
Toscakakkua on toivottu Toiveet ja kehitysehdotukset -palstalla lukuisat kerrat, mutta "toscakakkukammoni" vuoksi toteutin toiveen vasta nyt. Mielikuvani toscakakusta on nimittäin ollut, että se on kuivaa ja mautonta. Päätin kuitenkin ottaa asian haasteena ja tehdä toscakakun omalla tavallani. Otan mielelläni palautetta vastaan!
Vinkki: Mikäli haluat kuorrutteeseen rapsakkuutta ja paahtunutta makua, ota silloin pohja uunista noin 5 minuuttia aikaisemmin. Laita kakku kuorruttamisen jälkeen uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi, kunnes kuorrute on saanut hieman väriä.
Toscakakku
Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokokidesokeria (tavallinen hienosokerikin käy)
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 dl maitoa
Kuorrutus:
100 g voita
1 ½ dl ruokosokerisiirappia
1 ½ dl kuohukermaa
150 g mantelilastuja
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele reunat.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen nopeasti sekoittaen. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 180 asteessa uunin keskitasolla 20-30 minuuttia.
Valmista kuorrutus pohjan paistuessa. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.
Jäähdyttele kuorrutetta, kunnes se muuttuu paksummaksi, mutta on yhä levittyvää. Voit nopeuttaa jäähtymistä kylmässä vesihauteessa. Näin seos ei valu vuoan ja pohjan reunojen väliin. Levitä kuorrute pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa.
Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoilulautaselle.
MariaJ: tuohan kuulostaa kivalta ja hyvä, että sovelsit omaan makuun! 🙂
MariaJ
Turhaa kammonnu 😀 ite tykkään lastujen sijaan käyttää rouhetta, siitä saa enemmän makua ja suutuntumaa. Kokeilin tän ohjeen pohjalta myös korvata puolet mantelista kookoslastuille, ja toimii
Kiitos ihanista kommenteista Hennuliini ja Vaniljamaito! 😍 Varmasti kestää pakastuksen, pidemmänkin!
Tämä on hyvää! Ensimmäinen kakku meni nopeasti perheeni suihin, toisen tein juhliin. Juhlakakku on nyt pakkasessa, luotan kakun kestävän 3 pv pakastamisen.
Nautinnollista tosca-kakkua. Päällysteen keitin mantelijauheesta ja lopuksi lisäsin lastut. 5 min ennen kakun valmistusta otin uunista ja päällekuorrutus ja vielä hetkeksi takaisin. Ihana rapea kuorrutus. Kiitos.
Merja: oi miten ihanasti kuvailtu! Minä kiitän! 🙂
Tämä on ihan jumalaisen hyvää, juuri istahdin teekupin kanssa maistamaan. En ole ennen tehnyt toscakakkua juuri kuivuuden yms takia, mutta tämä ohje oli pakko kokeilla ja ylitti kaikki odotukset. Kiitos!
sojan kotikeittiö
samaa tuskailua paistoajan kanssa itsekin joskus kävin. Tämä on kyllä oikein herkullista!
maris: poistin ohjeesta mantelilastujen desimäärän, grammoihin kannattaa tässä tapauksessa luottaa. Täältä – toscapalat – löytyy ihan vastaava resepti, jonka olen paistanut nykyisellä uunillani. Siinä paistoaika on 25 minuuttia. Lisään ohjeeseen nyt haitaria paistoaikaan, niin se ehkä herättää paremmin tarkkailuun. 🙂
maris
Kiitos myötätunnostasi, Kinuskikissa. 🙂
Kyllä tässä ihan omaa hölmöyttänikin oli. Olisihan minun pitänyt nähdä, että kakku oli vielä raaka, vaikka tikkutesti ”puhdasta” näyttikin (tikku ryökäle on pettänyt minut aikaisemminkin!). Ja kun muutenkin tiedän, että uunissani saa muffinsseillekin varata 20 minuuttia. Yleensä olen aika samansuuntaisilla paistoajoilla pärjäillyt kuin ohjeissasi on. Nyt kun poikkesi näin paljon, niin itseluottamus näköjään pääsi horjahtamaan. Mutta ensi kerralla taas kokemusta viisaampana. 🙂
Katselin, että kardemummakakussasi (jonka ensin meinasin tehdä) on aika samanlainen taikina ja paistoaika 35-40 minuuttia 180-200 asteessa. Luulen, että sillä ajalla onnistuisin paremmin.
Semmonen pilkunviilausasia vielä, että tuo mantelilastujen tilavuusmitta tuntuu aika pieneltä. Itsellä oli 160 g:n pussi lastuja ja pikaisesti mitattuna niitä oli n. 5 dl.
maris: pakko todeta sinun puolustukseksesi, että nykyisellä uunillani tuskin minullakaan olisi pohja ollut vielä 20 minuutin kohdalla kypsä. Harmillista! Teit kyllä oikein, kun tikulla testasit, mutta näköjään sekin konsti voi joskus pettää. No, ensi kerralla pidempään. Onneksi vanhemmiltasi tuli myönteistä palautetta. Kyllä sinä vielä onnistut!
maris
Voihan kökkö! Nyt en kyllä päässyt uunini kanssa ollenkaan yhteisymmärrykseen tämän paistoajasta. Likilaskuiseksi se pohja sitten jäi, monen venkslaamisen jälkeen. 🙁 Ajattelin, että teen tuon vinkin mukaisesti eli otan pohjan pois uunista hieman ennen kuin on valmis, lisään täyteen ja uudestaan uuniin. Nyt sitten meni pasmat sekaisin, kun pohja oli vielä 20 minuutin jälkeen tosi raa’an oloinen. Otin kuitenkin uunista (koklasin pikaisesti tikulla – ei jäänyt pahasti taikinaa), ja laitoin täytteen päälle ja takaisin uuniin. Reilun 5 minuutin jälkeen aloin epäillä itseäni ja nykäisin kakun ulos. Himppasen alle puoli tuntia se siellä oli, mutta ainakin 5 minuuttia olisi vielä tarvinnut lisää. Ja tein vielä suorakaiteen muotoiseen vuokaan, jonka pinta-ala oli suurempi kuin tässä ohjeessa käytetyn. Eli pohja oli ohkaisempikin. Mutta tosi hyväähän tämä on. Vanhemmilleni oli hyvin maistunut, kun heille harmistuneena piirakan lykkäsin. Joten en luovuta. Ensi kerralla vaan pidän rohkeasti pidempään uunissa tai sitten virittelen siihen kovemmat lämmöt. 😀
Gönül: voit korvata tavallisella siirapilla.
Hei! Voiko ruokosokerisiirappia korvata jollain?
mari-johanna: kuorrutteen ”paahtaminen” on askel aidon toscakakun suuntaan, tässä kuorrute on ehkä lähempänä täytekakun kinuskia. 🙂 Kiva, että onnasi ja tykättiin! 🙂
mari-johanna
Kävin sitten ostamassa oikeaa voita, ja leivoin mieheni työpaikalle menevän kakun voihin ja hyvää oli ollut.Muruakaan ei tullut kotiin.Mieheni mielestä oikean toscakuorrutteen pitää käydä uunissa, joten keitin toscaa vain hetken ja otin kakun pois uunista 15 min. kohdalla. Laitoin toscan päälle ja uuniin vielä hetkeksi. Senverran siis tuunattu versio tuli. 🙂
mari-johanna
No nyt täytyy kyllä myöntää että käytin laktoositonta leivontamargariinia,kun voita ei ollut kaapissa.Okei,eli siinä mahdollinen syy. Kakkupalan kuvaa minäkin tuossa illalla tuijotin ja vertailin ja totesin,ettei kaikki ehkä kohdallaan ole.Mutta,sunnuntaina uusi kakku ja vaikka tuo kuorrute valuvaista onkin,kakku sekä kuorrute on erittäin hyvää joten syötyä tulee varmasti koeversiokin! 🙂 Kiitos avusta sekä Emolle että Kinuskikissalle! 🙂
mari-johanna: se on kyllä valuvaa, kunnes jähmettyy jääkaapissa. Mutta valuiko kuorrute jääkaapissa säilytyksen jälkeenkin? Voita varmaan käytit (ei margariinia, joka voi jäädä vähän löysemmäksi)?
mari-johanna: Kyllä kuorrutteen kuuluu jäädä ihan kuorrutteeksi eikä valua reunoille. Jos seos tuntui liian löysältä, kannattaa hiukan viivytellä ennen kakun päälle valuttamista/lusikalla päälle nostelemista, jotta seos ehtii paksuuntua. Annospalasta näkyy, mikä olisi hyvä lopputulos. Parasta pomon suuhun! Onnea kakulle! 🙂
(Muutaman kerran olen itse tehnyt.)
mari-johanna
Olen ollut kinuskikissan kanssa jotakuinkin samaa mieltä toscakakusta,mutta nyt sain haasteen… mieheni pomo pyysi tekemään kakun.Apua! Ikuisuus sen teosta. Tänään on testi kakku tehty ja maisteltu.Kertokaa ystävät kuuluuko tämän kuorrutteen olla vähän valuvaista kuten se mulla jäi,vai pitäisikö siitä tulla enemmän kiinteää kakun päällä pysyvää? Kakku oli todella hyvää ,kuohkeaa ja muhevaa mutta kuorrute tosiaan jäi löysähköksi. Toki se ei haitannut syömistä. Eli mihin pyrin sunnuntaina uutta kakkua tehdessäni? 🙂
Lakutoukka: kiva, että kaikille maistui! 🙂
Täytyi ihan vielä tulla erikseen kommentoimaan. Aivan supermahtava leivonnainen oli, vieraat kyselivät että onko siinä omenaa tai raparperia kuorrutuksen seassa!?!
Lakutoukka: ainakin kuulostaa todella ihanalta!!
Tein tätä tänään, nautimme huomenna. Mantelikuorrutteen tein siten, että otin ensin vähän väriä mantelilastuihin kuivalla pannulla ja laitoin vähän kanelia kinuskin sekaan. Jännityksellä odotan, tykkääkö vieraat huomenna!
Tuhina
Kokeilimme tätä eilen ja hyvää tuli, oikein maukas ja kinuskinen tosca 🙂
SOJA:
Tottakai, ei huolen häivää :-)! Sinä, jos kuka, tunnet ja tiedät uuniasiat muun leipomisen lisäksi. Ajattelinkin vain taas välillä yleisemmin muistutella uunien saloista, kun aika paljon uusia Kinuskeja on ilmaantunut joukkoon eivätkä kaikki ole välttämättä aikaisempiin uunikeskusteluihin osuneet.
Toisaalta, kiva että on uuni! Mitä sitä muuta hätäpäissään keksisi, kun joskus kiperässä tilanteessa joutuu tuomaan pöytään palaneen tai raaan ”herkun ”? 😉
sojan kotikeittiö
tarkoitukseni oli siis omaa uunia, ei ohjetta moittia! =)
sojan kotikeittiö
joo, oon jo tottunut että uunini ei ole kovin tehokas, vaikka uusi onkin =). Mut ilmeisesti näillä matalammilla lämmöillä vielä enemmän heittää… No, onneks en ihan ekaa kertaa ollu leipomassa, enkä yrittänyt taikinaa ottaa pois uunista. Pitää vielä ylpeenä kertoo, että oon opetellu leivinuunia käyttämään ruuanlaitossa ja eilen onnistuin täydellisesti uunilohessa ja uunijuureksissa! JES! leipoo en oo siinä vielä uskaltanu…
Sojan kertoma on taas hyvä esimerkki uunien eri tehoista. Oman uunin tunteminen on tosi tärkeä ja auttaa onnistumiseen. Teho vaikuttaa suoraan paistoaikaan. Siksi ohjeessa kerrottu paistoaika ei koskaan voi olla joka uunin kohdalla tarkka, vain viitteellinen.
Kunuskikissalla on uuni tässä matkan varrella vaihtunut ainakin pari kertaa, joten sekin vielä. 😉
sojan kotikeittiö
Hei, tein tätä tänään, mutta mulla ei toi paistoaika kyllä ollu sinnepäinkään oikein. 18min kohdalla kakku oli vielä ihan valkea ja löysää taikinaa… pidin sitä sitten aikani lisää, laitoin toscan päälle ja paistoin vielä kotvan, sitten alkoi näyttää hyvältä. Oisko ollu uunissa yhteensä jotain 35min. Irtosi hyvin vuuasta ja sain siirrettyä tarjoilualustalle, vaikutti pehmeältä ja kupsakalta. Itse en päässyt maistamaan, kun vein tämän naapuriin vauvaonnitteluiksi… toivottavasti ei ollut mennyt ihan pieleen… pitää kysäistä joskus =). Mutta taikina oli niin hyvää, että pitänee tehdä tätä kotiinkin!
SIS. KYSYMYKSEN?
ai ai siellä toscakakkuseni jäähtyy, mutta yksi asia minua askarruttaa. teen usein piirakoiden ja kakkujen pohjat irtoreunavuoassa. Miksi kakkuni kohoaa aina keskeltä korkeammaksi kuin reunoilta? sama tapahtuu käytinpä kiertoilmaa tai en??
makuun ei vaikuttanut vaan HYVÄÄ OLI =D kiitos vastauksestasi etukäteen jo …
No niin, kakku on valmiina ja jäähtynyt ja tuntuu olevan oikein onnistunut. Vien kakun huomenna ”kukkasen” sijasta ystävälle, joten sitten päästään maistamaan….
Kiitos Kinuskikissa!
Toscakakku on uunissa ja mielenkiinnolla odotan tulosta! Olen nimittäin aikaisemmin leiponut toscakakkuja ja aina olen käyttänyt uunissa kuorrutteen kera! Nyt kakku laitetaankin jääkaappiin…
Mielenkiintoista.
Ja nyt uunia katsomaan!
Sain sitten huomata,että kardemumman lisäksi puuttui myös kerma..korvasin sen maidolla ja keitin kasaan hiukan pidempään..onnistui 🙂
Jääkaapissa oli ”vanhaa” maitoa, joten oli pakko alkaa leipomaan..Poika 8kk päikyille ja töihin 🙂 pohja uunissa..kardemummaa ei ollut,mut ei se varmaan kakkua pahenna 🙂
Kiitos ihanista ohjeista..oon kotiäiteillessä hurahtanut sivustoon täysin 🙂
SELA:
Kyllä voi. Osaat hyvin valita piirakoita, jotka voi valmistaa hyvissä ajoin pakkaseen. 😉
onnistuuko tämän toscakakun pakastaminen?
KAIZLA81:
Jos kakku jää raaanoloiseksi, niin se ei ole ehtinyt kypsyä ohjeistetussa ajassa. Jos samaa tapahtuu toistamiseen, niin kannattaa pidentää uunissaoloaikaa. Tarvittaessa pinnan suojaksi leivinpaperi/folio.
Tai voisi myös kokeilla isompaa astemäärää, varsinkin jos samaa on sattunut muidenkin leivonnaisten kanssa. Uunien tehoissa on eroja, jotkut tarvitsevat enemmän ”pökköä pesään”.
NOPO07: 🙂
Hei! Suurena toscakakun ystävänä olen kokeillut tätä ohjetta sekä ruokosokerilla että tavallisella sokerilla. Kummallakin kerralla taikina onnistui hyvin, mutta lopputulos oli ikään kuin likilaskuinen/raa’an oloinen. Noudatin molemmilla kerroilla tarkasti ohjetta. Osaisitko neuvoa, missä vika? Tässä ohjeessa kuorrutus on kyllä erityisen herkullinen!!
hei tein ensinmäistä kertaa elämäni aikana toscakakun,ja sain heti kehuja et oli tosi hyvää.Kaardemumma antoi hyvän säväyksen kakulle.Nyt kun innostuin teen varmasti toistekkin toscakakkua.
SIQI:
Jos kauppaan ei kukaan enää suostu lähtemään, niin noista vaihtoehdoista kokeilisin ruokakermalla. 🙂
Voiko tuon kuorrutteessa olevan kerman vaikka korvata maidolla tai ruokakermalla? kun tänään olisi tarkoitus tehdä kakku ja kaupasta unohtui tuo kerma..
ZAIKKU:
Ainesten muuttamisesta 24 cm:n vuoasta uunipellilliseksi löytyy tietoa linkistä:
–
http://www.kinuskikissa.fi/kuukauden-vinkki-piirakka-uunipellilla
–
Kinuskikissan pellille tarvittaisiin 2,5-kertainen annostus.
Linkin tiedoilla ja vertaamalla Kinuskikissan peltiin pääset varmaan aika oikeaan annostukseen.
Moikka!
Kuulostaa ihanalta! Tumma sokeri ja siirappi antavat varmasti mukavasti lisää makua tähän piirakkaan.
Yksi kysymys: Jos teenkin pellillisen, teenkö 1,5-kertaisena vai mikä olisi sopiva annos? Kiitos!
Tein tätä tänään ja tuli todella hyvää! Tein muuten ohjeen mukaan, mutta käytin tavallista sokeria ja siirappia. Kardemumman maku oli ehkä aavistuksen liian voimakas omaan makuuni. Neljä tassua!
Tein tästä omenakakkuversion; jätin toscakuorrutuksen pois ja laitoin päälle vaniljatuorejuustoa ja omenasiivuja. Hyvää ja mehevää tuli!
RETUNEN:
Sinustapa vasta kakuntekijä tuleekin! Et jää kiperässä tilanteessa neuvottomaksi, vaan otat käyttöön kikka kakkosen. Sitä taitoa leivonnassa tarvitsee tämän tästä. Seuraavalla kerralla sitten mantelilastut mukaan, ja äiti ilahtuu kaksin verroin. 🙂
Kamalasti teki mieli jotakin leipoa ja äidin suureksi iloksi valitsin toscakakun. Kuitenkin pohjan tultua uunista huomasin mantelilastujen puuttuvan, joten korvasin ne kaurahiutaleilla. Katsotaan sitten että minkälaista tuli.. 🙂
Tämä ohje on IHAN TAIVAALLISEN HERKULLINEN, tätä teen jatkossakin. Kyllä Kinuskikissan ohje sai paljon kehuja myös vierailtamme 🙂 Siirapin tilalle taitoin ihan tavallista sokeria. Suosittelen kokeilemaan.
Tein tämän reseptin mukaan ja tuli aivan taivaallista. En edes harkitse muita reseptejä.
Siirapeista puhuttaessa, itse tein vaaleaan tavissiirappiin.