22.10.2007   72 kommenttia Kategoria: Kysymyksiä & vastauksia

Koristeet ja koristelu
Katso myös Kaulittavat kuorrutteet -osio Kysymyksiä ja vastauksia -palstalla. Siellä mm.

 • marsipaanin värjäämisestä
 • koristeiden kiinnittämisestäMikä olisi hyvä aloittelijan työvälinesetti?

 1. Laadukkaat pursotusvälineet. Paras jälki syntyy pursotuspussia ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuja pursotinteriä eli tylloja käyttämällä (kts. alla top 5 tyllat). Pursotuspussin kanssa kannattaa käyttää liitintä (näin saa vakaamman otteen ja vaihdeltua tyllaa kesken pursottelun).
 2. Elintarvikevärit. Erilaisten sävyjen aikaansaamiseksi (esim. marsipaani tai kermavaahto) ja koristeiden viimeistelyyn tarvitaan ainakin pasta- ja tomuvärejä.
 3. Koristelumuotit. Muutamat kukka- ja lehtimuottisetit kannattaa hankkia, jos haluaa tehdä kukka-aiheisia koristeita. Itse olen käyttänyt paljon mm. ruusunlehti- ja liljamuotteja.
 4. Koristelijan työvälineet. Kukkasten ja marsipaani- tai sokerimassahahmojen muotoilussa on suurta apua koristelijan työvälinesetistä. Sen olisi hyvä sisältää mm. marsipaaniveitsi sekä pallo- ja piikkipäisiä työkaluja. Kukkasten terälehtien muotoilussa muotoilusienestä on suuri apu.
 5. Silikoninen leivonta-alusta. Mikäli haluat paneutua kaulittaviin kuorrutteisiin, silikoninen leivonta-alusta on kätevä. Sen päällä voi kaulia kuorrutteen kakun päälle ja tehdä koristeita.
 6. Raappa ja/tai palettiveitsi kermavaahdon ja suklaakuorrutteen tasoittamiseen.
 7. Irtopohjavuoka (24 cm). Kakuntekijän elämä ilman irtopohjavuokaa olisi huomattavasti hankalampaa. Hyödyllinen hyydytettävien täytteiden kanssa ja juustokakkujen tekemisessä.Mitkä ovat top 5 tyllat, jotka aloittelevan koristelijan kannattaisi hankkia?

 1. Iso tähtitylla (esim. Städter 14 mm) monenlaisiin kermapursotuksiin.
 2. Iso ruusutylla (esim. 17 mm) kermaruusujen tai sokeri/voikreemillä tehtävien ruusujen pursotuksiin.
 3. Pieni (n. 1 mm) kirjoitustylla suklaalla tai pikeerillä tehtäviin spritsauksiin, suklaaperhosiin yms.
 4. Koripunostylla.
 5. Lehtitylla ruusupursotusten kanssa käytettäväksi.

Tyllojen kuvia löydät pursotusmallistoni alusta.


Miten koristeet säilötään?

Marsipaani/sokerimassa/MMF-koristeet säilyvät huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa useita viikkoja. Temperoimattomasta suklaasta tehdyt koristeet voi säilyttää pakastimessa.


Mitä erilaisia elintarvikevärejä on olemassa ja miten kakkujen tekijä voi hyödyntää näitä koristeluissaan?

Tämän linkin takaa löytyy elintarvikevärien esittely.


Miten tomusokeri kannattaa puhdistaa valmiista koristeista?

Itselläni silikoninen leivonta-alusta vähensi tomusokerin käyttötarvetta. Pyrin ripottelemaan tomusokeria niin säästeliäästi, ettei se näy valmiissa koristeissa tai kuorrutteen pinnalla. Kaulintavaiheessa kuorrute saattaa hieman tarttua silikoniseenkin kaulimeen. Silloin tomusokeria voi ripotella levyn pinnalle ja levittää se sitten kädellä tasaisesti, jotta levyyn ei jää tomusokeripaakkuja.

Jos tomusokeria kuitenkin jää koristeisiin, kannattaa yrittää poistaa se tuoreeltaan. Olen havainnut, että kovettumisen myötä tomusokeri kuivuu tiukemmin koristeeseen kiinni. Tomusokeria voi yrittää pyyhkiä vaikkapa pullasudilla. Ruusuissa terälehdet ovat niin ohuita, että sutiminenkin on vaikeaa. Silloin kannattaa poistaa tomusokeri terälehdestä jo ennen ruusuun kiinnittämistä. Kovettuneestakin koristeesta tomusokeria voi koittaa kevyesti harjata sudilla. Jos sekään ei auta, niin varovainen tomusokerisen kohdan kostutus voi auttaa, mutta samalla rakenne voi haurastua ja koriste saattaa jäädä märän näköiseksi.


Mikä neuvoksi, kun marsipaanikoristeet eivät meinaa millään kovettua kesällä?

Kannattaa sekoittaa kovettumista vaativia koristeita tehdessä marsipaaniin sokerimassaa (esimerkiksi 50 %). Näin koristeet kuivuvat nopeammin ja varmemmin. Koristeita ei myöskään kannata heti sulkea tiiviiseen rasiaan – silloin kovettuminen kokemukseni perusteella hidastuu.


Miten avattu sokerimassapaketti kannattaisi sulkea, jotta sisältö ei pääsisi kuivumaan

Nk. pussinsulkijat (saa mm. Clas Ohlsonilta) ovat käteviä! Ne sulkevat paketin tiiviisti. Kun paketin vielä tämän jälkeen kietaisee tiukasti ohueen muovipussiin, voi sisältö pysyä hyvänä jopa kuukausia.


Mistä sokerimassaa saa ostaa? Entä kuorrutteiden ja koristeiden värjäämiseen tarkoitettuja värejä (pastavärit, tomuvärit, kimallepulverit ym.)?

Sokerimassaa ja värejä saa leivonta-alan erikoisliikkeistä ja hyvin varustelluista ruokakaupoista. Tarjonta on tavallisissa kaupassa rajoittuneempi.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
4 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat