Tämä resepti on osa tutkimusmatkaani suomalaisiin leivontaperinteisiin. 1900-luvun alun keittokirjoista ei täytekakkuja vielä löydy. Lähimmäksi pääsee ”käärekakku”, joka on täytetty hillolla. Tyypillisin viime vuosisadan alun kakku onkin ollut kahvikakku. Ne säilyivät hyvin ja olivat ainesosiltaan yksinkertaisia. Rusinoita, pähkinöitä ja manteleita käytettiin paljon taikinoiden mausteina.

Tämä resepti on otettu Tyttöjen keittokirjasta, joka oli ollut jemmassa mökillä isoisoäitini ajoista saakka. Tahrat kirjan sivuilla kertovat, että sitä on käytetty ahkerasti. Korinttikakun reseptin valitsin, koska luin hiljattain, että sitä oli leivottu myös marsalkka Mannerheimille. Kuorruteohjeen olen lisännyt itse.

Vinkit:

  • Korintit ovat rusinoiden kaltaisia, mutta hieman pienempiä ja tummempia kuivattuja rypäleitä. Korinttien sijaan voit käyttää taikinassa mitä tahansa muita kuivattuja hedelmiä tai rouhittuja pähkinöitä.
  • Taikinaan voisi hyvin laittaa sitruunan kokonaankin, vaikka alkuperäisessä ohjeessa on käytetty vain puolet.
  • Kuivahedelmien kierittely jauhoissa on tärkeää tehdä ennen taikinaan lisäämistä. Näin ne eivät painu paiston aikana vuoan pohjalle.

Taikina:
200 g voita tai margariinia
5 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 ½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
½ sitruunaa
1 dl korintteja
¾ dl appelsiinin kuoripaloja

Kuorrute:
½ dl vahvaa kahvia
25 g voita
250 g tomusokeria

Pinnalle:
pähkinöitä ja manteleita
appelsiinin kuoripaloja
korintteja
tomusokeria


Notkista voi vatkaimella. Sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon jokaisen munan jälkeen 2 rkl jauhoja ja 2 rkl sokeria. Yhdistä loput jauhoista ja sokerista leivinjauheen kanssa. Lisää seos taikinaan.

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta puolet kuoresta. Halkaise sitruuna ja purista puolikkaasta mehu. Sekoita pari ruokalusikallista jauhoja korinttien ja appelsiinin kuoripalojen joukkoon. Lisää kuoriraaste, mehu, korintit ja kuoripalat taikinaan.

Voitele ja jauhota vuoka (tilavuus ainakin 2 litraa). Kaada taikina vuokaan.

Paista 185 asteessa noin 45 minuuttia. Aika riippuu uunista ja vuoasta, joten varmista kypsyys puutikulla kakun keskeltä. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Kumoa ja jäähdytä.

Mittaa kuuman kahvin joukkoon voi. Älä kiehauta uudelleen, vaan sekoittele, kunnes voi on sulanut. Lisää tomusokeri. Kaada kuorrute kakun päälle ja anna valua reunoille. Koristele pinta pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä ja tomusokerilla.