Falafel-pyörykät ovat yksi monista ihanista kasvisruoista, mutta vasta nyt kokeilin niiden tekemistä itse. Ohje on minimaalisin muutoksin maku.fi:stä. Joissain falafel-ohjeissa sipulikin hienonnetaan monitoimikoneessa, eikä sitä välttämättä esikypsennetä eli tapoja on monia. Itse kuitenkin ajattelin, että pyöryköihin on kiva saada rakennetta ja epäröin sipulin kypsymistä ilman esipaistamista. Tyttäreni eivät ihan vielä lämmenneet tälle uudelle ruokalajille, joten heidän pitaleipiinsä tuli kalapuikkoja. 🙂
Falafelit ja tzatziki-kastike
Pitaleivät:
1 annos pitaleipiä (14 kappaletta)
Falafel-pyörykät (22-24 kpl, riittää noin 6 pitaleipään):
1 pieni sipuli
265/400 g kikherneitä (säilyke)
¾ dl spelttijauhoja (tai graham/kokojyvävehnäjauhoja)
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
¼ tl chilijauhetta
¼ tl mustapippuria
1 dl tuoretta korianteria (silputtuna)
1 rkl seesamitahnaa eli tahinia
1 rkl sitruunamehua
Paistamiseen:
spelttijauhoja (tai graham/kokojyvävehnäjauhoja)
ruokaöljyä
Tzatziki:
puolikas kurkku
200 g turkkilaista jugurttia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
½ tl suolaa
mustapippuria
Muut täytteet:
salaattiaineksia, kuten kurkkua, salaatinlehtiä, tomaattia ja punasipulia
Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetken aikaa pannulla öljytilkassa. Valuta kikherneet. Laita kaikki ainekset sipulia lukuun ottamatta monitoimikoneeseen ja hienonna tasaiseksi massaksi. Lisää lusikalla sekoittaen joukkoon sipulisilppu.
Muotoile massasta kaksi möykkyä ja pyörittele ne tangoiksi. Leikkaa paloiksi. Kierittele palat jauhoissa.
Paista öljyssä, kunnes pyörykät ovat saaneet jonkin verran väriä. Kaikki annoksen pyörykät mahtuvat kerralla normaalikokoiseen paistinpannuun.
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Anna valua siivilässä. Sekoita kurkkuraaste jugurtin joukkoon. Lisää murskattu valkosipulinkynsi, öljy, sitruunamehu ja mausteet. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa. Kastikkeen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Valmista pitaleivät erillisen ohjeen mukaan. Huoneenlämpöiset pitaleivät voi lämmittää rapeiksi leivänpaahtimisessa. Täytä pitaleivät falafel-pyöryköillä, kasviksilla ja tsatziki-kastikkeella.
Miia: jos tarkoitat falafel-pyöryköitä tai pitaleipiä erikseen, niin kyllä onnistuu pakastus. 🙂 Leivät toki täyttäisin vasta sitten ennen tarjoilua.
Onnistuukohan näiden pakastaminen? Mietin, että voisikohan näitä tehdä etukäteen juhliin.
Talvikki: pyörykkätaikinaan sopii vähän karkeampi/kokojyväisempi jauho, jos sellaista sattuu kaapista löytymään, mutta voit tarvittaessa korvata tavallisillakin vehnäjauhoilla.
Pitääkö jauhojen nimenomaan olla kuin ohjeessa lukee, eikö käy tavalliset vehnähauhot?
Kiitos teille Tomusokeri ja Mauskis! Kiva juttu, että löysitte reseptin myötä uuden lempparin! 🙂
Minäkin käännyin falafelien ystäväksi, kiitos Kinuskikissan. Tuli mehevä ja hyvin maustettu iltapala. Tzatsiki oli raikas.
Kiitos tuhannesti tästä reseptistä! Täytyy sanoa että käsitys falafeleista muuttui täysin kun aikaisemmin on vain syönyt jotain pahvinmakuisia pakasteita. Nämä olivat tosi herkullisia ja niin helppoja tehdä! Piti ihan ostaa tehosekoitin näitä varten kun on mieli tehnyt sellaista jo pitkään…:-) Tein pienen muutoksen reseptiin koska tuoretta korianteria ei ollut lähikaupassa, niin korvasin sen jauhetulla korianterilla ja tuoreella persiljalla. Toimii!
Aamuriemu: kiva kuulla, että sielläkin on tutustuttu näihin palleroihin! Mitenhän nämä onnistuisi myymään lapsille niin, että asenne olisi vähemmän ennakkoluuloinen? Meilläkin tyttöjen ilmeet oli jo valmiiksi sellaiset, että tiesin toivon olevan menetetty. Onneksi pakastimesta löytyi plan B. 🙂 Onhan maku toki hieman omaperäinen, jos ei ole kauheasti kasvisruokaa syönyt.
Aamuriemu
Meillä syötiin eilen ohjeesi mukaisia falafeleja riisin ja salaatin kera. En ollut aikoihin tehnyt, koska toisen raskauden aikana kikiherneet aiheuttivat pahoinvointia ja juuri falafelien kohdalle jäi joku kammo. Nyt sekin kammo on taas selätetty 🙂 . Maukasta! Lasten mielipiteet jakoi kyllä joka suuntaan jo valmistusvaiheessa: ” Iiu, en tykkää tästä hajusta!” ja ”Mmmm! Mikä täällä tuoksuu näin hyvältä?!”
Hyvä, soja! 🙂 Hyvä, sinun miehesi! 🙂
sojan kotikeittiö
niin ja pitää vielä tarkentaa, että meillä mies teki nämä, mie vaan söin =)
Koiruuksia
Lisäsin tosiaan falafel-reseptiini vielä puoli rkl tahinia, sillä sen maku on niin ihana. Aion ensi kerralla lisätä määrää kahteen rkl, kun vähennän myös chilin määrää.
Kiitos Keittiökoira! Erittäin houkuttelevia nuo sinun porkkana-falafelisi!
soja: kiva kiva! 🙂
martsa80 🙂
Koiruuksia
Hei Kinuskikissa ja kaikki muutkin! tein tästä reseptistä muunnellun version ja onnistui kivasti. Lisäsin sen myös leipomooni. 🙂
sojan kotikeittiö
elämäni ensimmäiset falafelit. Tykkäsin ja toimi hyvin tuon tsatsikin ja pitaleivän kanssa.
Aivan ihanaa että olet laatinut tällaisen ohjeen. Ite oon aina miettinyt että ois kiva maistaa itsetehtyjä falafeleja. No, nyt pääsen kokeilemaan ja yllättämään vegaani ystäväni näillä itse tehdyillä herkuilla. Namsk ja kiitos!!!