Olen toteuttanut monia erityisruokavalioihin sopivia reseptejä, joissa on huomioitu eri ruokarajoitteita ja allergioita, viimeisimpänä toukokuussa julkaistu ton-korvapuustit. Vähähiilarinen ruokavalio on kuitenkin jäänyt minulta huomioimatta. Olen yhdistänyt karppauksen lähinnä vain painonhallintaan, ja varsinaisia laihdutusreseptejä en ole innostunut tekemään. Alkukesästä kävin tervehtimässä sukulaisia Oulussa ja tämä reissu pysäytti ajattelemaan asiaa uudesta näkökulmasta. Vähähiilariselle ruokavaliolle voi olla myös terveydelliset syyt esimerkiksi diabetes-tapauksissa. Enoni joutuu noudattamaan ruokavaliota, johon kuuluu vain 30-50 g hiilihydraatteja vuorokaudessa. Sain tämän reseptin enon vaimolta, joka on opetellut loihtimaan mielettömän maistuvia ruokia ja leivonnaisia minimaalisella hiilarimäärällä. Tämä kakkuresepti on käytännössä hiilariton: vain 1 g per pala.
Vinkit:
- Tätä perustaikinaa voit käyttää monipuolisesti erilaisissa leivonnaisissa. Voit esimerkiksi maustaa sitä appelsiinin tai sitruunan kuoriraasteella tai erilaisilla aromeilla. Minttusuklaakakun teet käyttämällä enemmän kaakaojauhetta ja lisäksi piparminttuaromia.
- Voit paistaa taikinan myös pyöreässä kakkuvuoassa ja tehdä siitä pohjan juustokakulle.
- Kakun makeus tulee mantelijauhon ohella karppisokerista. Se on luonnontuote, joka on valmistettu käymisteitse rypälesokerista. Tuote on hiilihydraatitonta ja kaloritonta. Erillistä rasvaa ei taikinassa ole, koska vehnäjauhojen tilalla on rasvapitoiset mantelijauhot.
- Kun käytät silikonista vuokaa, ei voita ja jauhotustakaan tarvita. Tarvittaessa voit tehdä jauhotuksen mantelijauhoilla.
- Kakun voi hyvin pakastaa. Leikkaa annospaloiksi ja nauti pakastimesta käsin aina ”tuore” kakkupala.
Vähähiilihydraattinen kuivakakku
Kakussa on yhteensä 24 g hiilihydraattia. Siitä tulee noin 24 ohutta viipaletta, joten yhdessä kakkupalassa on vaivainen 1 g hiilihydraattia.
Perustaikina:
400 g mantelijauhoja *)
150 g erytritolia (esim. Karppisokeri)
1 rkl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
5 munaa
Vaaleaan taikinaan:
1 vaniljatanko
Tummaan taikinaan:
1 rkl kaakaojauhetta (esim. VanHouten 11 g hiilihydraattia / 100 g)
*) Mantelijauhojen hiilihydraattipitoisuuksissa on suurta vaihtelua. Vähähiilihydraattisin vaihtoehto on tiettävästi Luontaistukun mantelijauho, jossa hiilihydraatia on vain 5 g / 100 g, jonka mukaan tämä resepti on laskettu. Ruokakauppojen mantelijauhoissa hiilareita saattaa olla tuplamäärä.
Yhdistä mantelijauhot, karppisokeri, kardemumma ja leivinjauhe. Lisää vatkaimella sekoittaen joukkoon munat. Erota taikinasta kolmannes. Sekoita siihen kaakaojauhe. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi sisältä siemenet vaalean taikinan joukkoon.
Annostele taikinat pieninä nokareina leipävuokaan (pohjan koko 9 x 23 cm) tai pieneen kuivakakkuvuokaan siten, että tummaa taikinaa tulee tasaisesti vaaleiden nokareiden lomaan. Painele taikina lopuksi tiiviisti vuoan pohjaa vasten.
Paista 175 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sitten tarjoilulautaselle.
Kakun leipoi 10-vuotias pikkuleipuri. Ohje on erittäin helppotekoinen! Vain taikinan sekoittamisessa tarvitaan voimaa, sillä se on rakenteeltaan jäykkää.
maris
Paula: eilen illalla sinulle vastailin ja mietiskelin siinä, että josko puolikkaalla annoksella tulee liian matala pohja ja ehkäpä 2/3 olisi hyvä taikinamäärä. Nyt sitten hokasin, että vähähiilihydraattiseen juustokakkuun Kinuskikissa onkin valmistanut juuri tämän tyylisen pohjan, mutta noin puolet pienempänä: https://www.kinuskikissa.fi/vahahiilihydraattinen-tuorejuustokakku/.
Eli kyllä siltä näyttäisi, että puolikas annoskin riittää. 🙂
Kiinnostaisi käyttää tätä juustokakun pohjana. Minkä kokoinen taikina olisi hyvä, esim. 24 cm vuokaan?
Mirva: mantelijauho lienee voittamaton tuon vähähiilarisuutensa suhteen. Mutta jos muut jauholaadut käyvät, niin soijajauhoja, spelttijauhoja tai ylipäänsä gluteenittomia jauhoseoksia voisit kokeilla.
Voiko mantelijauhon korvata jollain muulla? Olen allerginen mantelille ja hasselpähkinälle. Kuitenkin terveys syistä pitää välttää vehnäjauhojakin…
Tiina: Eli Kinuskikissa siis tarkoittaa, että tämän sivun reseptin sijaan voisitkin leipoa ”tavallisen” tiikerikakun (linkki Kinuskikissan kommentissa) korvaamalla siinä olevan sokerin karppisokerilla (1,25-kertainen määrä).
(Jos Kinuskikissan kommentti ehkä hiukan epäselvä, niin rupesin sitä tulkkaamaan. )
Lämpöisesti terveisiä kaikille, joille resepti tulee tarpeeseen. Karppisokeria saa tosiaan ihan tavis ruokakaupoista, esim. S-Marketista.
Tiina: jos ainoa erityistarve on sokerin korvaaminen, voisit lähteä tekemään ihan tavallista tiikerikakkua siten, että laitat sokerin sijaan karppisokeria noin 1,25-kertaisen määrän sokeriin nähden.
http://www.kinuskikissa.fi/tiikerikakku2
mari-johanna
Johanna P : Karppisokeria saa hyvinvarustetuista prismoista, Cittareista, S-marketeista. Sitä saa myös Ruohonjuuri- liikkeestä, Punnitse ja Säästä kaupasta sekä ilmeisesti Karppisokerin omasta netti liikkeestä.
Googletuksen perusteella on olemassa sellainen ´kuin yesdeli.fi joka tuota sokeria myy. 🙂
Kannattaa siis ensimmäisenä kysäistä oman paikkakunnan kaupoista! 🙂
Onpa tosiaan ihanaa, jos resepti saa heti näin monet hyvälle mielelle, silloin se on jo paikkansa ansainnut! 🙂 Hieno homma Kinuskikissa! 🙂
Loistavaa! Täytyy kokeilla mahdollisimman pian! Mistähän mahtaa löytyä karppisokeria? Ihan peruskaupastako?
Kiitos todellakin! Perheessä juuri diagnoosin saanut diabeetikko tyttö, joten käyttöön tuli tämä resepti!
Kiitos tästä reseptistä!! Raskausdiabeetikoilla on myös hyvin tarkka vähähiilarinen ruokavalio, joten taisit juuri pelastaa mun loppuraskauden. 😊😋
Mua kiinnostaisi sellainen muunnelma tästä reseptistä, jossa mantelijauhojen sijaan olisi käytetty tavallisia vehnäjauhoja. Itse haluaisin opetella käyttämään karppisokeria leivonnassa, mutta olen allerginen mantelille, joten en voi käyttää mantelijauhoja. Eli käytännössä haluaisin tietää millä määrällä jauhoja (ja rasvaa?) pitäisi mantelijauho korvata.
sojan kotikeittiö
waude!!! tämä varmasti ilahduttaa monia!