Levykakkupohjasta saa pehmeän pohjan täytekakkuihin. Se on oivallinen valinta erikoisen muotoisiin ja kokoisiin kakkuihin. Levykakkupohjista voi helposti koota kakun isoihin juhliin tekemällä jopa pellin kokoisen täytekakun. Jos tarvitset kaksi pohjaa, voit tehdä taikinan heti kaksinkertaisena. Jopa kolmen pohjan tekeminen yhdellä kerralla onnistuu, kunhan sinulta löytyy riittävän iso vatkauskulho. Taikina ei siis lässähdä, vaikka odotteleekin kulhossa edellisten pohjien kypsymistä.
Vinkit:
- Gluteenittoman pohjan saat korvaamalla vehnäjauhot perunajauhoilla.
- Jos haluat vaalean pohjan, jätä kaakaojauhe pois.
Taikina on mitoitettu noin 30 x 38 cm:n kokoiselle (1140 cm²) pellille. Jos pellin koko poikkeaa tästä, voit suurentaa/pienentää ohjetta vuokien muunnostaulukot -ohjeen mukaan.
Taikina:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
(2 rkl kaakaojauhetta)
200 astetta uunin keskitasolla, 6-8 min
Kostutus: 2 dl/pohja
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla valuttamasi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Huolellinen vaahdotus on tärkeää myös maun kannalta. Liian vähän aikaa vatkattuna muna voi maistua häiritsevästi valmiissa pohjassa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.
Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. Pohjan pinta saa saada hieman väriä, mutta varo palamista – se tapahtuu nopeasti!
Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.
Jäähdytä ja leikkaa halutun muotoisiksi paloiksi. Kokoa kakku latomalla päällekkäin vuorotellen pohjaa ja täytettä. Muista kostutus!
mari-johanna
Nita Porttila: Minä toimisin niin, että ensimmäisenä Kinuskikissan vinkki osion neuvoa noudattaen tarkista oman uunipeltisi koko.Jos se poikkeaa paljonkin Kinuskikissan pellin koosta, niin vinkkiosiossa on annettu linkki vuokien muunnostaulukkoon, käy sieltä laskemassa itsellesi tarvittavat aine määrät. Jos ero on pieni, pärjäät hyvin tuollakin taikina määrällä per pelti.
Karkea arvio on, että 1 munasta syö kolme juhlijaa ja kun tässä kakkupohjassa on käytössä 4 munaa niin tekisin 2 levykakku pohjaa.
Joista sitten leikkaat itsellesi kolme oikean kokoista (A4) kakun pohjaa. Kolmella pohjalla saat kätevästi kaksi täyteväliä ja sekä vadelma että suklaa täytteet käyttöön.
Nam! Kuulostaa herkulliselta!
Jos levypohjista jää ylimääräistä, voit laittaa ne pakastimeen, ja käyttää myöhemmin esim. vaikka cakepopsien tekoon.
Palaa ihmeessä kyselemään mikäli kaipaat lisäapua!
Avuton leipuri tässä moi. ..tarkoituksena olisi tehdä 20 hengen kakku, jonka päälle yritän askarrella kaulittavalla sokeri tai marsipaanimassalla tms, joko batmanin logon tai myyrän tyttäreni 2 vuotis juhliin. Ikinä en ole täytekakkua tehnyt, saatikka päällystänyt semmoista. Tämän ohjeen poimin, koska vaikuttaa semmoiselta, että jopa minä voisin siinä onnistua. Elikkäs jos teen tämän pohjan ja leikaan sen halki että saan 2 kerrosta niin monellekko se mahtaa riittää ja montako pohjaa minun kannattaisi valmistaa. Täytteeksi olin suunnitellut tuolta vadelma ja suklaa täytteet.
Muoks. Voipi olla että tilaankin sokeripaperin kuvalla tms. Eli sit pitäis osata tehä kakku 20 hengellä koolta A4
maris
Talvicci: paistolämpötila saa olla sama. Paistoaikakaan ei pienemmälle pohjalle varmasti mitenkään radikaalisti ohjeessa annetusta poikkea. 5-6 minuuttia saattaa olla aika hyvä. 🙂
Kuinkahan kuumassa uunissa ja kauanko tuota pohjaa kannattaisi paistaa?
maris
Talvicci: ohjeen alussa on linkki vuokien muunnostaulokoihin. Sieltä löytyy apua vastaaviin tilanteisiin. Mutta näin äkkiä kun mietin, niin puolikas annos olisi aika hyvä tuohon sinun vuokaasi. 🙂
Hei. Minulla on neliövuoka 23x23cm, korkeus 6,5cm. Millasellakohan suhteella tätä ohjetta voisi siinä käyttää?
Pirjo: epäilen, koska tässä kananmunan osuus on niin suuri. Tosin no egg -valmisteen toimivuudesta ei ole omaa kokemusta, joten saatan olla turhankin skeptinen. Vegaaninen kakkupohja täältä kyllä löytyy. Jospa kokeilisit sitä gluteenittomana?
Hei! Toimisikohan tämä sekä gluteenittomana ja että no egg-kananmunankorvikkeella…?
Sanna: hyvin voi pakastaa. Voit puolittaa levyt, jolloin ne mahtuvat muovisen hedelmäpussin sisään tai suojata kelmulla ja säilöä kaupan isossa muovipussissa.
Hei, voiko levykakkupohjaa pakastaa? Jos voi niin mikä on helpoin tapa?
maris
Nalle: kyllä sokerikakkupohjia valmistetaan myös ilman leivinjauhetta eli periaatteessa pitäisi kai tämän levypohjankin onnistua. Kun taikinaan ei käytä leivinjauhetta, niin ensiarvoisen tärkeää on munien ja sokerin huolellinen vaahdotus.
Nallen murkinat
voiko leivinjauheen jättää pois?
Toffe: kiitos, että nostit esiin levykakkupohjan käyttökelpoisuuden myös tässä yhteydessä! 🙂
Toffe
Olen tehnyt tällä levykakkupohjalla monet juustokakut, kyllästynyt mureneviin pohjiin ja kerran olin juhlissa jossa oli juustokakkua tarjolla juu keksi pohja niin kova jotta jäi jokaiselta tarjoilulautaselle..
Kostutan myös tuota pohjaa sillä maulla mitä olen tekemässä.
Ja jos teen juustokakun keikautettuna ( nurinpäin siis) niin tämä pohja on aivan ehdoton. Leikkaan vaan vuuan muotoon.
murumiina: minä en tapaa suojata kakkuja mitenkään jääkaapissa… jos jääkaapissa ei ole voimakkaasti tuoksuvia ruoka-aineita, tässä ei pitäisi olla ongelmaa.
sojan kotikeittiö
Murumiina. Jos sulla olisi kakkulaatikoita niin niistä voisi askarrella suojan? Itse kyllä olen pari kertaa kermalla koristellun ison levykakun jättänyt yön yli sellaisenaan jääkaappiin, kun sattui niin että en mitenkään voinut jättää pursotuksia aamuun. (tilatut kakut haettiin jo siis illalla) Ja hyvin ne näytti kestäneen, kun itse pääsin seuraavana päivänä iltapäivällä juhliin vakoilemaan tilannetta. Kreemin käytöstä ei kyllä ole valitettavasti kokemusta….
Hei! Olen tekemässä isoa kakkua juuri levykakkupohjista 50 hengelle, jonka ajattelin koota uunipellin päälle. Onko vinkkiä, millä suojata kakku yön yli jääkaapissa, jos päälle tulee kreemi? Elmukelmu ei toimi, onko ehdottaa niksejä?
Tiia: voit paistaa tällä ohjeella myös vuoassa. 🙂
Hei! Tarvitsisin pojan 2 vuotis syntymäpäiväkakkuun yhden levykakkupohjan ja yhden normaalin kakkupohjan. Voiko tällä ohjeella tehtäessä tämän paistaa myös irtopohjavuuassa?
Ronja: normaalipohjaan tulee molempia 1 dl. Gluteenittomaan vehnäjauhojen tilalle perunajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta.
hei! kun tuossa ohjeessa lukee että vehnä- ja perunajauhoja 1 dl kuuluuko ne perunajauhot jättää jos ei halua gluteenitonta?
pellavapaita: no hyvä juttu, että olet saanut pyyhkeellä apua myös sokerikakkupohjien kanssa. Päätin varoittaa, koska muistan joskus saaneeni joltain Kinuskilta palautetta kakun lässähtämisestä ja sitten syyksi paljastui pyyhe. Mutta kakkupohjien kanssa varmasti vaikuttaa moni muukin asia, kuten vuoka ja uuni. Pääasia, että jokainen löytää omat toimivat metodit. 🙂
Kinuskikissa; kiitos infosta. Olen kylläkin nimenomaan myös sokerikakkupohjia paistaessani pyyhevinkkiä käyttänyt ja saanut lopultakin pohjat tasaisia kuin pöytä 🙂 Aina ennen on ollut korkea kumpu keskellä, mikä on ärsyttänyt isosti. Mutta hyvä on tietää tuo kuopalle tulemisen mahdollisuuskin.
mari-johanna
Yeah! Pakko tulla tännekin kertomaan että kyllä onnistui hyvin! Tilasin nimittäin toivepuodista sen nelikulmaisen irtoreuna vuoan ja toimitus oli jälleen ihan super nopea. No,toki sitä ilmankin pärjäisi mutta tärkeän paikan tullen katsoin tilaisuuteni tulleen.
Olin vähän epäileväinen näinkö reunat pitävät taikinan sisäpuolella mutta kyllä, ja semperin grow mix jauhoista vielä pohja onnistui gluteenittomana. Nyt vaan pohjia taiteilemaan lisää…… 🙂
pellavapaita: kiva kuulla, että levykakkupohja onnistui noin hienosti! Huomioksi muuten, että pyyhevinkki on käyttökelpoinen eritoten voita sisältävien taikinoiden kanssa, jotka tuppaavat kohoamaan epätasaisesti. Esimerkiksi sokerikakkupohjan kanssa en sitä käyttäisi, jotta ei tule päinvastaista ilmiötä eli kuopalla olevaa pohjaa.
pellavapaita: 🙂
Tein ensimmäisen kerran isoon kakkuun levykakkupohjan. Hyvin onnistui, on kolme komeaa pohjaa. Huvittavaa vain oli, kun ensimmäistä taikinaa sekoitin viittä vaille valmiina, niin mieleeni tuli huudahduksena:”Oi, ei! En ole pyyheriepua kastellut valmiiksi!” Kun aina käytän kakkuvuoan ympärillä märkää pyyherievun riekaletta; vinkki Kinuskikissalta on vertaansa vailla!
On niin selkäytimessä tuo märkä rätti, että hetkeen en tajunnut, ettei sitä sentään uunipannun ympärille laiteta 🙂 Kiitos levykakkuohjeesta ja rätti-vinkistä Kinuskikissalle; koko ajan ”pitää” olla selkä kyttyrässä kiittämässä, kun niin paljon hyviä ohjeita ja vinkkejä täältä saa koko ajan. Ja tottahan emokin on kiitokset ansainnut, notta kiitos vain, Kinuskiemo 🙂
Nalle: hyvä kun kysyit! Jokaiseen täytyy käydä lisäämässä erikseen. Mutta jos olet tehnyt kakun, jossa on esimerkiksi yhdestä reseptistä täyte, toisesta pohja jne., suosittelen, että liität kuvan vain johonkin näistä. Muuten sama kuva tulee galleriaan monta kertaa.
Nallen murkinat
tällä pohjalla teen nyt mansikkakakun 😀 – oisin kysynyt, jos käytän montaa eriohejtta täältä sivulta kakkuun, pystyykö yht.aikaa liittää kuvan kaikkeen niihin vai pitääkö jokaiseen erikseen? 😀
Koiruuksia
Pikkubebe: Ihan oikein tuumit. Kumpaankin väliin uppoaa tuplasatsi täytettä.
Olen tekemässä ensimmäistä kertaa ison täytekakun levykakkupohjasta. Ajattelin tehdä kolme kakkupohjaa ja haluaisin mustikka-vaniljatäytettä kahteen väliin, niin tuplaanko täytemäärän per väli?
Jaana: Saat tietoa Kinuskikissan äskettäin julkaisemalta sivulta:
http://www.kinuskikissa.fi/erikokoisten-kakkujen-riittavyys/
Ohjeet ja vinkit -kategorian (Etusivulla kauhan alla, sisällysluettelon alin kohta) alla on myös kakun tekoon liittyviä aiheotsikoita. Niistä saattaa löytyä kiinnostavaa asiaa, mm. tämä:
http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
Tule tarvittaessa kysymään lisää. 🙂
Olen tekemässä pojan 1v synttäreille ykkösen muotoista kakkua. Kakun pitäisi riittää n. 30 hengelle, montako kananmunaa ja muita aineksia tarvitsen?
nalamuru
jansquli: jos meinaat kulhoon koota niin suosittelen kyllä tätä levykakkupohja ohjetta hyödyntämään 🙂 tällä olen ainakin itse aina hyvin onnistut.
Pitäisi tehdä perjantaiksi kakku, jonka kokoan laakeaan lasiseen kulhoon oikean muodon saamiseksi. Alunperin ajattelin, että teen levykakkupohjan, josta leikkaan oikean kokoisia ympyröitä ja kasaan päällekkäin. Nyt kuitenkin alkoi houkuttaa mehevän suklaakakkupohjan teko. Mietin vain, onko se koostumukseltaan liian mureneva kakun rakentamiseen ja kannattaisiko minun mieluummin kuitenkin tehdä levykakkupohja tai sokerikakkupohja pellille? Osaatko antaa suositusta? 🙂
Hansulle ja muillekin tiedoksi, että sivustolla oli hetken aikaa ongelmaa kommenttien näkymisessä, mutta tuo on nyt korjattu.
Hansu: Alla olevassa osoitteessa on taulukko, jonka perusteella voi laskea ainesten muutokset tietystä vuokakoosta toiseen. Tule tarvittaessa kysymään lisää. 🙂
http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/
tosiaan nyt pääsin katsomaan kun tajusi valita sen sivun 1… Kiitos vastauksista, taidan levykakkupohjalla yrittää, kun tuntuu ehkä helpommalta onnistumisen kannalta, katsotaan miten käy huomenna..
Kysyisin vielä vinkkiä täytteen määrään. Eli kun Kinuskikissan täytteet on käsittääkseni mitoitettu 24cm vuokaan, niin kuinka paljon kannattaa lisätä ainesosia mustikkavanilja täytteeseen, kun kokoan kakun siihen 28cm vuokaan? 🙂
mari-johanna
Hansu: Klikkaa auki levykakkupohja sivu,mene kommenttien kohdalle ja sieltä lopusta klikkaa valk. Palluraa numero 1. Silloin avautuu uusimmat viestit. Onnistuiko? Jostain syystä sivustolla on nyt useamman reseptin kohdalla samaa vikaa että vain vanhat reseptit näkyvät ensin. Näin toimien saat kuitenkin auki uudet vastaukset! 🙂
HELP!
Laitoin tänne levykkakku ohjeeseen kommenttia,ja ihmettelin kun ei näy kommenteissa. Tuolta sivupalkin uusimmat kommentit osiosta huomasin, että se oli julkaistu ja siihen oli vastailtu. Kuitenkaan kun klikkaa niistä vastauksista, tai tulee tänne levykakkuohjeen kommenttilistaan, niin täällä ei näy uusia kommentteja. Viimeisin näkyy vuodelta 2010. En siis pysty näkemään mitä vastauksia olen saanut, kun siinä näkyy vain se lauseen alku.. 🙁 Ei näy koneelta, eikä ipadistäkaan. ???
Kiitos Apukissoille hyvistä vastauksista! Minulla ei tähän lisättävää. 🙂
sojan kotikeittiö
Täsmentäisin vielä tässä Hansu sen verran, että aiotko tehdä tämän ohjeen pohjan pyöreässä vuuassa ja leikata sitten halki vai paistatko levyt ja leikkaat niistä vuokaa sopivat palat? JOs teet vuuassa, kannattaa ehkä käyttää perus sokerikakkupohjan ohjetta, sehän himpun verran eroaa ehkä tästä? Näin ainakin itse tekisin ja pelaisin varman päälle.
Pelti vai vuoka, se onkin makuasia.Itsestäni levypohja on helpompi tehdä, kypsyy tasaisesti ja ei tarvitse jännittää irtoaako vuuasta vai tuleeko yli tms. Tässä olen siis erilinjalla Mari-johannan kanssa, mutta tosiaan täysin makuasia.
Uskoisin kyllä tuon 8 munan pohjan riittävän, kinuskikissan täytteetkin ovat ihanan runsaita. Mutta jos tunnet vieraat ja arvelet että juhlissa syödään reilusti, niin tuskin 9 munaakaan ihan liioittelua on. =)
mari-johanna
Hansu: Kakkupohjissa yhden munan lasketaan riittävän kolmelle vieraalle joten 8 munan pohjasta söisi karkeasti laskettuna 24.
Jos syötävää on kuitenkin muutakin ja vieraiden joukossa myös lapsia niin eiköhän tuo 8 varmasti riitä.
Tosin jos vieraita on se 30 minä saattaisin harkita yhden munan lisäystä.
En tiedä mitä mieltä itse Kinuskikissa tästä olisi, 8 munan pohja mahtuu kyllä tuohon 28cm vuokaan mutta on makuasia, teetkö pohjan vuoassa vai peltejä apuna käyttäen. Itse koen että se kakkuvuoka on astetta helpompi. 🙂
Moikka! Minun pitäisi tehdä ristiäisiin pyöreä kakku n. 25 hlö:lle (max30). Väliin tulisi kinuskikissan mustikka ja vaniljatäytteet. Minulla on pyöreä irtoapohjavuoka, jonka halkaisija on 28cm. Ajattelin käyttää tätä levykakkuohjetta, mutta minkä kokoisena kannattaisi tehdä? Olisiko kahdeksan munan kakku oikea määrä, ja mahtuuko se tuohon 28cm vuokaan? Ohjeen kokoiset pellitkin minult löytyy, jos on järkevämpi koota kakku osista. Mitä neuvoisit? 🙂
minna n: epäilen, että pohjan rakenteesta voi tulla hajoavampi.
Voiko käyttää mantelijauhoja vehnäjauhojen sija?
Nallen murkinat
enpä enää oikein muuta kakkupohjana käytäkään 😀
mari-johanna kiitos vastauksesta 🙂
Tarkoituksenani on tehdä juustokakkutyyppinen kakku. Eli laittaa ”oikea” kakkupohja, rahka/tuorejuustokerros ja päälle kiille. Sillä ajattelin tuon levykakkupohjan olevan helpoin, ja senkin tekisin vain puolella ainemäärällä tästä alkuperäisestä. Tuon kaakaon lisäämistä olen miettinyt, olisi kiva jos sillä saisi hieman väriä, kuitenkaan sen maistumatta, eli taidan laittaa pohjaan vain vähän. (sen näkee taikinaa tehdessä kuinka se värjäytyy, teelusikallinen kerrallaan)