30.03.2010   124 kommenttia Kategoria: Pääsiäinen,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Kinuskinen pääsiäismunakakku


Irtokarkkihyllyn makeisvalikoiman äärellä kannattaa pitää tuntosarvet koholla ja metsästellä koristeluideoita. Itse päätin oitis, että karkkikakkuja tulen tekemään vastaisuudessakin. Tämän helpommaksi ei voi koristelu nimittäin muuttua ja parasta tietenkin on se, että koristeet ovat oikeaa herkkua, erityisesti lapset ovat innoissaan (myös saadessaan osallistua koristeluun!).

Kinuskitäyte on jo entuudestaan tuttu (kts. kinuski-puolukkatäyte), mutta tähän sovellettuna liivateettomana versiona. Näin syntyi samalla vaivalla myös pursotteluun sopiva vaahto. Ohje on mitoitettu siten, että siitä riittää kakun kuorrutteeksi, vaikka pursotustyyli olisikin ”kermasyöppö”.

Kinuskivaahdon kaveriksi kakun väleihin käy lähes mikä tahansa hedelmä tai marja. Tässä käytin banaania, mihin tykästyttiin kovasti maistelupiirissä, mutta oma mielipiteeni oli, että banaani dominoi liikaa ja peitti ihanan kinuskin maun. Suosittelenkin, että banaani leikataan joko hyvin ohuiksi siivuiksi (1-1,5 mm) tai vaihtoehtoisesti laitetaan harvakseltaan kakun väliin. Näin banaanin määräksi riittää ohjeessa mainittu 3-4 kappaletta. Sitruunamehu estää banaania tummumasta ja tuo ehkäpä aavistuksen pirteyttä banaanin pehmeyteen.

Tuoreiden marjojen aikaan tätä kakkureseptiä voisi soveltaa ihanasti yhdistämällä kinuskivaahtoon mansikat, vadelmat, lakat… Pakastemarjojen kanssa kannattaa huomioida niiden vetisyys ja käyttää hieman vähemmän kostuketta.

Vinkkejä sinulle, joka haluat vielä vähän nopeampaa versiota (tai muuta kuin pääsiäismunan muotoa). Voit tehdä kakusta myös suorakaiteen muotoisen, jolloin sinun tarvitsee vain halkaista kumpikin levykakkupohja. Käytä näistä kolme kappaletta eli yhteensä 1,5 levykakkupohjaa, niin saat saman kokoisen kakun kuin tämä munan muotoinen kakku (muotokakuissa aina osa levystä jää hukkapaloiksi, mutta ne voi pakastaa ja hyödyntää myöhemmin jälkiruoissa tai rakentaa juustokakun pohjaksi). Mikäli pursottaminen ei innosta pääsiäiskiireiden keskellä, pelkkä kerman levittäminenkin riittää: karkkikoristeet ovat joka tapauksessa pääosassa.

Vielä pari tärkeää asiaa kakun työvaiheiden ajoituksesta. Huomaathan, että kinuskikastike kannattaa valmistaa jo täyttämistä edeltävänä päivänä. Koska täyte ja pursotus ovat samaa ainetta, kannattaa kakku täyttää vasta tarjoilupäivänä – näin pursotukset ovat tuoreita. Karkit kestävät vaihtelevasti kerman päällä. Tässä kakussa huomasin, että ranskanpastillien tyyliset karkit päästävät väriä aika nopeastikin, kun taas toiset säilyvät aivan priimoina pidemmänkin aikaa. Varminta on suorittaa karkkien asettelu vasta hetki ennen tarjoilua.

Banaani-kinuskikakku

15 hengelle

Kinuskikastike: (Aloita tästä: valmista jo edellispäivänä!)
4 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria

Pohja:
2 vaaleaa levykakkupohjaa

Kostutus:
4 dl Spriteä

Kinuskivaahto:
kinuskikastike vaahdotettuna
5 dl vaahtoutuvaa kevytvispiä (esim. Flora Vispi)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vaniljakreemijauhetta TAI Blå Band -vanhan ajan vaniljakastikejauhetta

Lisäksi väliin:
3-4 banaania
n. 2 rkl sitruunamehua
TAI
muita hedelmiä, kuten persikkaa, päärynää, mandariinia, appelsiinia tai mangoa
TAI
marjoja, kuten mansikkaa, vadelmaa tai sokeroitua puolukkaa

Koristeet:
irtokarkkihyllyn antimia


Valmista kinuskikastike mielellään jo edellispäivänä, jotta se on täysin kylmää ennen vaahdotusta. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia. Kaada kulhoon jäähtymään ja siirrä sitten jääkaappiin.

Paista kakkupohjat vaalean levykakkupohjan ohjeen mukaisesti. Leikkaa pohjista kolme munan muotoista palaa, jotka pienenevät siten, että jokainen pala on reunoiltaan n. 1,5 cm edellistä pienempi. Jämäpaloista saat vielä neljännen, pienimmän kerroksen.

Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi. Vaahdota myös kevytvispi kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe/vaniljakastikejauhe, joka tekee vaahdon rakenteesta jämäkämpää.

Aseta isoin pohjapala tarjoiluastian päälle. Kostuta Spritellä.

Leikkaa banaanit siivuiksi. Asettele pohjan päälle banaaninsiivuja (ohuita voi laittaa tiheämmin, paksujen siivujen väliin saa jäädä rakoa). Sivele siivujen pinnalle sitruunamehua. Vaihtoehtoisesti käytä muita hedelmiä tai marjoja.

Levitä päälle n. 1 cm kerros kinuskivaahtoa. Jatka täyttämistä kerros kerrokselta samaan tyyliin: pohja, kostutus, hedelmät/marjat, kinuskivaahto. Muista jättää kinuskivaahtoa kakun kuorrutusta varten.

Tasoita lopuksi kakun pinta sileäksi levitysveistä käyttäen.

Laita loppu kinuskitäytevaahto pursotuspussiin ja pursota kakun yli kulkevia kaarevia nauhoja (tässä käytössä iso lehtitylla). Katso vinkkejä pursotusmallistosta!

Asettele pursotteiden päälle värikkäitä karkkeja.

Hyvää pääsiäistä!

Avainsanat:
Karkkikakku

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
8 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat