Tämä on minun unelmieni jäädykekakku, sillä tässä yhdistyy niin monta asiaa, joita rakastan: marenki, kinuski, puolukat ja tuo ihanainen mauste, kaneli, jonka käyttäminen on tämän viikon teemana. Syöminen on pieni tutkimusretki, sillä kakun olemus ei ole ensimmäisellä suupalalla selvitetty.

Täytteessä käytetty liivate takaa sen, että jäädykemäisyydestään huolimatta kakku ei menetä muotoaan, vaikka se olisi tarjolla pidemmänkin aikaa. Kakku on ihanteellinen jouluaaton jälkiruoaksi tai kahvipöydän tarjottavaksi, sillä sen voi tehdä pois vaivoista pakastimeen jo viikkoja etukäteen. Huomaa, että kakku on otettava huoneenlämpöön jo tuntia ennen tarjoilua.

Soveltamisvinkkejä:

  • Puolukat voi korvata karpaloilla ja piparkakut muilla kekseillä (esim. digestivet tai kaurakeksit).
  • Voit käyttää myös valmiita marenkipohjia. Pohjia voi varovasti veistää vuokaan sopiviksi.
  • Jos et halua käyttää liivatteita, ne voi jättää pois.
  • Kaksi ympyrän muotoista pohjaa edellyttää kiertoilmauunia, sillä pohjat eivät mahdu paistumaan samalla uunipellillä. Ilman kiertoilmauunia joudut paistamaan pohjat kahdessa erässä tai käyttämään valmispohjia.
  • Mikäli et omista irtopohjavuokaa, voit käyttää tavallistakin vuokaa ja vuorata sen kauttaaltaan leivinpaperilla.

Kanelinen kinuski-puolukka-jäädykekakku

Marenkipohjat:
4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl etikkaa

Kanelikinuski:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia

Täyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
4 keltuaista
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
¼ dl vettä
150 g piparkakkuja
200 g jäisiä puolukoita
kanelikinuskia

Päälle:

kanelikinuskia
piparkakkuja
puolukoita


Valmista pohjat marenkipohjaohjeesta löytyvän selostuksen mukaan, mutta tässä ohjeessa mainituilla määrillä. Säästä keltuaiset täytteeseen! Piirrä pohjia varten leivinpaperiin vuoan (halkaisija 24 cm) sisäreunaa apuna käyttäen ympyrä. Tee samoin toiselle leivinpaperille. Käännä leivinpaperit ympäri ja levitä marenkivaahtoa ympyröiden sisään niin, että jätät leviämisvaraa noin 1 cm.

Tee kanelikinuski etukäteen jääkaappiin tai jäähdytä ainakin huoneenlämpöiseksi ennen kakun kokoamista. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä pari minuuttia (ei sen kauemmin!). Anna jäähtyä.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa sisäreunan suojaksi leivinpaperisuikaleita tai käytä reunakalvoa. Leivinpaperin/kalvon on hyvä muodostaa hieman lisäkorkeutta vuoalle, sillä vuoka täyttyy ääriään myöten.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota kuohukerma. Vatkaa myös keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Lisää vaniljasokeri.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita täytteeseen.

Laita vuoan pohjalle ensimmäinen marenkipohja. Säästä kymmenisen piparkakkua ja pieni määrä puolukoita kakun päälle. Murenna vuokaan puolet jäljelle jäävistä piparkakuista. Ripottele päälle puolet puolukoista. Valuta lusikan avulla vuokaan kanelikinuskia.


Levitä vuokaan puolet täytevaahdosta.

Toista sama toisen kerroksen kanssa: marenki, piparkakut, puolukat, kanelikinuski (säästä hieman kakun päälle!) ja täytevaahto. Valuta kakun pinnalle loput kanelikinuskista ja upota siihen kokonaisia piparkakkuja.

Nosta kakku pakastimeen jäätymään vähintään 6-8 tunniksi.

Ota kakku huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle loput puolukoista.