Vinkit:

  • Muista tehdä lakumassa hyvissä ajoin (mielellään edellisenä päivänä) ja antaa pehmentyä huoneenlämmössä ennen kaulimista.
  • Pursotukset voi tehdä myös valkosuklaalla. Valkosuklaata voi sävyttää kevyesti jauhemaisilla tai pastaväreillä. Myös valmiiksi värilliset Candy meltsit sopivat hyvin koristeluun.
  • Huomaathan, että sokerihelmet ovat kovia syötäviä varsinkin pikkuväen hampaille. Käytä niitä säästeliäästi. Hopeisia ja kultaisia helmiä myydään myös pehmeinä versioina.
  • Valkosuklaatäytteeseen saat jouluista makumaailmaa lisäämällä siihen jauhettua kanelia.

Valkosuklaa-puolukkakakku

Pohja:
1 ½ kaakaolevykakkupohjaa

Kostutus:
3 dl puolukkamehua (valmista tai tiivisteestä sekoitettua)

Täyte:
3 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g valkosuklaata
2 rkl vettä
n. 600 g puolukkahilloa


Kuorrutus:

lakritsimassa

Koristelu:

pehmeitä sokerihelmiä
koristelurakeita
sokerihelmiä
sokerikuorrutetta
strösseliä
Candy decorating pen -tuubeja, värit valkoinen ja keltainen


Valmista levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan kaakaoversiona. Tarvitset kakkuun puolitoista pohjalevyä. Pakasta jäljelle jäävä puolikas ja käytä tulevissa kakuissa tai kerrosjälkiruoissa.

Vuoraa kulho (tilavuus n. 3 litraa) kelmulla.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto. Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita kerma-tuorejuustovaahtoon.

Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatteet. Lisää täytteeseen.

Kokoa kakku kulhoon latomalla vuorotellen pohjaa, puolukkahilloa ja valkosuklaatäytettä siten, että kakkuun tulee kaksi täyteväliä. Sopivan kokoisten ympyröiden mallaamisessa voi käyttää apuna toista kulhoa tai lautasta. Kostuta jokainen pohjakerros puolukkamehulla.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Kumoa tarjoilulautaselle ja poista kelmu.

Valmista lakritsimassa edellisenä päivänä. Anna massan jähmettyä jääkaapissa, mutta ota huoneenlämpöön hyvissä ajoin pehmenemään, jotta kauliminen helpottuu. Kuorruta kakku lakumassalla. Leikkaa ylimääräinen reunus kakun alareunasta. (Kts. myös ohje kakun kuorruttamisesta kaulittavalla massalla.)

Pursota kakun päälle vuosiluku sokerikuorrutteella yksi numero kerrallaan. Liimaa päälle pehmeitä sokerihelmiä.

Upota koristelukynät kuumaan veteen, jotta tuubien sisältö pehmenee. Pursota ilotulituksia kuorrutteen päälle. Täydennä koristelua sokerihelmillä, koristerakeilla ja strösselillä.