
Jonkin aikaa sitten metsästin blogin avulla kadoksissa ollutta joulukakkureseptiä. Lukijoilta sateli toinen toistaan herkullisempia ohjeita. Tuossa yhteydessä päätin tehdä itsekin oman joulukakun. Lopputulos ei varmaan olisi minun näköiseni ilman kinuskia. 😉 Pyörää ei tarvinnut keksiä uudelleen; täyteosiosta entuudestaan löytyvä, taannoista täytekakkua varten kehitelty ohje vain muuntui juustokakuksi. Alleen se sai piparkakuista tehdyn keksipohjan ja päälle puolukoista kiilteen. Vaihtamalla keksit tavallisiin Digestive-kekseihin saa kakusta toki muihinkin kuin jouluisiin tilaisuuksiin sopivan.
Maukasta joulun odotusta kaikille jauhopeukaloille! 🙂
Pohja:
200 g piparkakkuja (tai Digestive-keksejä)
75 g voita tai margariinia
Täyte:
4 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria
6 liivatelehteä
2 ½ dl Flora Vispiä (20 %)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vettä
175 g sokeroimattomia puolukoita
Kiille:
3 liivatetta
3 dl puolukkamehua (tiivisteestä laimennettua, esim. Meritalon puolukkamehu)
n. 1 dl puolukoita
Peitä irtopohjavuoan pohja (24-26 cm) leivinpaperilla. Murskaa piparit. Sulata rasva kattilassa ja sekoita piparimurut joukkoon. Painele vuoan pohjalle. (Lisätietoja keksipohjaohjeesta.)
Valmista ensin kinuskikastike - tämän voi tehdä mielellään edellispäivänä jääkaappiin valmiiksi. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä täysin kylmäksi (jääkylmä vesihaude nopeuttaa). Siirrä jääkaappiin odottamaan.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Flora Vispi. Sekoita joukkoon tuorejuusto.
Vatkaa kylmää kinuskikastiketta, kunnes kastike on muuttunut vaahdoksi. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen.
Lusikoi täytettä vuokaan ja ripottele väliin useassa erässä puolukoita. Ripottelun ideana on, että puolukan maku ja väri eivät tartu täytteeseen vaan ne säilyvät kirpeinä sattumina makeassa ympäristössään. Levitä päällimmäiseksi loput täytteestä. Heiluttele vuokaa, niin saat pinnan levitysjäljet tasoittumaan. Anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia tai seuraavaan päivään.
Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laimenna puolukkamehutiivistettä vedellä sopivan vahvaksi. Kuumenna mehusta n. ½ dl kiehuvaksi. Sulata liivatelehdet siihen. Sekoita muun mehun joukkoon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kaada sitten lusikan kautta vuokaan. Ripottele kiilteen joukkoon puolukoita. Nosta jääkaappiin hyytymään.
Anniina: Kyllä niin onnistuu. Sekä suklaa että kerma toimivat eristeenä. Pursota marsipaanikukkasen alle kokkare kermaa. Toimii hyvin, kunhan katsot, ettei marsipaani yhtään kosketa kiillettä. Pienikin kosketus kiilteeseen, ja sulaminen alkaa! Onnea kakulle! 👍
Pystyiskö marsipaaniruusujen pohjat eristämään esim valkosuklaalla tai pienellä määrällä vaahdotettua kermaa? Vai olisko puristetut kermaruusut sitten paremmat? Kiitos vastauksesta!
Anniina: marsipaaniruusut ovat ehdoton ”no no” kiilteen päällä. Täällä lisää aiheesta:
https://www.kinuskikissa.fi/kuukauden-vinkki-juustokakun-koristelu/
Hei. Tää vaikuttaa herkulliselta ohjeelta.
Mietin jos käyttäisin koristelussa marsipaaniruusuja.
Sulaakohan tällaiset ruusut kuinka helposti kiilteen päälle?
Ja jos sulaa niin kuinkahan nopeasti? Pysyyköhän ruusut ja kiille hyvänä jos ruusut joutuu olla kiilteen päällä muutamia tunteja ennen tarjoilua? 🤔
maris
Ninnius: tarkoitatko, että korvaisit puolukkakiilteen vastaavalla kinuskikiilteellä kuten esim. tässä kakussa on : https://www.kinuskikissa.fi/kinuskipipari/?
Kyllähän kinuski kokonaisuudesta makeamman tekee, mutta mikä on kenestäkin liian makeaa, onkin sitten toinen juttu. 🙂 Mutta jos liika makeus tuossa tapauksessa arveluttaa, niin minusta täytteeseen voisi lisätä enemmän puolukoita makeutta taittamaan. Esimerkiksi 200-250 g maun mukaan.
Ja tietysti myös kinuskikiilteen paksuudella saa makeutta kontrolloitua.
Tulisikohan tästä liian makea jos päällisen puolukat korvaisi kinuskilla?
Hunajatoffee: jos teet karpalokerroksesta yhtä paksun kuin kinuskikerroksesta, niin puolita tämä ohje.
Aion tehdä karpalo kinuskijuustokakun ja aion käyttää tätä ohjetta kinuski osaan. Kakusta tulee siis kaksi osainen, yksi kerros kinuskia ja toinen soseutettua karpaloa. Kannattaako siis puolittaa tämä ohje jos teen 24cm vuokaan?
eli_naana: kiva, että kommentoit. 😊 Mukavaa kuulla, mitä reseptejä leivotaan ja minkälaisia tilanteita niihin liittyy. Hauskaa, että tämä oli ensimmäinen kakkusi täältä! Eikä jäänyt yhteen kertaan. 😊 Itse asiassa tämä on nostalginen kakku minullekin, sillä olin vasta vähän aikaa sitten keksinyt tuon vaahdotusjutun! Kyllä oli riemastuttavaa, kun sai aikaan kinuskikuorrutteen makuista täytettä. 😋
Nyt kun kerran liityin tänne jäseneksi, niin kommentoinpa sitten tähänkin 😊 Tämä oli ensimmäinen kinuskikissan resepti, jota kokeilin, kun kaverini suositteli. Kakku on ollut useampana jouluna sukumme joulupöydässä ja aina sitä kehutaan kovasti. Puolukan ja kinuskin yhdistelmä on pettämätön ja lapsetkin tykkäävät, vaikka puolukat ovatkin kirpeitä. Tästä reseptistä tajusin myös ensimmäisen kerran, että kinuskikastiketta voi vaahdottaa. Ihan itsestään selvää tietty, mutta en ollut tullut ennen ajatelleeksi.
Kiitos Apukissa 🙂
maris
AnuMaarit: uskon, että kymmenisen tuntia riittää hyvin. Toki jäähtymistä voi tarvittaessa nopeuttaa pitämällä kastiketta hetken aikaa myös pakastimessa. Mutta tässä tapauksessa en usko siihen olevan tarvetta. 🙂
Hei! Riittääköhän jos kinuski on jääkaapissa noin 10 tuntia vai vaatiiko vielä pidemmän ajan?
Kiitos! Hyvää joulua ❤
sojan kotikeittiö
ei keitetä, vaan sen verran vain että sokeri sulaa ja näin saadaan kinuskin maku esiin =)
Hei! Tässäkö tuota kinuskia ei keitetä ”valmiiksi”, vaan tuo pari minuuttia riittää? Minä kun olen yleensä keittänyt kinuskia niin kauan, että kun sitä tipauttaa pisaran kylmään veteen, kinuski on valmis…
Kotitontun ongelma voi löytyä liian pitkästä kinuskin keittoajasta.Maitotuotteiden liian pitkä keittoaika juoksettaa tuotoksen. Pari minuuttia riittää tässä tapauksessa.
kotitonttu: sitä en osaa sanoa, miksi kinuski ei vaahtoudu. Ainoastaan yksi seikka tulee mieleen: jos kulhoon on kertynyt kosteutta, joka voi aiheutua siitä, että laittaa kuuman kastikkeen jääkaappiin kannen alle suljettuna. Voithan kokeilla myös vaikka Valion kuohukermaa? Liivateliemi kannattaa lisätä ohuena nauhana rauhallisesti, koko ajan sekoittaen. Puuroutumista voi ennaltaehkäistä muuttamalla sekoitusjärjestystä eli yhdistämällä liivateveden tuorejuuston kanssa ja sekoittamalla vasta sitten vaahdon joukkoon.
Välillä olen käyttänyt laktoositonta kuohukermaa, välillä normaalia. Yleensä pirkkaa tai kotimainen-merkkistä. Puuroutuminen tapahtuu aina liivatteiden lisäämisen aikana.
kotitonttu: selvä, sitten on yksi tekijä poissuljettu. Oletko käyttänyt aina samaa kermaa? Ja muistatko, mitä kermaa olet käyttänyt? Siis nimenomaan kinuskissa. Entä missä vaiheessa tuo rakenteen ”puuroutuminen” on tapahtunut?
Kyllä olen. Välillä olen tehnyt kinuskin jopa pari päivää aiemmin, ja säilyttänyt sitä jääkaapissa vatkaukseen asti.
kotitonttu: harmillista, että viime aikoina on ollut epäonnea kakun kanssa, mutta kyllä me siihen varmasti syy löydetään. Ennen kuin jatkan pohdintoja sen pidemmälle kysyn olennaisen kysymyksen: olet jäähdyttänyt kinuskikastiketta jääkaapissa yön yli?
Hei! Tämä kakku on ollut läheisteni suosikki jo melkein reseptin julkaisusta lähtien. Alussa onnistuin kakussa täydellisesti, mutta nyt olen epäonnistunut kakun kanssa useamman kerran. :/ Viime kerroilla kakku on heroittunut, jonka vuoksi rakenne ei ole ollut toivotunlainen.
Olen liottanut liivatteet runsaassa vedessä, lisännyt ne kiehuvaan nesteeseen ja lisännyt ohuena nauhana ja jäähtyneenä. Mutta mikään ei tunnu auttavan…
En tiedä onko vika liivatteissa, kinuskissa vai leipurissa? Kinuskia tehdessä mittaatko fariinisokerin niin että se on paineltu tiiviisti mittaan, vai kuinka? Paljonko laitat sitä grammoina? Lisäksi ei ole saanut kinuskia vatkattavaksi tuolla keittoajalla, vaan olen joutunut keittämään sitä aina reilusti enemmän.
Tästä kakusta on tullut melkein piikki kotitalousopettajan lihaani, ja pakkohan tämä on vielä saada onnistumaan. Ei anna ylpeys periksi! 😀
mariorvokki: oi kiitos, kyllä lämmittää mieltä, että vanhoja reseptejäkin vielä löydetään ja leivotaan. 🙂
mariorvokki
Löysinpä sattumoisin tämän vanhan ohjeen ja tein viikonlopun pikkujouluihin. Puolukka ja kinuski olivat täydellinen makuyhdistelmä, joka sai paljon kehuja. Kannattaa siis ehdottomasti kurkkia aina läpi kaikki vanhatkin reseptit. 🙂
Anna: granaattiomenan siemenet kuulostavat todella ihanalta joulukakun kiilteessä. 🙂
Itse oon löytänyt melkein saman ohjeen jostain muualta. Siinä fariinisokeri korvattu tavallisella. Joskus oli myös karpalotuorejuustoa violalta, mutta se taisi olla yhden kauden juttu, sillon kuitenkin laitin sitä juustoa. Ja täytteeseen tullut hieman karpalomehua ja kiilteen puolukkamehu on karpalomehuna. Liivatteita on 4 täytteessä ja kiilteessä. Itse oon laittanut vielä kiilteeseen granaattiomenan siemeniä. Raikas, kylmä kakku maistuu hyvin raskaan jouluaterian jälkeen.
LauraE: kiitos kommentista! 🙂 Kiva kuulla, että ohje on innostanut myös uusiin versioihin!
Tämäpä mainio resepti! Tein tämän joulun ja uuden vuoden välillä kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla perusreseptillä, sen jälkeen seuraavasti: Kinuskikastikkeeseen yhtä paljon fariinisokeria kuin kermaa, eli 4 dl ja 4 dl. Floora Vispin sijaan käytin vaniljarahkaa purkillisen + hieman kermaa (olisikohan ollut noin 1 dl). Karpaloiden kanssa mainio yhdistelmä!
anspula: tuohan on hyvä ajatus! Puolukat voisi laittaa järjestelmällisemminkin kerroksiksi yhdessä kinuskin kanssa. Pienillä muutoksilla voi uudistaa tuttua reseptiä.
Toinen joulu tämän kakkusen parissa! Siskon kanssa mietimme hieman tuota kinuskin käyttöä, ja päädyin testaamaan pientä twistiä. Kinuskin vaahdotusvaiheessa en käyttänyt ihan koko kinuskia, vaan jätin pikku osan jonka käytin jäisien puolukoiden päälle ”kuorrutteeksi”. Menihän se näpertelyksi(sormilla kun pyörittelin kinuskia yksittäisten palleroisten päälle), mutta jospa sieltä suuhun osuu syödessä sitten kinuskikuorrutteisia puolukoita. Herkullinen kakku muutenkin, simppeli ja yllättävä.
Tätä kestosuosikkia tehdään taas tänäkin jouluna!
mari-johanna
Hanna_: Joo eikös ole hassu tuo liivate juttu! Olen aikoinaan ollut itse samanlainen liivatteen käyttäjä kanssasi että se liivate mikä käteen sattui, siitä tehtiin. Nyt tuon testin jälkeen olen kyllä alkanut ottaa varman päälle. Jossain kakussa pienikin ero saattaa olla ratkaiseva, kun toisessa taas se ei niin vaikuta! 🙂
Mukavia leivonta hetkiä sinulle! 🙂
Tottatosiaan! Kiitos! En ole koskaan kiinnittänyt huomiota siihen minkä valmistajan liivatetta käytän.. liivate kuin liivate. Ihmetystä tosiaan aika ajoin aiheuttanut kun kakkuja väsäillyt, että miksi edellisen kerran onnistui, mutta nyt taas jäi vähän turhan löysäksi… Kiitos Mari-Johanna ja Kinuskikissa! Tämä pelastaa tulevat juustokakut tarjottimelle leviämiseltä! 🙂
hanna_: mari-johanna vastasikin sinulle, kiitos hänelle. 🙂 Liivatelehdillä on tosiaan eroja, mikä johtunee niiden painoeroista. Eli tarkkaan ottaen resepteissä pitäisi mainita liivatteiden kappalemäärän sijaan grammat. 🙂 Voi olla, että hyytymisongelma selittyy tällä seikalla.
She: itse käytän aina sekä vatkainta että nuolijaa. Ensin vatkaimella liivatteen lisäysvaiheessa (rauhallisella nopeudella). Tämän jälkeen kääntelen pohjaa myöten nuolijalla ja sitten saatan vielä kerran vähän vatkata. Olikohan täyte ehtinyt hyytyä kunnolla, jos liivate upposi sekaan? Joko hyytymisaika oli liian vähäinen tai sitten täyte ei kerta kaikkiaan hyytynyt kunnolla, jolloin kannattaa tsekata mari-johannan linkki ja keskustelut liivatemerkeistä.
mari-johanna
hanna_ : En tiedä varmaksi, onko Kinuskikissalla mitään erityistä suosikkia, siihen hän vastatkoon itse, mutta myytinmurtajat on testannut nämä liivate lehdet mielenkiintoisin tuloksin. Oletko käynyt lukemassa? Sen jälkeen voi ainakin itse tehdä päätelmiä, mitkä ovat tarpeet ja vaatimukset liivatteelle omassa keittiössä.
Yritän laittaa tähän suoran linkin testiin, minulla on ollut kuitenkin koneen kanssa ongelmia tässä linkkien esille saamisessa, joten jos se ei näy kunnolla, löydät testin etusivun ylälaidassa olevasta ruskeasta palkista. Siellä lukee testit, klikkaa siitä, saat esiin kohdan myytinmurtajat, klikkaa siitä ja sen alla on otsake ”onko liivatelehdillä eroa?
http://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-onko-liivatelehdilla-eroa/
Heippa, onko vinkkiä miten saa liivatteen tuohon tuorejuustokinuski seokseen tasaisesti? Toinen kysymys koskee kiillettä, en osannut sitä laittaa hienosti, minulla se valahti kakkuun kauttaaltaan tehden siitä vetisen
Käytän meiran sekä dr.oetkerin liivatteita, riippuen siitä missä kaupassa satun käymään. Nyt ei mitään muistikuvaa kumpaa käytin. Kumpaa suosittelet/ kumpaa sinä käytät?
hanna_: gluteenittomaksi kakun saa, kun vaihtaa pohjaan gluteenittomat piparkakut (tai muut keksit). Laktoosittomuudesta on ollut keskustelua toisen kakun kohdalla, jossa laktoositon kerma oli juoksettunut vaahdotettaessa. Ehkä kannattaa tehdä laktoosittomasta vispikermasta. Ikävä juttu, että täyte jäi liian löysäksi. Minkä merkkistä liivatetta käytit?
Kakku on aivan mahtava. viime kerralla jostain syystä kinuskitäyte jäi vähän turhan ”löysäksi”. meinasi levitä kun vuoan reunat avasi, mutta juuri ja juuri onneksi pysyi kasassa. Ensi kerralla taidan laittaa liivatteen enemmän. Maku oli kuitenkin ihan huikea ja nyt tarkoitus olisi tehdä tämä samainen kakku isompiin juhliin ja nyt tyhmä kyseleekin onko tämä kakku on helposti muokattavissa gluteenittomaksi ja laktoosittomaksi ja jos niin miten? 🙂
Hannuli: kiitos sinulle kommentista! Mahtavaa palautetta sait kakusta. 🙂
Hannan koekeittiö
Tämä on siis todella hyvää ja herkullista. Tein tästä karpaloversion ja Flora vispin korvasin kuohukermalla. Tätä pitää tehdä jouluksi. Mies toivoo, että tekisin tätä heti, kun edellinen kakku loppuu 🙂 Ja tästä lähtien teen kinuskin itse, se on huomattavasti parempaa kuin kaupan valmiit kinuskit.
Leivontaa rakkaudella
TeBaZu: Vähennä aineksista 1/3 eli tee 0,7-kertaisena 🙂
TeBaZu
Paljonko pitäisi pienentää aineksien määrää jos tekisi 21 cm vuokaan ? 🙂
Nementti: ehkä helpompi säätö olisi laittaa karpaloita hintsusti vähemmän, koska ovat puolukoita happamampia. Mutta isoa eroa tuskin tulee, teit niin tai näin. Jos ei tykkää kovin makeasta, niin karpalot voivat olla ihan hyvä vaihdokki.
Tuolla aiemmissa kommenteissa oli jotain siitä, että karpalo versiolle saisi olla enemmän makeutta. Mikä on sopivasti enemmän? :’)
kotileipurit: tätä kakkua on hankala suoraan muuttaa maidottomaksi eli väistämättä on tehtävä useampia muutoksia. Esim. tuorejuusto pitää jättää pois. Tilalla voi käyttää vaikkapa vaniljan makuista soijajugurttia. Fariinisokeria laittaisin silloin hieman vähemmän, sillä jugurtti on makeaa. Soijavispillä korvaten sitten kerma ja Flora Vispi. Oikaisisin ohjetta siten, että 5 dl soijavispiä kiehautetaan fariinisokerin kanssa, annetaan seistä jääkaapissa yön yli ja sitten vaahdotetaan. Flora Vispin voisi tässä kohtaa unohtaa. Toivottavasti sait jotain tolkkua. 🙂
Kiitos reseptistä!
Kuulostaa aivan ihanalta, puolukka ja kinuski yhdessä. Gluteenittomaksi kakun saa helposti muutettua, löytyykö kaikkiin aineksiin korvaavia tuotteita maidottomaan versioon?