Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Keksikäs puolukkakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Keksikäs puolukkakakku

25.10.2020

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/keksikäs-puolukkakakku.jpg

Keksikäs kakku syntyi, kun halusin tehdä erikoiskorkean kakun, joka olisi tyypiltään hyydyke/juustokakku. Täytettä ei voi olla kakussa määräänsä enempää suhteessa pohjaan, joten päätin tuoda pohjan (eli keksit) osaksi täytettä. Alin kerros koostuu normaalista voi-keksiseoksesta ja välikerrokset ovat pelkkää karkeaa keksimurskaa kakun leikattavuuden takaamiseksi. Tämä tekniikka tuli jäädäkseen ja aion tehdä vastaavia näyttävän korkeita hyydykekakkuja varmasti jatkossakin!

Kakun toiseksi nimeksi voisi valita ”puolukkakakku niille, jotka eivät pidä puolukasta”. Tein rohkean peliliikkeen ja valmistin kakun porukalle, jossa monikaan ei ole puolukan ystävä. Moni heistä totesi, että tämän kakun kohdalla poikkeus vahvistaa säännön. Puolukka maistuu raikkautena, mutta ei puske läpi. Juuri sopiva makeus yhdessä keksikerrosten kanssa. Ja miten helppo täyte valmistaa: vain neljästä raaka-aineesta! Täytereseptin inspiraationa oli aiemmin syksyllä julkaisemani puolukkajäätelö, jonka kommenteissa kyseltiin reseptin muokkaamisesta hyydykekakuksi.

4 h Keskitaso 10 henkilölle 21

Avainsanat

DripcakeJoulukakkuKeksikäsPikkujoulutPutouskakku

Ainesosat

Puolukka/karpalo

Kategoriat

JouluJuusto- ja hyydykekakutSyksy

Erityisruokavaliot

MunatonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(8)

Lisää suosikkeihin

Kauppalista

Muistiinpano

Tulosta

Puolukkainen putouskakku

Muunna reseptiämukaan.
10
HENKILÖLLE

Perusohjeen kakun halkaisija on 16 cm ja korkeus noin 10 cm. Voit tehdä kakun myös matalampana versiona 20-senttiseen vuokaan, jolloin kaikki täytteen joukkoon tulevat keksit kannattaa laittaa yhteen väliin.

Pohja

130 g digestivekeksejä

50 g voita

Täytteen väliin

175 g digestivekeksejä

Täyte

6 liivatelehteä

4 dl vispikermaa

1 prk (à 397 g) kondensoitua maitoa

350 g puolukoita

Kuorrute ja koristelu

valmista drip-kuorrutetta (väri kulta)

kultaista kimallesuihketta

puolukanvarpuja

puolukoita tai karpaloita

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg

Vinkki

Vuoraa irtopohjavuoan (sisähalkaisija 16 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reuna korkealla reunakalvolla. Sipaise reunakalvon pintaan hieman öljyä (paksun kalvomateriaalin kanssa tämä on suositeltavaa, jotta täyte irtoaa siistimmin). Vuoan ei tarvitse olla erikoiskorkea, sillä tukeva reunakalvo toimii tarvittaessa vuoan jatkeena.

Murskaa pohjan digestivet tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Murskaa täytteen väliin tulevat digestivet karkeaksi rouheeksi painelemalla niitä muovipussin sisällä. Isommatkin palat pehmenevät täytteen joukossa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito.

Soseuta puolukat sauvasekoittimella oikein hienoksi. Erota puolukkasoseesta vajaa desilitra ja kuumenna se kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet.

Sekoita liivate-puolukkaseos ja loput puolukkasoseesta täytevaahdon joukkoon.

Levitä kolmannes täytteestä vuokaan. Ripottele päälle puolet keksimurskasta reunaa myöten. Lisää taas täytekerros, loput keksimurskasta ja päällimmäiseksi loput täytteestä.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Sulata valmis cake-drip mikrossa pakkauksen ohjetta noudattaen tai tee kuorrute itse erillisen ohjeen mukaan. Valuta kuorrutetta eri pituisina valumina kakun reunoille. Jähmetä jääkaapissa.

Kovettuneen cake dripin pintaan voi sivellä ohuen pensselin avulla kultaista väriä paremman kiillon aikaansaamiseksi. Yhdistä ”kultapölyä” pienen vesitilkan kanssa lautasella sekoittaen ja sipaise valumiin.

Koristele kuorrutteen ja täytteen raja kakun päällä puolukanvarvuilla ja marjoilla.

 
 

Kommentit (21)

pellavapaita7.2.2021 21:03

Tein 28cm vuokassa ohjeen täytemäärillä kakun. Pohjaan laitoin keksejä reilusti enemmän, Kantolan tummia kaurakeksejä käytin. Ne on kivasti rouheisia, rustiikkisia (?) ja tykkään niistä pohjissa nykyään. Laitoin pienen määrän suht isoja keksipaloja välipohjaksi. Kakun pinnalla keitetty kinuskikerma ja sekalaista strösseliä eli renttamollia, kuten oma äitini aina sanoi. Kuvat galleriassa.

Kinuskikissa23.12.2020 09:42

Kiva juttu, mari-johanna! Ja onnittelut vielä synttäreiden johdosta! 🙂

mari-johanna23.12.2020 06:50

Minä tein tämän kakun viime viikonloppuna itselleni synttäri evääksi!!
Itse olen laktoosikko ja perheessämme löytyy myös täysin maidottomia joten minä hieman muokkasin kakkua vatsaystävällisemmäksi käyttäen kondensoidun tilalla vanilja rahkaa, ja tietenkin vähälaktoosista vispikermaa.
laitoin myös sokeria. Diggestivet vaihdoin joulupipareihin.
Kyllähän tämä tietysti makunsa puolesta sitten varmaan hivenen muuttui, mutta hyvää oli,aivan taivaallista!!
Jatkoon menee!!!!

pellavapaita23.11.2020 22:01

Kinuskikissa; kiitos 🙂

Kinuskikissa23.11.2020 09:09

Hienolta näyttää, pellavapaita! Ja kiva, että onnistuit laskurin avulla muokkaamaan sopivaan vuokakokoon. 🙂 Keksien kanssa saa tosiaan olla tarkkana. Muovipussin sisällä käsin tai kaulimella painellen on hyvä vaihtoehto murskaamiselle.

pellavapaita22.11.2020 20:05

Kun onnistuin pienentämään kuvat passeleiksi tänne, niin laitan vielä tämänkin, jossa näkyy leikkauspinnat. Ohuet on digestive-kerrokset, kun liian pieneksi meni keksit. Mutta erottuvat hiukan kuitenkin 🙂

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14440_Puolukkakeksikakku-leikattuna-21.11_220x220.jpg
pellavapaita21.11.2020 21:43

Tein version tästä kakusta. Laitoin henkilöluvuksi 12 reseptin yläosassa. Tein kakun 22cm vuokaan ja lisäksi käytin aineita pariin pieneen extrajuttuun. Digestivet menivät turhan hienoksi koneella, joten eivät näy välikerroksina juurikaan.
Seuraavalla kerralla murskailen käsin, niin eivät jauhaannu. Tämä on uusi hittikakkuni 🙂
Tein yhden toisen isomman kakun, johon laitoin Kinuskikermasta valumia, eikä niistä tullut kauniita taaskaan :/ mutta makoisaa on tuo uutuuskerma kinuskiksi keitettynä. Suorastaan ihanaa. Tähän vaahdotin tuota kermaa ja pursotukset saivat piisata koti-viikonlopun kakkuun.
Kympin arvoinen resepti kaikessa helppoudessaan, edullisuudessaan, herkullisuudessaan, erilaisuudessaan 🙂

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14440_Keksikäs-puolukkakakku-versio_220x220.jpg
Kinuskikissa11.11.2020 16:43

Mimmitoi: vuokamuunnoksissa voi käyttää apuna tätä sivua (löytyy sivun alaosan ”tärppilistalta”:

https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot

Tässä tapauksessa taulukko sanoo, että 16 cm -> 26 cm tarkoittaisi ainesten kertomista 2,66:lla. Mutta tämä kakku on erikoiskorkea, joten periaatteessa puolet tästä riittäisi.

Mimmitoi10.11.2020 19:35

Minkähän verran täytettä pitäisi valmistaa, jos haluaisin tehdä tavallisen yksikerroksisen juustokakun tästä täytteestä 26cm vuokaan browniepohjan päälle? 🧐

Kinuskikissa6.11.2020 16:13

user222: uskoisin, että pakastus onnistuu, mutta muistathan, että kertaalleen sulatettuja marjoja ei suositella pakastettavaksi uudelleen.

Kinuskigalleria (3)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Keksikäs puolukkakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Keksikäs puolukkakakku

25.10.2020

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/keksikäs-puolukkakakku.jpg

Keksikäs kakku syntyi, kun halusin tehdä erikoiskorkean kakun, joka olisi tyypiltään hyydyke/juustokakku. Täytettä ei voi olla kakussa määräänsä enempää suhteessa pohjaan, joten päätin tuoda pohjan (eli keksit) osaksi täytettä. Alin kerros koostuu normaalista voi-keksiseoksesta ja välikerrokset ovat pelkkää karkeaa keksimurskaa kakun leikattavuuden takaamiseksi. Tämä tekniikka tuli jäädäkseen ja aion tehdä vastaavia näyttävän korkeita hyydykekakkuja varmasti jatkossakin!

Kakun toiseksi nimeksi voisi valita ”puolukkakakku niille, jotka eivät pidä puolukasta”. Tein rohkean peliliikkeen ja valmistin kakun porukalle, jossa monikaan ei ole puolukan ystävä. Moni heistä totesi, että tämän kakun kohdalla poikkeus vahvistaa säännön. Puolukka maistuu raikkautena, mutta ei puske läpi. Juuri sopiva makeus yhdessä keksikerrosten kanssa. Ja miten helppo täyte valmistaa: vain neljästä raaka-aineesta! Täytereseptin inspiraationa oli aiemmin syksyllä julkaisemani puolukkajäätelö, jonka kommenteissa kyseltiin reseptin muokkaamisesta hyydykekakuksi.

4 h Keskitaso 10 henkilölle 21

Avainsanat

DripcakeJoulukakkuKeksikäsPikkujoulutPutouskakku

Ainesosat

Puolukka/karpalo

Kategoriat

JouluJuusto- ja hyydykekakutSyksy

Erityisruokavaliot

MunatonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(8)

Lisää suosikkeihin

Kauppalista

Muistiinpano

Tulosta

Puolukkainen putouskakku

Muunna reseptiämukaan.
10
HENKILÖLLE

Perusohjeen kakun halkaisija on 16 cm ja korkeus noin 10 cm. Voit tehdä kakun myös matalampana versiona 20-senttiseen vuokaan, jolloin kaikki täytteen joukkoon tulevat keksit kannattaa laittaa yhteen väliin.

Pohja

130 g digestivekeksejä

50 g voita

Täytteen väliin

175 g digestivekeksejä

Täyte

6 liivatelehteä

4 dl vispikermaa

1 prk (à 397 g) kondensoitua maitoa

350 g puolukoita

Kuorrute ja koristelu

valmista drip-kuorrutetta (väri kulta)

kultaista kimallesuihketta

puolukanvarpuja

puolukoita tai karpaloita

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg

Vinkki

Vuoraa irtopohjavuoan (sisähalkaisija 16 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reuna korkealla reunakalvolla. Sipaise reunakalvon pintaan hieman öljyä (paksun kalvomateriaalin kanssa tämä on suositeltavaa, jotta täyte irtoaa siistimmin). Vuoan ei tarvitse olla erikoiskorkea, sillä tukeva reunakalvo toimii tarvittaessa vuoan jatkeena.

Murskaa pohjan digestivet tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Murskaa täytteen väliin tulevat digestivet karkeaksi rouheeksi painelemalla niitä muovipussin sisällä. Isommatkin palat pehmenevät täytteen joukossa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito.

Soseuta puolukat sauvasekoittimella oikein hienoksi. Erota puolukkasoseesta vajaa desilitra ja kuumenna se kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet.

Sekoita liivate-puolukkaseos ja loput puolukkasoseesta täytevaahdon joukkoon.

Levitä kolmannes täytteestä vuokaan. Ripottele päälle puolet keksimurskasta reunaa myöten. Lisää taas täytekerros, loput keksimurskasta ja päällimmäiseksi loput täytteestä.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Sulata valmis cake-drip mikrossa pakkauksen ohjetta noudattaen tai tee kuorrute itse erillisen ohjeen mukaan. Valuta kuorrutetta eri pituisina valumina kakun reunoille. Jähmetä jääkaapissa.

Kovettuneen cake dripin pintaan voi sivellä ohuen pensselin avulla kultaista väriä paremman kiillon aikaansaamiseksi. Yhdistä ”kultapölyä” pienen vesitilkan kanssa lautasella sekoittaen ja sipaise valumiin.

Koristele kuorrutteen ja täytteen raja kakun päällä puolukanvarvuilla ja marjoilla.

 
 

Kommentit (21)

pellavapaita7.2.2021 21:03

Tein 28cm vuokassa ohjeen täytemäärillä kakun. Pohjaan laitoin keksejä reilusti enemmän, Kantolan tummia kaurakeksejä käytin. Ne on kivasti rouheisia, rustiikkisia (?) ja tykkään niistä pohjissa nykyään. Laitoin pienen määrän suht isoja keksipaloja välipohjaksi. Kakun pinnalla keitetty kinuskikerma ja sekalaista strösseliä eli renttamollia, kuten oma äitini aina sanoi. Kuvat galleriassa.

Kinuskikissa23.12.2020 09:42

Kiva juttu, mari-johanna! Ja onnittelut vielä synttäreiden johdosta! 🙂

mari-johanna23.12.2020 06:50

Minä tein tämän kakun viime viikonloppuna itselleni synttäri evääksi!!
Itse olen laktoosikko ja perheessämme löytyy myös täysin maidottomia joten minä hieman muokkasin kakkua vatsaystävällisemmäksi käyttäen kondensoidun tilalla vanilja rahkaa, ja tietenkin vähälaktoosista vispikermaa.
laitoin myös sokeria. Diggestivet vaihdoin joulupipareihin.
Kyllähän tämä tietysti makunsa puolesta sitten varmaan hivenen muuttui, mutta hyvää oli,aivan taivaallista!!
Jatkoon menee!!!!

pellavapaita23.11.2020 22:01

Kinuskikissa; kiitos 🙂

Kinuskikissa23.11.2020 09:09

Hienolta näyttää, pellavapaita! Ja kiva, että onnistuit laskurin avulla muokkaamaan sopivaan vuokakokoon. 🙂 Keksien kanssa saa tosiaan olla tarkkana. Muovipussin sisällä käsin tai kaulimella painellen on hyvä vaihtoehto murskaamiselle.

pellavapaita22.11.2020 20:05

Kun onnistuin pienentämään kuvat passeleiksi tänne, niin laitan vielä tämänkin, jossa näkyy leikkauspinnat. Ohuet on digestive-kerrokset, kun liian pieneksi meni keksit. Mutta erottuvat hiukan kuitenkin 🙂

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14440_Puolukkakeksikakku-leikattuna-21.11_220x220.jpg
pellavapaita21.11.2020 21:43

Tein version tästä kakusta. Laitoin henkilöluvuksi 12 reseptin yläosassa. Tein kakun 22cm vuokaan ja lisäksi käytin aineita pariin pieneen extrajuttuun. Digestivet menivät turhan hienoksi koneella, joten eivät näy välikerroksina juurikaan.
Seuraavalla kerralla murskailen käsin, niin eivät jauhaannu. Tämä on uusi hittikakkuni 🙂
Tein yhden toisen isomman kakun, johon laitoin Kinuskikermasta valumia, eikä niistä tullut kauniita taaskaan :/ mutta makoisaa on tuo uutuuskerma kinuskiksi keitettynä. Suorastaan ihanaa. Tähän vaahdotin tuota kermaa ja pursotukset saivat piisata koti-viikonlopun kakkuun.
Kympin arvoinen resepti kaikessa helppoudessaan, edullisuudessaan, herkullisuudessaan, erilaisuudessaan 🙂

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/14440_Keksikäs-puolukkakakku-versio_220x220.jpg
Kinuskikissa11.11.2020 16:43

Mimmitoi: vuokamuunnoksissa voi käyttää apuna tätä sivua (löytyy sivun alaosan ”tärppilistalta”:

https://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot

Tässä tapauksessa taulukko sanoo, että 16 cm -> 26 cm tarkoittaisi ainesten kertomista 2,66:lla. Mutta tämä kakku on erikoiskorkea, joten periaatteessa puolet tästä riittäisi.

Mimmitoi10.11.2020 19:35

Minkähän verran täytettä pitäisi valmistaa, jos haluaisin tehdä tavallisen yksikerroksisen juustokakun tästä täytteestä 26cm vuokaan browniepohjan päälle? 🧐

Kinuskikissa6.11.2020 16:13

user222: uskoisin, että pakastus onnistuu, mutta muistathan, että kertaalleen sulatettuja marjoja ei suositella pakastettavaksi uudelleen.

Kinuskigalleria (3)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa