24.06.2012   33 kommenttia Kategoria: Kesä,  Syntymäpäivät,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton

Kesäjuhlien mansikkakakku


Kesäkuussa vietettiin kesäjuhlia ja juhlittiin samalla ”100-vuotis”synttäreitä. Tilaisuudessa oli tarjolla tämä kakku, jonka olin tehnyt gluteenittomaksi ja laktoosittomaksi. Tässä muutamia valmistusvaiheen huomioita kakun ”erityisyydestä”.

Minulla ei ollut gluteenittomia korppujauhoja, joten paistoin pohjan levykakkupohjina, joissa vehnäjauhot oli korvattu perunajauhoilla. Paistoin kolme pyöreää pohjaa ja leikkasin niistä tasaiset, yhtä suuret ympyrät käyttämällä mallina pyöreää kakkulautasta. Lukekaahan kommenteista monia hyviä gluteenittomia korppujauhotusvinkkejä!

Pursotukset onnistuivat tosi hyvin laktoosittomasta vispikermasta. Tein kakkuun suklaareunuksen maidottomasta tummasta suklaasta. Sulatettuna sen ohut, valuvainen rakenne oli yllätys tavalliseen suklaaseen verrattuna. Pursotetun suklaan piti antaa seistä muovisuikaleiden päällä hyvän aikaa ennen kakkuun ”liimaamista”.

Kinuskin tein laktoosittomasta kuohukermasta. Tässä kohtaa laktoosittomuus aiheutti ongelmia. Kinuski ei ollut vielä 35 minuutin kohdallakaan valmista. Rakenne oli muuttunut paksummaksi, mutta klassinen vesilasitesti osoitti, ettei se ollut valmista. Otin kattilan liedeltä ja annoin kinuskin jäähtyä reilusti ennen kakun päälle kaatamista. Siitä huolimatta kinuski oli valuvaista eikä jähmettynyt jääkaapissakaan aivan tavallisen kinuskin tapaan (sen vuoksi koristeet upposivat jonkin verran kuorrutteeseen).

Koska Candy meltsejä tai valkosuklaata ei voinut laktoosin vuoksi käyttää kirjaimissa, pyörittelin ne sokerimassasta. Myös perhoset on tehty sokerimassasta ja suihkutettu kiiltäviksi hopeasuihkeella.

Sydämelliset onnittelut vielä Tuijalle ja Jarmolle!

Sitruuna-mansikkakakku

30 hengen kakku

Pohja:
tumma levykakkupohja kaksinkertaisena

  • vehnäjauhot korvattu perunajauhoilla
  • paistettu 3 pyöreäksi levyksi

Kostutus:
4 dl sitruunalimsaa

Täyte:
6 dl kuohukermaa (laktoositon)
600 g sitruunatuorejuustoa (laktoositon)
n. 500 g mansikoita

Kuorrutus:
kinuski laktoosittomasta kuohukermasta

Reunoille ja pursotuksiin:
4 dl laktoositonta vispikermaa
1 rkl sokeria

Koristeet:
sokerimassaa
kirsikoita
mansikoita
maidotonta tummaa suklaata (esim. Plamil) suklaareunukseen

Paista levykakkupohjat erillisen ohjeen mukaan. Jos teet kakun gluteenittomana, korvaa vehnäjauhot perunajauhoilla. Kaksinkertaisesta taikinasta saat kolme isoa (n. 30 cm) ympyrää. Pohjat voi paistaa kolmessa erässä tai paistaa kaksi pellillistä ja leikata ympyrät niistä ”palapeliperiaatteella”.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunatuorejuusto. Leikkaa mansikat siivuiksi.

Laita yksi pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta sitruunalimsalla. Levitä päälle puolet täytteestä ja mansikkasiivuista. Nosta päälle seuraava pohja. Kostuta ja täytä samaan tapaan. Laita päälle viimeinen pohja ja kostuta.

Kuorruta kakku kinuskilla.

Mittaa kattilaan vispikerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi. Levitä kermaa reunoille raapalla, lastalla tai levitysveitsellä (kts. ohje kermavaahdon levittäminen raapalla). Laita loput kermasta pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota kermalla päällisen reunat (kts. pursotusmallistosta kohta ”ketju pienellä kierteellä”).

Tee suklaareunus kakun reunoille.

Leikkaa kokonaisia mansikoita siivuiksi niin, että ne jäävät kannasta kiinni. Levitä viuhkaksi. Asettele kakun päälle mansikoita, kirsikoita ja sokerimassakoristeita.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan maaliskuun arvontaMaaliskuun arvonnassa palkintona Bonne Maman -merkkisiä marmeladeja ja tahnoja sekä Städterin irtopohjavuoka. Osallistu kertomalla minulle, mikä leivonnan raaka-aine olisit ja perustele vastauksesi. :)

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat