Kääretorttu ja etenkin sen fiinimpi versio, unelmatorttu, ovat olleet aikanaan suosittuja juhlaleivonnaisia. Ja miksipä ei, sillä kaakaon makuinen kääretorttupohja ja kreemimäinen täyte ovat yksinkertaisuudessaan toimivia ja tosi herkullisia.
Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, vaikka tekeekin jotain päällepäin uuden näköistä. Kerroskakun jokainen osanen on eräänlainen unelmatorttu, joka on rullattu hieman perinteisestä poikkeavalla tavalla. Tämä on näppärä tapa rakentaa täytekakku ja kakkupala on todella kaunis, kun se koostuu ohuista pystysuuntaisista täyteväleistä.
Aivan perinteinen ei toki täytekään ole. Unelmatortun täyte koostuu suurimmaksi osaksi voista ja sokerista, mutta tässä kakussa rahkalla on iso rooli maun antajana. Voin ja vaniljakreemijauheen ansiosta koostumus on kuitenkin hyvin jämäkkä. Tämä mahdollistaa kakkujen nostamisen päällekkäin ilman tukirakenteita.
Prinssi Harry ja Meghan Markle vihitään Britanniassa tulevana lauantaina 19.5. Kinuskikissa on mukana kuninkaallisessa häähumussa ja omistaa kakun vihkiparille!
Kääretorttu-hääkakku
Vinkit:
- Kukkakaupasta hankitut ruusut eivät ole syötäviä, mutta voit hyödyntää niitä koristelussa, kun työnnät ne kakkuun juomapillin sisällä. Paksuvartiset yksittäisruusut mahtuvat varmimmin ns. pirtelöpillien sisälle. Ruukkuruusuissa on ohuemmat varret, joten niiden kanssa käyvät tavalliset juomapillit. Kiitos tästä vinkistä kuuluu nimimerkki pellavapaidalle!
- Tämä kakku sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi, mikä helpottaa isoihin juhliin valmistautumista. Voit pakastaa kakun täytettynä (kts. ohjeessa kohta, jossa on mainittu pakastimeen siirtäminen) ja kuorruttaa juhlia edeltävänä päivänä.
30 hengelle
Kääretorttupohjat (3 kpl):
9 munaa
4 ½ dl sokeria
3 dl perunajauhoja
6 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
Irish cream -täyte:
700 g Valio maustettua rahkaa, Irish cream & coffee
350 g Valio voita
2 ½ dl tomusokeria
1 ¼ dl vaniljakreemijauhetta
Kuorrute:
300 g Valio maustettua rahkaa, Irish cream & coffee
200 g Valio voita
2 dl tomusokeria
¾ dl vaniljakreemijauhetta
Suklaapursotus:
75 g tummaa suklaata
100 g Valio maustettua rahkaa, Irish cream & coffee
¾ dl Valio kuohukermaa
Koristelu:
ruusuja
pillejä
Ota täytteen ja kuorrutteen rahka ja voi huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin ennen valmistamista.
Koko pohjataikinan valmistaminen vaatii hyvin ison kulhon. Voit tarvittaessa tehdä yhden pohjan erikseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen. Levitä kolmannes taikinasta pellille leivinpaperin päälle. Paistaa 200 asteessa 8-10 minuuttia. Kumoa torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle heti uunista ottamisen jälkeen. Irrota leivinpaperi pohjasta. Saat estettyä pinnan repeilyn, kun esikäärit levyn heti lämpimänä rullalle ja annat jäähtyä liinalla peitettynä.
Paista kaksi muuta pohjaa samaan tapaan.
Yhdistä täytteen rahka ja voi keskenään vatkaimella sekoittaen. Lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Kreemijauhe sitoo rakennetta.
Avaa rullalle käärityt torttupohjat ja levitä päälle täyte. Leikkaa levyt pituussuunnassa neljään osaan, jolloin saat yhteensä 12 suikaletta.
Kääri suikale rullalle ja jatka kierittämällä ympärille lisää suikaleita. Kun rulla kasvaa isommaksi, voit nostaa sen pystyyn tarjoilulautaselle ja lisätä uudet suikaleet siinä. Muodosta yhteensä kolme kakkua, joiden halkaisijat ovat noin 19,5 cm, 14,5 cm ja 9,5 cm. Nosta kakut jääkaappiin (tai pakastimeen) jähmettymään hetkeksi.
Valmista kuorrute samaan tapaan kuin edellä täyte. Levitä kuorrute samantien kakun pinnalle ohueksi, peittäväksi kerrokseksi. Kuorrutetta ei tarvitse levittää kahden isomman kakun keskelle, koska se osa peittyy päälle tulevalla kakulla. Jos kuorrute on liian jäykkää levitettäväksi, voit pehmittää sitä lämmittämällä varoen mikrossa miedolla lämmöllä tai kuumassa vesihauteessa. Nosta kakut jääkaappiin, jotta pinta jähmettyy.
Nosta kakut lastan avulla päällekkäin.
Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä tai kuumassa vesihauteessa. Sekoita ohuena nauhana koko ajan vatkaimella hyvin sekoittaen rahkan joukkoon. Lisää kerma, jotta rakenne notkistuu. Laita suklaatahna pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (koko 7 mm). Pursota pieniä palleroita jokaisen kerroksen alareunaan.
Koristele kakku hieman ennen tarjoilua ruusuilla. Leikkaa ruusuista varret pois, jätä vartta kuitenkin noin 5 cm:n pätkä. Leikkaa juomapilleistä tätä sentin tai pari pidempiä pätkiä. Työnnä ruusu pillin sisään ja sitten pillin kanssa kakkuun.
Toljanteri: kiva kuulla, että tykästyitte kakkuun! Helpointa tätä ohjetta on muokata erilaisilla maustettujen rahkojen mauilla. Olennaista on kreemimäinen täyte, koska sen sisältämä voi jähmettyy jääkaapissa siten, että kakun kasassa pysymiseen voi luottaa. Hae blogista hakusanalla ”kreemi”, niin löydät muitakin vaihtoehtoja. Tässä vielä linkki hakutuloksiin:
https://www.kinuskikissa.fi/reseptihaku/?sanahaku=kreemi
Hei! Tein lapseni rippijuhliin tällä ohjeella kakun ja se oli kyllä menestys! Kakku oli helppo tehdä ja siksipä haluaisin hyödyntää tätä tekniikkaa jatkossakin, mutta mitä muuta voisi täytteeksi laittaa että kakku pysyy hyvin kasassa?
maris
Tytti: kuorrutus sokerimassalla onnistuu varmasti. Massan alle tarttumapinnaksi ja kakun pinnan silottajaksi sopii hyvin joko tämän kakun täyte tai kuorrute.
Kermavaahtokin kyllä käy, ainakin ns. laadukkaimpien massojen alle. 🙂
Hei. Mitenköhän kakun kuorrutus onnistuisi sokerimassalla? Kannattaisikohan tällöin laittaa massan alle kermavaahtoa vai kävisikö esimerkiksi kakun kuorute hieman ohuempana kerroksena?
Kia: pahoittelen, etten lomani takia pystynyt vastaamaan aiemmin. Kreemimäinen täyte on minusta välttämättömyys tässä. Muuten en voi taata, että kakku pysyy kasassa. Eli pelata voi lähinnä rahkan maulla. Ja toki jotain aromia voi laittaa mukaan.
Toimiiko tämä kääretortun täyte
https://www.kinuskikissa.fi/kaaretorttuleivokset-mansikka-raparperitaytteella/
vastaavanlaisessa kerroskakussa (2 kerroksinen ristiäiskakku) vai onko oltava jäykempää?
Tai osaisitteko suositella jotain muuta raikkaampaa täytettä tähän kääretorttukakkuun?
Kiitos paljon!!
Llidyn: oman kokemukseni mukaan juoksettumisen ehkäisemisessä on kaksi olennaista tekijää: ainesten ”samanlämpöisyys” ja vaniljakreemijauhe. Viimeksi mainittu estää tehokkaasti epätoivotun ilmiön ja kannattaa olla käden ulottuvilla, jos havaitsee huonoja merkkejä.
Miulla kuorrute juoksettui. Vatkasin ensin viileän voin pehmeäksi, lisäsin puolet tomusokerista, sitten rahkan (ja myös tipan ProGelin väriä) ja siinä vaiheessa huomasin jo, että vikaan menee. Kuorrute oli siis rakeista. Mietin että voiko aineiden lisäysjärjestys olla niin tarkka? Vai geelikö sen teki? Mutta sitten mietin että viimeeksi kun miulle kävi samalla tavalla, niin käytössä taisi olla Lidlin tomusokeri, niinkuin nytkin. Voikohan eri valmistajien tomusokereillakin olla niin paljon eroa? Viimeeksi Lidlin liivatteet ”pettivät”, mutta kokeilemallahan oppii.. Kokemuksia anyone? 🙂
EDIT: koitin uudestaan ja sama tulos. Valion kylmää voita, siihen vähän geeliväriä ja sitten Valion mansikkarahka. Juoksettuminen tapahtui tässä vaiheessa. Koitin vielä laittaa joukkoon nyt Dansukkerin tomusokeria, mutta ei auttanu. Sekin satsi roskiin.
maris
raisa: juu, varmasti kannattaa tässä tapauksessa ottaa varman päälle ja laittaa tukirakenteet väliin. Suunnitelmasi kuulostaa ainakin minusta tosi hyvältä. 👍Mukavia juhlavalmisteluja teille!
Kiitos apukissa 😊. Rippijuhlat, eli tärkeät on. Meinasin ihan sokerikakkupohjia, kahdella eri moussella. Jos sitten vaan päällystän pahvin sinne väliin ja tuen esim. pilleillä? Iso kiitos sinulle 😊
maris
raisa: mielestäni kermakuorrutus käy kerroskakkuun aivan yhtä hyvin.
Tuo kestävyysasia riippuu varmasti paljon siitä minkälaisia kakut ovat rakenteeltaan: jos alimmassa kakussa on suht jämäkkä kakkupohja ja jämäkät täytteet, niin se varmasti kestää, jos päälle tuleva kakku ei ole halkaisijaltaan kovin suuri tai muuten raskasrakenteinen. Muussa tapauksessa varmasti kannattaa käyttää jonkinmoisia tukirakenteita, varsinkin jos kyseessä on tärkeän juhlan tärkeä kakku. 🙂
Juu, samaa ajattelin täytteiden kanssa. Ja nythän suunnitelmat jo muuttuikin.. Onko kerroskakku aina päällystettävä massalla vai käykö ihan kermis? Sankari ei missään nimessä halua mitään sokerimassa tai vastaavia kakkuunsa. Kestääkö alin kakku ylimmän painon. Tulis 2 kerrosta.
maris
raisa: maun puolesta varmasti sopii mansikka-banaani tai moni muukin. Itse ajattelisin oleellisinta olevan sen, että täyte on tarpeeksi jämäkkää ja että sitä ei tulisi kovin runsaasti torttupohjien päälle. Näin suikaleita on helppo rullata ja kakusta tulee tarpeeksi jämäkkä kannattelemaan kerrokset. 🙂
Voikohan tähän tehdä jonkun muun kun rahkatäytteen? Esim. mansikka banaani? Sitä toivotaan rippijuhliin ja ois niin helppo tehdä 🙂
pintsku: Irish cream -rahkan tilalla voi hyvin kokeilla muitakin rahkamakuja. Makeitahan ne kaikki ovat, mutta voisihan täytteestä tehdä vaikka sitruunaisen lisäämällä sitruunarahkan lisäksi kuoriraastetta.
Minäkin olisin taipuvainen veikkaamaan, että kakku riittää 30 hengelle, vaikka munien määrän mukaan laskettuna tulos menee yksiin mari-johannan vastauksen kanssa. Kuitenkin täyte on ”raskas” ja pohjasta tulee lähes pellin kokoinen. Eli ei jää kauaksi ns. levykakkupohjasta, joka tehdään yleensä 4 munasta. Lisään tuon henkilömäärätiedon ohjeeseen!
sojan kotikeittiö
pintsku: kyllä varmaan tällä idealla voi soveltaa erilaisia makuja melko loputtomasti. Mansikkakin lienee varsin makea, mutta nämähän on makuasioita =)
Ja minä uskaltaisin kyllä lupailla tämän riittävän jopa 30 hengelle, kun 3×9=27 ja melko täyteläisen oloinen kakku on.
mari-johanna
Pintsku: Kakku on kätkenyt itseensä peräti yhdeksän munaa joten uskaltaisin veikata että kyllä tästä nyt ainakin 20 juhlijaa syö.
Käy muuten kurkkaamassa hyvä sivu
https://www.kinuskikissa.fi/erikokoisten-kakkujen-riittavyys/
Tarkoitatko Esim. mansikkarahkaa? Vai mikä tuo edim on?
Siis miksikäs ei. Kakkuhan saa aivan uuden makumaailman uuden makuisella rahkalla ja mansikka kuulostaa kieltämättä hyvältä vaihto-ehdolta!
Kuinkakohan monelle kakusta riittää? Ja sopiikohan edim mansikka rahka täytteeseen ?
sojan kotikeittiö
Makeaa tämä varmasti on. Mutta varmaan kestääkseen kasassa vaatii tuota tomusokeria? En kyllä itsekkään arkena päiväkahvilla tällä herkuttelisi, mutta oikean JUHLAHETKEN tullen sitten täysin sydämin
Kiitos kivoista kommenteista ja hyvistä palautteista! Makiaa tämä tosiaan on, kokonaisuutta voisikin verrata esikuvana olleeseen unelmatorttuun. Toisaalta täytekerrokset ovat ohuen ohuita… ei minusta liian makea kuitenkaan! Mutta minä olenkin makealle perso. 🙂 Makuasioissa ei ole yhtä oikeaa tai väärää mielipidettä. 🙂 Juhlakakussa (varsinkaan hää-) en laskisi sokereiden ja kaloreiden määriä… vaan menisin maku edellä.
K@kku
Aikas imelän ja tuhdin oloista tosiaan. Vähentäisin itse sokerin määrää puolella. Makuasioita 😊😊
Onko tosiaan noin paljon sokeria? Pelkästään maustetusta rahkasta tulee 320g (eli noin 4dl)sokeria ja sitten vielä itse lisätyt siihen päälle!
sojan kotikeittiö
Onpa upea ja yksinkertainen! ja takuulla herkullinen. Tämä nousi nyt suvun juhannusjuhlien ykköseksi, luulen =D
mari-johanna
Kerrassaan upea kakku!
Senverran olen kyllä minäkin kuninkaallisfani, että viikonloppuna täytyy vähän jostain toosasta häähumua seurata.
Vaan tästä kakusta olis kyllä ihan Harryn ja Meghanin kakuksi!!
Neitileipuri
Niin kaunis kakku! 🙂 Ihanat on ruusut kakun päällä ja on se kakku varmasti herkullinen. 😋 Suklaapursotukset tuovat ihanasti omanlaista kauneuttaan reunoilla. 😊