Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Lemon curd -tahna

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Lemon curd -tahna

5.4.2009

kuukauden_vinkki_huhtikuu

Huhtikuun vinkki

Lemon curd -tahna on esiintynyt monessa käänteessä blogissani. Kuukauden vinkissä siis pikakertaus asiasta.

Lemon curd eli sitruunatahna on sitruunoista, kananmunista (tai keltuaisista), voista ja sokerista valmistettua happaman makeaa, sileää tahnaa. Tahnaa voi käyttää leivonnassa vaikkapa seuraavasti:

  • Kakun täytteen alla, hillon sijaan. Itse olen viljellyt Lemon curdia mm. suklaa-, lakritsi- ja marjatäytteiden alla. Tahna antaa miellyttävän raikkaan aromin täytekakkuun viemättä kuitenkaan huomiota varsinaiselta täytteeltä.
  • Kakun täytteissä itsessään, yksinkertaisimmillaan esimerkiksi sekoitettuna kerma- tai vaniljavaahdon joukkoon.
  • Pikkuleipien täytteenä.
  • Muffinssien sisällä herkullisena sitruunasydämenä.

Tahnaa kannattaa kokeilla valmistaa itsekin, tässä ohje. Kaupasta Lemon curd -tahnan löytää hillojen ja marmeladien läheisyydestä. Purkin hinta on 3 – 4 €. Tahnasta löytyy myös lime-versio. Leivonnasta ylijääneen tahnan voi syödä vaikkapa perinteisesti paahdetun leivän päällä.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - - 39

Ainesosat

Sitruuna/appelsiini/lime

Kategoriat

Kuukauden vinkki

Tykkäsitkö?

(4)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (39)

maris15.12.2018 18:25

Joanna: mitä minä noita eri ohjeita katsastelin, niin keskimäärin paria (ehkä kolmeakin) viikkoa niissä on itse tehdyn curdin säilyvyydeksi lupailtu. Eli tuon ajan varmasti säilyy puhtaaseen ja kannelliseen purkkiin pakattuna. 🙂

Joanna Haapanen15.12.2018 13:12

Heips! Ajattelin tehdä tätä tahnaa joululahjaksi ystävälle. Onhan tää ihan parasta! Osaatko sanoa kuinka kauan säilyy jääkaapissa?

Kinuskiemo10.9.2013 14:16

KAKKUMURU:
Kinuskikissalle lime-curd ja tuo yhdistelmä ei ole aiheuttanut ongelmia. Syy jää tällä hetkellä arvoitukseksi, jos et kuitenkaan liikaa kosteuttanut.

MAMMA9:
Hyvän keitoksen keitit! Siitä on moneen herkutteluun. 🙂

TELLEMUMMI:
Reseptisi kuulostaa herkulliselta. Sitä on ihan pakko kokeilla. 🙂

kakkumuru8.9.2013 15:25

Tein kakun, jossa oli täytteenä mansikkamoussea ja juuri tuota samaa tahnaa kuin kuvassa, mutta limen makuisena. Jostain syystä kakku tuli aivan älyttömän kosteaksi. Kosteutta jopa valui kakun pohjasta ja reunoilta. Osaako joku sanoa voiko lime curd ja mansikkamousse yhdistelmä aiheuttaa jonkin sortin kemiallisen reaktion vai mistä johtuu, että kakku alkoi valumaan? Olin kostuttanut kakun ihan samalla määrällä kuin aina, joten se ei ole voinut aiheuttaa valumista. Kostutin kakun sokeriliemellä, johon olin puristanut mukaan tuoretta limeä. Onko muilla ollut ongelmia lime curdin kanssa?

mamma97.4.2013 14:37

Teinpä ekaa kertaa elämässäni Lemon curdia itse, ja täytyy sanoa että tulipa moninkertasesti parempaa kuin kaupan purkki-lemon curd.
Ohjeen mukaan tein, ja hyvin onnistui. Melkeinpä vois makeanhimossa pistellä poskeen paljaaltaan. Ajattelin kokeilla kuinka toimii kääretortussa sitruunarahka-kerma seoksen alla… 🙂
Kiitos reseptistä!

tellemummi15.1.2012 21:20

Tulee ihana jäädyke: 1 munankeltuainen + 3/4 dl tomusokeria, vatkaa.Lisää seokseen 1/2dl lemon curd-tahnaa ja 1/2dl avocadososetta. Lisää vielä 2dl kuohukermaa vatkattuna. Pakkaseen, nam! Itse teen ohjeen tuplana ja Tupperwaren rengasvuokaan.

sinimari1.1.2012 20:45

Moi,
Sekoitin tänään kakun täytteeksi kermaa, lemon curd-tahnaa, tähteeksi jäänyttä mascarponea ja vähän tomusokeria. Oli muuten ihan mielettömän hyvää. Saisikohan tästä yhdistelmästä (kenties vatkatun kananmunan valkuaisen kanssa) kehiteltyä esim. jäähdykkeen.
Huomasin, että olin pari vuotta sitten heittänyt vinkin jostain lemon curd-kakusta (koti & keittiö), mutta harmillisesti reseptiä ei enää löytynyt, olisikohan jollain tai muun kakun ohje, johon tulee lc-tahnaa.

Kinuskikissa18.3.2011 22:00

Heli: kokeilin itse taannoin vastaavanlaista, Maku-lehdessä julkaistua ohjetta ja valitettavasti sen kanssa kävi samalla lailla eli aikamoista lirua tuli. Nyt löytyy sivustolta oma ohje sitruunatahnan valmistamiseen, kannattaa kokeilla uudella onnella.

http://www.kinuskikissa.fi/lemon-curd-sitruunatahna/

Heli8.5.2010 21:08

Tää taitaa ainakin ostaa lemon curdinsa jatkossa kaupasta… Innostuin kokeilemaan Kodin Kuvalehden Mansikkaista lemon curd -kakkua (http://www.kodinkuvalehti.fi/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=45&func=detail&id=1152) ja saamaan lemon curdista aika kamalaa litkua. Resepti meni näin: ”Vaahdota keltuaiset ja sokeri vesihauteessa. Vaahto on valmis, kun se on vaaleaa ja kuohkeaa.
Lisää vaahtoon vähän kerrallaan sitruunankuori ja -mehu. Jäähdytä hetki.
Nosta kulho pöydälle ja lisää joukkoon paloiteltu voi koko ajan vatkaten, kunnes seos on jäähtynyt.” Ensinnäkin tuossa olisi voinut mainita kuinka kauan tuo vaahdon kuohkeutuminen kestää. Itse vatkasin mielestäni aika kauan (ehkä 10 min), mutta eipä siitä kuohkeaa tullut. Tosin nyt kun olen tuota vesihaudeasiaa tutkaillut, niin vesi saattoi olla liian kuumaa… Kun lisäsin sitruunan ”vaahtoon”, tuloksena oli ihan juoksevaa tavaraa, mitä ei todellakaan tarvinnut enää jäähdytellä, kun se oli jo ihan kylmää, eikä siihen enää mitään voita saanut sulamaan. Katsoin tuota Frostin laittamaan reseptiä ja siinä erona taisi olla ainakin se, että vesihauteessa vatkataan niin munat, sokeri kuin sitruunakin? Tuliko niistä ihan kunnon vaahtoa? En tosin lupaa yrittää uudelleen, kun lähikaupassa näkyi valmista tavaraa saavan hintaan 2.75 e. 🙂

nami-hiiri23.10.2009 23:33

Hyvää tuotetta voi tosiaan käyttää monin eri tavoin. Lemon Curdia, tosin aivan toista merkkiä olen käyttänyt vuosikymmenet. Ainoa huono puoli on, ettei se säily pitkään avattuna. Mielimerkkini on 200g purkissa ja nopeasti käytetty!

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Lemon curd -tahna

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Lemon curd -tahna

5.4.2009

kuukauden_vinkki_huhtikuu

Huhtikuun vinkki

Lemon curd -tahna on esiintynyt monessa käänteessä blogissani. Kuukauden vinkissä siis pikakertaus asiasta.

Lemon curd eli sitruunatahna on sitruunoista, kananmunista (tai keltuaisista), voista ja sokerista valmistettua happaman makeaa, sileää tahnaa. Tahnaa voi käyttää leivonnassa vaikkapa seuraavasti:

  • Kakun täytteen alla, hillon sijaan. Itse olen viljellyt Lemon curdia mm. suklaa-, lakritsi- ja marjatäytteiden alla. Tahna antaa miellyttävän raikkaan aromin täytekakkuun viemättä kuitenkaan huomiota varsinaiselta täytteeltä.
  • Kakun täytteissä itsessään, yksinkertaisimmillaan esimerkiksi sekoitettuna kerma- tai vaniljavaahdon joukkoon.
  • Pikkuleipien täytteenä.
  • Muffinssien sisällä herkullisena sitruunasydämenä.

Tahnaa kannattaa kokeilla valmistaa itsekin, tässä ohje. Kaupasta Lemon curd -tahnan löytää hillojen ja marmeladien läheisyydestä. Purkin hinta on 3 – 4 €. Tahnasta löytyy myös lime-versio. Leivonnasta ylijääneen tahnan voi syödä vaikkapa perinteisesti paahdetun leivän päällä.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - - 39

Ainesosat

Sitruuna/appelsiini/lime

Kategoriat

Kuukauden vinkki

Tykkäsitkö?

(4)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (39)

maris15.12.2018 18:25

Joanna: mitä minä noita eri ohjeita katsastelin, niin keskimäärin paria (ehkä kolmeakin) viikkoa niissä on itse tehdyn curdin säilyvyydeksi lupailtu. Eli tuon ajan varmasti säilyy puhtaaseen ja kannelliseen purkkiin pakattuna. 🙂

Joanna Haapanen15.12.2018 13:12

Heips! Ajattelin tehdä tätä tahnaa joululahjaksi ystävälle. Onhan tää ihan parasta! Osaatko sanoa kuinka kauan säilyy jääkaapissa?

Kinuskiemo10.9.2013 14:16

KAKKUMURU:
Kinuskikissalle lime-curd ja tuo yhdistelmä ei ole aiheuttanut ongelmia. Syy jää tällä hetkellä arvoitukseksi, jos et kuitenkaan liikaa kosteuttanut.

MAMMA9:
Hyvän keitoksen keitit! Siitä on moneen herkutteluun. 🙂

TELLEMUMMI:
Reseptisi kuulostaa herkulliselta. Sitä on ihan pakko kokeilla. 🙂

kakkumuru8.9.2013 15:25

Tein kakun, jossa oli täytteenä mansikkamoussea ja juuri tuota samaa tahnaa kuin kuvassa, mutta limen makuisena. Jostain syystä kakku tuli aivan älyttömän kosteaksi. Kosteutta jopa valui kakun pohjasta ja reunoilta. Osaako joku sanoa voiko lime curd ja mansikkamousse yhdistelmä aiheuttaa jonkin sortin kemiallisen reaktion vai mistä johtuu, että kakku alkoi valumaan? Olin kostuttanut kakun ihan samalla määrällä kuin aina, joten se ei ole voinut aiheuttaa valumista. Kostutin kakun sokeriliemellä, johon olin puristanut mukaan tuoretta limeä. Onko muilla ollut ongelmia lime curdin kanssa?

mamma97.4.2013 14:37

Teinpä ekaa kertaa elämässäni Lemon curdia itse, ja täytyy sanoa että tulipa moninkertasesti parempaa kuin kaupan purkki-lemon curd.
Ohjeen mukaan tein, ja hyvin onnistui. Melkeinpä vois makeanhimossa pistellä poskeen paljaaltaan. Ajattelin kokeilla kuinka toimii kääretortussa sitruunarahka-kerma seoksen alla… 🙂
Kiitos reseptistä!

tellemummi15.1.2012 21:20

Tulee ihana jäädyke: 1 munankeltuainen + 3/4 dl tomusokeria, vatkaa.Lisää seokseen 1/2dl lemon curd-tahnaa ja 1/2dl avocadososetta. Lisää vielä 2dl kuohukermaa vatkattuna. Pakkaseen, nam! Itse teen ohjeen tuplana ja Tupperwaren rengasvuokaan.

sinimari1.1.2012 20:45

Moi,
Sekoitin tänään kakun täytteeksi kermaa, lemon curd-tahnaa, tähteeksi jäänyttä mascarponea ja vähän tomusokeria. Oli muuten ihan mielettömän hyvää. Saisikohan tästä yhdistelmästä (kenties vatkatun kananmunan valkuaisen kanssa) kehiteltyä esim. jäähdykkeen.
Huomasin, että olin pari vuotta sitten heittänyt vinkin jostain lemon curd-kakusta (koti & keittiö), mutta harmillisesti reseptiä ei enää löytynyt, olisikohan jollain tai muun kakun ohje, johon tulee lc-tahnaa.

Kinuskikissa18.3.2011 22:00

Heli: kokeilin itse taannoin vastaavanlaista, Maku-lehdessä julkaistua ohjetta ja valitettavasti sen kanssa kävi samalla lailla eli aikamoista lirua tuli. Nyt löytyy sivustolta oma ohje sitruunatahnan valmistamiseen, kannattaa kokeilla uudella onnella.

http://www.kinuskikissa.fi/lemon-curd-sitruunatahna/

Heli8.5.2010 21:08

Tää taitaa ainakin ostaa lemon curdinsa jatkossa kaupasta… Innostuin kokeilemaan Kodin Kuvalehden Mansikkaista lemon curd -kakkua (http://www.kodinkuvalehti.fi/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=45&func=detail&id=1152) ja saamaan lemon curdista aika kamalaa litkua. Resepti meni näin: ”Vaahdota keltuaiset ja sokeri vesihauteessa. Vaahto on valmis, kun se on vaaleaa ja kuohkeaa.
Lisää vaahtoon vähän kerrallaan sitruunankuori ja -mehu. Jäähdytä hetki.
Nosta kulho pöydälle ja lisää joukkoon paloiteltu voi koko ajan vatkaten, kunnes seos on jäähtynyt.” Ensinnäkin tuossa olisi voinut mainita kuinka kauan tuo vaahdon kuohkeutuminen kestää. Itse vatkasin mielestäni aika kauan (ehkä 10 min), mutta eipä siitä kuohkeaa tullut. Tosin nyt kun olen tuota vesihaudeasiaa tutkaillut, niin vesi saattoi olla liian kuumaa… Kun lisäsin sitruunan ”vaahtoon”, tuloksena oli ihan juoksevaa tavaraa, mitä ei todellakaan tarvinnut enää jäähdytellä, kun se oli jo ihan kylmää, eikä siihen enää mitään voita saanut sulamaan. Katsoin tuota Frostin laittamaan reseptiä ja siinä erona taisi olla ainakin se, että vesihauteessa vatkataan niin munat, sokeri kuin sitruunakin? Tuliko niistä ihan kunnon vaahtoa? En tosin lupaa yrittää uudelleen, kun lähikaupassa näkyi valmista tavaraa saavan hintaan 2.75 e. 🙂

nami-hiiri23.10.2009 23:33

Hyvää tuotetta voi tosiaan käyttää monin eri tavoin. Lemon Curdia, tosin aivan toista merkkiä olen käyttänyt vuosikymmenet. Ainoa huono puoli on, ettei se säily pitkään avattuna. Mielimerkkini on 200g purkissa ja nopeasti käytetty!

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa