12.02.2020   7 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Ystävänpäivä
Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön

Kukkiva tahinikakku


Voisi ajatella, että kaikki kakkumaut on jo keksitty, mutta onneksi näin ei ole! Tässä kakussa esittelen tahinin eli paahdetuista seesaminsiemenistä valmistetun tahnan. Olen käyttänyt tahinia aiemmin itämaisissa ruoissa (blogiresepteistä falafel-pyöryköissä). Koko Suomi Leipoo -ohjelmassa sitä käytettiin jäätelössä. Ja nyt rohkaistuin kokeilemaan, miten se istuisi makeaan täytteeseen. Visioni oli yhdistää tahini tummaan sokeriin, jonka kinuskinen aromi täydentäisi tahinin paahteisuutta. Kyllä! Tämä oli jotain uutta, mutta ei kuitenkaan liian erikoista. Hyvin herkullista!

Tahini muistuttaa ulkonäöltään ja maultaan maapähkinävoita. Siinä on mukana myös suolaa. Vertaus maapähkinävoihin on sikäli aiheellinen, että maku voi jakaa mielipiteitä. Toisaalta itse en niin paljon välitä maapähkinävoista ja kuitenkin tähän rakastuin. Lasten keskuudessa voi olla hajontaa mielipiteissä.

Tämä oli ihana kakku tehdä, koska maun lisäksi koristelussakin sain kokeilla jotain uutta. Olen pitkään haaveillut tällaisesta monia pursotustyylejä yhdistävästä kakusta ja nyt tuli oikea hetki testata sitä. Samalla pääsivät erilaiset tyllat käyttöön! Usein tämän tapaisissa pursotuksissa on käytössä sokerikreemi, jolla saa kaikkein upeinta jälkeä. Itse en mielelläni käytä sitä isoilla pinnoilla, koska kakusta tulee liian tuhti. Kermavaahto sopii paljon paremmin tahinitäytteen kanssa – ja on suositeltava sen neutraalina lisukkeena.

Kakun leipomisesta ja pursotuksista löydät videon Kinuskikissan Instagram-profiilin kohokohdista.

Vinkki pursotukseen:
Kermamäärä jaetaan pienempiin osiin ja vaahdotetaan kukin sävy erikseen värjäämisen yhteydessä. Jakosuhde riippuu siitä, mitä tyllaa käytät, minkälaisia pursotuksia sillä teet ja miten tiheästi yhtä sävyä käytät. Alempana reseptissä on annettu tarkat määrät tämän kakun kokonaisuuteen.

  • Pohja:
  • 300 g Oreo- tai Domino-keksejä *)
  • 60 g voita
  • Täyte:
  • 6 liivatelehteä
  • 6 dl vispikermaa
  • 250 g tahini-seesamitahnaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
  • 3 dl fariinisokeria
  • ½ dl vettä

*) Jos haluat makukokonaisuuteen enemmän keksiä mukaan, voit laittaa täytteen joukkoon kokonaisia tai muutamaan osaan leikattuja keksejä vuokaan kaatamisen yhteydessä. Ne pehmenevät samalla, kun täyte hyytyy. Varaa tällöin keksejä noin yksi paketillinen extraa.

  • Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä tai suojaa reunakalvolla, jotta kakku irtoaa siistimmin. Murskaa Oreot/Dominot tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle ja parin sentin verran reunoille. Seoksen ei ole tarkoitus peittää kuin reunan alaosa, jotta kakun sivuprofiili muodostuu puoliksi pohjasta ja puoliksi täytteestä. Keksireunaa ei kannata tasoitella, sillä se on koristeellisempi epäsymmetrisenä.
  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Yhdistä keskenään tahini, tuorejuusto ja fariinisokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Yhdistä liivatevesi ja tahiniseos. Sekoita kermavaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan (mahdollisten extra-keksien kera) ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.
  • Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kakun päälle kannattaa vatkata kermavaahto, vaikka et tekisikään pursotuksia. Tällöin kolmisen desilitraa kermaa riittää.
  • Jaa kokonaiskermamäärä osiin sen mukaan, mitä sävyjä ja pursotuksia tulet tekemään. Määrässä on hieman extraa, joten värien pitäisi riittää hyvin, jos teet suunnilleen samoilla sävyillä ja tylloilla kuin tässä. Jaa sokerin määrä samassa suhteessa.
  • Tee vaahdotukset seuraavasti. Mittaa kerma ja sokeri kulhoon. Sekoita samantien joukkoon väri, kunnes saat mieleisesi tummuuden. Vatkaa sitten vaahdoksi. Tässä kakussa on kolmea vaaleanpunaisen sävyä. Pinkistä ja hennon vaaleanpunaisesta vaahdosta on sekoitettu kolmas sävy. Pinkkien vaahtojen jälkeen vatkaimet täytyy pestä ja kuivata hyvin. Valkoinen vaahto kannattaa vatkata ennen vihreää. Valkoista vaahtoa on reilusti tyllan kokoon nähden, jotta sitä riittää myös sekoitettavaksi värillisten vaahtojen joukkoon. Näin saat muokattua sävyjä tai tehtyä osittain kaksivärisiä pursotuksia lusikoimalla pussiin sekä valkoista että värillistä vaahtoa.
  • Laita vaahdot pursotuspusseihin, joissa on edellä mainitut tyllat. Pursota vuorotellen eri sävyjä ja tyylejä toistensa viereen kiehkuroina ja yksittäisinä tähtinä. Katso pursotusmallistosta lisäohjeita sekä pursotuksista tehty video. Viimeistele koristelu ripottelemalla päälle sokerihelmiä, nonparelleja ja suklaapalloja.

Valmistusaika: 5 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Avainsanat:
Kesäkakku

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
16 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat