytyy kokeilla tuota tikkua strösseleihin ja nonparelleihin, pinsetit kun jotenkin aina tahmaantuvat.
Ihania! Ollaankin tässä juuri kotona pähkäilty halloween juhlia ja tarjoilua, tässähän on yksi aivan loistava idea! kiitos =)