20.10.2015   8 kommenttia Kategoria: Halloween,  Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Syksy

Kurpitsapiirakka – pumpkin pie


kurpitsapiirakka

Pumpkin pie eli amerikkalainen kurpitsapiirakka on klassinen, erityisesti kiitospäivän juhlintaan liitetty leivonnainen. Piirakka tarjoillaan kylmänä marengin tai kermavaahdon kera. Amerikkalaiset käyttävät piirakkaan usein soseutettua säilykekurpitsaa, mutta itse päädyin varmemman saatavuuden vuoksi tuoreen kurpitsan käyttöön. Halloweenin juhlinnan yleistyttyä jättikurpitsat ovat jokasyksyinen näky meidänkin ruokakaupoissamme. Kurpitsan voi kaivertaa lyhdyksi ja hyödyntää sisuksen leivonnassa tai ruoanlaitossa. Lue täältä lisää kurpitsasta ja tsekkaa linkkilista Kinuskileipomoiden kurpitsaresepteistä.

Kurpitsapiirakan maku tulee hyvin pitkälti mausteista, ei niinkään itse kurpitsasta. Itse hieman vieroksuin pääraaka-aineen mietoa makua ja panostin maustamiseen. Käytin mm. sitruunankuorta ja maustepippuria, vaikka ne eivät olekaan klassikon tyypillisimpiä mausteita. Herkullinen mausteisuus onkin piirakassa parasta, mutta riittääkö se? Tämä lienee makukysymys. 🙂 Itse näen amerikkalaisen leivontaperinteen niin rikkaana, että kurpitsapiirakka jää vähän vaisuksi kokemukseksi.


Vinkit:

  • Kurpitsasta piirakkaa varten poistettavat siemenet kannattaa ottaa talteen. Huuhtele ja paahda rapeiksi kuivalla pannulla.
  • Pursotetut haamut voi tehdä myös kermavaahdosta. Katso esimerkiksi haamumetsän suklaakakku.
  • Marenkihaamut on tehty ns. sveitsiläisestä marengista, jossa valkuaisvaahto vatkataan kuumassa vesihauteessa. Kestävä marenki pysyy muodossaan jopa yön yli, mutta piirakan kosteuden vuoksi haamut on suositeltavaa valmistaa tarjoilupäivänä.
  • Yhdestä valkuaisesta tulee kahdeksan haamua, joten niitä ei riitä jokaiseen palaan. Jos haluat piirakkaan enemmän marenkia, tee kaksinkertainen annos.

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte:
450 g soseutettua kurpitsaa
3 munaa
¾ dl vaaleaa siirappia tai hunajaa
½ dl fariinisokeria
1 sitruunan kuoriraaste
2 dl kuohukermaa
1 dl kevyt- tai täysmaitoa
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljauutetta (tai -sokeria)
½ tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl maustepippuria

Kandeeratut karpalot:
½ dl karpaloita
valkuaista
erikoishienoa Siro-sokeria

Marenkihaamut (8 kpl):
1 valkuainen
¾ dl sokeria
suklaarakeita


Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle ohueksi, ympyrän muotoiseksi levyksi.

kurpitsapiirakka-vaihe-3 kurpitsapiirakka-vaihe-4

Kippaa leivinpaperin avulla voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) päälle. Taita reuna piiloon levyn alle.

kurpitsapiirakka-vaihe-5 kurpitsapiirakka-vaihe-6

Nipistä reuna sormien avulla aaltoilevaksi.

kurpitsapiirakka-vaihe-7 kurpitsapiirakka-vaihe-8

Muotoile foliosta suikaleita ja painele taikinareunoja vasten tueksi. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia. Poista foliot.

Halkaise kurpitsa ja poista malto eli pehmeä ydinosa. Sivele pinta kevyesti öljyllä estääksesi kuivuminen kypsennyksen aikana. Ripottele päälle suolaa, joka nopeuttaa kurpitsan kypsymistä. Kypsennä 175 asteessa noin tunti. Koverra sisältä hedelmäliha. Soseuta sauvasekoittimella.

pumpkin-pie-vaihe pumpkin-pie-vaihe-2
pumpkin-pie-vaihe-3 pumpkin-pie-vaihe-4

Sekoita kurpitsasoseen joukkoon munat. Lisää siirappi/hunaja, sitruunan kuoriraaste ja kerma. Yhdistä maito ja maissitärkkelys. Sekoita täytteeseen. Lisää lopuksi mausteet.

pumpkin-pie-vaihe-5 pumpkin-pie-vaihe-6
pumpkin-pie-vaihe-7 pumpkin-pie-vaihe-8

Paista 175 asteessa noin 50-55 minuuttia. Pinnan ei tarvitse saada juurikaan väriä, joten voit tarvittaessa laittaa paiston loppuvaiheessa suojaksi folion. Anna piirakan jäähtyä ja nosta jääkaappiin. Täyte jähmettyy ja on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Pyörittele karpalot valkuaisessa. Pyyhi ylimääräinen valkuainen leivinpaperilla – riittää, että valkuaisesta muodostuu ohut kalvomainen pinta. Kierittele karpalot sokerissa. Anna kovettua huoneenlämmössä.

Laita kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Mittaa valkuainen ja sokeri teräskulhoon. Vatkaa kuumassa vesihauteessa (kulhon ei tarvitse välttämättä koskettaa vettä) noin 10 minuuttia (vaahdon lämpötila 60 astetta). Jatka vatkaamista muutamia minuutteja, jotta vaahto jäähtyy. Laita pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota haamuja piirakan pinnalle. Aseta silmiksi suklaarakeita.

Viimeistele koristelu kandeeratuilla karpaloilla.

kurpitsapiirakka-vaihe-18 kurpitsapiirakka-vaihe-21

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
53 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Joulukuun kinuskiarvonta



Joulukuun arvonnassa on palkintona kaksi Meiran tuotesettiä. Käy osallistumassa!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat

Kumppanit