
Viime syksynä Kinuskiyhteisössä tapahtui sivustouudistuksen lisäksi toinenkin tärkeä muutos, kun oma äitini ryhtyi jäsenten yhteiseksi Kinuskiemoksi. Tämä oli tavaton huojennus itselleni. Vaikka luen jokaikisen blogikommentin - se on tärkein motivaationlähteeni - minulla ei ole mahdollisuuksia itse kirjoittaa vastauksia kaikkiin palautteisiin. Blogi on yksinkertaisesti (onneksi!) kasvanut niin suureksi.
Kinuskiemon saapumisen jälkeen monikaan kysymys ei ole jäänyt vaille vastausta. Emo on kaivanut tietolähteitä blogin kätköistä, neuvonut ja rohkaissut. Usein puntaroimme kiperiä kysymyksiä yhdessä, mutta Kinuskiemo ehtii ensimmäisenä naputella vastaukset. Tämän palvelun hän antaa täysin hyvän hyvyyttään, auttaakseen teitä ja minua.
Haluaisin nyt kaikkien Kinuskien puolesta esittää lämpimät kiitokset Emolle ja tietenkin toivottaa rakkaalle äidilleni maailman parasta äitienpäivää!
Vinkki 1: Mikäli tuoreita mustaherukoita ei ole saatavilla, herukat kannattaa sekoittaa täytteeseen jäisinä. Näin herukoiden mehu ei peitä mansikkakerman karkkimaista makua. Herukat sulavat muutamassa tunnissa. Herukoiden ohella täytteeseen käyvät vaikkapa mustikat.
Vinkki 2: Tekstin pursottaminen on jännittävä vaihe, sillä suorituksen on mentävä kerralla nappiin. 🙂 Harjoittele pursottamista ensin leivinpaperille, jotta saat tuntumaa. Samalla voit arvioida kirjainten sopivan koon. Mikäli pursotus tuntuu liian haastavalta, tekstin voi muodostaa myös marsipaanista pyöritetyllä, ohuella nauhalla tai ns. marsipaaniruiskulla. Esimerkkejä löydät Täytekakut-kategoriasta.
Mustaherukkakakku
Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
Kostutus:
1 ¼ dl maitoa
Täyte:
5 dl mansikkakermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
200 g mustaherukoita (jäisiä tai tuoreita)
Kuorrutus:
500 g vaahtokarkkimassaa, katso myös itsetehdyn vaahtokarkkimassan ohje
violettia pastaväriä
Koristelu:
sokerimassaa (lehdet onnistuvat myös marsipaanista)
pastavärejä (sävyt baby blue, violet ja leaf green)
sokerikuorrutetta
tummaa suklaata
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halkaisija 24 cm). Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaimella sekoittaen. Sekoita taikinaan aluksi jauhoseosta ja sitten vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia. Ohjeessa on mukaeltu mehevän suklaakakkupohjan ohjetta. Linkin takaa löydät tarkemmat kuvat ja vinkit pohjan valmistukseen!
Vaahdota mansikkakerma. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe ja mustaherukat.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Siirrä ensimmäinen pohja tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla ja levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen levy, kostuta ja täytä. Säästä hieman täytettä kakun pinnalle. Laita päälle viimeinen pohjalevy ja kostuta sekin. Sivele kakun päälle ja sivureunoille loppu täyte luomaan tasaisen tarttumapinnan kuorrutteelle.
Värjää vaahtokarkkimassa violetiksi pastavärillä. Kauli ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle. Katso tarkemmat kuorruttamisvinkit marsipaaniohjeesta.
Koristele kakku hortensioilla. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä ja pursota päälle päivänsankarin nimi tai onnitteluteksti.
Sunriselover: maris vastasikin sinulle eli vetäytymisaika on tosiaan vaahtiskuorrutteen kanssa tarpeen. Paljon tsemppiä kakun leipomiseen! Äiti ilahtuu varmasti! 🙂
maris
Sunriselover: onpa sinulla valmistumassa herkullinen yllätys äidille. Ihanasti ajateltu!
Itse en ole vaahtokarkkimassaa tehnyt, mutta ohjetta kävin nyt lukaisemassa, ja siinä Kinuskikissa mainitsee, että vaahtokarkkimassan olisi hyvä antaa olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jotta se jähmettyy helpommin kaulittavaksi. Eli ihan juuri ennen kakun kuorruttamista ei varmasti kannata alkaa tehdä. Valmis vaahtokarkkimassa tai jokin muu sokerimassa sopii varmasti paremmin kuorruttamiseen, jos on kiire aikataulu. 🙂
Moikka!
Olen nuori tyttö joka haluaisi leipoa yllätys kakun äidille. Olen leiponut paljon äidin kanssa ja osaan paljonkin. Minua kuitenkin mietityttää että voiko vaahtokarkkimassan tehdä juuri ennen leipomista? Vai onko se liian taikinamaista?
Kiitos jo nyt vastauksesta!😄
suklaapisara: saitkin jo hyvät neuvot taitavilta Apukissoilta! Noilla ohjeilla minäkin lähtisin matkaan. 🙂
sojan kotikeittiö
myös mansikkatomusokerista voisi olla apua mansikkakerman korvauksessa?
nalamuru
Suklaapisara onpas harmi että mansikkakermaa ei enää saa. Laittaisin vaahdotetun kerman sekaan mansikka sosetta. Valitettavasti en nyt kokeilematta osaa sanoa mikä on sopiva määrä mansikkasosetta, mutta lisäisin vähän kerrassaan ja maistelisin kun tuntuu sopivalta.
Hei 😊 Kaipaisin nopeaa vastausta, jos ehditte. Mansikkakermaa ei löydy kauppojen hyllyiltä enää ? 😕 Millä voisin sen korvata tai itse tehdä vastaavaa ? Viikonlopuksi leivon 80 v kakun ja tämä täyte on ollut ihan huippuhyvä ja sopisi siis tähänkin kakkuun! 😊
Tässä vastauksia myös vanhempiin kysymyksiin, jotka ovat menneet ohi silmien:
Hennass (ja samalla emr ja Saija): kakku riittää noin 15 hengelle. Voit tehdä tekstin leivinpaperille ja siirtää siitä. Kannattaa tehdä muutama teksti varalle, kun kyse kuitenkin kokonaisesta sanasta. Voit käyttää mitä tahansa kuorrutemassaa.
suklaapisara: isoon kakkuun varmasti riittää kaksinkertainen annos täytettä.
Hei!
Olen tekemässä tätä kakkua äitienpäiväksi, ja ajattelin kysyä:
Voiko vaahtokarkkimassan sijaan käyttää jotakin muuta massaa?
Kuinka monelle henkilölle kakku suunnilleen on?
Voiko tekstin kuivattaa ensin leivinpaperille, ja sen jälkeen siirtää kakun päälle?
Kiitos jo etukäteen 🙂
Heippa! Kuten varmasti moni muukin leipuri, myös minä suunnittelen tätä kakkua tulevaksi äitienpäiväksi.
Tekstin pursotus mietitytti myös minua, joten: voiko tekstin pursottaa valmiiksi leivinpaperille, antaa jähmettyä ja siirtää siitä kakun päälle? Samalla tavalla kun Amerikka -viikon Coca-colajuustokakussa.
Ja vielä yksi kysymys, kuinka monelle hengelle kakku riittää? Syöjiä kun olisi meidän perheessä viisi. Ettei tule turhan isoa kakkua 😉 Kiitos jo etukäteen!
Hei! Toivottavasti ehditte vastata pian 🙂 Ristiäiskakkua olen huomenna tekemässä ja mietin, kun teen sen n. 40 hengen levykakun, eli kolmesta pohjasta. Niin, riittäisikö tämä täyte siihen kaksinkertaisena ? Toivottavasti täyte maistuu vaikka sitä onkin reilummin isossa kakussa, mitä luulet!? 🙂 Kiitos etukäteen vastauksesta!
Ohje vaikuttaa herkulliselta, täytyykin kokeilla seuraavan viikonlopun juhliin! Kuinka monelle tästä kakusta mahtaa riittää?
SUKLAAPISARA:
Vaahtoutuvan vaniljakastikkeen vaahdon rakenne ei ole tarpeeksi jämäkkää toimiakseen kunnolla täytteenä. Suklaakerma toimii varmasti hyvin. 🙂
Hei! Minä taas kyselemässä 🙂 .. tämä täyte on kyllä minun ehdoton suosikki mustikoiden kera ja kyllä ovat tykänneet myös lapset!
Nyt mietinkin, kun huomasin kaupassa uutuudeen mansikkakerman rinnalla ; suklaakerma! Ja toinen mitä olen miettinyt on vaahoutuva vaniljavaahto!! Saisikohan niistä tämän kaltaiset täytteet ?
Mietin, esim. vaahtoutuvaa vaniljavaahtoa mansikkakermakakun täytteeksi ? Mitenköhän sen saisi pysymään kakun välissä ? Ja mitä marjoja siihen sopisi käyttää..
Vinkkejä ja ehdotuksia otetaan vastaan! 🙂 Kesäkakkuihin nämä voisivat olla raikkaita ja helppoja täytteitä!
Kiitos vastauksesta! 🙂 taidan tehdä sen tuolla täytteellä ! luulen kanssa, että kermavaahto voisi olla hyvä.. sen saaminen tasaiseksi on vain hankalaa ison kakun päälle! 😀 vaikka kuinka kastaisi lämpimään veteen teräslastaa! Onko muita keinoja ?
Olen itseasiassa tehnyt paljonkin kakkuja tuolla kääretorttupohjalla. Se on todella hyvä ohje!! ja helppoa 🙂 Halusin vaan jotain muuta.. Kun noita muita täytteitä olen käyttänyt aika paljon. Viimeksi hautajaiskakkuun tuli suklaakuorrute, niin en halua tähän sitä sitten tehä. Ja marsipaani ja sokerikuorrutteista kukaan ei oikein välitä.. joten se kerma taitaa olla ainoa vaihtoehto.. 🙂
SUKLAAPISARA:
En sulkisi mitään marjoja pois täytekakun täytteistä, eikä tuosta ohjeen mukaisesta täytteestä mielestäni liian makeaa tulisi. Ja kermavaahto kakun kuorrutteeksi sopisi hyvin. Neuvon sinua kuitenkin klikkaamaan hiirellä Kakkureseptit-kategorian ensimmäistä, eli Täytekakut-kohtaa. Silloin kuvascrolliin tulee esiin 4 ensimmäistä täytekakkua. Oikealla olevalla nuolella saat näkyviin seiraavat 4 kakkua jne. Joukosta löytyy monta kääretorttupohjiin tehtyä kakkua. Niitä tutkimalla voit saada uusia ideoita, tai sinun on helpompi päättää mieleisesi täyte ( ja täytteen määrä) sekä kuorrute.
Tärkeä tehtävä sinulla, kakku ukille! 🙂
Heippa! Tämä kakkutäyte on ihana! Ainakin jäisten mustikoiden kera 🙂 Haluaisin kuitenkin kysyä mielipidettäsi. Kävisikö tämä täyte mustikoilla siis isompaankin kakkuun ? Elikkä 3 (sukaa) kääretorttupohjan ( n.40 hengen ) Minun vastuullani on siis ukkini 80 v kakku. Ja täytettä suunnittelin 🙂 Eikai siitä tule liian makea ? Kun täytettä tulee runsaasti isoon kakkuun. Riittäisiköhän kaksinkertainen määrä täytettä ?
Osaatko sanoa, mikä voisi sopia kuorutteeksi ? suklaasta taitaa tulla liian makea ? ehkä vain kermavaahto ?
Huh, onneksi on nämä sivut olemassa 🙂 Olisin kiitollinen vastauksesta!
HENNAX:
Kysymyksiisi löytyy vastaukset allolevista linkeistä. Ensimmäisessä linkissä pääset sivulle, jossa on esitelty kaulittavat kuorrutteet. Vaahtokarkkimassasta kerrotaan sivulla useassa kohdassa. Alemmassa linkissä aiheena on vaahtokarkkitaikinan valmistaminen.
http://www.kinuskikissa.fi/kysymyksia-ja-vastauksia/?ref=6
http://www.kinuskikissa.fi/vaahtokarkkitaikina-mmf/?ref=28
Minkälaista tuo vaahtokarkkimassa on? Kuinka helppo käsitellä? Entä maistuuko samalta kuin itsetehty vaahtokarkkitaikina? Mitä eroa näillä loppujen lopuksi on?
KIITOS, RAKAS KINUSKIKISSA
kauniista sanoista ja niin kauniista kakusta!
Ja Hyvää Äitienpäivää myös sinulle!
Ainahan minä olen kauniin äitienpäiväkakun saanut, ja tiesin sitä tänäkin vuonna odottaa. Mutta en toki näin julkisesti tarjoiltua. Ensin kyllä hämmennyin ja melkein alkoi ujostuttaa, että näin suuren yleisön edessä….! Heti kohta kuitenkin huomasin, että eihän minulla ole hämmentymiseen aihetta. Tuttujahan te kaikki olette. Minähän olen tuttujen joukossa.
KIITOS, te ihanat KINUSKIT, kauniista sanoista minulle ja äitienpäiväonnitteluista! Melkein kaikilla Kinuskeilla on oma äiti onniteltavana ja erittäin monet Kinuskeista ovat itse äitejä, nuoria tai jo vähän vanhempia.
Siis LÄMPIMÄT ONNENTOIVOTUKSET yhteisesti meille kaikille ÄIDEILLE!
TUOMARI:
Ilman muuta! Kermakakku on herkku joka tilanteessa. Kerman makeuden voit säätää sopivaksi äitisi mieltymyksen tuntien. Ja kakun päälle esim. mansikoita tai muita marjoja (myös jäisinä), joille lusikoisit hyytelösokerikiilteen.
Jos haluat kuitenkin vähän tavallisesta kermakakusta poikkeavan, vinkkejä löydät linkistä:
http://www.kinuskikissa.fi/eri-makuiset-pursotuskermat/?ref=144
äitini inhoaa makeita kuorrutuksia joten mitäpä luulet miltä maistuisi kerma kuorrutuksena? muita ideoita?
SUKLAAPISARA:
Kyllä, jäiset mustikat sekoitetaan vaahdotettuun mansikkakermaan.
Täyttämisen voi tehdä edellisenä päivänä. Melkein suosittelisin sitä. Maut ehtivät tasaantua ja imeytyä kunnolla kakkupohjan kerrosten välissä. Täytetty pohja odottelee mielellään jääkaapissa seuraavaa päivää.
Hei! Olisin kysynyt vielä tuosta täyteideasta! Ajattelin nimittäin toteuttaa tämän pakastemustikoilla!! 🙂 ihanko vaan vatkatun mansikkakerman sekaan sekoitetaan mustikat jäisinä ?? Voiko tämän täyttämisen tehdä kuitenkin jo edellisenä päivänä ? Kermapursotuksilla vaan taidan tämän tehdä.. en tiedä mikä päällinen tähän voisi sopia.. hmm. Ideoita ?
AGATHA ja SMEO:
Minä tein tuon hammastikku-leivinpaperikokeen tänään ja minulla onnistui oikein hyvin. Kannattaa pitää tikkua vähän vinossa asennossa kakun pintaan nähden, jolloin tikun kärki ei osoita suoraan alas ja tuikkaa reikää vaahtokarkkipintaan. Nopeasti huomaa, millä voimalla tikkua kannattaa painaa.
Tässä tapauksessa, suklaatekstissä, eivät reiät taitaisi ollenkaan haitata. Ne peittyisivät kyllä suklaan alle.
Agatha, mie kokeilin kerran piirtää hammastikulla siihen taikinan päälle, mutta miulla ainakin se pinta oli sen verran pehmee ettei se onnistunu :/ Meinas vaan tulla reikiä, vaikka kuinka varovasti kokeilin..Vaikka eihän ne reijät niin paljoo haittaa jos päälle tulee suklaata, mie olin maalaamassa kuvaa ja siitä ois reijät näkyny (tai ne pari näkyikin).. Toivottavasti siulla onnistuis paremmin 🙂
MASALIISA:
Jos oikein tarkalla silmällä katsot tuota ohjetta, ja erityisesti Vinkki 1:stä, niin siellä annetaan lupa. Minä ainakin uskon Kinuskikissaa. 🙂
Moikka! Tiedätkö voisiko tuohon kakkuun laittaa mustaherukoiden sijasta mustikkaa? Meilläpäin ei oikein välitetä mustaherukasta…
Kiitos paljon!! 🙂 Saapi nähdä millainen kakku tulee lauantaina miehen synttäreille tarjolle 😉
MARSKI:
Ensimmäinen oppi sinulle: Leivonnassa tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. 🙂 Toinen oppi: Pohja paistuu kummassakin vuoassa. Jos sitten pohjaa täyttäessä tarvitset irtopohjavuokaa (hyydytettävä täyte, joka on tehtävä vuokaan), niin sinun kannattaa paistaa pohja tuossa samassa vuoassa. Silloin se on sopivan kokoinen täyttövaiheessa.
Onnea sinulle hyvästä uravalinnasta. 🙂
Onnea Kinuskiemolle minunkin puolesta! Sinä se aina osaat asettaa sanasi niin hauskasti ja neuvotkin ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi.
Heips!
Nyt tulee ehkä vähän tyhmä kysymys, olen vasta aloittanut tämän leipomisuran 😀 Eli voiko kakkupohjan (siis ihan sokerikakkupohjan) tehdä irtopohjavuokaan ? :O
.. siis korjaan, marsipaania. 🙂
Ihana kakku jälleen! 🙂 täytettä tarvii joskus kokeilla.. ja mustikatkin sopisivat varmasti hyvin mansikkakerman kanssa! nam!
Tulin myös toivomaan.. niinkuin edellä oleva toivoi myös.. kermakakkua! 🙂 kinuskikissan tai emon kermakakku! äitienpäivä tms. Meillä ei nimittäin myöskään masipaania, muitakaan massoja suosita. 🙁 vaikka kauniita ovatkin! Olisi ihanaa saada kermakakuillekkin koristeluideita.. erilaisia päällisiä ym. Kiitos ihanista sivuista!
AGATHA:
Tosi näppärä idea. Hammastikulla leivinpaperille piirtäen vaahtokarkin pintaan saa jäämään himmeän jäljen, johon suklaakirjoituksen pystyy kirjoittamaan. Jopa kauniilla kaunolla, ja hermot tallella! 🙂
Onnistuisiko tuon kirjoituksen kanssa sellainen, että harjoittelee ensin leivinpaperille ja kun saa mieleisen kokoisen/näköisen tekstin, piirtää sen esim. hammastikun avulla leivinpaperin ”läpi” kakun pintaan ja sitten pursottaa tekstin näitten apuviivojen avulla?
En ole koskaan käyttänyt vaahtokarkkimassaa, joten en tiedä onnistuuko siihen painaa tuolla tavalla jälkeä, mutta tuli vaan mieleen ideana, jos hirvittää ”pilata” kakku epäonnistuneella pursotuksella.
Kiitos kaikille! Ja jo etukäteen onnea myös kaikille muille äideille!
aliisa: kannattaa kokeilla vaahtokarkkimassaa, sitä oli tässäkin kakussa käytetty. Se on niin ihanaa…. 🙂
upea kakku, mutta voisitko seuraavalla kerralla tehdä kakun mihin ei tulisi marsipaania/sokerimassaa?:) Ne ei tääällä meillä päin oikein napppaa;/
Olispa muuten hauska kuulla joskus Kinuskiemon reseptejä, vaikka niitä suosikkeja!
Todellakin on Kinuskiemo kakkunsa ansainnut! 🙂 Hänen kommenttinsa ovat olleet mahtava lisä tähän blogiin.
Oii, kaunis kakku ja herkullinen täyte. Tätä täytettä pitää kokeilla elokuussa kun mustaherkoita saa tuoreina, ne on kyllä niiiiiiiin hyviä. 🙂 Ja miksei mustikoistakin… tule kesä tule!
Onnea Emolle ja kiitos arvokkaasta kommentoinnista!
Voi kiitos taas tästäkin ohjeesta. Kovasti olen pähkäillyt äitienpäiväkakkua. Tänä vuonna tarkoitus olisi tehdä yhteinen kakku sekä omalle äidille että anopille ja lisäksi vietän itse ensimmäistä äitienpäivää äitinä! Tästä sain ihanan ohjeen ja vinkkiä oman kakun tekoon.
Onnea ja kiitos Kinuski Emolle. Ihana kakku. Hyvä juttu nuo mustaherukat kakussa.
Jälleen mitä ihanin kakku!! Ja suurensuuret kiitokset Kinuskiemolle auttavista ja kannustavista kommenteista! Tältä sivustolta olen kakkuinspiraationi saanut. Nyt sitten tulee leivottua kakkuja tuon tuostakin. Tätä kakkua pitää leipoa kesällä kun saa tuoreita mustaherukoita omasta pensaasta.
Kaunis kakku ja suloiset kukat. Kiva, että on mustaherukoitakin välillä, niitä kun muistaa harvemmin laittaa kakun väliin, pistän siis vinkin muistiin. Kinuskiemolle iso kiitos hyvistä vastauksista sekä avuliaasta ja kannustavasta asenteesta! Emon viesteissä on myös monesti hyvää huumoria mukana. 😀
hmm, mustaherukkaa täytyykin kokeilla, se ei oo jostain syystä edes käynyt mielessä 😀 mustikan kanssa on mansikkakermaa testailtu 🙂 Kakussa on ihanat värit!
Kinuskiemo on kakkunsa ansainnut!! 🙂