Lemon curd eli sitruunatahna on kirpeän makeaa levitettä, jota käytetään perinteisesti vaalean paahtoleivän päällä, mutta on monikäyttöinen leivonnassakin: kakun täytteenä hillon asemasta, kermavaahtoon sekoitettuna pursotuksissa tai täytteessä, täytepikkuleipien välissä jne. Lemon curdia myydään myös limen makuisena. Kaupassa purkit sijaitsevat hillojen ja marmeladien lähistöllä.
Lemon curdia voi tehdä myös itse. Aivan yhtä supersileään lopputulokseen ei kotikonstein yllä, mutta maun suhteen pääsee kyllä vähintään samaan. Ja mikä parasta happamuutta voi säädellä itse. Tahnasta tulee tällä ohjeella juuri sopivan paksuista: jämäkkää, mutta kuitenkin levittyvää. Sitruunoiden happamuus vaihtelee, samoin kuin kunkin makumieltymykset. Kun olet keittänyt hillokkeen sakeaksi, tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria. 🍋 🍋 🍋
Eino Rosbäck: Kysymys osui silmiini sattumalta ”ohikulkumatkalla”, enkä malta olla vastaamatta 😀 Olen näet juuri saman reseptin äärellä sitruunat kourassani 😀
Ohjeen viimeiset rivit: ”Kaada sitruunatahna kannelliseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.”
Pakastamisen osalta Kinuskikissa tai Apukissat vastaavat varmasti, kun ehtivät lukea kysymyksesi 🙂
(Lisäys: Valion lemon curd-ohjeessa on tämmöinen vinkki ”Lemon curdin voi pakastaa (max aika 4 viikkoa). Sulata jääkaapissa.” Mutta koskee epäilemättä heidän ohjeella tehtyä. )
Odotellaan, Eino, yhdessä Kinuskikissan infoa tämän ohjeen osalta 😀