Ei joulua ilman suklaata, ainakaan meidän perheessä. 🙂 Konvehtikakku onkin kuin iso herkullinen joulumakeinen. Tämä kakku voi ratkaista myös uuden vuoden kakun koristelun. Voit jättää suosiolla yhden konvehtirasian uudeksi vuodeksi.
Kakun täytteessä maistuu uusin villitykseni: paahdettu voi. Tätä ihanuutta olen pariin kertaan syönyt ravintola-annoksessa ja jäänyt mielessäni makustelemaan, voisiko paahdetun voin aromia hyödyntää makeassa leivonnaisessa. Ainoa leivonnainen, jossa tietääkseni käytetään samaa valmistusmenetelmää, on lusikkaleivät. Tein paahdetusta voista sokerikreemin, eikä kakku muuta täytettä kaivannutkaan.
Kakkupohja on entuudestaan tuttu överi-ihanasta suklaakakusta, jonka yhteydessä on paljon kyselty pohjan soveltamisesta pyöreään vuokaan. Mehevän kakkupohjan erikoisuus on se, että sitä ei kostuteta lainkaan.
Kakku on lajia ”pienikin pala riittää”. Vaikka se on tehty 20-senttiseen vuokaan, kakusta syö varmasti ainakin 15 henkeä.
Resepti on toteutettu yhteistyössä Pandan ja Maxikarkin kanssa, joka on makeisiin erikoistunut verkkokauppa. Pandan suklaiden ohella valikoimaan kuuluu lähes 1000 tuotetta.
Konvehdeilla koristeltu överikakku
Kakkupohja:
4 ¾ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
2 ½ dl kaakaojauhetta
1 ½ tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 ½ dl täysmaitoa
2 ¼ dl kuumaa vettä
¾ dl öljyä
3 munaa
Paahdettu voikreemi:
250 g voita
5 dl tomusokeria
1 rkl kermaa
Kuorrute:
200 g Pandan tummaa suklaata
2 ½ dl kuohukermaa
Koristelu:
Pandan juhlapöydän konvehteja (finest collection ja white collection -rasiat)
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoan (halkaisija 20 cm) pohja. Leikkaa vuoan reunoille leivinpaperisuikaleita, jotka nousevat vuoan reunaa muutaman sentin korkeammalle. Saat leivinpaperit tarttumaan kiinni reunaan, kun sipaiset väliin hieman voita tai öljyä.
Yhdistä taikinan kuivat aineet isossa kulhossa. Lisää maito, vesi ja öljy. Sekoita vatkaimella tasaiseksi. Lisää lopuksi munat ja sekoita huolellisesti.
Kaada taikina vuokaan. Paista 185 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa, jäähdytä ja leikkaa neljään osaan.
Sulata voi kattilassa. Keitä voita kiehumistehosta riippuen noin 15 minuuttia, kunnes kattilan pohjalle muodostuu vaaleanruskeaa sakkaa. Näin voi saa paahteisen aromin.
Laita kylmään vesihauteeseen jäähtymään. Sekoittele välillä, kunnes voi on jähmettynyt. Lisää vatkaimella sekoittaen joukkoon tomusokeri ja kerma.
Laita ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Levitä päälle kolmasosa täytteestä (kakkupohjaa ei tarvitse kostuttaa). Jatka näin, kunnes kakussa on kolme täyteväliä. Tasoita reunat lastalla.
Mittaa kattilaan paloiteltu suklaa ja kerma. Lämmitä matalalla teholla koko ajan sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon.
Jäähdytä kylmässä vesihauteessa välillä sekoitellen, kunnes kuorrute on muuttunut notkeaksi tahnaksi. Levitä kakun päälle. Voit laittaa kakun välillä jääkaappiin tai koristella samantien.
Leikkaa osa suklaakonvehdeista kahtia. Koristele kakun alareuna ja päällinen konvehdeilla.
mari-johanna
Tansku84: Kertomalla reseptin kaikki ainekset 1.44 saat sopivat aineet 24cm vuokaan.
Käy tutustumassa seuraavalla sivulla vuokien muunnosten maailmaan.
https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
Minkälaista muunnosta reseptiin täytyisi tehdä, jotta saisi tehtyä 24 cm halkaisijaltaan olevan kakun?
pellavapaita: hyvä juttu, että luit tarkasti kommentteja, tuo auttoi testeissä eteenpäin! Yksi vaihtoehto siis jo tässä olemassa. 🙂
Kinuskikissa; Luin kiinnostuksen vuoksi Kuorrutteet-osiossa suklaakuorrutteen alla olevia viestejä. Vanhimmat vlta 2008 🙂
6.9.2010 Johanna on kirjoittanut valkosuklaakuorrutteesta näin:”Kuorrutus: 200g valkosuklaata + 1 prk smetanaa. Sulata suklaa vesihauteessa, lisää smetana ja anna hetken jähmettyä, lopuksi levitä kakulle. Koristele. Kakku kylmään ainakin tunniksi.
Ohje tuntuu oudolta mutta toimii!” Ymmärsin, että tuopa voisi olla tahnamaista ja kokeilin. Tahnamaista on; lastalla levittelin koekakun sivuille ja päälle. Pinta jähmettyi jääkaapissa kivasti, hyvä leikattavuus ja maku. Kolme koepäivää säilytin, hyvänä pysyi.
Ainoa negatiivinen puoli se, että minusta kuorrute oli vielä keltaisempaa kuin kermasta tehtynä.
Laitoin tänne viestin, kun olemme valkosuklaatahnasta puhuneet. Siirräthän suklaakuorrute-osioon, jos niin parempi. Kiitos 🙂
pellavapaita: okei, hyvä tietää tämä, jos minä satun ehtimään seuraavaksi testailemaan. 🙂
Kinuskikissa; kiitos 🙂 Tein pieneen kakkuun päällisen tuolla systeemillä. Kun kakku oli jääkaapissa, niin pinta oli kyllä liian kovaa suhteessa pehmeään täytekakkuun sen alla. Ei siis niin miellyttävän notkeaa tahnaa kuin tämän reseptin kakussasi tummasuklaatahna. Veitsellä leikaten kyllä leikkautui hyvin, muttei kakkulapiolla voinut leikata. Kakku alkoi painua lysyyn, kun olisi pitänyt painaa niin kovaa terättömällä lapiolla.
Mukava syötävä oli kyllä kuorrute, mutta pitänee kokeilla vielä pikkuisen isommalla kermamäärällä esim., ehkä lopulta löytyy ihan presiis se oikeanlainen tahna. Ja jos sinä ehdit testailla, niin kerro 🙂
pellavapaita: hienoa pellavapaita! Tuossa minullekin sitten valmis resepti, kun tulee valkosuklaatahnalle tarvetta. Olikin vähän aikaa sitten mielessä tämä meidän keskustelu, mutta omat leipomukset ovat nyt olleet sellaisia, ettei tahnaa olla tarvittu.
Kinuskikissa; Olen kokeiluja edelleen tehnyt valkosuklaasta + kuohukermasta saadakseni sopivan tahnan. Viimeisin pienellä määrällä tehty testaus: 145g Pandan valkosuklaata (1 levy) ja 0,75dl kuohukermaa. Hiljaisella lämmöllä sulatus + jäähdytys => suht hyvä tahna. Laitoin kokeeksi jääkaappiin yön ajaksi, ja kun oli aamulla aika tönkköä, niin sekoittelin oikein reippaasti ja annoin olla huoneenlämmössä tovin, niin on levitettävä tahna.
Ja huoneenlämmössä pitempään ollessaan varmaankin pehmenee sopivammaksikin, jos tuntuu liian tönköltä. Jonkinlainen tulos nyt käpälissä kuitenkin 🙂
Kinuskikissa; käytin / käytän Pandan valkosuklaata aina 🙂 ja kiitos, että kokeilet ja kerrot tuloksia 🙂
Muokk. : Tuli mieleeni, että voisiko tämmöisen tahnan ohje olla kuorrute-osiossa, vai onko joku ”systeemi”, että siellä on tietyt kuorrutteet ja osa puolestaan vain täytekakku-osiossa?
Kuorrute-otsikon alta vain osuisi ehkä useamman silmiin tällainenkin mukava ja helposti onnistuva suklaakuorrute – kun valkosuklaasta esim. on haasteellista valmistaa kuorrutteita.
Kiitos 🙂
pellavapaita: okei, minun täytyy tuota valkosuklaatahnaa tosiaan kokeilla, niin saan oikeat mitat. Itsekin teen usein monia kokeiluita, aina ei arvaukset osu nappiin. Varmistan vielä, että mitä valkosuklaamerkkiä käytit – sillä voi olla iso merkitys?
Laitan nyt vielä edellisessä viestissäni mainitun kakun täytteetkin tähän, vaikkei yhtään kuulu osion reseptiin. Kinuskikissa voi poistaa viestin, jos on ihan iso moka tämä 🙂
Tumman ohjan paistoin pyöreää kakkurengasta käyttäen 26 cm:n kokoisena, 7 munaa.
Kahdessa välissä vadelmatäyte, seassa Viola vadelmanmakuinen tuorejuusto, vadelmia n.400g, kuohukerma.
Yhdessä välissä suklaatäyte, Pandan tumma levy ja maitosuklaalevy sekä Viola kinuski-tuorejuusto.
Täytteiden alla sitruunakiisseliä ohuelti 🙂 Se on niin ihanaa.
Kuohukerman värjäsin punaisella pastavärillä ennen valkosuklaan lisäämistä kattilaan. Laitoin myös tippasen sinistä pastaväriä, koska tavoitteeni oli saada juuri se väri, jonka sainkin 🙂 Tietty tarkoitus juuri tuolla sävyllä:)
Kinuskikissa; Kiitos, kerron kyllä 🙂
Muokkaus: Tein valkosuklaasta kuorrutteen isoon kakkuun, 4 dl kuohukermaa, reilu 400g valkosuklaata. Ei jähmettynyt tahnaksi 12 h:ssa, vaikka tosi kylmää oli.
Luulin kerran tarpeeksi tahnaksi, levitin kakun reunoille, mutta valui pois tehden kakun reunat kosteiksi, mössömäisiksi.
Sitten laitoin soossin kattilaan, raastoin valkosuklaata n.145g lisää, lämmittelin hissukseen. Tasainen seos tuli.
Uuden jäähdytyksen jälkeen keksin laittaa vaniljakreemijauhetta sekaan. Ei ollut mitään menetettävää enää, joten päätin kokeilla tuota saadakseni seoksen tahnaksi. Ei siihen suklaatakaan kannattanut enää lisätä.
V.kreemijauhe jämäytti kuorrutteen sopivaksi, pikaisesti levitin sitä kakun reunoille. Pidin kakkua pakastimessa 20 min., sitten jääkaappiin.
2.Muokkaus 25.8: Jääkaappi-yön jälkeen kuorrute on jämähtänyt kakun pintaan, ja Hopeatoffee-kinuskin kaadoin kyytiin lainekuvioin 🙂
——————–
Toivottavasti ehdit, Kinuskikissa, joskus kokeilla valkosuklaalla tätä tahna-reseptiä, jotta saadaan passelit mitat 🙂 Oletan, että kerman ja valkosuklaan suhde ei ole ihan tuo arvelemasi, tai sitten en ymmärrä, mitä tein ns. väärin, kun ei kuorrute ”tahnautunut”, vaikka oli kylmentynyt pitkän ajan kanssa hyvin.
Mutta kiitos edelleenkin, Kinuskikissa, kyllä tämä on kotileipurin luottosivusto 🙂 🙂
Kuvat kakusta galleriassa 🙂
pellavapaita: okei, nyt ymmärsin, mitä ajoit takaa. 🙂 Nyt menee arvailun puolelle tämä, mutta olisiko suhde vaikka 200 g valkosuklaata ja 2 dl kermaa. Tahnan notkeushan on kiinni myös siitä, miten pitkään sitä jäähdyttelee. Määrän arvioimisessa nojaan näihin muunnostaulukoihin:
https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
Kun muuntaa ohjeen 20-senttisestä vuoasta 24-senttiseen, niin kerroin on 1,44. Eli about 300 g valkosuklaata ja 3 dl kermaa? Kerrothan kuinka kävi!
Kinuskikissa; Tarkoitin sitä, että paljonko kuohukermaa ja valkosuklaata laitetaan, jotta saa tällaisen notkean tahnan esim. siihen ”normaaliin” 24cm:n kakkuun?
Tahna oli niin mukava uutuus käyttää ja saada ihana suklaakuorrute, että sitä olisi mukava valkosuklaastakin tehdä ja värjätä tilanteiden mukaan aina 🙂
Kiitos tästäkin ohjeesta taas 🙂
pellavapaita: oliko kysymyksesi se, minkä kokoisena voisit tehdä tähän kakkuun valuvan suklaakuorrutteen? Täällä on kuorrute tehty 18 cm:n kokoiseen kakkuun eli hieman pienempään:
https://www.kinuskikissa.fi/valkosuklaaputouskakku/
Tuosta voi kertoa kuorrutteen määrät vaikka 1,5:llä, jos haluaa reilusti valumia, kun tämä konvehtikakku on kookkaampi.
Kysymys: Millaisilla mitoilla tämän kuorrutteen valkosuklaasta ja kuohukermasta voi tehdä?
Oli joskus ”puhetta” Kinuskikissan kanssa,että tällä ohjeella ei valkosuklaa tönkköönny tms., kun minulla oli isoja ongelmia valkosuklaakuorrutteen kanssa, muttei muistaakseni mitoista ollut mainintaa Kinuskikissan kommentissa.
—————————————–
Tein koemielessä tällä reseptillä kakun. Oli kaikki tarvikkeet esillä ja mittailin kuivia aineita kulhoon.
Samaan aikaan keskityin erääseen toiseen asiaan ja vietyäni hienosokeripurkin kaappiin aloin miettiä, laitoinkohan sokeria ollenkaan.
Kaiken muun muistin mitanneeni, mutta hienosokerin mittausta en muistanut. Toisaalta…koska vein purkin kaappiin jo, niin ehkä sitä laitoin.
Mietin, että maistella kai jauhoseosta täytyy 🙂 ja olin kuin Maija 5v., kun naama ruskeasta jauhoseoksesta sotkuisena maiskuttelin enkä päässyt varmuuteen sokeri-asiasta.
Kakku paistui ja oli aika matala, halkesi kyllä ja keskeltä kohosi mäennyppyläksi.
Kolmeen osaan leikkasin vain. Maku paljasti: ei ollut hienoasokeria :/
Laitoin ohuenohuesti sileää sekamarjahilloa voikreemin alle ja toiseen väliin painelin pensasmustikoita, että jotain extraa on, kun sokeri puuttui.
Päällekin laitoin pensasmustikoita ja tuoreita vadelmia sekä suklaaströsseliä. Kakku on vain kotimaisteluun mielenkiinnosta reseptiä kohtaan tehty, ja ”ihan OK” siihen, vaikkei nappiin mennyt 🙂
Kuvakin pikku-kakkusesta on galleriassa 🙂
(Muokkkasin viestini uusiksi kakun tekemisen jälkeen. Odotan tietoa valkosuklaakuorrutuksen mitoista, tämän reseptin periaatteella siis.)
leipuri 123: Kyllä pohjan voi pakastaa. 🙂 Pohjan voi pakastaa myös täytettynä, Kinuskikissan kommentti 12.2. 2018.
(En löytänyt kohtaa, missä samana päivänä tehty pohja on paras!)
Heippa, voiko pohjan siis pakastaa? Kärsiikö jotenkin, kun kirjoitit, että parasta samana päivänä tehtynä..? Tarkoitus tarjota kakkua vasta 4pv päästä mutta pohjaa en ehdi tehdä kun tänään 🙁
maris
Anni: voit kuorruttaa kakun edellisenä päivänä. Tässä ei lisätä kaakaojauhetta pinnalle. ”Mattamaisuus” tulee ilmeisesti ihan luonnostaan. Tämän Kinuskikissa on vahvistanut myös kommentissaan (2.2.2018). 🙂
Moi! Minä tässä pohdin voiko kakun kuorruttaa jo edellisenä päivänä vai mitä mahtaa käydä kuorrutteen pinnalla olevalle kaakaojauholle jääkaapissa…kostuuko vai pysyykö mattana?
soja: oi kuulostaapa gaggamaisen hauskalta! 🤪💩
sojan kotikeittiö
tämä pohja ja kuorrute, täytteitä hieman sovelsin. Ja lopputuloksena pojan 7v. juhliin täydellinen, toiveiden mukainen kakka emojein koristeltu suklaa-kakka-kakku!
soja: tsemppiä leivontoihin! 👍😊
sojan kotikeittiö
tällä ohjeella valmistumassa muutama kakku ystävän tyttären rippijuhliin, hyvää tiedossa!
Kuulostaa hyvältä! Kiitos vinkistä!!
Suklaa suu: luulen, että tämä överikakun resepti auttaa sinua asiassa. Tässä tämä sama pohja on paistettu pellillä. Pohjasta tulee paksu, joten jos haluat ohuemman, tee hieman pienempänä:
https://www.kinuskikissa.fi/overi-ihana-suklaakakku
Ajattelin tehdä tämän pellille niin että pohjan päälle voi kreemi ja kreemin päälle suklaa kuorrute, ja leikkaisin paloiksi… Mietin vain aineiden määrää, pysyykö samana vai pitäisikö muuttaa?
kinuskisanna: uskaltaisin minäkin sanoa, että voit tuon muutoksen tehdä. Korkeintaan pohjan rakenteesta tulee himppusen erilainen (voiko vaikuttaa kuohkeuteen?), mutta ei välttämättä yhtään huonompi!
maris
kinuskisanna: kyllä minä ainakin ajattelisin niin, että onnistuu. Ehkä siinä se ero saattaa olla, että öljyllä pohja on hieman pehmeämpi ja voilla leivottuna kiinteämpi. Mutta tässä rasvan määrä on kuitenkin sen verran vähäinen, että en usko vaihdoksen juuri rakenteessa näkyvän. 🙂
Voiko tuon kakkupohjan öljyn korvata sulatetulla voilla?
Henna: varmasti onnistuu oikein hyvin pakastus, kun täyte on kreemimäinen.
Voikohan tätä kakkua pakastaa täytettynä? Muuttuuko täytteen maku/koostumus pakastamisen myötä? Kuorruttaisin tietty myöhemmin.
Annnoj: aijai, kakustasi tuli kyllä napakymppi! 😀 Mahtavaa, että laitoit kuvan!
Mattahan siitä tuli ja veistäkin vilautin pohjalle. Kuvankin laitoin todisteeksi galleriaan.
Annnoj: vahvistan, että ei ollut kaakaojauhetta päällä, mattapintainen tuli luonnostaan. 🙂 Ja pohja tosiaan tahtoo nousta keskeltä. Sen voi tasoittaa veitsellä.
Edona: mikä tahansa kerma käy tai muukin neste. Sen tarkoitus on vain notkistaa kreemiä.
maris
Edona: uskon, että tässä tapauksessa käy kumpi kerma vain. 🙂
Hei kun tekee tuon voikreemin mitä kermaa laitetana vispi vai kuohu ? 🙂
Ok. Ja toinen kysymys vielä. 😊
Nouseeko tuo kakku pohja myös teillä ammattilaisilla korkeaksi keskeltä? Mun omassa on todella korkea ”kraateri”.
sojan kotikeittiö
kyllä se kuorrute enemmän mattainen kuin kiiltävä on. Itse en laittanut päälle kaakaojauhetta, ja vaikka kuvassa kieltämättä näyttää, ei taida tässä kuitenkaan olla?
Onko Kinuskikissan kakussa kuorrutteen päälle laitettu vielä kaakaojauhetta vai tukeeko kuorrutteesta tuollainen matta kun jähmettyy/jäähtyy jääkaapissa?
Pitääpä pähkäillä ja kokeilla, kiitos 🙂
sojan kotikeittiö
Tai jopa kasvatus 22cm kokoon saattaisi riittää jos kerroksia tulossa siis 2
sojan kotikeittiö
Ehkä sitä voisi hieman suurentaa?itse tein nyt kakun 22cm vuokaan ja hyvin sain leikattua neljään osaan, eli täytettä 3 väliin. Jos katsoisi sieltä muuntotaulukosta ja muu taisi 20cm – >24cm kokoon niin varmaan siitä riittäisi kolmeen osaan leikata 27cm kakusta? Tämä nyt täysin mutu tuntumalta…
Ajattelin, että voisin käyttää pohjaa hieman isommassa kakussa (normitäytteellä) ja kysymys kuuluukin, että riittäisikö tämän ohjeen kokoinen taikina kolmen kerroksen kakkuun, jos vuoka on 27cm vai millä suhteella tätä kannattaisi lähteä suurentamaan? 🙂
Lämmin kiitos kommentistasi Paula S! 🙂
Paulasohovi
Oli kyllä todella hyvää! Ja onnistuu muullakin suklaalla. Itse tein toisen gluteenittomana ja käytin brunberg suklaata.
Salijy: pohja saattaa tosiaan halkeilla, mutta kakku täytetään kuitenkin nurinpäin, jolloin sileä puoli tulee päälle. Hieman voi leikkaamalla tasoittaa, kuten soja mainitsikin – näin minäkin tein! Kreemi on aina tuhti täyte, onhan se pelkkää voita ja sokeria. 🙂 Raikkaamman ystävälle suosittelen jotain muuta. 😉
sojan kotikeittiö
jaahas, täyttäminen ja kuorrutus onnistui ongelmitta. Pikkupakkanen ulkona nopeutti hommaa. Illalla päästään maistamaan!
sojan kotikeittiö
Mullakin kohosi keskeltä mutta päädyin vain leikkaamaan pahan pois. Hyvin onnistui
Uunissa on valmistumassa. Näyttäisi tulevan kraaterikakku. Eli on kohonnut keskeltä ja haljennut. Liekö vika sitten liiassa vatkaamisessa vai kakkujauhoissa, joiden oletin olevan tähän hyviä. Tai se, että paistoin uunin keskiosassa. No, kyllä tuon varmaan jotenkin kasassa pysymään saa, mutta harmittaa. MUOKS. Leikkasin kanssa laen ja kraaterin pois, vähän matalampi versio, mutta ulkonäkö ja maku kohdillaa. Tosin kaverit totesivat, että kreemi oli turhan tuhti.