Olen toteuttanut monia erityisruokavalioihin sopivia reseptejä, joissa on huomioitu eri ruokarajoitteita ja allergioita, viimeisimpänä toukokuussa julkaistu ton-korvapuustit. Vähähiilarinen ruokavalio on kuitenkin jäänyt minulta huomioimatta. Olen yhdistänyt karppauksen lähinnä vain painonhallintaan, ja varsinaisia laihdutusreseptejä en ole innostunut tekemään. Alkukesästä kävin tervehtimässä sukulaisia Oulussa ja tämä reissu pysäytti ajattelemaan asiaa uudesta näkökulmasta. Vähähiilariselle ruokavaliolle voi olla myös terveydelliset syyt esimerkiksi diabetes-tapauksissa. Enoni joutuu noudattamaan ruokavaliota, johon kuuluu vain 30-50 g hiilihydraatteja vuorokaudessa. Sain tämän reseptin enon vaimolta, joka on opetellut loihtimaan mielettömän maistuvia ruokia ja leivonnaisia minimaalisella hiilarimäärällä. Tämä kakkuresepti on käytännössä hiilariton: vain 1 g per pala.

Vinkit:

  • Tätä perustaikinaa voit käyttää monipuolisesti erilaisissa leivonnaisissa. Voit esimerkiksi maustaa sitä appelsiinin tai sitruunan kuoriraasteella tai erilaisilla aromeilla. Minttusuklaakakun teet käyttämällä enemmän kaakaojauhetta ja lisäksi piparminttuaromia.
  • Voit paistaa taikinan myös pyöreässä kakkuvuoassa ja tehdä siitä pohjan juustokakulle.
  • Kakun makeus tulee mantelijauhon ohella karppisokerista. Se on luonnontuote, joka on valmistettu käymisteitse rypälesokerista. Tuote on hiilihydraatitonta ja kaloritonta. Erillistä rasvaa ei taikinassa ole, koska vehnäjauhojen tilalla on rasvapitoiset mantelijauhot.
  • Kun käytät silikonista vuokaa, ei voita ja jauhotustakaan tarvita. Tarvittaessa voit tehdä jauhotuksen mantelijauhoilla.
  • Kakun voi hyvin pakastaa. Leikkaa annospaloiksi ja nauti pakastimesta käsin aina ”tuore” kakkupala.

Vähähiilihydraattinen kuivakakku

Kakussa on yhteensä 24 g hiilihydraattia. Siitä tulee noin 24 ohutta viipaletta, joten yhdessä kakkupalassa on vaivainen 1 g hiilihydraattia.

Perustaikina:
400 g mantelijauhoja *)
150 g erytritolia (esim. Karppisokeri)
1 rkl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
5 munaa

Vaaleaan taikinaan:
1 vaniljatanko

Tummaan taikinaan:

1 rkl kaakaojauhetta (esim. VanHouten 11 g hiilihydraattia / 100 g)


*) Mantelijauhojen hiilihydraattipitoisuuksissa on suurta vaihtelua. Vähähiilihydraattisin vaihtoehto on tiettävästi Luontaistukun mantelijauho, jossa hiilihydraatia on vain 5 g / 100 g, jonka mukaan tämä resepti on laskettu. Ruokakauppojen mantelijauhoissa hiilareita saattaa olla tuplamäärä.


Yhdistä mantelijauhot, karppisokeri, kardemumma ja leivinjauhe. Lisää vatkaimella sekoittaen joukkoon munat. Erota taikinasta kolmannes. Sekoita siihen kaakaojauhe. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi sisältä siemenet vaalean taikinan joukkoon.

Annostele taikinat pieninä nokareina leipävuokaan (pohjan koko 9 x 23 cm) tai pieneen kuivakakkuvuokaan siten, että tummaa taikinaa tulee tasaisesti vaaleiden nokareiden lomaan. Painele taikina lopuksi tiiviisti vuoan pohjaa vasten.

Paista 175 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sitten tarjoilulautaselle.

Kakun leipoi 10-vuotias pikkuleipuri. Ohje on erittäin helppotekoinen! Vain taikinan sekoittamisessa tarvitaan voimaa, sillä se on rakenteeltaan jäykkää.