
Ensin ikävät uutiset: tiesivät lähikaupassamme, että Hopeatoffee-karkkien valmistus on lopetettu. Hopeatoffeista valmistettu kakunkuorrute oli käsittääkseni alun perin Hellapoliisin kehittämä. Jotain hyvääkin selvisi samalla reissulla. Edullisemman kilohinnan toivossa olen jo pitkään odottanut, että suosikkejani Kick-patukoita (ent. Käck) alettaisiin pussittaa. Näin oli käynyt. Eli Kick:eistä tehdyn lakritsikinuskin keittely sentään onnistuu. Laitoin kermaa hieman vähemmän kuin Hopeatoffee-kinuskiin, koska Kick:t ovat pehmeämpiä.
Kinuskin alle valikoituneesta pohjasta on jo muodostunut kestosuosikkini. Pehmeä, suklainen pohja sopii mielestäni hyvin lakritsiin. Jos pohjaan haluaa lisää ytyä ja voimakkaampaa salmiakin makua, voi taikinaan heittää pussillisen turkinpippurimurskaa. Itse en ole kokeillut, mutta muffinsseissa sama on toiminut. Kommentoikaa te, jotka sitä testaatte!
Tästä siis tarjoiluvinkki vaikka Halloweeniksi, koristelukin malliksi siihen teemaan. En halunnut käyttää koristeluun tällä kertaa marsipaania, vaikka sitä valmiiksi keltaisena myydäänkin. Halusin koristeet, joilla olisi muukin kuin ulkonäöllinen funktio. Mielessäni oli jotain sitruunanmakuista ja lopulta päädyin aika helppoon ratkaisuun eli maustamaan sokerimassan sitruuna-aromilla. Se toimi yllättävän hyvin. Koristeet säilyivät hyvinä kuorrutteen päällä useiden päivien ajan eivätkä esimerkiksi ottaneet väriä lakritsista. Katso koristelun lisätiedot alempaa vaihekuvien yhteydestä.
1 pellillinen (Huom: jos teet puolikkaan annoksen, laita 2 munaa. Tällöin leivoksia tulee n. 16 kpl)
Lakritsikinuskileivokset
Pohja:
300 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
4 pientä/keskikokoista tai 3 isoa munaa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
Vinkki: lisää taikinaan lopuksi pussillinen Fazerin Tyrkisk Peber -murskaa -> saat pohjaan vahvemman salmiakin maun.
Lakritsikinuski-kuorrutus:
13 Kick-patukkaa (tai 250 g eli 57 kpl Kick-karkkeja)
2 dl kermaa (kuohu- tai (laktoositon) vispikerma)
Koristeet:
sokerimassaa
sitruuna-aromia
keltaista pastaväriä
sokerihelmiä
helmiäissuihketta
Vatkaa voi/margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 40 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10 - 13 min.
Pilko lakritsit kattilaan ja mittaa joukkoon kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä, kunnes karkit ovat sulaneet kerman joukkoon ja jatka tämän jälkeen vielä 5 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja sekoittele hetki. Kaada sitten pohjan päälle. Tasoita leveällä lastalla tai palettiveitsellä. Leikkaa annospaloiksi kuorrutteen jäähdyttyä. Kuorrute jähmettyy vasta jääkaapissa, joten voit siirtää halutessasi pellin kylmään ennen leikkaamista. Koristele vaikkapa sitruuna-aromilla maustetusta sokerimassasta tehdyillä kuvioilla.
Värjää sokerimassa keltaisella pastavärillä ja mausta sitruuna-aromilla.
Sokerimassa on marsipaania helpommin tarttuvaa, joten silikonisesta alustasta huolimatta kannattaa sirotella alle hieman tomusokeria. Myös kaulintavaiheessa tarpeen mukaan tomusokeria hieman sokerimassan päälle.
Kauli sokerimassa ohueksi levyksi ja ota siitä kuvioita muotilla. Minä tein Halloween-aiheisia koristeita Confetin muottisarjalla.
Jätä koristeet kuivumaan leivinpaperin päälle. Suihkuta pinnalle halutessasi hieman hohtoa helmiäissuihkeella. Haamuille, kissoille, lepakoille ym. hahmoille voi kiinnittää sokerikuorrutteella silmät pienistä hopeisista sokerihelmistä.
Levitä pohjataikina pellille leivinpaperin päälle. Pohjan jäähtyessä voit valmistaa kuorrutteen.
Kick:jä saa nykyään pusseissa. Irtokarkkihyllyn karkit tulevat edullisimmiksi.
Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä hiljalleen hämmentäen.
Jäähdytä hetkisen ennen kuin kaadat pohjan päälle.
Pumppernikkeli: sinulla on ihailtavaa viitseliäisyyttä suunnittelun suhteen! Mutta juhlien järjestäminen on kyllä niin mukavaa puuhaa, että miksei fiilistelisi jo hyvissä ajoin. Ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 🙂 Nämä lakritsileivokset on kyllä herkkua, suosittelen!
Pumppernikkeli
Suunnittelen juhlia aina tosi paljon etuajassa, eikä Halloween tuota poikkeusta. 🙂 Resepti vaikuttaa niin naminamilta ja siitä löytyy lakua, meidän kaveriporukan suosikkia. Tämä tulee varmasti löytymään meidän Halloween-juhlapöydästä!!
Cake_Girl: Eli mikä se vastaus oli?
Tuon aiemman kommentin voi unohtaa, sain jo vastauksen 😉
Olen tänään tekemässsä ja kaupasta en löytänyt Kick-karkkeja, joten teen Hopeatoffeesta. Tuleeko hopeatoffeita sama määrä kuin Kick- karkkeja, eli 250 g 🙂 ?
Aivan taivaallisia! Tein puolikkaan taikinan, koska uunipeltini on pienempi kuin tuo ohjeen 40x 40 ja tuli ihan liian ohuita, eli ens kerralla siis taikina ihan ohjeen mukaan 😉 ja taikinaan ehdottomasti turkinpippurimurska mukaan, tulee sopivan salmiakkisia. Päällisen tein lakritsi rollo-karkeista, koska kaupasta en löytänyt muita. Näitä täytyy tehdä heti lisää :p
Aivan sairaan hyviä!Mä tein ite valkoiset haamut vaahtokarkkimassasta 🙂 tosi helppoa ku ei tartu kiinni kaulimeen eikä alustaan ja sopii makeudeltaan mun mielestä hyvin tuon kuorrutteen päälle.Lasten halloween juhliin tein ja on just sopivia maultaan siihen 🙂
CAMIZ:
Leivonta-alan verkkokaupat ainakin myyvät, kuten Confetti, UllanUnelma ja Bake and Party.
Oi näyttää hyvältä;33 pitää kokeilla kun halloweenkin on kohta ovella. Mistä tuota keltaista pastaväriä saa:o?
🙂
oikein helmiäiSSSuihketta
Näyttää hyvältä. Aion kyllä kokeilla kun Halloweenkin lähestyy… 🙂
ROCKAHOLIC:
Kysymyksiä ja vastauksia-kategoriasta löytyy ohjesivu erilaisten koristeiden valmistamisesta, säilytyksestä ym. Mm. sokerimassakoristeet ovat mukana. Allaolevasta linkistä pääset tiedon äärelle:
http://www.kinuskikissa.fi/koristeet-ja-koristelu/?ref=6
Osaatko sanoa kuinka kauan etukäteen nuo sokerimassakoristeet voisi tehdä niin että ne pysyisivät hyvinä tarjoiluhetkeen asti? Ja miten ne pitäisi säilyttää?
Pengoin nettiä ympäri etsiessäni hauskoja, hyviä ja suht pienivaivaisia halloween-herkkuja ja täältähän niitä löytyi! 🙂
Kiva kun sulta saa noin selvät ohjeet kaikkiin vaiheisiin.On helpompi hahmottaa kuinka haastava resepti on 😉
Ihana ohje!:) Tosin itse jouduin hieman säveltämään sitä, koska kaupasta ei löytynyt Kick-karkkeja, löytyi pelkästään patukoita, joille olisi tullut älyttömästi hintaa.
Korvasin sitten Kick-karkit Malacon Must Dark shots salmiakkilakritsilla.
Tuli tosi hyvää näinkin.:)
iitu: lakritsikinuskin ohje löytyy Kakunkuorrutteet-osiosta. Jos haluaa oikein lakritsaisen kakun, niin Täytteet-osiossa on myös lakritsitäytteen ohje. Minusta myös sitruunatäyte voisi sopia hyvin.
lumi: toivottavasti maistui! 🙂
Kokeileva kotileipuri: hyvä idea tuo ruokaöljy, pitääpä seuraavan kerran kokeilla!
Nämä näyttivät niin kivoilta, että päätin tehdä pojan synttäreille. Tulivat maksamaan mielestäni aikaslailla, pelkät Kickit yli 5 €. Maku oli yllättävän mitätön…Hopea toffeista varmasti olisi tullut maukkaampia. Pohja oli mielestäni tosi kuiva, se Lemon curd olisi varmaan antanut potkua, ei vaan löytynyt meidän marketista. Leikkasin pieniksi paloiksi ja puolitin lakupaloista päälle palat; oli tarkoitus että näyttävät Legoilta ja lasten mielestä näyttivätkin 🙂 Erikoisia ainakin olivat 🙂 Leikkaaminen oli aikas sottuista, ennenkuin äkkäsin leikata painamalla ja tosi terävällä veitsellä, johon sipaisin tilkan ruokaöljyä!
Haa,näitä leivotaan parhaillaan 😛
Hei! Kiitos hyvistä leivontaohjeista! On tullut paljon kokeiltua, on helppoja tavalliselle kotileipurille. (: Haluisin kysyä, että voisiko näiden leivosten kuorrutusta käyttää täytekakun päälle, ja oisiko sinulla ehdottaa siihen sopivaa täytettä? Kiitos jos ehdit vastata.
Hipsun äiti: kiitos sinulle! 🙂
Mari: enpä ole tullut tuota rautalanka-niksiä ajatelleeksi! En osaa juuri kummempia vinkkejä antaa, aika kieli keskellä suuta saa usein leikata. Nämä lakritsileivokset olivat kuitenkin mielestäni kohtuu helppoja saada siistin näköisiksi.
HepeS: tosi kiva kuulla! 🙂 Kiitos palautteesta!
Aivan taivaallista 🙂 Tein pojan 9v.-synttäreille ja pellillisestä ei paljoo jäänyt kaveripippaloihin. Itse löysin kaupasta Alku-toffeeta pussissa ja tein yhdessä siitä ja kick-pussillisesta toffeen. Kun jäisen pohjan päälle levitin kuorrutteen niin hetkessä toffee jämähti sellaiseksi, että sain leikattua tosi siististi.
Tämäntapaisten leikkaamisesta. Onko leikkaamiseen jotain vinkkiä? Itse olen huomannut, että kuorrutteen ollessa tuore, leikkauksesta tulee sotkuinen, kun taas kuorrutteen jämähtäessä leikkauskohtien reunat murtuu (ainakin mokkaruuduissa). Olen kokeillut ohutta veistä, olla vetämättä veistä… Olisiko rautalanka kenties paras siistin leikkaamistuloksen aikaansaamiseksi? :o)
Kokeilin näitä eilen ja olipa kiva tuo kuorrutus Kick-patukoista, olin ihan yllättynyt kuinka tasaisesti se levisi ja kuinka kaunis siitä tuli. Pohjakin onnistui tosi hyvin, vaikka joudunkin tekemään nämä kaikki gluteenittomina. Ihana resepti! Kiitos paljon.
jossu: sitten varmaan kannattaa valita jotain muuta. 😉
p.t: ei näissä minusta kauaa mene. Mutta jos haluat hyvää ilman koristelun tarvetta, niin ainakin muffinssiohjeet on helppoja, hyviä ja onnistuvat varmasti. 🙂 Muffinssien päälle voi laittaa vaikka valmiita Halloween-kuvioita, jos ei halua itse värkätä koristeita.
wau!! hienoja, mutta siinä menee liikaa aikaa!! jos oisi sellaisia missä ei niin isoa vaivaa tartteisi käyttää?! koska niissä on vaan liian iso työ 🙁 🙂
en tiiä oiskose just sopiva halloween juhliini kun mulle tulee 5-6 kamuu ja ne tykkää kaikesta paitssi lakrissista 😀
anette: en ole kokeillut, mutta onnistuu varmasti. Marsipaanissa on hieman voimakkaampi ominaismaku, joka tietenkin hieman vaikuttaa lopputulokseen. Kannattaa kuitenkin kokeilla!
Hei!
Kävin nopsasti kaikki kommentit läpi – toivottavasti nyt en kuitenkaan kysy toistamiseen 😀 Kirjoitit sokerimassan maustamisesta. Onnistuuko marsipaanin maustaminen jollain esanssilla ja kannattaako?
Tv, Anette
*** Korjasin hieman reseptiä vähentäen leivinjauheen määrää. ***
Paula: hyvä vinkki, kiitos siitä!
Kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa kaupan irtokarkkihyllyltä, josko sieltä löytyy kick-karkkeja! Ostin eilen 400 g irtohyllystä. Irtokarkkien kilohinta oli 7,9 €, kun pussitetut karkit maksoivat 14,6 € kilolta.
skiffe: pohjan voi hyvin pakastaa.
Hei! Mietin sellaista, että pystyykö tämän tyyppisen pohjan tekemään valmiiksi pakkaseen? Ajattelin että tekisin tällä viikolla leivoksiin pohjia ja ensi viikolla ennen juhlia edellisenä päivänä vain sulattaisin ja kuorruttaisin ne. Se tuntuisi kätevän helpolta ja säästäisi viime hetken hommia. Mutta mitä pohja tykkää pakkasesta?
Viola: ilman munia ei kyllä onnistu, mutta saatavilla on kuulemma munankorviketta – josko sellaista kokeilisit? En kyllä tiedä, mistä sitä saa.
Makeita! : D, Voisiko nuo leivokset valmistaa ilman munia? Itse en ole mikään loistoleipuri, joten en tiedä millä munat voisi korvata 🙂 Silti näitä leivoksia olisi mukava kokeilla 😀
Hyvä kuulla, kiitos Kirsikka!
Kokeilin tätä reseptiä, ja lisäsin taikinaan pussillisen sitä turkinpippurirouhetta. Jos kovin salmiakista pitää, tämä on mielestäni hyvä vaihtoehto. Toi ihan mukavasti pientä, salmiakkista makua. Kannattaa kokeilla! 🙂
Täti: lakritsikuorrutus toimii hyvin myös täytekakun päällä. Katsopas ihan ensimmäinen täytekakkuni loka- tai marraskuulta 2007. Siellä on vähän vastaava kuorrute ollut käytössä ja pinta on hyvin tasainen. Varmasti tulisi mukavan makuinen kakku. Sisälle sopisi lakritsin tai sitruunan makuinen täyte, ideoita löytyy Täytteet-osiosta. Pursottamalla tähtityllalla pieniä tähtiä vieri viereen saisi kivasti tehtyä ne turkin valkoiset osat. Reunoja voi olla hankala saada sileiksi: kuorrute muistuttaa tässä mielessä pitkälti kinuskia. Kermalla siis suosittelen pursottamaan reunat. Täytyypä itsekin kokeilla jotain tällaista joskus!
Heips, ensiksi: ihanat sivut! Täällä yksi täti hieman pulassa, kun lupasi lapselle ”Tao” (warhammer) kakun, johon pitaisi saada musta pinta ja valkoinen kuvio. Marsipaanista ei tykätä, joten ajattelin voisikos tämä laku kuorrutus toimia. Aikaa ei valitettavasti ole tehdä kokeiluja, joten mietin mikäs olisi sinun kokemuksen tuoma vastaus muutamiin kysymyksiin. Mitäs luulet voisikos täytekakun kuorruttaa tolla lakritsi kuorrukkeella? Saakos niitä reunoja nätiksi? ENtä pintaa sileäksi?
kiitos vastauksesta!eihän siis osannut sitä ajatellakaan, että vois tehdä vaan pohja ja sitten kuorrute.taidan näin tehdä, sitten säästä siinäkin aika.kiitos vinkistä.
maasikas: minulla ei ole tuohon pakastusasiaan oikeastaan tuoreempaa tietoa eli en ole pakastusta kokeillut. Luulisin, että onnistuu, mutta jos haluat pelata varman päälle, niin pakasta vaikka pohja ja tee kuorrutus vasta juhlien alla. Jos päätät kokeilla pakastusta: laita pakkaseen erillään toisistaan ja pakkaa tiiviimmin vasta jäätymisen jälkeen. Miksei salmiakkisuklaastakin voi tehdä, kiva idea! Käyttäisin siinä tapauksessa suklaakuorrutteen ohjetta eli korvaat vaan suklaan tuolla salmiakkisuklaalla. Silloin uskaltaisin luvata pakastuksenkin onnistuvan. Tulethan vielä jälkikäteen kertomaan, miten onnistui – varsinkin tuo pakastusjuttu kiinnostaa.
hei!luin huolellisesti :)ennen kaikki kommentit ja sitten ajattelin vasta kysyä eli yhdessä kommentissa oli jo kysymys, että miten sen leivonnaisen pakastus onnistuisi?minulla sama ongelma, kun pojan synttärit reiluun viikon kuluttua, niin tekisin jotain jo etukäteen pakkaseen, ettei tulisi sellainen kokkisota ennen juhlia.eli miten näitä leivonnaisia kannattaisi pakastaa? kuivaako kuorrute kovaksi tai jääkö sellaiseksi venyväksi en osaa paremmin selostaa, toivottavasti ymmärrät, mitä tarkoitan?en haluaisi vaan sellaista ylläriä, että otan pakkasesta ja sitten kuorrute ihan ”sekaisin” tai tarttunut kiinni. ja ajattelin, että voiko sen kuorrute tehdä myös fazer salmiakkisuklaasta, kun en ole varmaa, löytyykö meidän lähikaupasta näitä kick-karkkeja, epäilen vahvasti:)kiitos vastauksesta.
Kati: itse taisin leikata annospaloiksi ennen jääkaappiin laittamista. Huomasin kuorrutteen olevan siinä vaiheessa melko valuvaa. Ehkäpä kannattaa kuitenkin tehdä ensi kerralla niin, jos tuo jääkaapissa tuppaa liiaksi jähmettymään.
Heippa
Kiitoksia vaan ohjeesta, hyviä olivat. Minulla vain aiheutti hankaluuksia leikkaaminen eli laitoin pellin jääkaappiin pariksi tunniksi. Terävällä veitsellä leikkasin ruuduiksi, mutta pienen pätkän kun oli leikannut alkoi kuorrute tarttua veitseen. Eli ei tullut kovin kauniita paloja 🙂 Leikkasinko liian nopeaan vai olikohan muuten tekniikassani vikaa????
Sanja: kiitos tiedosta! Täytyypä kokeilla itsekin tuolla tavalla. 🙂
Lakut (Pandan) kokeiltu ja hyvää oli. Ne pehmis just sopivasti niin, ettei tuntunu kovalta tuolla pohjassa, mutta säilyivät hyvinä sattumina. Suosittelen!
Sanja: pahoittelen, että pystyn vastaamaan vasta nyt blogikatkoksesta johtuen. Vaan eipä minusta suurta apua olisi ollutkaan, kun en ole oikeaa lakua taikinan sisällä testannut. Sen verran kuitenkin uskallan väittää, että laku ei sula kovin paljon uunissa eli säilyy melko varmasti kivoina sattumina. Kerro jos kokeilit!